Da li je izvodljivo? Produzni kabal...

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
04.06.2010
19
0
0
32
Posto nemam zaradu nikakvu, nego sve kupujem od svog dzeparca, preradjujem box.
Ali da bi bio skroz stealt box, treba mi 20 metara produznog kabla, koji kosta 1300 din, a 1000 din je u drugoj radnji neki narandzasti (mnogo upadljiv kabal).

Zasto 20 metara, da bih mogao iz svoje sobe pa do tavana poteram struju kroz lajsne i ispod laminata i stepenica da se ne vidi.

Pitanje je, da li moze sa kablom(kojim sam povezao 4 CFL sijalice) da se napravi produzni kabal, i da njega povezem jedan steker i utikac. Da li bi on podrzao tu distancu, i 4 CFL sijalice i 3 venta, mozda kasnije dodam jos 2 CFL sijalice?

Znaci umesto da dam 1300 din, ovako bih dao za 10 metara kabla (ima dve zice u njemu) i povezao i dobio bih 20 metara, jedan utikac i jedan steker, i to bi me izaslo nekih 400-500 din.
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Nisi rekao koji je presjek toga kabela,pa ću predpostavit da je riječ o 2x0.75 što bi bilo malo...Za tu udaljenost trebaš 3x1.5 jer bi ti se ovaj puno grijao.Drugi razlog zašto trožilni kabel je uzemljenje.Ako je box od drva ili plastike,nije nužno,ali ako je neki metalni,onda je neophodno radi tvoje sigurnosti uzemljit ga.Uzemljenje je onaj kontakt na utičnici gore i dole kao opruga (moj stari je mislio da to samo drži bolje utikač hehe),a vodić koji se koristi za uzemljenje je sa žuto/zelenom izolacijom i spaja se na sve metalne mase kao što su kučišta i slično.
Sa strujom se nemoj igrati,jer može bit vrlo zahebano ako negdje pogriješiš.
I još pitanje:pa zar nemaš struje gore?
Ali,postoji još jedno rješenje.Možeš pogledati koliko koštaju PF vodići.To su finožični(dakle savitljivi) vodići koje možeš onda kupit odvojeno 3 kom-smeđi,plavi i ž/z.Trebaju ti dakle žice od 1.5 kvadrat (mm2).Samo jaaaaaaaako pazi da sve spojiš kvalitetno i čvrsto i da ne mogu žice međusobno doći u kontakt.Inaće,kad budeš to radio,sa ispitivačem provjeri koja je faza(svijetli) i na tom kontaktu neka ti bude smeđa (ili crna,ako nema smeđe) a drugi,na kojem ne svijetli je nula i tu dođe plava žica.
Sad kada sam ti sve ovako napisao,samo reci da si elektro struke...
pozz
 
04.06.2010
19
0
0
32
Hahaha, ja i elektrika, ja sam skakao od srece kada sam slozio 4 CFL-ke i kad su radile. Isto tako i za ventove sam se udarao nogama po dupetu :D
Videcu sta mi je isplativije, da skrpim 1300 din, ili da zapalim kucu :D

Hvala ti mnogo za ovo, cenim kad mi neko iskusniji pomogne. Imam struje na tavanu, ali posto je tavan podeljen u dva dela, u jednom spava moj burazer (koji inace na faxu u drugom gradu) i vratima koji dele tavan na dva dela, i tavan lici kao na neku ostavu.
Sad u tom spavacem delu ima struja, ali ako mi dodje burazer videce da viri nesto iz uticnice i mozda ce se pitati sta je :D A na tavanu nigde struje nema. Fora je da dovedem struju od moje sobe koja je sprat nize iza lajsni i ispod laminata tako da se ne vidi. A sad u mojoj sobi ima dosta kablova uticnica i koje cega tako da jedan manje vise niko nece primetiti razliku. Zato mi treba 20 metara....
 
04.06.2010
19
0
0
32
Eh da je tako, znam ja njega imao je ortaka koji je valjao a ziveo sa njim u stanu i on to saznao i isterao ga iz stana. Ae njemu da kazem prvo ce da mi kenja, a ne znam da li je ***** tolika mozda ce i reci matorima. Ne zelim da rizikujem, nacicu negde 1300 pa cemo da vidimo kako napereduju biljcice :D
 

LOCOMAN

Banned
Banovan
03.06.2010
24
0
0
36
napravi si dobre filtere u tom slučaju da nebi i ti letio iz stana,.........a uostalom zašto baš na tavanu radiš box strpaj ga u svoju sobu i ušparaj keš od kabla
 
04.06.2010
19
0
0
32
Kes od kabla? Mislis da sacuvam za kasnije? I ja bih, ali pre cu da dam sa stealth, nego za ventilaciju. Jer bolje i malo da gajim nego nikako, ako me razumes :D
Na tavanu, zato sto je 99.99% verovatnoca da nece provaliti. U sobi nemam gde zaista, svi prolaze tuda nema gde da se usteka. A pc box mi je prvi pao napamet, ali tu su 2 biljcice i puna kapa. A i uostalom necu drzati dva kucista u sobi previse je providno... Ovako mi je sigurica.