Da li ste znali da . . .

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
23.01.2006
2
2
0
41
www.soundclick.com
... je moj rodni kraj, mesto Kulpin, opstina Backi Petrovac(juzna backa; 30 km od NS-a) bio najveci proizvodjac industrijske konoplje u Evropi izmedju 1. i 2. sv. rata, tacnije za vreme postojanja kraljevine SHS i kralj. Jugoslavije.Tada je velikoposednik Djordje Dundjerski,inace veliki trgovac i biznismen svoga vremena koji je posedovao na desetine hiljada hektara plodne zemlje sirom Vojvodine,kupio imanje bas tu gde su se moji preci naselili (velika seoba srba pod vodjstvom Arsenija III Carnojevica 1690.).
Dobro je poznato da se vlakna od konoplja koriste za izradu kanapa,uzadi ... Medjutim, sve je stalo pojavom sintetickih vlakana (jebeni najlon).
Osim konoplje, ovaj kraj je poznat po velikim parcelama na kojima se gajio hmelj koji sluzi kao aroma za pivo. Ali je i ta kultura otisla u zaborav pojavom vestackih aroma cija proizvodnja je mnogo puta jeftinija. Vutra-pivo Pivo-vutra
Dolaskom komunjara na vlast svo imanje je, tada vec pokojnog cika Djoke,oduzeto i formirana je tzv. zadruga (svako selo je imalo zadrugu i danas je tu i tamo ima ).
Pre oko desetak godina, mozda manje u centru Kulpina na velelepnom posedu (kastel,sumica,parkic sve u svemu priroda)otvoren je poljoprivredni muzej u znak secanja na gosp. Dundjerskog i njegovu politiku razvoja poljoprivrede.
I jos da naglasim da se svakog leta u tom kastelu odrzava neka vrsta radionice pod nazivom "Konoplja 2000/01/02/03/04/05 itd. Dolaze nam razni inostrani gosti umetnici(Slovacka,Slovenija Hrvatska ...)i izradjuju razne predmete od konoplje. :)