Ljepo zvuce ti vasi odgovori ali definitivno nisu primjenjivi na nase drustvo.
Naravno, ali u ,kako ga ti jednom nazva, razvijenom drusvu ce biti primjenljivi. bicemo mi to ...nekad...
Makar trava ne stvara ovisnost njen dim nije nista manje stetan od duhanskog dima.
Dim marihuane NIJE ni 1/4 stetan kao duvanski dim i tu nema diskusije. Takodje je opste poznato da marihuana NE iziazva fizicku zavisnost organizma dok duvan i alkohol itekako IZAZIVAJU. (licno poznajem covjeka koji se par dana onesvescivao kad je posle 35g pusenja naglo prekinuo). Marihuana STVARA psihicku zavisnost koja je opet individualna i mnogo vise izrazena kod mladih i nestabilnih ljudi. Licno sam misljenja da osoba koja sebi ne umije organizovati vrijeme bez marihuane treba posjetiti ljekara.
Mozda se krug pusaca marihuane i nebi puno prosirio ali ljudi koji sad zapale jednom tjedno bi pusili svaki dan a oni koji sad puse svaki dan bi pusili pljugu za pljugom.Ne znam za vas ali ja bi travu,da je legalna,pusio mnogo vise nego sad a to nemoze biti dobro za zdravlje.
Moram te podsjetiti da je alkohol legalan pa opet se ljudi ne pjane po cijeli dan, izuzimajuci pojedinacne izuzetke, vec za to traze slobodno vrijeme. Takodje je pod alkoholom zabranjeno obavljati odredjene fizicke i drustvene aktivnosti tako da i kad bi htio, ne mozes piti po cijeli dan. Isto bi bilo i sa marihuanom. Ne mozes navaren na posao, fax, na autoput....e sad o pretjerivanju u slobodnom vremenu... opet individualno.
Duhan...i s njim nije bilo problema dok nije postao opce prihvacen i dio kulture.Danas je Marihuana za njene ljubitelje,tolike sorte se stvaraju zbog "sladokusaca" i svako moze naci sortu koja mu/joj najvise odgovara.Da sad Marihuana postane legalna u cijelom svijetu izgubila bi svoju vrjednost.Postojale bi ogromne plantaze gdje bi se Marihuna prskala raznim sranjima da pocne stvarati ovisnost,da se dobije ogromni prinos,bolesno jake sorte bi bile posljedica prckanja sa DNA te bi Marihuna ubrzo postala karcerogena i stvarala bi snaznu ovisnost.
Pa ne znam bas..... da smo drustvo kome tezimo pljuge se ne bi smjele variti svugdje. udjes u tudju kucu, izujes se i ostavis pljuge

. a opet kad bi bila legalna bas mislim da bi ljudi birali sta kupuju ili sta sade, bas kao i sa alkoholom. ne pijes svasta sto te klepa po lobanji.. (zato ja pravim svoj alkohol

)
Mnogi pusaci bi nastradali da postane legalna.Nebi se vise bojali priznati da puse.Zbog toga ljudi nebi zavrsavali fakultete,pronalazili posao....sve zbog toga sto se vise nebi skrivali a vecina ljudi bi ih gledala kao narkomane i zagorcavala im zivot.Zar nije bolje da takvi ljudi ostanu zasticeni ilegalnoscu,zakonom.
Opet odgovor od prije.... ipak pijan ne mozes na posao, u auto, na fax. naravno postoje ljudi kojima je alkohol upropastio zivot i postali su pjanice koje prose za bocu vina, ali na osnovu njih ne mozemo generalizovati stvari. niko se ne boji priznati da pije, postalo je normalno da nam se 17 godisnje musko dijete vrati subotom vece pripito ili pijano....(ne odobravam, ali...potreba ljudskog bica za stanjima (ne)obicne stvarnosti je urodjena i budi se sa "znanjem", i cesto sam cuo recenicu opravdanja koja kaze "sto prije pocne prije ce se smiriti".... i naravno da bi izbjegavali javnost jer ti je svakoko neprijatno kad si odvaljen od alkohola u prodavnici recimo.
Ja obozavam Marihuanu i oduvjek sam za legalizaciju.Temu sam otvorio tako da se vidi i losa strana legalizacije.Ocito samo ja ne zivim u bajkovitom svijetu gdje na postupke ljudi ne utjece nista izvana nego samo njihov karakter(genotip).
Slazem se sa tobom naravn

kolina je puna ljudi koji su "slabi" i kojima je jedan susret sa (ne)obicnom stvarnoscu dovoljan da posegnu za bilo cime sto ce ih jace klepiti.A pri tome ne razmisljaju o svom tijelu i umu.Donekle bi EDUKACIJA pomogla ali samo donekle. Vaspitanje je takodje bitan faktor. Nikome ne mozes nista zabraniti ali ako ga naucis pravilno sta je sta i sta ce mu se desiti, mozda se nesto promijeni....mozda... U civilizovanom drustu zabranjene stvari maloljetnici ne mogu da kupe, naravo uvijek ce biti odraslih koji ce im kupiti, ali to su izuzeci i u globali bice van toga dok ne dobiju licne karte a onda nek rade kako mise da treba.Ovo bi odvojilo marihuanu od ostalih narkotika, jer je dileri vise ne bi valjali. isto ko sa alkoholom i pljugama.
Evo ti konkretan primjer:Jedan moj frend je do prije par godina bio protiv svih droga ukljucujuci travu.I onda se ljepo jednog dana napusio samo da vidi sta je to i sad nema sta nebi probo.Najveci dozivljaj mu sto je smrko kokain.
Nas cetvoro smo na fax-u imali bend i kao i sva omladina u slobodno vrijeme pili varili zezali se, kasije smo se razisli, a cura mog najboljeg druga se navukla na hors par mjeseci posto su raskunuli, nas dvojica smo uvijek ostali na vutri.Stvarno ne mogu dozoliti sebi da mi tijelo postane ovisno o nekoj supstanci!!!! Opet prica odozgo...
To sto ja volim pusiti travu ne daje mi pravo da zbog toga drugima govorim lazi.
Opet TACNO! Marihuani zamjeram:
1.SMRDLJIVOST ne mozes reci relativno,jer ako zavaris u sobi, zmrdi ko djavo. osoba koja je varila smrdi iz usta i ruke i odjeca, manje nego pljuge ali nikako ne mirise. Ja licno volim miris bud-a, ali moram imati obzira prema surugi i klincima jer kad se vratim sa balkona u dnevnu sobu .....fuj.... ali tu je WATER CURING he he e da prestao sam da varim pljuge bas zbog te smrdljivosti! Kad sam upoznao moju danasnju suprugu ona nikad nije pljugu zavarila, i da se ne bi ljubila sa pixlom, end. ili svi varimo ili svi ne varimo....
2.CACKANJE CENTARA KRATKOROCNE MEMORIJE. memento, to niko ne moze opovrgniti (napravim bozanstveni sendvic, gricnem par puta kad...... nema ga ... pogledam po kuhinji ....nema....dnevna soba, stocici....nema... pitam zenu "dje mi je sendvic?... "pa pojeo si ga"kaze ona. Ja tuzan,nijesam ga ni osjetio... nastavim sa filmom,, malo posle odem da se obujem kad u hodniku na stocicu moj sendvic, samo dva put griznuo....odvalio sam se od smijeha....(smaram)
3.STO IDES U ZATVOR ZOG NJE ........... al tu ona nije kriva!!!!!!!!
Varim dugo,i naravno svaki dan,ali ne varim pljuge, i na meni nema psihofizickih ostecenja.jel do mene ili se generalno moze reci , nemam pojma.
znam da dosta utice na pritisak pa bi oni sa labilnim pritiskom trebali da budu oprezni.
e sad, dok sam se bavio muzikom, najbolja svoja "djela" sam uradio pod marihuanom. Pod alkoholom u zlo doba ni zice na vidim. Danas, najbolje pripreme za stampu i graficka resenja sam UVIJEK uradio pod marihuanom. Znam to jer uvijek uporedim ono sto uradim po danu na poslu i ono sto uradim po noci. razlika je OGROMNA.
Cinjenica je da kod vecine marihuana izaziva lijenjost i tupavost , ali ne kod svih!
UDAVIH VAS! oprostite mi SVI sto vas ovoliko smorih.....malo sam
poz!