Dezinfekcija BOXa

Hesi Prodavnica Hempatia Organics Nutrients

Igorče

Aktivan Član
14.04.2016
655
2.392
163
39
Postoji par stvari koje sam shvatio, a jedna od njih je OBAVEZNA ,to je dezinfekcija boxa ,potova i ruku. Najčešće su bakterije i loši mikroorganizmi od spolja,koje unesemo sa potovima, zemljom sumljivog porekla.Box oprati asepsolom pre svakog growa. Ista stvar je i sa potovima,kao i termometrima i bukvalno svime što ulazi u box. Ista stvar je i sa rukama , alkohol ili obicno pranje ruku sapunom.
Zašto ovo pišem ? Prošli grov mi nije uspeo,tj bacio sam dve menke baš zbog prljavštine,pale na prašnjavu površinu i kraj. Sad je bilo padanja klice Auto Jacka ,ali na površinu koja je obrisana asepsolom. Još je živ zahvaljujući sterilnim rukavicama i uopšte,sterilnom okruženju. Ako bi se desilo da pipnete kotiledone,prljavim rukama,dok se prvi par listova tek pojavljuje,ujutru će te naći mrtvu biljku,jer su kotiledoni napadnuti od strane štroke.
Ovo sterilno okruženje je najbitnije u samom startu da se lepo odradi pa posle nema problema,takođe veće biljke su i izdržljivije,pa nije više potrebno dezinfikovanje ruku, ali nije na odmet. Ko hoće da razmnozava travu kloniranjem,takođe zna da je najbitnije da rez ne bude kontaminiran prljavštinom.
Isto tako nije na odmet očistiti ventilatore alkoholom,lopatice na koje se prašina lepi najviše.
 

Badi

☼ »» 113 «« ☼
Grow Support
30.04.2016
4.022
31.981
2.598
a ćoška
Prošli grov mi nije uspeo,tj bacio sam dve menke baš zbog prljavštine,pale na prašnjavu površinu i kraj. Sad je bilo padanja klice Auto Jacka ,ali na površinu koja je obrisana asepsolom. Još je živ zahvaljujući sterilnim rukavicama i uopšte,sterilnom okruženju. Ako bi se desilo da pipnete kotiledone,prljavim rukama,dok se prvi par listova tek pojavljuje,ujutru će te naći mrtvu biljku,jer su kotiledoni napadnuti od strane štroke.
Slažem se, prostor treba dobro očistiti prije svakog growa i održavati ga čistim, ali ovo što si ti napisao je već pretjerivanje.:)Prije growa usisaš (posaugaš) prašinu izvan i unutar boxa, očistiš dobro sve unutarnje površine (možeš ih dezinficirat alkoholom), svaki put prije prćkanja po biljkama opereš ruke i nema straha. Poslije opet malo usisaš box i pročistiš ventilatore od prašine...to da je klica propala jer je pala na prašnjav pod, u to baš i ne vjerujem, a u ovo još manje :);

"Ako bi se desilo da pipnete kotiledone,prljavim rukama,dok se prvi par listova tek pojavljuje,ujutru će te naći mrtvu biljku,jer su kotiledoni napadnuti od strane štroke."
 
Poslednja izmena:

Igorče

Aktivan Član
14.04.2016
655
2.392
163
39
U svim turtorialima o baštovanstvu,pogotovo razmnožavanju , najveći akcenat je stavljen baš na čistoću. Znate za Aspirin za reznice? Fora je da se pobiju mikrobi.
Ja sam sve ovo ovde izneo svojim zapažanjem , ali nisam nešto preterano experimentisao. Kao ovo za kotiledone ; često mi se ranije dešavalo ,sa neuspelim growovima , da kad izvire kotiledoni,prvi put, a ja ih pomazim , budem nežan ,ali ruke nisam prao sigurno kao što ih sad perrem. Nikad ni jedna nije preživela duže od 24 sata.
to da je klica propala jer je pala na prašnjav pod, u to baš i ne vjerujem, a u ovo još manje :);
pre 8 godina mi je ispao gan i sad imam HBV , na pod u ciganmali jbg , ali da je palo na parket ili pločice,manja bi šteta bila. Zasto misliš da klica ne može da se kontaminira prljavštinom koja je oko nas? Kad žena pobriše sve,ostane onaj trag onog za drvo,hemikalija neka,ne verujem da isparava samo se suši isto kao i kad kineš ili uđeš obuven..... klica je nezaštićena dok ne bude u zemlji,pa i tad umre , jel da? Pa onda radi rerna na 220 da bi bilo sve iole u redu,a to je dezinfekcija.
Ne kažem da je obavezna , ona ko za operacionu salu,ali je poželjna. Možda je i ono da ko se opekao sa mlekom duva i u jogurt,ali ja ću nastaviti sa čišćenjem boxa i potova ,asepsolom,ili alkoholom,nebitno.....slično je osim za COVID koji nema veze sa ovim :) PEACE
 

Stipe

⛆⛆
Urednik
Moderator
20.03.2014
11.960
33.387
2.698
Weed California USA
korelacija ne znaci kozaciju.
samo zato sto ti je krepala biljka ne znaci da je to zato sto si ju dirao. ne postoji grow a da nisam miljon puta dotaknuo i kotiledone i korijen i sve. nikad ne perem ruke i nikad nisam imao takav problem, niti bilo ko od miljon ljudi koje znam da uzgajaju.
da si prdnuo malo glasnije dan prije neg ti je krepala biljka..... ne znaci da je prdac kriv.
box treba ocistit i pozeljno dezinficirat od licinki nametnika ili spora gljivica. sve ostalo nema veze ni sa cime.
klici nece nista bit kratko vrijeme na zraku.
cesto moramo i glumit kirurge kad ljuskica ostane nakon sto izadje van pa moras pol sata prckat po kotiledonima da ih oslobodis. i dotaknes ih 200 puta u tih pola sata.... i nikome nista.
 
Poslednja izmena:

Igorče

Aktivan Član
14.04.2016
655
2.392
163
39
Ok, hteo sam pomoci,ali sam se i sam zaneo,nisam u pravu. Moguce je sve sto pricate ,ja cu da nastavim ovako i necu vise da isprobavam ko je u pravu. Slem sa kotiledona sam do sad uvek iglicom (insulinskom) skidao, tako cu i u buduce.
Hvala na jos necemu naucenom,pozz