Dijatomejska zemlja

Hesi Hempatia Seedstockers Soma Seeds Herbies Headshop

elephant0r

Vutra Veteran
17.09.2007
1.495
55
0
37
Evo jedan od najjacih pesticida uopce sa sirokim spektrom djelovanja za sve one koji zele na potpuno prirodan i organski nacin zastiti svoje biljke od nametnika.. Dakle primjena je jednostavno "zaprasivanje" boxa, biljki i/ili vanjske okoline dijatomejskom zemljom.
Stiti od kukaca, plijesni, gljivica, puzeva i ostalih stvorenja ciji zubi ne pripadaju u vasoj bashti..

Postoji vise kakvoca pa obratite paznju da je ono sta kupujete "food grade" ili verzija koja je odobrena za primjenu na prehrambenim namirnicama u slucaju da cete "zaprasit biljke", a ne samo prostor okolo njih i zemlju.
Takodjer imajte na umu da ovaj prah ne bira izmedju korisnih kukaca i stetocinja u vasem vrtu.. unistava ih sve. Zato pripazite gdje ga stavljate i ne razmasite se previse bez potrebe kako nebi bilo vise stete nego koristi.


"Sastav:
dijatomejska zemlja nepirogene obrade 90 %
amorfni silika gel 10 %

Mineraly.sk_-_diatomit.jpg


Dijatomejska zemlja je vjerojatno jedan od najdjelotvornijih prirodnih insekticida s gotovo zanemarujućom otrovnošću za toplokrvne organizme. To je geološki depozit nastao taloženjem mrtvih tijela jednostaničnih biljnih organizama u slatkoj i slanoj vodi.

Fosilirana tijela (skeleti) građena su od amorfnog silicijskog dioksida. Lomljenjem, mrvljenjam, sušenjem i meljavom depozit prelazi u fini prah poput talka. Čestice dijatomejske zemlje hvataju se za tijelo insekta i oštećuju, pretežito adsorpcijom, a djelomice i abrazijom, zaštitni voštani sloj na tijelu insekta. Insekti gube vodu iz tijela kroz oštećeni sloj i ugibaju zbog dehidracije. Dijatomejska zemlja, slično ostalim prašivima, ima i repelentno djelovanje na insekte.

Dijatomejska zemlja je stabilna, inertna supstancija koja ne stupa u kemijske reakcije niti s jednom supstancijom u prirodi pa tako ne stvara opasne ili otrovne rezidue.

Zbog zanemarujuće otrovnosti i prihvatljivih fizikalno-kemijskih svojstava, dijatomejska zemlja, tj. amorfni silicijski dioksid, se rabi u brojnim komercijalnim proizvodima poput zubne paste, dijetalnom šećeru, raznim začinima, stočnoj hrani, filterima, u pivarskoj i vinskoj industriji, deodorantima, u proizvodnji pesticida itd."

http://en.wikipedia.org/wiki/Diatomaceous_earth
 

gloss_zelenky

Vutra Veteran
01.09.2006
922
28
48
76
Odlična stvar ako ne želite razne insekt- i ostale icide, ali moram se strogo usprotiviti makar i ovom ekološkom sredstvu za suzbijanje. Razlog je njegov širok spektar djelovanja gdje stradavaju kako štetni tako i korisni kukci.
Šteta nije velika ako se radi o jednogodišnjim nasadima, ali ako je riješ o nekakvom višegodišnjem nasadu često dolazi do katastrofalnih posljedica. Ubijete cijelu generaciju jedne vrste koja suzbija neku drugu i taj čas napravite sranje i izbacite cijeli taj "ekosustav" iz ravnoteže...
To se posebno odnosi na parazitske i poluparazitske korisne kukce.

Ako se već želite "igrati" preporučam preparate sa uskim spektrom djelovanja gdje se čak može djelovati i na pojedini problem.

Sa gledišta zdravlja, bilo bi to super rješenje, ali da slučajno ne bude više štete nego koristi kako je i sam ElephantOr rekao, PRIPAZITE ŠTO RADITE!

:maryjane:
 

trubabuba

Aktivan Član
20.06.2014
958
773
113
planet earth
znam da je jako stara tema, al interesira me ovo jer bih uzeo za posipat na vrh substrata da satrem gamad.
gdje to potraziti i dali ima pod jos kakvim imenom?
i bitna stvar, meni se cini, al sad nemogu naci gdje sam to procito, da ovo bas i nije zdravo da ljudi udahnu?
lp
 

LupusHerbivor

Banned
Banovan
25.05.2018
234
818
93
Upravo sam citao kako je dijatomejska zemlja dobra za mjesanje sa zemljom za uzgoj upravo za prevenciju protiv insekata.
Nije bas jeftin, cijene se krecu od 30 do 100 kn za 100 grama. Poznatiji je i kao Buhostop a kazu da se moze i jesti, da je dobar za ljudsku uporabu.

Da li je itko koristio?
 

likfrik

Aktivan Član
18.07.2018
311
1.308
143
42
  • Sviđa mi se
Reactions: LupusHerbivor

LupusHerbivor

Banned
Banovan
25.05.2018
234
818
93
Evo samo brzi link


Citao sam o tome i drugdje. Kazu da poboljsava apsorpciju i zadrzavanje vlage u zemlji, sto bi bilo super za gorila grovere. Ubija nametnike, poboljsava tlo a kad si gladan mos malo i pojest. Kupio sam Buhostop neki dan, sitni prah 80g. Mozda bih ga koristio za posipanje po teglama ali u outdooru tesko ali ima vidio sam 200kg paket za kupit profi pack, ne znam cijenu. Ak neko oce popola :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: likfrik