DIY Super Soil ili kako napraviti svoju organsku zemlju za grow.

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

darth_furio

Aktivan Član
20.07.2022
106
392
63
37
Pozdrav ekipa!

Otvaram ovu temu jer nisam vidio konkretan clanak posvecen DIY Super Soilanju za organic "no fertilizer" grow. (Ako nisam ubro dobro i postoji vec tema, komentirajte i zatvorite thread)
Uglavnom svrha ovog threada je diskusija o tome kako napraviti vlastiti supstrat za organski uzgoj konoplje. Posto ima tona recepata za "super soil" na bespucima interneta, volio bih da ovdje podjelimo nasa iskustva i cijenjena misljenja, a ujedno da i naucimo nesto mi neiskusniji clanovi foruma.

Pa da krenemo:

Spremam se za ful organic grow, pa planiram raditi svoj supstrat. Ideja mi je koristiti zemlju iz prethodnog growa u kojem sam koristio umjetna gnojiva. Znam da moze biti zaostataka gnojiva i soli u takvom tlu, pa sam mislio prvo flushat zemlju (inace Terra Magma) te je sterilizirati od gljivica i nametnika vrucom vodom. To bi mi trebalo dati poprilicno laganu zemlju pogodnu za miksanje dalje, a ujedno i stedim.

Recept bi bio sljedeci:

Reciklirana Terra Magma 60%
Glisnjak 20%
Perlit 20%
Dolomitno Vapno 500mg/10L
Organsko gnojivo Stallatico Pelletato 10g/10L
Mikoriza

Zalijevale bi se svaki drugi tjedan sa cajem od glisnjaka i melase ili organskog smedjeg secera kao dodatak.

Hajmo podijeliti misljenja, iskustva, recepte itd.
 
Poslednja izmena od urednika:

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Soma ga je napisao nebrojeno puta pa sam ga i ja u temi soila stavio. Pise i u knjizi.

1663056912321.png

Ja sam odustao od kupovanja svega pojedinacno, jer je kolicina koju dobijes tipa za 1000l zemlje. Razmisljam o kojekakvim kombinacijama gdje bi ja isao ispitivati i testirati medjutim nemam trenutno vremena. Nadam se da ce se ovdje pojaviti neki eksperiment pa da upratimo nesto korisno :)
 

darth_furio

Aktivan Član
20.07.2022
106
392
63
37
https://vutra.org/threads/pravilnik.10131/ Znaci nemoj citirati bezveze. Dole na dno i samo pocni pisati.
imam sve na lageru, cekam berbu da oslobodim prostor, pa idemo u eksperiment
 
  • Sviđa mi se
Reactions: DjedMraz

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.289
9.626
256
Ja ću poput Katona Starijeg onomad (koji je svaki govor, nebitno o čemu se pričalo, završavao sa "... uostalom smatram da Kartaginu treba razoriti") da dolazim ovde svako malo da apelujem da se prebaciš na vermikompost :D
Zašto:
A) već neko vreme se oštrim, rad sam da vidim kod još nekoga kako bih se lakše/brže motivisao, jer ionako robujem navikama
B) sve si probleme rešio, i bukvalno. Što se reciklaže tiče, ne znam da li ima nešto praktičnije/efektnije, a opet krajnji proizvod je apsolutno zlato za growanje

Kalifornijski red wiggler čak nisu ni skupi uopšte, brzo se razmnožavaju, a svaki video koji sam odgledao implicira da je čitav proces prilično lak, tj nema mnogo prostora za greške..

Pratim ovo svakako, svu sreću želim!
Uostalom, smatram da bi trebalo da pređeš na vermikompost :D
 

darth_furio

Aktivan Član
20.07.2022
106
392
63
37
Hvala na savjetu kolega Wendigo. Imam dve vrece spremne za glisnjaka(vermikomposta) Imam i komposter pun glista, samo nemam ga dugo, pa su mi zalihe vermikomposta ogranicene, tako da sam kupio dve vrece ovako za pomijesati sa zemljom i napravit super soil mix. Priroda samo daje, mi smo ti koji kompliciramo. Drago mi je cuti da neko brije na vermikompost kao i ja :D Ziv bio buraz!
 
05.09.2021
30
142
33
55
Aktiviranje substrata,našio na ovaj postupak na netu. bio bi jako dobro napravit ovaj postupak da biljke čim brže počnu papat.
Aktiviranje substrata kod organskog uzgoja
Ako ste čitali ostale vodiče za organski uzgoj, saznali ste već da biljke ne mogu tek tako konzumirati organske hranjive sastojke iz zemlje ukoliko nije stvorena simbioza između korijena i same mikroflore.
Razlog aktiviranja supstrata, tj stvaranje mikrobiološkog buffera je vrlo jednostavna i učinkovita stvar za budući uspiješan razvoj biljke, a ovo su samo od nekih dobrobiti:pH buffer (ovo počinje od kvalitetnog supstrata, gledajte da si zbavite zemlju između 6 i 7 ph vrijednosti)
  • veliki broj različitih fungi kolonija ne mogu preživjeti bez ugljikhidrata
    (većinom se troše skupe myco/bacto produkti na početku kroz vakcinisanje zemlje, a da skoro nema učinka, jer simbioza između korijena i gljiva traje i do 5-8 dana, a u to vrijeme velik broj istih izumre, a to treba spriječiti)
  • nema zastoja kod presađivanja, tj. šokova
  • biljke vrlo brzo imaju pristup hrani kroz već stvoreni micelij
Priprema supstrata je vrlo jednostavna, i ne košta vas skoro ništa, sve što je potrebno, možete pronaći lokalno:

  1. zobena kaša (obična, bez ikakvih fensi dodataka, ona nam je glavni izvor ugljikhidrata)
  2. glisten (worm castings), potiče razvoj mikroflore
  3. mikorhiza/bakterije produkt
Ako radite sa velikom litražom supstrata, a nemate primjera radi veliku bačvu/kantu sa poklopcom, možete i saksije popuniti supstratom i ostaviti ih 4-7 dana u kutu da stoje, dok finalno ne presadiš svoje biljke.

Inače, za mali broj biljaka, primjera radi ako imate samo 2 biljke u 10l saksijama, dovoljna je kanta sa poklopcom od 20-30l, u istu stavite vašu zemlju, dodajte 50ml glistena, 2 šake zobene kaše i čajnu žlicu myco/baco produkta, zalijte sa 500ml vode, zatim sve vrlo dobro izmiješajte i poklopite poklopcom i ostavite min 4 dana da ostoji na nekom toplom mračnom mjestu.

Rezultat bi trebao ovako izgledati
 

Prilozi

  • aktiviranje substrata .jpg
    aktiviranje substrata .jpg
    411,8 KB · Pregleda: 41
  • aktiviranje substrata 2.jpg
    aktiviranje substrata 2.jpg
    502 KB · Pregleda: 42

darth_furio

Aktivan Član
20.07.2022
106
392
63
37
Evo moja zemljica stoji vec tjedan dana i kuha pomalo. Brijem da ce to biti ok. A Dolomita sam stavio jednu casicu na 100L supstrata, tako da ne mislim da ce puno drkat pH. Medjutim imam mjerac za tlo, pa cemo bacit oko prije sadnje. Ubacit cu mikorizu jos unutra i zalijevat sa dekloriranom vodom i melasom za ugljikohidrate i mikrobiolosku kulturu. Cekam jos NL da zavrse, pa da mogu sve u isto vrijeme bacit na grow.
 

sone1

Coco Loco
Poznanik Foruma
14.12.2019
1.302
6.833
258
Po meni nemas sta cekati, ako vec imas 2 satora, samo kreci, ako negde nesto zagusti bices spreman na vreme za ove kad zavrse ;)
 

Mravak

Aktivan Član
Poznanik Foruma
19.05.2020
461
2.554
143
space
Hoce li biti dnevnik ovo ili ce se tek otvorit? Sta ce biti koristeno kao prehrana osim melase i glisnjaka (ako sam dobro shvatio ) kroz pereiod rasta biljke? Sretno :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: darth_furio

darth_furio

Aktivan Član
20.07.2022
106
392
63
37
Hey Mravak, a bit ce neki oblik dnevnika, ali vise baziran na analizu i diskusiju ove vrste uzgoja, tako da podijelimo iskustva. Od gnojiva je unutra kombinacija guana i stajskog peletiranog uz glisnjak. Zemlja je odstajala preko mjesec dana zamijesana tako da se stvori mikrobioloska kultura i nutrijenti oslobode. Sama ova kombinacija bi trebala biti dostatna za citavi grow, znaci samo voda i vozi. Medjutim vidjet cemo kroz grow kako se ponasaju, pa cu po potrebi slozit caja od glisnjaka i melase. Melasa je dobra kao booster za bakterije tak da cu je svakih par zalijevanja dodavati. E da i necemo dirati PH osim ako ne bude ociglednih problema. Izmjerio sam zemlju nakon sto je odlezala i stabilna je na 7 pH. I to je u biti to osim sto sam dodao i mikorize. Inace sam bubnuo Auto Critical Orange Punch od DP-a unutra, pa haj da i ovaj eksperiment vidimo. Bas se veselim iskreno. Fali mi da mi raste nesto :D Imam osjecaj da se vise gustam na grow nego na sami dim poslje smiley9934