Dužina kablova

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Riblji specijalitet

Aktivan Član
16.11.2010
143
39
28
42
Da dobijem brži odgovor otvaram novu temu pa nek je moderator obriše kasnije ako smeta.

Naime složio sam sistem svjetla ali me zanima hoću li izgubiti nešto eneregije zbog dužine kablova?
Znači od otičnice do prigušnice 160cm,
prigušnica - starter 180cm.
starter - grlo 40 cm

34g5zfd.jpg


I da, radi se o 3 vrste kablova, utičnica je od nekog starog produžnog i tanji je promjer kabla od onog u nastavku (smeta li to šta, može li doć do kakvog zapaljenja?). Od startera do grla ide onaj silikonski koji sam kupio skupa sa ostalim stvarima.
Jel to ok složeno, (inače radi), spojnice su povezale kablove i zamotao sam ih izolirkom.

Ako trebam gdje skratiti kabel prosvjetlite me, nebih htio gubiti energiju. Dužina nije bezveze takva, otprilike su po nekoj mjeri da budem komotan ali ima prostora za skraćivanje.

Hvala svima avansno.
 

Falcon

Aktivan Član
09.09.2010
229
29
0
45
Pozz!
Ako si spojio onako kako sam ti bio sliko...onda mora raditi,nema problema sto se spajanja tice,sto se tice duzine...ta duzina nece stvarat nikakav problem,a grijanje kabla..nebi se trebalo grijat niti biti problema,jedino ako ti je taj nadostukani dio bas ono,skroz tanka zica..eto to je moj savjet,da ne pametujem previse oko struje i onda sam ti napomenuo da se i dalje raspitas jer nisam neki "strujić":)ali sto se tice spoja onog i duzine kabla..tu nema problema
 

Riblji specijalitet

Aktivan Član
16.11.2010
143
39
28
42
Hvala na brzini, ma negdje sam pročitao za dužinu kablova da se puši na prijenosu ali sad to ne mogu naći. Tu utičnicu ću svakako gledati zamjeniti jer ako nešto zaiskri ode krov u pčk materinu.
 

Falcon

Aktivan Član
09.09.2010
229
29
0
45
Da,sa strujom se nije za igrati...ma ta tvoja duzina ne predstavlja problem:)....ali pricekaj i dr.kometare
P.S.a inace mogo si propaljivac smjestiti pored prigusnice...al nije ni ovako problem,vise prakticnosti radi sam to reko,a onu sliku sta sam ti poslo,vidio si,iste su prigusnice,a moja vec tako radi duze vrijeme,tako da iza toga stojim,iza spajanja,iako se ne vidi bas perfektno kako si spojio ali ako je isto onako kao sa slike..onda je to to!
 

Riblji specijalitet

Aktivan Član
16.11.2010
143
39
28
42
Isto je da, samo što sam ga već zakamuflirao izolirkom. Prigušnica je na ostatku ljepila za pločice što se stvrdnulo na dnu kante, taman mi je došlo da ga fiksiram za to i ne mislim na zagrijavanje.
 

leš

Aktivan Član
06.10.2010
80
11
8
40
Utičnica, prigušnica---duljna ne igra nikakvu ulogu
prigušnica, starter----to bi ja spojo blizu (isprobano)10centi
prigušnica+starter,grlo------do 5 metra ma da može i dalje
 

Riblji specijalitet

Aktivan Član
16.11.2010
143
39
28
42
Hmmmm, da, vidio sam da većina to spoji bliže, neznam zašto sam to baš tako složio, valjda nije krivo. Naići će nekakav strujić pa će reći zadnju-
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Raspored valja.Propaljivač ide što bliže žarulji jer je jako bitno da ne dolazi do nikakvog pada napona u tenutku propaljivanja,a pad napona se javlja upravo u kabelu,odnosno-duži kabel=veči pad napona.
Kabel i utikač baci u qrac i kupi si PP/L 3x1,5mm2 koliko ti več treba,ne znam i novi utikač.
Spoji žuto zelenu žicu na onaj kontakt na utikaču gore i dole što se u utičnici naslanja na one opruge.To ti je zaštitni vodić iliti uzemljenje.
Smeđa žica ide na fazu.To je onaj kntakt u utičnici gdje ispitivač svijetli.Na prigušnici smeđa žica ide na kontakt označen slovom L (valjda je tako,ne vidim na slici).Sa prigušnice dalje smeđu žicu vodiš na kontakt na propaljivaču predviđen na shemi (ne vidim opet na slici oznake) a sa propaljivača daljena na kontakt na grlu koji naliježe na dno grla žarulje,dakle onaj kontakt na žarulji skroz na "vrhu" grla (kužiš?).Plava žica ide na nulu,odnosno kontakt na utičnici gdje ispitivač ne svijetli.Drugi kraj spoji na kontakt na propaljivaču (opet isto...) i sa drugog kontakta na propaljivaču dalje na kontakt na grlu koji je na "šarafu" da ga tako nazovem,odnosno,kontakt koji naliježe na bok grla žarulje.
Žuto zelenu žicu spoji na metalnu masu,odnosno pod šaraf na reflektoru (i onda kad ukopčaš u struju sa ispitivačem probaj jel ti radi zaštita-kad ga prisloniš na ref. ne smije svjetliti)
Nastoj da ti bude što malje prekida u kabelu,odnosno,bilo bi naj bolje da samo na komadu kabela odmjeriš koliko ti treba od prig. do propaljivača i na tom mjestu nožem pažljivo skineš vanjsku izolaciju i samo smeđu žicu prekineš za spajanje na prigušnicu.

Mislim da ovo sa oznakama nije ni bitno,pošto već svijetli i ovako "fuš spojeno" :p
 
  • Sviđa mi se
Reactions: SiD

SiD

bože petra!!!
Vutra Veteran
15.01.2008
1.091
648
138
36
@ zlo,
fala na opširnom odgovoru, ovo će bit veoma korisno... :thumb:


REP+
 

Riblji specijalitet

Aktivan Član
16.11.2010
143
39
28
42
Kabel koji sam upotrijebio nemam pojma koliko je to mm2 ali s tim mi je lik (električar) radio nove priključke za utičnice na koje su spojeni zamrzivač i frižider za komercijalnu upotrebu, znači rade 100 na sat i srču energiju definitivno veću od ove žarulje (400w) Sa identitčnim kablovima mi je i razvedena struja po kući. Utikač ću promjeniti iako sam taj kabel koristio za strojeve jače od 750W. Sad imam prostora da skratim kabel između prigušnice i startera sa 180 na nekih 130-140 (moram izmjeriti točno), Ima li smisla to skraćivanje ili je isti krc? Ako dođe na isto onda ću biti radije u komociji da je duži jer mi je takva konfiguracija prostora a prigušnicu hoću držati vani da reduciram grijanje kad dođu toliji dani.
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Gle,ne znam jel se radi o kabelu koji je savitljiv (onaj finožićni),ali svejedno,nije dobro da su ti presjeci (debljina) različiti.Kako god,tih nekoliko metara novog kabela nije neka investicija,ali kao hoćeš...Onaj tvrdi nemoj koristit,jer prilikom rukovanja reflektorom,može se izvadit iz kontakta ili od savijanja puknit i eto ti
electricf.gif

Za duljinu ne znam točno,ali što bliže to bolje sigurno,međutim,znam da hoćeš maknit prigušnicu van-logično :) Nek ne bude više od 5 m između prig. i žarulje...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.