DWC grow moze pomoc :) ?

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
08.12.2018
11
16
3
35
Veliko postovanje svim clanovima :respect: ( ako sam promasio mesto za temu slobodno je premestite )

Zeleo bi da uzgojim single plant, metoda gajenja bi bila DWC za licne potrebe po mogucnosti da imam za celu godinu posto je za licne potrebe ne delim sa nikim i nisam hard-core konzumer, najvise bi voleo da odradim samo 1 grow u godini i da imam dosta za svoje potrebe. Imam pitanja pa bi voleo neke iskusnije grower-e da me posavetuju. Nemojte se ljutiti samo sto imam toliko pitanja itd...nisam nevin :) odma da kazem imam iza sebe soil iskustva, skromno hps 400w / neki CFL itd... sica za licne potrebe koliko je trebalo tokom par godina ali to je bas dosta godina unazad...

( ovo je prva faza diskusije ) posle ovog-a mozemo preci na fazu 2 koja bi bila detaljnija sto se tice cele price itd... a faza 3 je pocetak uzgoja.

Najprostije mi je da kazem ovo mi se mota po glavi sad u mislu sta bi pitao i oko cega zelim da popricamo.

1. Sta ste sve koristili u toku uzgoja za prehranu biljke ? koje brendove itd...
2. Posudu gde je korenje, voda, air stons itd... sa cim ste je cistili kad menjate vodu ? ja zelim da imam 2 kofe identicne kad menjam vodu zelim samo iz jedne u drugu sve spremno da prebacim kad mix u novu vodu hranu i onda posle ovu drugu da ocistim i pripremim za sledecu zamenu, kako vam se to cini ok ? bez cirkulacije vode, rezerovara itd... ovo mi nekako najednostvanije ( za mene )
3. Na koliko menjate vodu i na koliko dana hranite biljku ? nekako mi je logicno da radite sve to u isto vreme pa na to i mislim kolko cesto ?
4. Da li koristite destilovanu vodu kupovnu ili imate masinu za RO vodu ?
5. Kapiram da svi mere PH vode posle kad izmiksaju hranu za biljku, sta mi oko toga mozete reci gde moze da se zajebe covek ? i generalno isksutva itd...

Posto bi se radilo o samo jednoj ogromnoj biljci koja bi sluzila za celu godinu konzumiranja a konzumiranje je max 2 grama na dan onda to moze da vam da odokativno koliku biljku zelim da imam, mislim da je sator 120x120x200 cm sasvim ok ako vi smatrate drugacije napisite, i sto se tice svetla jos ne znam da li HID ili LED ali u svakom slucaju sta mislite ( posle cemo detaljnije ) koliko bi za tako nesto bilo potrebno svetla za tu kolicinu, ja sve kapiram 1000w HID ako vi mislite drugacije napisite ajde da pricamo i vidimo sta bi bilo najbolje.

Manje vise eto to mi se mota po glavi za fazu 1 razgovora. Hvala svima.
 

banovan240

Banned
Banovan
20.03.2012
869
2.266
163
Srbija
evo ja svoje prvo iskustvo,dosta sveze..nov sam goldi ko ti u tome..sve se desava prethodnih par nedelja

uzeo sam par kanti zapremine 10ak litara..glinene kuglice,hidroponske saksijce..precnik mislim da nije toliko bitan.

hrana palgron a i b i ph minus npr lemon kick,iako kazu da je hesijev najbolji mozda.ostaje mi da probam kasnije i sa tim.
voda mi je tvrda kolko oces EC 0.5..ph 7-8

i turim ja dva klonica,kantice napunim na nekih 5-6litara da ne bude saksija u vodi da se ne muci biljka,vec kao da trazi vodu da ide na dole koren..u pocetktu sam imao nivo vode u visini saksije i to mi je jebavalo biljku..jer pumpa za vazduh kad zubori tera kapljice i vlagu gore ,tako da dok je biljka mala ne mora da pliva u vodi.
valjda sam to ok skonto.

e sad sto se tice ph,ulazim u fazon lagano..danima sam se jebavao,nastelujem na 5.5 prodje 8 sati bacim pogled ph otisao na 7-8..nastelam opet..posle par sati ista prica..nenormalno skakanje..tu sam onda izigravao budalu svakih par sati i ispravljao to.
onda sam skontao da imam braon sranja u vodi i da koren nije bas ok,nije beo..to malo korena sto je bilo.
oprao sam sve,dodao hidrogen 3% otprilike 20ak ml po kanti. i obavio kante crnim kesama za smece jer su bile skroz providne i rasla su cuda muda i jebavala ph mnogo.alge i bakterije.voda mora da bude cista,koren beo.

od kad sam to resio ph na 12 sati za sad mi ode sa 5.2 recimo na 6.2-6.3 max..sto je odlican pomak kako je do skoro bilo..i biljke poludele cim se ph stabilizovao,koren je sad u vodi siri se..sve je ekstra.

ec im drzim malo jace 0.9

al po meni i dalje je to jebada svakih 12 sati stelovati to i cimati se..iskreno nisma pustio da ludi preko toga..dodjem posle 12 sati i nastelam.mogao bih bas sutra da pustim da vidim koliko bi sad trebalo vremena da dodje ph na 7 recimo..da znam za ubuduce.

opet kazem,to su kantice sa po 6 litara vode,gde voda stoji..mislimd a kad bih uzeo veci sitem 100-150l i da kruzi voda..,pustio da hlor hlorid i sranja ispare dobro jedno 48 sati(otovren rezervoar) citao sam da cak i kad pustis korito da bleji zatvoreno da sve to sto isparava opet pada nazad u vodu tako da obavezno kao bude otvoreno korito.i sve vreme da radi pumpa za vazduh..
dodavanje hrane koliko sam skapirao moze pre svega toga da se odradi ,da se to stabilizuje sve i onda tek ph..kad prodje ceo taj proces.

ja sam do sad sve direkt sa cesme u kantu,sipam hranu ph i zatvorim..sto ne valja..al ide i ovako nekako..al valja se korigovati na bolje

evo slika od pre neki dan kad su zivnule..ispod se vidi mucenje i maltretiranje na starim listovima

ovo je sve eksperiment za sad,kad bude trebalo da se radi ima se radi.

radujem se daljoj raspravi sa vama :D
 

Prilozi

  • hidro 2.jpg
    hidro 2.jpg
    291,6 KB · Pregleda: 64
  • hidro 3.jpg
    hidro 3.jpg
    321,8 KB · Pregleda: 69
  • hidro1.jpg
    hidro1.jpg
    206,6 KB · Pregleda: 68
08.12.2018
11
16
3
35
Primecujem slow organic grow teme ::banjahanje::lepo smo krenuli u diskusiju. Pozdrav za "bandit" i "bastovan20" i ostale clanove koji su se prikljucili ::grupnjak::

@bandit hvala sto si odlucio da podelis znanje, prvo da iskomentarisem hranu, "pH Perfect® Grow, Micro, Bloom" od "Advanced Nutrients" ( ako je ovo ups i nije dozvoljeno izvinjavam se obrisacu ime proizvodjaca ) bas sam i razmisljao da uzmem a zasto ? ako bi me pitao razlog bi bio:

"When you use any Advanced Nutrient’s base nutrient, the pH Perfect® Technology inside automatically stabilizes and locks in your pH within the optimal range (called the ‘sweet spot’) of pH 5.5–6.3 – and keeps it there for one week. "

E sad ti mi verovatno mozes reci iz prve ruke ja sam razmisljao idem u 2 opcije RO voda ili destilovana ali zbog kolicine vode ( a o tome jos nismo pricali ) verovatno bi investirao u RO uredjaj da mi proizvodi RO vodu, medjutim i u jednoj i u drugoj opciji ova hrana bi radila verovatno dobro.
Verujem da ipak treba izmeriti PH bez obzira sto pise to gore ali opet verujem i sledece ( da ti licno i drugi iskusni grower-i ) posle par x zamene vode i hranjenja verovatno znate napamet sta i kako i posle i ne merite uopste :) konektovani ste with the plant ( u smislu znate kakav ce PH biti posto koristite jednu te istu vrstu ( RO primer ) vode i istu hranu ( kolicinu ) duze ) mislim da sam upravu a ti potvrdi. Sto se tice biljke lepo izgleda ( ako imas dnevnik linkuj mi ) ako ne naravno podeli znanje sta i kako si radio, svi sitni detalji da upijemo to znanje :)

@bastovan20 Lepo kolega, svaka cast, ovo nije zamerka vec samo konstatacija sam si i rekao jednu od greski, providna kanta to je nikako, plus cesmusa opet po meni nikako, eto gore sto je @bandit rekao tako sam i ja mislio ako si u mogucnosti to je po meni best option sto se tice vode samo mogu da potvrdim, sto se tice te hrane nisam je probao ali verujem da je dobra plus ima tu tehnologiju o ""Advanced Nutrients" pricam, ovo sto ti koristis cu da googlam sad. Oko hrane me i najvise sve zanima tu mi je nekako fokus, idealni uslovi i sve da sto vise naucim, medjutim praksa i praksa nema tu...
Sto se tice korena kad je jako mlada biljka recimo "klon" ili od semena citao sam da mehurici tek treba da udaraju dno mrezaste hydro saksije kako bi stimulisali donji deo biljke da zna da ide dole i idealno je da kanta, kaca, korito sta god to bilo bude u apsolutnom mraku tu gde raste koren ( nek me neko ispravi ako ovo nije tacno za mehurice gore kad je mlada biljka ) i onda se koren sam pusti i nastavlja da raste a mehurici prakticno nikad i ne diraju gornji deo, mozemo i o tome pricati ako nam se prikljuci jos iskusnijih grower-a, a i @bandit moze reci svoje mislejnje.
Inace @bastovan20 biljke ti idu lepo, boris se da skontas sta i kako u datim uslovima ( voda, merenje, cimanje itd... ) i verujem prema uslovima koliko mozes napredujes polako verujem da ces kroz praksu usavrsiti proces i krenuti da gajis prave zecice :) vremenom.

Ubacicu posle jos pitanja, i nastaviti dikusiju sad sam skoro ustao i ono... pricajte vi o svemu ja cu sve procitati i pokupiti svo znanje svakako i nadovezati se sa pitanjima ili odgovorima, hvala vam.
 
Poslednja izmena:

banovan240

Banned
Banovan
20.03.2012
869
2.266
163
Srbija
Moze i florist da ispise referat lepo, a ne da jede kokice xD

ma bre,ja verujem da moze da se radi to i sa tvrdom vodom u vecem sistemu..bez light lekova i algi da dizu ph.Moje kantice nisu bile prozirne bas,u boji ja reko to je dovoljno za pocetak..posto su bile pod nekim malim ufo,jedva 30w reko nece to probiti..al ocigledno to mora da bude ziftosano crno sto bi rekli..ne sme da prolazi ni tracak svetla :)

i kapiram da sto vise hrane u sistemu manje oscilacije ph idu uz to..a dok je biljka mala,mislim da je najvise jebade..al sad mozda lupam gluposti :D

ja bih pokusao to bez investicije u RO,pa ako bas ne ide onda cu vec videti..

glavna stvar je hidro uzgojem da ako krenes a nisi istestirao prvo nesto na sitno.. spicis ne znam kolko klonova i ulozis sto bi rekli sve u taj grow..a krene lose..onda si ga najebo..ja nisam izgubio biljke,otporna je vutra brate..al kad ih vidis onako mucne..ne bude ti dobro..i moze da krene bas na lose..al isto tako sam skapirao da mogu jako brzo da se oporave biljke u odnosu na zemlju.i u kokosu i u vodi i u kamenoj vuni..iako sam ocajan tek u rockwoolu xD

za rdwc..
opet sma sinoc cituckajuci naisao na neki podatak da neki ljudi puste smao pumpu za vodu da im vrti vodu u sistemu i da je to kao dovoljno kiseonika daje korenu,a da su dosta manje oscilacije ph,to bi valjalo testirati isto..najvise ph dize pumpa za vazduh u sistemu.

sto se tice an ph perfect..sta znam,ako covek kaze da je kod njega ok mora da jeste..al banditn koristi RO vodu,ne znam kako bi se an pokazao sa tvrdom vodom..cak sta vise..jos pre par godina sam citao da ph perfect nije bas to to sto reklamiraju..zapamtio sam jos od tad,da ipak tu ima stelanja isto..

al da je dobro kad se nastela sve dobro je..najmanje posla bi rekao da ima u rdwc.

isto tako ,bitna stvar..kinez zuti za ph moze da prodje..imam milwoky merac i zucu jedno 4-5 komada za ne daj boze xD iste merke izbacuju..al bolje uloziti u dobar ph merac..
isto vazi za ec metar,dok sa merio sa kinezima sacuvaj boze..pizdeo sam kad treba kokos da zalijem..narucio bluelab truncheon..prosvetljenje sam doziveo..gadjam da nadjem isto truncheon ph merac..video sam da ima i to,al ne znam gde ima u prodaji,odlicna je stvar..a moze stick i u dupe da se gurne :D

da dodam jos jednu stvar..temperature rezervoara su bitne valjda..ja sam juce prvi put merio nekim kinezom..islo je na 23-24 stepena..to je valjda isto vazno za ph a i za root root i alge..

preporucuje se 19-20 stepeni, i kupovina chillera. (200-300E

ja sam trazio nesto na ebaju i aliexpresu,samo me zanima koju buku jos i oni stvaraju,ako su ko pumpa za vazduh ono..nerviraju me te vibracije.
gledacu da je spakujem u neku kutiju i dignem u vazduh..mogu da zamislim tek vece pumpe za vece sisteme koju buku stvaraju..i tah chiler me plasi ako i on zuji..

za sada su biljke ok i na toj temepraturi..al ako bi mi niza temperatura olaksala bitku sa ph,treba i to razmotriti(chiler)
 
Poslednja izmena:

420Florist

Zimbabwe
Banovan
25.07.2017
2.156
9.067
258
Harare
shitexpress.com
Dwc mozes furati dok se ne naucis, no ako zelis profesionalniji setup a i da smanjis sebi muke onda si napravi rdwc, samo ti od srca mogu preporuciti da uzmes sire cijevi za cirkulaciju a ne neke slaufove/crijeva od par mm debljine. Isto tako po mogucnosti min 30l kante uzeti, inace procitajte ovo:
http://www.canna-uk.com/hard_water_and_soft_water

@bastovan20, idealna temperatura bi bila 18-19 stepeni, sve sto prelazi 21 nije zdravo, no sto niza temperatura, biljke uspore metabolizam i pocinju brze sazrijevati sto se isto moze iskoristiti ako se posjeduje oprema za takav tip konstantne kontrole temperature vode..

inace goldenboi, ja bi si ovak to napravio, gledaj samo da je materijal kante kvalitetan..
(30l kanta, 5cm sirine cijevi, i tank od 50l.. 2 pumpe, slaufovi i kamenje..) ne izadje skupo, najskuplje su pumpe.. Sve ostalo napravis sa vrlo malo ulaganja..
1 kanta.jpg

Kada budem imao vremena, ostavt cu vam listu sajtova gdje sve mozete pojedinacno kupiti..
 
Poslednja izmena:

banovan240

Banned
Banovan
20.03.2012
869
2.266
163
Srbija
florist, ti ne rece nista meni jos ranije u vezi tog chilera,dal ti to koristis da hladi vodu i drzi tu temepraturu? nasao sam vec za 200-300e ima da da se bira..jel on treba da bude veci u odnosu na sistem ili da bude jednaka kolicina koju hladi zapremini samog sistema koji koristim?

i ima li smisla uzimati neki filter tipa ovaj iz atacha?

da se samo hlor i hloramin ukloni..

mene i dalje nervira najvise cinjenica da ro baca vodu 1:4,to me najvise odbija od kupovine ro.
i da mi stoji ispod kuhinje i cesma jos jedna da me nervira,al to sam kao i video da moze na crevo da se zakaci..da bude u sobi negde i po potrebi da anakcim crevo u kupatilu na lavabo,sprovedem do ro..i onda u jedan rezervoar da ide dobra voda..a otpadna u drugi..tako nesto
 

Prilozi

  • filter.jpg
    filter.jpg
    17,2 KB · Pregleda: 8

banovan240

Banned
Banovan
20.03.2012
869
2.266
163
Srbija
koja skalamerija :D je l bucno to sokocalo sto hladi vodu? i kad ga biram da uzmem jaci neki ili da bude jednak kolicini vode koju imam?

mislim da cu mozda i ja preci na ro pred novu godinu ako ne resim taj problem sa ph.zao mi da se razbacujem..al ako mora..

pre toga cu napraviti jos jedan test definitivno u velikom nekom koritu 70l,da vidim sta se desava sa ph..
 

420Florist

Zimbabwe
Banovan
25.07.2017
2.156
9.067
258
Harare
shitexpress.com
Jeste bucno, 45 decibela, isto kao zamrzivac, jer koristi one plinske boce sto inace dolaze i u friziderima, njih isto extra moras kupovati..
Stupanj trvdoce vode ukazuje rezultat kalka u vodi jel sto zauzvrat snazno utjece na transportnost hranjivih tvari, znaci sto meksa (soft) voda, to bolje za biljke..
Skroz slabo utjece vrijednost kalka u vodi na pH, i isto ne mozete to fixati sa pH+ ili sa pH-, znaci ovdje dolazi u obzir samo sustav osmoze..
Sve dok je obratno, znaci dok god radite sa "hard water", uvijek ce te imati komplikacije, u stvari necete nikada u potpunosti iskoristiti 100% u ovom nacinu growanja..

Goldenboi ja ti preporucujem GHE djubrivo, flora serija, prije svega informisi se dal ti je voda u gradu/selu tvrda ili meka, pa takvo i djubrivo izaberes..
Inace, gonis po ovoj tabeli koja je preporucena za rdwc sisteme:
http://gh.growgh.com/docs/Feedcharts/GH_FloraDuo-REC_03216am.pdf
 
Poslednja izmena:

bandit

RDWC
07.10.2014
575
4.048
163
JAMAICA
generalno mlatite sem ovog 420 a sad vidim da je banovan tako da elem sta htedoh reci....od pocetka radim sa hranom gore navedenom i nisam eksperimentisao dalje odradio sam jedno desetak hidra i svaki je bio ultra mega giga u svakom pogledu u pocetku sam radio sa kupovnom destilovanom i cesmusom pola pola islo je to malo vise paznje oko ph inema greske tu se vec ispece zanat uzimam ro uredjaj modifikujem setap i to je to aj dovoljno za sad zivi bili