EC i Vutra

Hempatia Soma Herbies Headshop iGrow

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.829
33.153
2.598

EC​

osmosi-inversa.jpg
RO filter

EC je sposobnost tekućine da prenosi elektricitet . Voda, medij kojim se biljke hrane , sadrži otopljene minerale koji se nazivaju vodene otopine. Ove vodene otopine mogu sadržavati više ili manje značajnu količinu mineralnih elemenata (soli), što će izravno utjecati na razinu EC.

Destilirana voda ima EC jednak nuli,
što znači da neće provoditi struju .

Postoje filtri za osmozu koji ostavljaju vodu bez nečistoća, tako da se dobije EC od 0 . Ovi se dodaci uglavnom koriste za uzgajivače čija voda ima visoku EC od samog početka (veću od 0,6) koji je napola razrjeđuju vodom s reverznom osmozom kako bi se spustili na početnu EC od 0,3 do 0,4. Također je moguće prilagoditi vodu za osmozu dodavanjem mikronutrijenata (kalcija i magnezija) u omjeru jedan dio magnezija za dva dijela kalcija dok se ne postigne razina EC od nula do EC od 0,4. Od ove razine prihranjivat ćemo gnojivima kako bismo postigli EC prilagođen fazi razvoja biljke.

EC testeri​

Kako bismo saznali razinu EC otopine koju koristimo za zalijevanje naših biljaka, najučinkovitiji način je uporaba elektroničkih testera . Elektronički ispitivači su električni uređaji koji se sastoje od sonde i elektrode, odgovorni za mjerenje elektrovodljivosti tekućine . Postoje kontinuirani testeri i drugi koji će se koristiti na vrijeme, kada se želi znati EC rješenja u određenom trenutku.

  • Kontinuirani testeri- kontinuirano mjere razinu EC. Sastoje se od mobilne sonde koju možemo postaviti u spremnik s hranjivom otopinom kako bismo u svakom trenutku znali količinu hranjiva koja je dostavljena biljkama. Ova sonda je kabelom spojena na centralnu jedinicu na kojoj možemo očitati prenesene podatke.
  • Kompaktni ili prijenosni elektronički testeri su ovi uređaji koji uključuju sondu i središnju jedinicu na neodvojiv način . Ispitivači mjere u česticama na milijun (PPM) ili milisiemenima (Ms), pri čemu je potonja mjerna jedinica najčešća.

    Na inertnom supstratu, kao što je kokos, kamena vuna, itd., doze hranjivih tvari moraju biti prilagođene stupnju razvoja biljaka, medij kulture ne sadrži nikakve elemente koji im omogućuju prehranu, bit će potrebno dati gnojivo sa svakim zalijevanjem.Tlo obogaćeno humusom, guanom itd., sadržavat će dovoljno hranjivih tvari , što će rezultirati prilagođenim EC-om
    Nasuprot tome, kod uzgoja s malo obogaćenog tla (Light) bit će potrebno gnojiti od početka kako bi se biljke pravilno razvijale.

Kako znati EC razinu podloge?​

Da bismo saznali je li supstrat zasićen solima, što bi moglo blokirati metabolizam ili čak dovesti do prekomjerne gnojidbe, jedino što treba učiniti je provjeriti runoff

Prva stvar koju treba učiniti nakon što primijetite da je izlazni EC drugačiji i puno veći od ulaznog EC, bit će zalijevati s tri puta većim kapacitetom posude, s Ph prilagođenim stupnju razvoja biljke i korištenom supstratu. Zatim ćemo skupiti runoff i ispitivačem mjeriti koncentraciju EC. Ako je EC unutar prihvatljivog raspona, to znači da smo pravilno oprali korijenje.

Za kokos i hidro... ispirat ćemo korijenje s trostrukom količinom vode bez gnojiva i s podešenim pH kada je drenažni EC veći od 2,5 . Na taj način ćemo uspjeti jednostavno smanjiti EC supstrata kako bismo biljkama i njihovom korijenju ponudili zdrav životni okoliš, koji će im omogućiti da se za nekoliko dana oporave od prekomjerne gnojidbe.

Općenito se može primijeniti ovo pravilo: EC odlazak - (EC odvod - EC odlazak) = novi EC koji se koristi .
Na primjer, ako je početni EC 1,0, a runoff EC 1,2, tada će novi EC koji će se koristiti biti 0,8

Kod uzgoja u tlu ispiranje korijena potrebno je provesti kada je EC veći od 2,3-2,4 boda, pa ćemo tlo ostaviti čistim do sljedećeg zalijevanja, kada ćemo ponovno unijeti odgovarajuću količinu gnojiva. Za uzgoj u tlu ovi mjerni uređaji nisu bitni, ali moramo imati na umu da nam omogućuju točniju kontrolu količine hranjiva opskrbljenih biljkama.

Reverzna osmoza i proces prekomjerne gnojidbe​

Objasnili smo kako spriječiti prekomjerno hranjenje biljaka ...tako što smo koristili EC tester ,da nam da referentne vrijednosti i da možemo reagirati kako bismo izbjegli probleme povezane s gnojivima. Ako se svi ti problemi ne riješe, doći će do fenomena koji se zove reverzna osmoza.

Vutra, kao i sve biljke, ima korijenje. Korijenje je odgovorno za hvatanje mineralnih soli i njihovo pretvaranje u hranu koju biljke mogu asimilirati kako bi se mogle pravilno razvijati. To se korijenje djelomično sastoji od vode i različitih otopljenih soli ovisno o životnom stadiju biljaka, tj. sadrži različite razine EC od klijanja do žetve.

Korijenje se dobro hrani kada je EC supstrata niži od EC korijena . Problem nastaje kada je EC supstrata veći od EC-a korijena: biljka će putem svog korijenskog sustava pokušati stabilizirati supstrat ispuštanjem vode kako bi razrijedila EC tla i učinila ga bližim onom korijena. : ovo rezultira dehidracijom biljaka, a zatim njihovom smrću.
Preporuča se uzgoj pomoću EC testera kako bi se mogle kontrolirati i osigurati potrebne hranjive tvari u skladu s razvojnom fazom kako bi se olakšao rast i promicalo cvjetanje biljaka.

Treba napomenuti da će, ovisno o tome jesu li biljke Indice ili Sative, svaka podržavati različite razine EC .indice općenito prihvaćaju najviše 2,2 u hidroponiji i 1,8-2,0 u uzgoju u tlu. Sative, budući da je njihovo hranjenje sporije i postupnije, maksimalne razine EC bit će 1,8 u vodi i 1,6-1,7 u tlu. Međutim, ove se brojke u praksi mogu značajno promijeniti, ovisno o potrebama biljaka, sorti, broju zalijevanja i količini primijenjene otopine itd.

27052012383-910x682.jpg
10ak dana prije berbe..ovako izgleda biljka bez viska soli

Temperatura vode​

Mnogo je čimbenika koji utječu na stvarnu EC koju biljke prihvaćaju ili apsorbiraju. Primijetit ćemo da je kisik jedan od elemenata koji pogoduje apsorpciji hrane u većoj ili manjoj količini ovisno o temperaturi vodene otopine kojom se hrane biljke kanabisa.
Ovisno o temperaturi hranjive otopine, biljke će se moći više ili manje dobro hraniti. S otopinom na temperaturi od 18-20ºC biljka će imati pristup 100% raspoloživih hranjiva. Naprotiv, s temperaturom većom od 30ºC, oksigenacija će biti mnogo niža i sposobnost biljaka da se hrane bit će uvelike smanjena zbog ovog nedostatak kisika u otopini, što može dovesti do truljenja korijena i smrti gušenjem. Stoga je važno voditi računa o ovim čimbenicima za potpuno optimiziranu kulturu.

izvor-alkemija

PH je također ključan faktor za dobru ishranu biljaka, poput kisika, koji će se morati prilagoditi za dobru apsorpciju hranjivih tvari...
O PH cu pisati u jednoj drugoj temi.
Stay High:):)
 
Poslednja izmena: