Ekstrakt maslinovih listova

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

natura

Aktivan Član
29.05.2009
228
146
0
46
pred uskrs sam dobila sa slovenskog primorja dve grane maslinovih listova usled nekog katolickog obreda ovde, koji se nisam ni trudila da shvatim, nego sam listove odma pocupkala, izrezala na manje komade, napunila u teglu i prelila dedinom brljom. posle sest nedelja otprilike precedila sam nastalu braon alkoholnu tekucinu u siru posudu i postavila je na sunce, da isparim alkohol.



kad je alkohol ispario, umesto ocekivanog prashka, ostala je gusta smola (prvi put pravim, do sad sam u rukama drzala samo kapsule gotovog produkta). nacackala sam sto vise smole i premestila u manju posudicu sa poklopcem.



kad su pre manje od nedelju dana udarili ledeni sveci i preko noci se ohladilo za vise od 20 stepeni, osetila sam knedlu u grlu i pocela da kijam. uzela sam na cackalicu za zrno pirinca smole i povaljala po ustima (gorko!!), sutradan sam bila dobro. juce je muz zakukao da oseca nesto da ga grebucka po grlu, uzeo je istu kolicinu i danas kaze da se oseca bolje. sto je odlicno naravno!

evo sada i malo vise o tome iz literature, a na google imate i mnogo vece tekstove:

List masline sadrži flavonske i druge heterozide, saponozide, manitole, pirogalne tanine, šećere, smole i fitosterole. Ekstrakt maslinovih listova je vrlo efikasan protiv raznih virusa, bakterija i gljivica,a takođe i u slučajevima visokog krvnog pritiska i drugih srčanih bolesti i cirkulatornih problema. Jača mikroorganizme prirodne crevne flore i delotvoran je u prevenciji čira na želucu kao i u lečenju već nastalog oboljenja. Opšte je prihvaćeno sredstvo za jačanje imunološkog sistema, prirodnog porekla.

Redovna upotreba ekstrakta lista maslinovog drveta doprinosi trajnom poboljšanju našeg opšteg stanja i raspoloženja kao i povećanju otpornosti organizma prema bolestima imunološkog sistema (npr. grip). Korisnici preparata redovno svedoče o dobrom raspoloženju, povećanoj aktivnosti, volji za životom i boljem kvalitetu života.

Pozitivno dejstvo ploda, ulja i lista masline čovečanstvu je poznato već hiljadama godina. I sama Biblija je spominje kao biljku čiji je “plod meso, a list lek”.

U XIX veku, kada je uzgajanje maslina, tj proizvodnja maslinovog ulja počela da poprima industrijske razmere, primetili su da se pojedini fermentisani sokovi ove biljke kvare, a drugi ne. Počeli su da eksperimentišu sa vodenim i alkoholnim ekstraktima iz plodova i listova masline i preparati su se pokazali delotvornim protiv čitavog niza bakterija. Početkom prošlog veka, jedan tim lekara je zabeležio podatak da se upotreba ekstrakta lista masline, usled nedostatka kinina, pokazala mnogo efikasnijom kod lečenja malaričnih infekcija od samog kinina.

Pedesetih godina prošlog veka uspešno su otkrivene i proizvedene aktivne supstance koje izazivaju pomenuto dejstvo i koje su odmah podvrgnute strogim laboratorijskim i kliničkim ispitivanjima.

Istraživanja sprovedena poslednjih godina dokazala su da nekoliko specijalnih sastojaka aktivnih materija masline, enzimi za razlaganje belančevina kao i izvesni enzimi poznati pod imenom reverzibilne transkriptaze, mogu biti vrlo korisni u borbi protiv retrovirusa.

Rezultati ozbiljnih i vrlo detaljnih toksikoloških ispitivanja pokazala su da preparat ne izaziva trovanje, kao ni druga neželjena dejstva, čak ni u slučaju uzimanja više stotina puta veće dnevne doze od one koja se preporučuje.

Na osnovu stručne literature koja postoji o ekstraktu dobijenom iz lista masline, kao i na bazi iskustava korisnika, aktivne supstance preparata vrlo se delotvorno mogu primeniti:

U prevenciji virusnih oboljenja i njihovog efikasnog prirodnog lečenja (npr. herpes, grip, obična prehlada)
U slučaju gljivičnih infekcija
Kod raznih upala
Kod ublažavanja upale zglobova
U slučaju bolesti disajnih organa (asma, bronhitis)
Kod dugotrajne hronične slabosti imunološkog sistema
Kod poremećaja cirkulacije
U slučajevima visokog krvnog pritiska
Kod hronične iscrpljenosti i u lečenju depresije
 

the Dreamer

drimerica
03.03.2012
488
296
63
39
Vrijedi probati, pa makar i bilo "zatrovano" nekom svetom vodicom :icon_mrgreen: Moram početi skupljati čim više ovakvih recepata iz kućne radinosti, samo da nađem sastojaka...i vremena da počnem praviti.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Katica

macedonia

Banned
Banovan
15.11.2011
157
67
0
44
postujem rad koji si napravila samo trebace vremena da se proveri koja kolicina da se uzima i kako deluje
ako imas koji "zivi" primer da smanuje krvni pritisak napisi
u svakome slucaju postujem ovaj trud i ljek koji si napravla
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Katica
10.05.2012
6
12
0
43
Mrak, morat cu provat jer na moru imam stotine maslina..
nepise jedino u kojoj fazi je najbolje brat lišće, pitam zbog idealnog sastava korisnih tvari u lišću koji vjerojatno varira tokom godine, ni koji omjer lišća i brlje je idealan, al nema veze malo ću se proguglat i saznat.
Hvala natura
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Katica

natura

Aktivan Član
29.05.2009
228
146
0
46
nisam stigla da saznam kad su listovi najpotentniji, osim da se beru ujutro. po mojoj logici bolje pre nego sto dozriju plodovi, tako da bi sama odabrala prolece, a kao sto sam napisala, slucajno sam dobila dve grane od coveka, za koga znam da ih ne prska pesticidima, a to je mnogo bitno. tinktura se pravi tako da napunis teglu do vrha listovima i prelijes 40% alkoholom, rakijom ili votkom. mislim recepata je na guglu malo more, ja sam se drzala neke opste prakse i ostavila 6 nedelja u tamnom i hladnom podrumu, sa povremenim pretresanjem i otvaranjem. izmedju poklopca i tegle stavila sam prozirnu foliju da ne dodiruje metal tinktura uopste. nakon sest nedelja precedis i to je to. tako pripremljene tinkture je dovoljno 1-3 puta dnevno po 15 kapi. ili jedna kafena kasika dnevno, poceti sa manje da se vide moguce nuspojave.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Katica

Sativa Diva

miljenica bogova
23.04.2012
1.517
5.238
258
Da.. maslina je zakon.. kad me bolija zub i kad san tribala piti antibiotike, frend mi je donia suhog lisca da napravin caj.. prirodni antibiotik je.. odlicna stvar!
ovakav recept jos nisan vidila :) a ulje maslinovo koristim svakodnevno.. ima maslina fala bogu ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Katica and weedoye

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.812
583
138
52
Svaka cast za temu! čaj od maslinovih listova je dobar antioksidant. Maslinovo ulje iz Istre je po meni najbolje sto sam ikad probao. Sorte(Leccino.) koje se koriste za mlado ulje-najkvalitetnije...imaju u sebi vise vitamina E koji je u obliku kojega nase telo moze stvarno i primiti. Sorte kao Belica,sadrze vise antioksidanata...
 
14.07.2020
1
2
3
39
Slučajno sam nabasao na ovu temu i na ovaj blog. I evo pozitivno me iznenadilo da još neko ima pozitivna iskustava sa maslinovim listom.

Nabavljao sam extrakt suvi u prahu i tako sam ga pio kad god mi je trebalo. Nikada nisam bio bolestan duže od 2 dana kada sam ga pio. oleuropein ima dokazano antivirusno dejstvo, ali neko je sklonio radove sa pub med sto sam ih citao pre par godina, ili ih ja bar ne mogu vise naci.

doza koju sam koristio i koja je bila efikasna a nezeljena dejstva nisam osetio je bila: 1/4 kafene kašićice na 1/4 čaše vode. to se rastvori i popije, pa se popije jos vode odmah za time jer je baš gorko, da se ispere. Obavezno jesti odmah nakon toga u roku od 10-15 min inače može izazvati mučninu jer jako pokrene varenje.

ekstrakt koji sam koristio je bio baš jak 90% oleuropeina ili tako nešto.

Uglavom svaka čast za temu.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Katica and Saša443