Enzimi-Enzymes

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop

sone1

Coco Loco
Poznanik Foruma
14.12.2019
735
3.362
163
Vec dva sata trazim i vidim da slabo ima na forumu o istim. Najvise me zanimaju sastavi pojedinih proizvodjaca, do kojih je jos teze doci po internetu. Pa reko da pitam, mozda je neko probao vise vrsta, neko mozda ima ambalazu pa moze da prepise sastav, a mozda neko cak i zna gde pise o istim !
Glavni sastojak manje-vise svih je celulaza. Isto mozemo dobiti proklijavanjem semena jecma, koji potom blendujemo i mesamo sa vodom. Easy
A sta li je sa onim ostalim i koji su, gde npr proizvodjaci isticu da se satoje od 4, 12 cak i 40 razlicitih vrsta enzima?

Hajde da pokusamo da nadjemo najbolje za ulozeno ! Gledam dostupnost i cene u Srbiji !

Proizvodjac = cena/1l - sastav:
Atami Atazyme = 15.82e -
Hesi Power Zyme = 21.25e -
Canna Cannazym = 21.43e -
Advanced Hydroponics Natural Power Enzymes+ 0.5l = 11.05e (~22.10e/1l)
Bio Nova BN Zym 24.80e - Pectinase; Amylase; Cellulase
AN Sensizym = 34.01e - Beta-Glucanase; Xylanase; Cellulase; Galactose

Neki od primera koji su nama korisni ovde i koji se sastoje u nekim od gore navedenih proizvoda:

Amylase breaks down carbohydrates.
Protease breaks down proteins.
Lipase breaks down fats.
Cellulase breaks down plant fiber.
Pectinase breaks down pectin, a polysaccharide found in plant cell walls.
Beta-Glucanase breaks down glycosidic bonds within beta-glucan.
Xylanase is any of a class of enzymes that degrade the linear polysaccharide xylan into xylose, thus breaking down hemicellulose, one of the major components of plant cell walls.

BN Zym je mogao da se uzme na akciji po duplo manjoj ceni nego redovnoj, (na koju nisam stigao naravno) i zapao mi je za oko zbog Pectinase, koje po nekim mojim razmisljanjima bi mogla da doprinese boljem ukusu, pa sad ako gresim neka me neko ispravi!

Za sad se dvoumim oko Atami i Canna, sto zbog cene, sto zbog dostupnosti, mada po netu i po testovima kazu da je Cannazym najbolji u razgradjivanju papira, tj celuloze.

Neki od izvora

Takodje kontradiktorno ovom postu, dok sam ga pravio i malo pretrazivao po netu, nadjem da bakterije i mikoriza zapravo proizvode neke od ovih enzima. Sto me dovodi u pitanje da ako bi imali svet korisnih bakterija i gljiva, nama onda zapravo nije potrebno dodavati same enzime ? ili ipak jeste ? Sta je nama onda od bakterija najpotrebnije ? Da li su nam onda dovoljne samo domace bakterije ili slavol , umesto tipa Vodoo juice koji 10x skuplji ? Sta je bacanje para, a sta ne ovde?
Takodje mozemo DIY napraviti enzime kod kuce, pravljenjem komposta od ostataka voca i povrca, ali koje onda treba da izaberemo voce i povrce ? Ovo mi deluje kao malo rizicna izvedba, jer se tako dobijeni enzimi zapravo koriste kao detrdzenti za uklanjanje raznih naslaga od masnoca, ugljenih hidrata itd.

PS Ovako ja skoro svakodnevno, krenem nesto, pa se 5x predomislim i nikad zavrsiti dan citanjem i saznavanjem, jer uvek nesto novo moze da se nadje i onda sam sebe sludim i izgubim pamet sta raditi. . .