Folijarna prehrana

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
25.10.2015
110
238
43
40
Bgd
Sličnu temu nisam našao na forumu, a verujem da su mnogi zainteresovani. Pošto ne znam ništa o tome, otvaram diskusiju na ovu temu. Podelite svoje znanje i iskustvo ;) Ako slična tema postoji, neka ova ide na graveyard.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: hazeri and 1310

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
evo par informacija sa neta, nemam sta puno dodati :)

"Folijarna ishrana je prihrana biljke preko lista i ona ne može zameniti osnovnu (startnu) prihranu, ali omogućava najekonomičniju i najbržu primenu.
• Prijem hrane putem lista je 3-4 puta brže nego preko korena. Koren prima hranu selektivno (rastvorene mineralne materije u vodi, odnosno soli prvo disosuju)
Usvajanje može biti pasivnio i aktivnio, što prvenstveno zavisi od metabolizma biljke, koncentracijj soli i selektivnoj propustljivosti ćelijske membrane korenovih žilica), razvijenostikorena, pokretljivost jona soli u tlu, i dr.
• U slučaju nedostatka nekog elementa u biljci, folijarna prihrana omogućava brzu nadoknadu unutar biljke.
• Ovim načinom se često koristi prihrana pojedinačnim elementom.
• Većina folijarnih đubriva je kompatibilna sa većinom pesticida, te se mogu koristiti u sadejstvu na zaštitit od bolesti i štetočina.
• Prihrana ne zavisi (puno) od količine padavina, pa se često koristi u sušnim periodima.
• Potrebno je dosta manje đubriva, folijarnom prihranom negoli osnovnom (u koren). Azota 4 puta manje, Magnezijuma 50 puta, Cinka desetak puta, Gvožđa 100puta, Bora pet puta itd.
Folijarna prihrana ima veliki potencijal u primeni i razvoju biljaka.
Sve minerale biljka uzima u obliku JON-a,.. neki joni su preveliki da bi ih efikasno absorbovala opna ćelije korena, pa je mnogo bolje, de ih biljci ponudimo preko lišća."

"Folijarna prihrana – Dobar program ishrane biljaka i kvalitetno tečno đubrivo omogućava da se predupredi nedovoljna ishrana i pojava simptoma nedostatka hraniva makro i mikro elemenata a samim tim i obezbedi očekivani prinos. Folijarna prihrana preko lista je do sedam puta efikasnija od ishrane preko korena. Mlado lišće ‐ fiziološki aktivno brzo usvaja i sprovodi usvojena hraniva u druge delove biljke dok je koren često nedovoljno razvijen ili slabo obezbeđen pristupačnim materijama.
Tečna dubriva trebaju da budu kvalitetna visokokoncentrovana bez prisustva hlora i teških metala. U većini to su kompleksna NPK tečna đubriva sa dodatkom gvožđa i ostalih mikroelemenata u helatnom obliku namenjeno prihrani voća, povrća, cveća, travnjaka, ukrasnog žbunja i ratarskih useva.
Azot (N) utiče na bujnost lisne mase, razvoj korenovog sistema i stabla. Značajno povećava prinos povrća, naročito onog sa mnogo lišća.
Fosfor (P) obezbeđuje brže sazrevanje plodova, a period sazrevanja se skraćuje za 8 – 14 dana.
Kalijum (K) deluje na bolje formiranje cvetnih pupoljaka, zametanje plodova, kao i njihov kvalitet.
Prihrana se vrši u toku vegetacije, posle cvetanja, u razmacima od oko 15 dana, zalivanjem ili folijarno. Folijarnu prihranu obavljati po tihom vremenu, po oblačnom danu, ali uvek pod jakim pritiskom, da bi se list što bolje nakvasio. U toku intenzivnog rasta biljke koristiti preporučene doze zavisno od biljne vrste. Oštećene biljke od insekata, suše, grada ili mraza prilikom primene pesticida obavezno prihraniti tečnim đubrivom koje će pospešiti oporavak biljke.
Mešanje pesticida i tečnih dubriva se može obaviti osim preparata na bazi sumpora, bakra i alkalnih mešavinih kreča, i to voda - tečno dubrivo - pesticid. Tečna đubriva se potpuno rastvaraju u vodi ne kristališu samim tim se mogu nesmetano koristiti u sistemima za navodnjavanje (kap po kap) i to u koncetraciji 0.1 i više."

"Folijarna prehrana ima ogroman značaj koji leži u tome što hranivo brzo dospeva do hloroplasta u listovima gde se vrši proces fotosinteze. Stepen iskorišćenja hraniva unetog na ovaj način je izuzetno visok.
Nedostaci pojedinih hraniva često se javljaju kao posledica nemogućnosti korena da usvaja dovoljne količine hraniva (u slučaju oštećenja ili bolesti korena ili ako postoje uslovi koji utiču na slabo usvajanje ili potpuni prestanak usvajanja hraniva iz zemljišta preko korena, kao i usled poremećaja vodno-vazdušnog režima, nepovoljne pH vrednosti, niske ili visoke temperature zemljišta, ispiranja hraniva iz oraničnog sloja, fiksacije pojedinih hranljivih elemenata, antagonizma među pojedinim jonima i dr). Folijarna prehrana pomaže brzo i kvalitetno otklanjanje nedostataka kalcijuma, magnezijuma i mikroelemenata (bora, gvožđa, cinka, bakra, …). Neki elementi (npr. kalcijum, gvožđe, bor) su slabo pokretni ili gotovo nepokretni i veoma sporo se transportuju kroz biljku, tako da često dolazi do pojava nedostataka tih elemenata iako ih zemljište sadrži u dovoljnoj količini, pa se otklanjanje nedostataka ovih elemenata vrši upravo ishranom preko lista. Folijarna prehrana se preporučuje i u slučaju pojave oštećenja koja su izazvana vremenskim nepogodama (kiša, grad, vetar) ili oštećenja od bolesti i insekata kao i fiziološka oštećenja (sunčane pege).
Prednost folijarne ishrane je i to što je ovu meru moguće izvoditi i više puta u toku vegetacije, tako da se može uticati na opštu kondiciju i stanje useva, povećanje prinosa i poboljšanje kvaliteta povrća kao i povećanje otpornosti na bolesti i štetočine.
Međutim, folijarna prehrana ima i svoje loše strane. Jedan od osnovnih nedostataka folijarnog đubrenja jeste što se na ovaj način dodaju male i nedovoljne količine hraniva koje ne mogu da zadovolje ukupne potrebe biljaka. Takođe, nepažnjom, povećane koncentracije rastvora hraniva mogu da dovedu do stvaranja ožegotina. Protivnici ovakvog vida ishrane biljaka ističu i visoke troškove proizvodnje korišćenjem folijarnih đubriva. Međutim, ovakve kritike su bez osnova, pre svega, zato što folijarna ishrana nije, niti treba da bude, osnovni ili jedini način ishrane biljaka, već je treba posmatrati kao dopunsku ishranu, odnosno, agrotehničku meru koja omogućuje brzo i efikasno delovanje u cilju korekcije ishrane biljaka, tj. folijarno đubrenje treba i mora da se kombinuje sa osnovnim đubrenjem kao i redovnom prihranom. Što se tiče povećanja troškova proizvodnje oni se značajno smanjuju ako se folijarna ishrana kombinuje sa drugim agrotehničkim merama pre svih zajedno sa aplikacijom sredstava za zaštitu bilja. Folijarna đubriva se mogu kombinovati sa svim preparatima za zaštitu sem sa bakarnim preparatima, i sa preparatima na bazi sumpora."
 

i33i

I smoke and I know things
Banovan
09.02.2016
179
427
63
Ako biljke pokažu da su gladne a nije vrijeme za prihranu putem korjena (svako drugo zalivanje jeli) onda malo poprskam listove dosta razblaženim koncentratom gnjojiva (oko 1/3 preporučene doze) da bi izbjegao pregnjojavanje supstrata i potrebe za flušanjem jer me to strašno pila. Uostalom različite sorte imaju drugačije potrebe za hranom pa ako ih imam više onda folijarno dohranim one kojima treba.
 

hazeri

.
Banovan
25.01.2016
7.664
34.461
2.598
Folijarna ishrana predstavlja usvajanje hranjiva putem nadzemnih kanala(listova i stabiljke).Biljke usvajaju hranjiva otopljenja u vodi u odredenim koncetracijama.Upotreba folijarnih gnojiva u vrtlarstvu sve je vise raspostranjena buduci da su ta gnojiva ekoloski prihvatljiva i ciljano usmjerena jer se direktno usvajaju u organizam u ogranicenim kolicinama u usporedbi s gnojivima preko tla.Medutim,postoje mnoge nepoznanice vezane uz folijarnu gnojidbu zbog nepoznavanja mnogih cimbenika koji utijecu na usvajanje hranjiva.
Ucinkovitost folijarnog hranjiva procijenjuje sa na temelju usvajanja i pristupacnosti hranjiva,redukcije fitotoksicnosti,smanjenja nedostataka,utjecaja na fizioloske procese i na urod i kvalitetu.Ucinkovitost folijarnog gnojenja moze biti izvanredna kada se primjenjuje na biljke sa nedostatkom odredenih hranjiva.U danasnje vrijeme postoji sve veci trend upotrebe folijarnih hranjiva koje karaktezira mala floemska mobilnost kao sto se kalcij,bor,zeljezo,manga i cink.Folijarna gnojidba se primjenjuje kao nadopuna gnjojidbi preko tla i kao alternativno gnojidba u uvjetima kada biljka pokazuje najvece potrebe za hranjivima ili u uvjetima nedostatka hranjiva u tlu.Obzirom na niske stope usvajanja folijarnih hranjiva,raspon koncetracije hranjiva kod folijarne primjene je veci u odnosu na primjenu preko tla.Potreba biljke za makrohranjivima nece biti ispunjena samo sa folijarnom gnojidbom jer biljka treba makrohranjiva u vecim kolicinama.Primjena previsokih koncetracija moze donjeti ostecenje lista prilikom folijarne gnojidbe.Iz dosadasnjih istrazivanja o folijarnoj gnojidbi nije moguce utvrditi optimalnu koncetraciju primjene nekog hranjiva jer je raspon koncetracije hranjiva vrlo sirok.Unatoc povecanom riziku pojave fitotoksicnosti postoji zajednicko uvjerenje da ce vece koncetracije folijarnih otopina osigurati bolju reakciju biljaka.Okolisni cimbenici kao sto su temperatura,vlaznost i svijetlost utijecu na retenciju otopine na povrsini lista,usvajanje i distribuciju hranjiva.
Adekvatna primjena utijece na ucinak folijarne gnojidbe.Ako je lisce vlazno postoji mogucnost za odbijanje ili ispadanje otopine sa lista.Velicina kapljica i brzina distribucije odreduju retenciju otopine na biljci.Bolje prikrivanje ce se postici sa manjim kapljicama koje se duze zadrze na lisnoj povrsini.

Ja sam folijarno tretirao biljke sa Epsom soli kada mi je lisce pozutilo nakon pocetka cvijetanja i bio sam iznenaden sa brzinom oporavka.Tako da preporucujem svakome da prouci djelotvornost Epson soli na biljkama i folijarno tretiranje biljaka uopce.
epsom_soli_1.jpg Epson sol(gorka sol)mozete naci u svakoj ljekarni i nije uopce skupa.To je uobicajeno gnojivo medu vrtlarima jer je jednostavan za koriscenje i sigurniji od mnogo kemijski preradenih gnojiva.Epson sol je magnezijev sulfat.Upotrebljava se tako da se cajna zlicica otopi u mlakoj vodi(1 litra) i dobro posprica po biljkama kada je vrijeme "mraka".Rezultati se vide kroz jedan dan.Epsom sol cemo koristiti kod biljaka koje pokazuju zastoj u razvoju i kada stari listovi pocnu zutiti.Kako bi izbjegli zutilo na listovima tj. nedostatak dusika u prijelaznom razdoblju kada biljka krene cvijetati jednom bi bilo dobro tokom vegetacije naspricati biljke.
 
Poslednja izmena:

Jojoman

Banned
Banovan
08.02.2011
2.276
11.277
358
Zanima me mogu li dati biljki u sredini cvjetanja folijarno gnjojivo s makro NPK 5-46-6 i microelementima u tragovima na kojem piše da se daje i preko korjena i folijarno ako sam joj prije 3 dana dao punu dozu preko korjena NPK 4-6-8 gnjojiva na kojem piše da se daje isključivo preko korjena? Ili još jedno pitanje, mogu li joj dati ovo s NPK 5-46-6 preko korjena sada 3 dana nakon što sam joj dao 4-6-8 na kojem piše da se daje svako 10 dana? Da li ću tako pregnjojit biljku?
 

Jojoman

Banned
Banovan
08.02.2011
2.276
11.277
358
Hvala Stipe, pitao sam to jer imam ovo gnjojivo s jako velikim postotkom fosfora, znao sam da se fosfor daje pred cvjetanje ali nisam znao svrhu. Tek sad sam pročitao post od Powerseeda gdje piše da fosfor ubrzava cvjetanje 8-14 dana,a budući da ova moja ww ima skoro već 2mj i jakoo sporo cvjeta pomislio sam da bi mi to pomoglo.al necu,poslusat cu tvoj savjet. Nisam imao pojma da je folijarna prehrana tako efikasna,mislio sam da je to samo u iznimnim situacijama dodatak redovitoj prehrani preko korjena. Imam 2klona koji su nakon 10dana pustili male dlačice koje su samo u vodi vidljive,prekjučer sam ih u male potove stavio pa cu sad ovo znanje iskoristit na njima jer korjen očito još nema sposobnost upijanja nutrijenata