Fungus Gnats (pljesnive mušice)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Spawn_of_Uamenti

Aktivan Član
15.03.2010
131
57
28
41
griva je napisao(la):
Mospilan resava problem tih napasti.Sve drugo slabo pomaze

Nebi se složio s tobom da sve drugo slabo pomaže... Ako se držiš uputa, itekako funkcijonira, to što su neki nestrpljivi i površni je druga stvar.

a po pitanju Mospilana...

Mospilan 20 SP se primenjuje uz utrošak vode od 1000 l/ha u voćarstvu, 400-600 l/ha u povrtarstvu.MEHANIZAM DELOVANJA:Mospilan 20 SP je insekticid iz hemijske grupe neonikotinoida. Aktivna materija ovog insekticida acetamiprid deluje kao antagonist acetiholinskih receptora u CNS-u insekata, odnosno sprečava njihovu funkciju. Ovakvo delovanje ima za posledicu ne prenošenje nervnih impulsa što dovodi do gubitka orijentacije kod insekata, njihovog prestanka sa ishranom i do uginjavanja.NAPOMENE:
  • Mospilan 20 SP se na istoj površini može primeniti najviše 2 puta u sezoni.
  • Na primenu ovog insekticida ne utiče visoka temperatura vazduha.
  • Preparat se može mešati sa drugim insekticidima i fungicidima osim onih alkalne reakcije kao što je bordovska čorba.
  • Mospilan 20 SP ima izuzetno inicijalno i rezidualno delovanje.
  • Mospilan 20 SP primenjen u preporučenim količinama primene ne pokazuje štetan efekat na korisne insekte kao što su pčele i bumbari.
Mospilan 20 SP spada u III grupu otrova i nosi sledeće oznake:
  • Znak opasnosti: Xn
  • Znaci upozorenja: R-22
  • Znaci obaveštenja: S-2, 13, 45


Mislim da se nema više šta reć, složio bi se sa kolegom Datom... radije uzmi bacač plamena:hehe:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: medonjica and Z&N

griva

Aktivan Član
08.05.2005
100
2
0
51
Ne kazem da ove mambo-dzambo fore ne prolaze verovato zavisi od stepena zaraze ja sam prvo to i probao pesak,beli luk,duvan,sibicu,koprivu po ovom upustvu kad to nije dalo rezultate probao i neke duge prirodne varijante.Ni mospilan nije resio do kraja problem mada je tako delovalo kad sam ovde napisao musice skoro nestale ali se biljke nisu oporavljale nego i dalje polako venule .Nisam probao neem oil i K-stop(pisao sam ovima koji prizvode na mail nisu odgovorili) jer ih nisam nasao pa ako neko zna gde nabaviti bilo bi ok da to podeli sa nama
 

Spawn_of_Uamenti

Aktivan Član
15.03.2010
131
57
28
41
Ako je stvar izmakla kontroli ( a to znači da se infestacija razbukatala i gadno raširila ) onda bilje možeš bacit u 3pm (ne, ne mislim na 15h :icon_lol: ), blago rečeno, stvar se da sredit ali je treba uočit što prije i počet tretirat prije nego izmakne kontroli. trebat ćeš dobro očistit i dezinficirat sve u boxu i oko boxa i obavezno provjerit dali se gamad nije možda nakotila i po ostalom bilju po kući (kao šta je meni bio slučaj recimo). inače kao što rekoh ako se gamad toliko raširi da ništa više ne pomaže, moš se pozdravit s biljem jer će svakim danom izgledat sve gore itd...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Z&N

griva

Aktivan Član
08.05.2005
100
2
0
51
Potpuno si upravu (mora sve u djubre).
Nisam uspeo da dodjem do Hypoaspis miles ili Bacillus thuringiensis var. israelensis
Kod nas se dve firme reklamiraju da prodaju ai nijedna nema (kao to je uvoz pa kad se kao nakupi dovoljno ljudi i ako se nakupi ...)
u hrvaskoj sam nasao jednu firmu nisam ih zvao i neznam dali su u istom fazonu ko ovi nasi dripci
 

rasmc

Aktivan Član
18.01.2008
76
15
8
46
Jeli itko probao sa h2o2 i ako je koji omjer i kako?

HITNO JE!!! Pomagajte jedna biljka ima samo 5-6 listova, sutra i ona umire ajooj šta me snađe!!!
 

zlavjestica

Superstrpljiva neurotichna konsultantica
Poznanik Foruma
12.05.2012
1.026
1.565
188
evo shto je meni rijeshilo problem gnatova

domahi pesticid od duhana i sitni pijesak.
duhan se potopi u vreloj vodi i ostavi da odstoji 24sata.. na 1,5litru vode ide cca 1/3 shalice suhog duhana ( ja sam koristila duhan za motanje "SAUVAGE" jer je bez ikakvih aditiva i ne dodaju katrane i otrove )...sa tom tekuchinom treba obilno nashpricati zemlju..tako da se dooobro natopi povrshinski sloj.... nakon toga se doda cca 3-4cm pijeska..ja sam pijesak uzela u pet shopu..shto sitniji pijesak..
pjesak se koristi iz razloga shto ga gnatovi ne uspjevaju probiti-ako je sloj dovoljno debeo ( 2-3-4cm )...zato je bitno da ga rashirite cijelm povrshinom posude..to sprijechava odrasle-prezhivjele gnatove da polazhu nova jajashca u zemlje ,ali i mlade da izadju iz zemlje..
nakon toga...biljku zaljevati preko tanjuricha tj. "od dole" + tanjurich sterilizirati barem 1x tjedno vrelom vodom.
 

caspe

Aktivan Član
23.01.2012
558
6.794
233
34
auuu sranje ja sam ih poceo viđat zadnja dva dana po boxu, vjerovatno došli sa jebenom terramagmom, sad bi najrađe u ducan i svima ***** mater... stavio krumpir na zamlju, sirup za sok na par tanjurica i evo idem napravit od češnjaka i duhana pesticid... :( koliko imam jos vremena za spasit stvar biljke su izašle iz zemlje u srijedu, radi se o sensi skunku #1

edit. na nekom stranom forumu sam našao da ih cimet ubija, tako da sam kompeltnu površinu zemlje posuo cimetom, ovo koje vidim su se pocele koprcat, a zasad ih nema puno... valjda funkcionira, a ujutro u apoteku po hidrogen zlu ne trebalo.
A dobit ce i češnjaka i duhana, valjdao ovo sve nece naškodit ljubicicama
 

caspe

Aktivan Član
23.01.2012
558
6.794
233
34
popodne prije gašenja lampe je svaka dobila 4ml peroksida u litri vode, u 9i5 se pali svijetlo pa cemo vidit jel gamad pocrkala... da sadim ruže odnio bi ovo zemlje šta mi je ostalo i nabio na glavu liku šta radi u merkatora

edit. izgleda da je hidorgen peroksid pomeo bube, jucer je izgledalo ko pobuna u kokošinjcu.... sad nema nicega, njih dvije mogu nastavit uživat u ponocnom suncu :D
 

roower

Aktivan Član
02.01.2013
203
244
63
58
Svica
e sad me zanima ak se posipa Hidrogen Peroksid po zemlji ,,,jel to ne steti biljkama?


jebote i ja sam danas vidio letace,,jednog ili dva,,, sutra moram po pijesak i taj Hidrogen...
i u zadnjem Growu ih je bilo ,,ali nisam bas nesto poduzo po tom pitanju ,,,sve sam odradio do kraja bez problema,,,
manje vise,,,,,zadnjih tjedan dva su se listovi kompletno osusili,,,posto nikako ne gnojim osim malo prirodnim gnojom,,,izgleda da je to bio razlog za posusene listove,,,e jebiga,,,(kad klopaju korijen pa se gore Plant pocne susit)
sutra cu koji kubik pjeska nabaviti ,,, :bale ....i u Boj....za Grow svoj... :dada
 
  • Sviđa mi se
Reactions: growbox and Tropico

caspe

Aktivan Član
23.01.2012
558
6.794
233
34
hidrogen peroksid je antiseptik, tako da u normalnoj kolicini nema zašto da šteti biljci, evo ni kod mene još nisu svi mrtvi, ali ih je manje.
Nisam zalio od ponedjeljka, i necu skroz dok biljke ne pokažu žeđ... jer sad odkad je zemlja suha gnatova nema po zemlji samo letaju okolo, a kad ožedne posude idu u kadu pa ce pit od ispod.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: roower
28.10.2012
3
3
3
41
Poštovani vutroljupci!!

Ovak borim se sa gnatovima več cca. 8 dana i mogu reč da ove prirodne metode dosta dobro pomažu !
Samo bi htio napomenut da se sa krumpirom možemo riješit velikog broja larvi jer se jako brzo nakupljaju na njemu, tako da po mojoj preporuci mjenjajte krumpir svakih 12 sati max 24 !!!! Ako želite provjeriti dali su se larve nakupile na krumpiru to možete učiniti sa plavim svjetlom ( onim za pregledavat novce ) i bez povečala ili mikroskopa vidljive su golim okom ( nekaj baš fuuuuj mene odma sve svrbi na tjelu !!!! ) i na jednoj ploški krumpa ih ima barem 100 - 1000 larvi !!!
 

griva

Aktivan Član
08.05.2005
100
2
0
51
Koristio sam još i Gnat Off ali sam posuo okolo i vecu količinu duvana pošto se to sad ovde kupuje na kilo i pune cigare mogu vam reći da kombinacija pali e sad posle 4-5 nedelja krenu opet da pojavljuju
 

caspe

Aktivan Član
23.01.2012
558
6.794
233
34
evo moja dva skunka #1 od pocetka je bitka sa gnatovima, glupost je da se baci sve u smeče... sve šta sam isprobao nije ih se riješilo skroz, al koliicnu je smanjilo. ja neku štetu ne vidim na biljkama, luduju od pocetka. nemojte pretjerivat sa hidrogenom, ja jesam pa mi je požutila masa listova
a gnatove drzim pod kontrolom tako da zaljevam samo kad vidim da su žedne bez pretjerivanja ;)
 

Detox2Old

Aktivan Član
21.11.2012
176
424
63
33
Evo prvi problem,ova leteća stoka.poduzeo sam mjeru s krumpirima,jabučnim octom,te je morala jedna piva da pogine(80% u želudac).Dosad sam koknuo 8 letača,i 2 larve što su bile na komadiću zemlje iznad kojeg je bio krumpir.znam da je broj od 8 letača malo,no ja happy,bolje išta nego ništa!

Sutra ću vjerojatno nabavit pijesak za svaki slučaj.