Fungus Gnats (pljesnive mušice)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

herb oil

Aktivan Član
11.03.2013
79
85
18
otkad sam zalio sa razrijedjenim H2O2 90% gamadi je manje, necu zuriti za koji dan cu ponoviti opet, vjerujem da je korjen sad dovoljno jak da ga ne mogu tako lako ostetiti...
 
13.01.2011
25
22
0
55
imao sam podosta problema sa ovim stvorovima u boxu. ugl, malo sam ih promatrao, poprilicno su usrani letaci, pa mi je palo nešto na pamet.
unutrašnji vent koji puše lagano po biljkama mi je izgleda bio preslab.
kad sam stavio oscilirajucu mrcinu, mušica je nestalo, jer ne mogu letit od "vjetra" a mislim da se ne mogu ni parit zbog toga.
mislio sam da ce biljkama biti problem, obzirom na pojacano isparavanje, međutim potez se pokazao dobrim na nekoliko razina.
lakše kontroliram vlagu, pogotovo u cvatu, a biljke mi pucaju od zdravlja.
probajte pa javite. pozdrav!
 
17.09.2013
20
4
3
29
nisam razumio sa ovim sa duhanom češnjakom i tim verzijama,, jel sa tim otopinama spricamo biljku ili zaljevamo zemlju da bi ubili te sugave licinke,,, inace imam samo par tih mušica sugavih i prilicno su pametne majku im -.- kad je ocu stjerat sa lista ne boji se nego se pomice po listu dok doslovno ne popizdim i lupim ju necim tek tad poleti u zrak :S
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mar1o

crunkisi

Aktivan Član
29.11.2012
307
914
143
63
Negdje sam procitao da je dobro uzeti krumpir, narezati na kriske i poslagati na zemlju... larve to obozavaju i idu odmah na njega


izbaciti po potrebi i ponoviti dok ih se ne rijesis kompletno...
 

Vu ing.

Aktivan Član
09.03.2012
191
229
43
Ja sam za sledecu turu resen da se odlucno borim protiv ovog organizovanog kriminala :violent018: . Naoruzao sam se peskom, kupujem duvan na kilo, krompir imam, poslao sam mail ovima u bio-ekoloskom centru za taj k-stop (mada jos ne odgovaraju), trake za musice, limenka piva, ona lopatica za ubijanje musica i sve ostalo. Pa nece mene da zajebava neki Vidoje, Stanoje! Samo necu da koristim ove bas otrove za prskanje. Ima da kupim i onu UV lampu za insekte.
Naravno nadam se da nece da se pojave ali ako dodju...
 
  • Haha
Reactions: tokaritis

iffkica

Aktivan Član
27.12.2006
115
4
0
Pozdrav ljudovi...

Eto da podijelim sa vama recept koji je meni pomogao...a i ono sto nije pomoglo...
Prvo sam probala s krumpirom..no krumpir bi se uplijesnivio, a larva nigdje..mozda sam vidjela jednu..a musica je bilo jos vise..
Probala zutu ljepljivu traku, a ono gamad hoda po tome :p
Probala sam Neem ulje..ni to nije pomoglo..
A onda sam na netu nasla recept:
1. posipala gornji sloj sa sitnim pijeskom
2. pomijesala vinski ocat i gel za pranje sudja (navodo ako stavis gel nema sanse ako upadnu da se izvuku zive)
3. na zute post it papirice namazala debeli sloj petroleum jelly (najvise ih se na to nakupilo) i stavila ih izmedu dvije tegle..tako da su blizu povrsine zemlje
I zasad funkcionira..vidjela sam jednu ili dvije musice koje cekamd a krepaju (ako ih ja prije ne utamanim) :knockknock: .
 

Samuraj u čizmama

Aktivan Član
03.10.2012
302
465
63
Ja sam u tresetnim tabletama gdije sam stavio na klijanje uoćio te male crviće,taman su mi za presaditi!Pomislio sam na svašta,kako je to došlo do njih,voda kupovna,sjeme prva liga,pa di grješim,boks sam ćistio 3sata,nisam nikad do sada to vidio,oboružo sam se znanjem vas iskusnih grovera koji ste pisali o tome i sad idem u apoteku po PEROKSID a ženu sam poslao po koprive i duhan,pjeska,krompira imam,pa nebu mene niko farbo,idući grov ću pokušat doći do neke mesožder biljke pa nek briju ako mogu,a ako se ponovi ima koprive,duhana i ostalih preparata!!nebi ovo zaželio nikome!!!pouka-higijena boksa,uvijek friška zemlj i nepret.sa zaljevanjem!!pozz
 
  • Sviđa mi se
Reactions: ganđalf

WeedBro

Aktivan Član
23.10.2014
250
410
63
Dali ove musice mogu da budu opasne kad je biljka vec razvila koren i kad je vec u fazi cvetanja, primetio sam jednu bas bas malu i ne mogu da je nadjem, a pre toga sam ubio 2-3 pre nekih 2nedelja.
 

WeedBro

Aktivan Član
23.10.2014
250
410
63
pa skoro sam prebacio na 12/12 sad su 6dan, i vlaga je oko 44-47% dok su bile u veg. 60-70%. Necu ih zalevati nekoliko dana dok se zemlja bas ne osusi pa cu da vidim i u medjuvremenu da ubijem ovu jednu.
 

zlavjestica

Superstrpljiva neurotichna konsultantica
Poznanik Foruma
12.05.2012
1.026
1.565
188
tek sada vidim ovo ( dovraga..nikako da ushtimam postavke )
ovo ti je uzhasno vazhno za borbu sa gnatovima..ali i svim nametnicima..njihov zhivotni ciklus. jer..u pojedinim fazama su osjetljivije i lakshe ih je rijeshiti..
a i vidjela sam da spominjesh guzhvu u boxu..pa...trebao bi dobro pripaziti ..jer..visoka vlaga i slabija cirkulacija zraka su savrsheni uvjeti za njih..a kada se razmashu..tj.kada dodjesh u situaciju da paralelno imash gnatove u svim njihovim fazama/ciklusima..eee to vech mozhe biti zeznuta situacija..+ ulazishu cvjetanje..shto che ti ogranichiti upotrebu i samu aplikaciju insekticida...itd.. tako da..zaista ti preporucham da obratish pazhnju i ne uzmesh olako problem sa gnatovima..
9B2wlH7.jpg


ZzjyOFD.gif


kao shto vidish..one najvishe vremena provedu u (chini mi se 3 ili 4stadija ) fazi larve..tj. u zemlji..a i tada ih je najlakshe rijeshiti..

1. isushivanje zemlje mozhe pomochi..ako imash mali broj odraslih..koje su polegle mali broj jajashaca..i ako su sva jajashca u istoj fazi razvoja..
2. ako si siguran u kojoj su fazi i koliko stadija imash u boxu...mozhesh pokushati sa trovanjem u zemlji tj. trovanje larvi..
meni je uspjelo sa kombinacijom chaja od duhana i sloj sitnog pijeska ( najsitniji moguchi pjesak koji se uzme u pet shopu-za terarije se koristi ).
zalijesh zamlju sa duhanskim chajem..pobijesh tako koliko je moguche..i..kada se zemlja vech posushi ( ne mora skroz )..povrshinu -ali kompletnu povrshinu zemlje ) pokrijesh slojem tog sitnog pjeska.
pijesak sluzhi tome da onemoguchi larvama koje su prezhivjele ( pupa se zove najrazvijenija "faza" larve ) da izadju van i nastave zhivot..tj. nastave sa infestacijom.. ali..pijesak onemuguchava i preostalim odraslim jedinkama da polozhe jajashca u zemlju..
-neki stavljaju ljepljivu traku-na nachin da ju razvuku preko povrshine posudee..pa da se na to uhvate tek ispiljeni odrasli gnatovi koji izlaze iz zemlje i pochinju skakutati ( u pochetku nemaju dovoljno razvijhena krila za let ).to je mozhda jednostavnije rjeshenje..ako si siguran da imash samo tu jednu generaciju.

uzhasno je bitno da vodish rachuna i o samom dnu posude..dole je vlazhno i savrsheno za polaganje jajashaca..to mozhesh rjeshavati na nachin da dezinficirash tanjuriche i dno posude sa hidrogen peroksidom ( 3 ili 5% ..)..

sorry..brzinski ovo pishem..ako ima nejasnocha..budem kasnije dodala-odgovorila..
ali..najvazhnije ti je uhvatiti ih u pravoj fazi...tj.skontati zhivotni ciklus .i djelovati sukladno sa time..
 
Poslednja izmena:

StokaGodine

ko pod drugim jamu kopa nos
03.07.2014
216
247
43
38
Ja sam ih sad nasao par kako lete po boksu..
Zemlja mi je povrsinski suha a na biljkama se ne vidi manjak vode jos pa necu zaljevati..
Na ventilatoru mi ima 20ak mrtvih musica i ove koje lete bas im ne ide to letenje jer ih vjetar satire..
Na zemlji ih nisam pronasao niti larve na povrsini zemlje..
Sad sam stavio kumpir na zemlju da vidim oce li se te larve pojaviti na njemu..
Biljke rastu super i ne vidim da imaju problema.
Sad moje pitanje ocu li krenuti u ostriju ofenzivu ili da samo dezinficiram i ocistim boks..
Prosli grow su se pojavile musice ja sam samo pojacao veliki vent i one su nestale..
Naime taj put sam mislio da su vinske musice a sad vidim da mogu biti i ove opasne..
Nemogu viditi kakve su jer su mljevene na ventilatoru..

Edit: terra magma je zemlja 60l pakiranje zasad okej sve osim ovoga..
 

trubabuba

Aktivan Član
20.06.2014
959
775
113
planet earth
ja stvarno nemam srece. daklem box je spreman, sve je spremno al eto ja svaki dan vidim da mi iz origigi zatvorenih vreca izlete musice. vec 3-4 komada sam koknuo. kupim najskuplju vrazju zemlju (biobizz all mix) i svejedno problemi.
sta sad napravit? da otvorim vrece par dana prije nego zemlju idem upotrebit i nasaftam sa neem-om il necim?
neznam sta napravit. ak ih ima sad sta ce tek bit kad posadim biljcice u vaze.
box je izoliran totalno. ima prociscavanje zraka preko hepa filtera. soba u kojoj je box je isto pociscena od svega i zrak u nju isto dolazi izvana preko drugog hepa filtera.
 

t@mara

Aktivan Član
10.12.2013
2.278
5.762
258
9
Ja sam isto imala problema sa zemljom i probati ću sada jedan savjet koji mi je opa cupa dao a to je ispeći zemlju u rerni prije sadnje.Očito da i u kupovnoj zemlji bilo kojeg proizvođača ako se ne skladišti pravilno može biti nametnika,e pa neće meni više papat biljke :)
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
pa kaj ti imas operacijsku salu ili grow box? :D hahahhah
sjecam se Opa mi jednom reko.....lak za kosu ili neki dezodoran....upaljac.....burn da byachez ;) kaj drugo. ja bi probo sa vatrom :)

edit: sad vidim da Opa ima neke destruktivne savjete...koji funkcioniraju :D :D :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: t@mara

StokaGodine

ko pod drugim jamu kopa nos
03.07.2014
216
247
43
38
Trebalo bi zemlju staviti u pleh ne deblje od 10cm i pokriti folijom. Peći je na temperaturi od 82 stupnja celzija (180F) bar pola sata. Postepeno da se penje ne na nagli i ne na vecoj temperaturi od 93C (200F) jer se mogu razviti patogeni koji mogu nastetiti biljkama..
Ovisno koja zemlja to smrdi ko kuga..
Kupujemo zemlju da bi imali savrsene uvjete, zemlju koja je "sterilna" a zapravo nije..
 
  • Sviđa mi se
Reactions: t@mara
24.09.2014
20
1
3
Imala sam dosta problema sa gnatovima, sve sam pokusavala, od duvana pa do h2o2 i najdelotvornije je kada se zemlja naprska tj natopi sa h2o2 jer on unistava larve na dodir. Posude sa vodom i mesavinom jabukovog sirtjeta i par kapi deterdzenta i lepljiva traka za muve mi je hvatala odrasle letace.