Fungus Gnats (pljesnive mušice)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

fenomen111

Aktivan Član
23.01.2015
108
335
63
ne znam, moje su isto zute i "ljepljive" bit ce da su kineske:)bacio sam to u smece jer ocat i gel za sudje rade odlican posao. kad se gnat samo priblizi posudi pada ko pokosen.najdraze mi je gledat kada se izdignu iz zemlje i ventilator ih posisa:objesen:za sada ne primjecujem da su nastetile biljkama pa sam jos smiren ali moram priznati da su veoma frustrirajuce te muhe pogotovo dok sam napusen...to be continued...
 
  • Sviđa mi se
  • Haha
Reactions: BuddYzg and 1310

h0nda

"easy skanking"
Prijatelj Foruma
02.03.2016
2.640
13.731
358
Probao ih se riješiti krumpirom, isušivanjem, prskanjem otopinom od cigareta nije pomoglo. Zaprašio jedan dan sa neopitroidom i nema ih više, nije organic al je pomoglo!
 
04.08.2015
83
40
18
28
Imam neka pitanja u vezi teme, a kad sam vido ovako profi uradjen post... Sta ima da se kaze, svaka cast. A sad koliko dugo drzim krompir posto je napomenuto da se larve ne vide kako da znam odprilike kada da menjam ili da samo menjam 2 puta dnedvno? Drugo ako zalivam samo tacnu biljke oce li to biti dovoljno i da li ce gamad koristiti tu vadu da dodju do zemlje opet? I jos ovo sobzirom da su mi svetla MH koje gore 0/24 da li je dobro da bacim pesak na povrsinu mogu li sprziti biljku nekako? Ko odgovori unapred hvala. Opet svaka cast za post. Peace
 

Mox

Aktivan Član
27.08.2010
81
20
8
36
Pačići moji mali :)

Da vas educiram i poskudam upitnike sa glava.

1. Priprema zemlje:

Zemlja ma kako god dobro pakirana bila, ne garantira vam"sterilnost". Prije sadnje, svaki put zemlju "spržim" na suncu (1-2 dana) i nikad nisam imao gnatove. Ovaj grow to nisam napravio i evo imamo okršaje.
Na najlon rasprostite zemlju i neka sunce odradi svoje. Zemlja mora biti potpuno suha tako da stavite tanak sloj i povremeno razmješajte zemlju. Ja vlagu iz unaprijed pripremljene zemlje držim konstantnom uz pomoć silikagela koji je u plastičnoj čaši koja se nalazi u vreći sa zemljom.

2. Peroksid (H2O2)

Peroksid nije babaroga! To je molekula vode s jednim atomom kisika viška. Koncentracija otopine s vodom (1(h2o2):10(h2o)) pospješuje razvoj korjena-unosite kisik u zemlju, te ima utjecaj na redukciju gnatova. Zaljevanje svaka 2-3 tjedna.

3. Organski uzgoj/rješavanje gnatova i ostalih štetočina

[Krumpir] - ploške na zemlji mijenjati svaka 2-3 dana

[Isušiti zemlju] - pijesak posuti po zemlji i zaljevanje vršiti preko korjena (tanjur s vodom)

[Otopina češnjak+kopriva]

U bocu staviti češnjak i koprivu, naliti vodu i to ostaviti začepljeno na suncu jedan dan. Poprskati biljku s tim i gornji sloj zemlje. Zaudara ali rješava izuzetno velik broj nametnika (spidermites i ostalu gamad)

[Koristiti NEEM]


* odradite flush i water curing ako koristite kemiju, jer vjerojatno i radite prihranu zemlje, tako da je to logičan potez...

Prva metoda rješava problem. Ostale su tu da isprave eventualni kiks prve. Evo da je sve na jednom mjestu. Sretno i bez panike :)
 

baobab

vutropush
Poznanik Foruma
25.03.2014
970
2.139
188
Hvala na edukaciji, ali ima vec sve to objasnjeno na forumu. :whato:: A o H2O2 je bilo vec dosta diskusija ako se dobro sjecam. :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: L0oD

Mox

Aktivan Član
27.08.2010
81
20
8
36
@Power, naglasak je bio na :
1. Priprema zemlje s ciljem eliminacije gnatova:

Zemlja ma kako god dobro pakirana bila, ne garantira vam"sterilnost". Prije sadnje, svaki put zemlju "spržim" na suncu (1-2 dana) i nikad nisam imao gnatove. Ovaj grow to nisam napravio i evo imamo okršaje.
Na najlon rasprostite zemlju i neka sunce odradi svoje. Zemlja mora biti potpuno suha tako da stavite tanak sloj i povremeno razmješajte zemlju. Ja vlagu iz unaprijed pripremljene zemlje držim konstantnom uz pomoć silikagela koji je u plastičnoj čaši koja se nalazi u vreći sa zemljom.

Ovu metodu nisam pronašao da se spominje na forumu, a provjereno je djelotvorna. :) Za ostatak posta sam kriv!:murija::objesen:
 
27.08.2015
6
0
1
44
Musica nece doci sa losom zemljom, ona dolazi s bilo kojom zemljom...ona namirisi truljnje 10km i najbolje rijesenje je preventiva, jer kad ona dodje tesko je se rijesiti...iz mojeg iskustva je bitno da vam supstrat nije stalno vlazan, tj da se isusi prije sljedeceg zalijevanja, i da riskirate jednom u 2tjedna zalijevanje sa neem uljem...ja trenutno isprobavam jedna preparat greenline 88 koji sam uspio nabaviti iz Njemacke i za sada sam miran. Ispobal sam ga na u borbi sa usima i tripsima na paradajzu, menti, citrusu i paprici i odusevljen sam...tretirao sam ih kada su se pojavile i nestale nakon 3tretmana
 

baobab

vutropush
Poznanik Foruma
25.03.2014
970
2.139
188
Citao sam vec negdje da je dobar taj preparat green line 88. Ima ga i u HR za kupiti (50 kn).
 
16.02.2011
48
0
6
42
ljudi pomagajte....kada sam uocio musice pre oko mesec, mesec i po dana, to je bio roj u boxu, bile su svuda i poceo sam da se borim sa njima, znaci stavio svuda one trakice sto vise, pivo i krompir...i to mi je puno pomoglo musice se hvatale na sve zamke i sve ih je bilo manje a i ja vise nisam imao mesta u boxu za sve te zamke jer su biljke mnogo narasle.....tako da sam mislio da je to sve ok proslo i prestao sam da razmisljam o njima....kad ono sada nedelju dana pred secu sam video sve te bubice zalepljene oko hedova negde manje negde vise ali su svuda zalepljene....da li to predstavljam problem za pusenje ili bilo kakav drugi problem moze da izazove?....da ih vadim sa pincetom ili da ih samo pustim? xD Hvala u napred i hvala za celu temu
 

trubabuba

Aktivan Član
20.06.2014
959
775
113
planet earth
gnati kad vise i nema letaca, ako ih je tak puno bilo kako opisujes, znaci da su se nakotili u substratu. borba ne staje kad resis letace...
neem ulje po povrsini substrata. i dijatomejska zemlja (ducan kucnih ljubimaca).

edit: zaboravih na nematode (Steinernema feltiae) kojih ima i na nasem podrucju za kupit.
 
Poslednja izmena:

Space_Lulu

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
17.09.2015
491
1.957
143
Što se mog iskustva tiče, zeznuti su. Ja ću da napišem šta je meni pomoglo, pa možda možeš da napraviš neku svoju kombinaciju sa ostalim savetima.

Prvo, bitno je da imaš na umu u kom stadijumu ti je biljka.
Ako je mlada - moraš brže da ih se rešavaš možda i agresivnijim metodama jer se oni najviše hrane mladim delovima korena. Tako da kada je mala biljka, ona praktično i nema druge delove korena pa ti gnatovi mogu ugroziti brzo celu biljku. Sa druge strane ako je starija, onda možeš da budeš (malo) opušteniji, jer ima razvijen korenski sistem i čak larve i da pojedu malo novog rasta neće ugroziti biljku. Sa treće strane, ako je u cvetanju gnatovi mogu da ti se lepe za budove, u cvetanju nije baš preporučljivo da nečim prskaš biljke, itd.

Gnatove rešavaš na svim mogućim frontovima.

1. Lepljiva traka za mušice - ovim se boriš protiv odraslih gnatova. Ja sam kod mene našla traku koja je u tubi, i nije zgodno da se tako okači u box jer će ti sve živo polepiti. Ono što sam ja uradila jeste da sa trake uradim kao otisak tog lepka na male kvadrate papira. Lepak ostaje po papiru, žuta boja lepka još više dođe do izražaja, i možeš da ga poređaš po zemlji i gde god želiš. Traku sam onda stavila na veći deo papira i tako položila u centar boxa.

2. Ventilator po površini zemlje - ovo sam koristila da bih malo brže osušila površinski sloj, i da bih koliko toliko omela odrasle gnatove da polažu jaja u zemlju.

3. Ređe zalivanje - gnatovi uživaju u vrlo vlažnom zemljištu, dok sam se borila sa njima trudila sam se da ređe zalivam.

4. Rastvor hidrogena - ovim sam se borila protiv larvi. Moraš u isto vreme da se boriš i protiv larvi i protiv odraslih. Jer jedni stvaraju druge u začaranom krugu. Na netu se nalaze predlozi da se biljka zalije rastvorom troprocentnog hidrogena u odnosu 1 deo hidrogena 4 dela vode. Kažu da to neće škoditi biljkama, ali može dovesti do praktično sterilizacije zemljišta, odnosno da rastvor uz larve gnatova pobije i sve povoljne bakterije u zemljištu koje su bitne za biljku.
Ja sam zalivala svoje kućne biljke time, ništa im nije bilo. Sa biljkama kanabisa nisam htela da rizikujem, tako da sam rastvor stavila u prskalicu, i pošto sam zalila biljke (obično zalivanje), gornji sloj zemlje sam natopila prskalicom. Larve i ovako žive u prvih par cm zemljišta, pa nije bilo logike da zalivam sve do korena. Ovo mi je mislim i najviše pomoglo. Pošto su se ostali odrasli pohvatali po papirićima, više se nisu pojavljivali.

5. Odvojila sam kućne biljke što je dalje moguće od biljku kanabisa kako se gnatovi ne bi šetali između njih.

Na internetu ćeš naći još mnogo saveta (pokušavala sam i sa krompirom i pivom to ništa nije uspelo), preparata, preporuka da sipaš pesak u gornjem sloju (ovo mi je zvučalo dobro), itd. Pa možeš da napraviš svoju neku kombinaciju. Ova gornja kombinacija je meni uspela, i jako sam zadovoljna time.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Peroooooo