Genetika

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Eddie

Aktivan Član
07.12.2006
167
9
0
Zna li neko da li je izolovan gen zaduzen za stvaranje THC-a i hoce li se pojaviti modifikovana psihoaktivna paprika ili boranija?

Hteo sam odmah da stavim temu u Graveyard ali tamo ne moze dok se glupost ne dokaze.
 

Inq

Vutra Veteran
12.08.2006
996
137
0
Interesantno... Posadis paprika sve lepo legalno i na kraju iz paprike izvuces pure THC kristale i napravis dobar HASH.

Lepa ideja... Ali to bi bio tezi genetski inzenjering...

Ne znam da li je moguce...
 

Ledo

Aktivan Član
12.11.2006
219
3
0
36
ma ne, ja sam to sebi ovako zamislio, smotam mljevenu papriku i popusis ko gospodin covijek:)
 

iz0t0p

Aktivan Član
07.09.2005
141
26
0
74
to e teorijski moguce, ali pitanje je da l je izvodljivo... mada ko zna mozda sad americka vojska u tajnosti pravi planraze super paprike :D
 

Narquila

Aktivan Član
02.02.2007
225
17
0
35
Jako lijepo zamisljena ideja i sve to al zao mi je to ne mogu proizvesti ni botanicari u najvecim sveucilistima.Pod prvo THC je karakteristican samo za cannabis porodicu i nema ga nigdje drugdje osim hemijski proizvedenog THC koji ima svoj hemijski naziv marinol. THC se prirodno proizvodi u biljkama ove porodice u kojoj imaju posebni enzimi, kojima neznam imena, i oni biokataliziraju reakcije u kojima se proizvodi THC u biljci.Kako svi drugi organizmi tako i nasa biljka ima svoje enzime. Razumijete sta hocu reci svaki organizam ima svoje enzime koji biokataliziraju samo te reakcije i samo u tom organizmu.To znaci paprike ili druge biljke nemaju iste enzime kao nasa biljka i nemoguce je proizvesti THC u nekim drugim biljkama.
Drugo neko je spominjao DNK, DNK nema nikakve veze u proizvodnji THC on samo služi za odredivanje gena, a geni su nosioci nasljednih osobina. Geni su zasluzni za odredivanje osobina koje smo mi dobili od oba roditelja.Tako i npr. kod nasih biljaka ako se ukrsti White widow i northern lights dobice se nova biljka koja ce imati osobina i od white widow i northen ligths.

Zakljucak ovoga bi bio da je nemoguce da THC se dobije iz bilo kojeg bilja sem iz cannabis porodice.
 

Eddie

Aktivan Član
07.12.2006
167
9
0
Narquila je napisao(la):
Jako lijepo zamisljena ideja i sve to al zao mi je to ne mogu proizvesti ni botanicari u najvecim sveucilistima.Pod prvo THC je karakteristican samo za cannabis porodicu i nema ga nigdje drugdje...
Zakljucak ovoga bi bio da je nemoguce da THC se dobije iz bilo kojeg bilja sem iz cannabis porodice.

Pa svrha genetskog inzenjeringa i jeste da se dobije nesto sto ne postoji u prirodi. Problem je samo sto oni koji imaju resurse za tako nesto nece da se bave canabisom.
 

Narquila

Aktivan Član
02.02.2007
225
17
0
35
Molim te navedi mi primjer sta su ti naucnici uradili npr. osobine jedne biljke prebacili na drugu ili bilo sta slicno molim te
 

Narquila

Aktivan Član
02.02.2007
225
17
0
35
Da i to je istina al oni mogu prenositi gene unutar jedne porodice npr. poacea, prenosenje gena sa jedne na drugu vrstu unutar porodice jer su srodne. Razumijes sta hocu reci ja se nezelim prepirati o tome al sam siguran 100% da PAPRIKA nemoze proizvesti THC ni da to moze iko drugi da to genetski uradi
Jako si to fino osmislio i bilo bi odlicno da se moze zbog svega al nije nikako moguce
 

Eddie

Aktivan Član
07.12.2006
167
9
0
Da li ce da bude paprika sa THC ili canabis koji lici na papriku svejedno i stvarno nema potrebe da se natezemo oko toga da li je to na sadasnjem stupnju razvoja moguce kad niko i ne zeli da to uradi.
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
Ma nije moguće da do sada nisam video ovu temu. Hm, moguće.
O.K., bilo je i ranije mnogo priča o genetički stvorenim sortama Cannabisa.
Ja do sada nisam video ni jedan dokaz da tako nešto postoji. A pratim tu tematiku preko 15 godina. G-13? Nema šanse, to nije gentečki inžinjering. Ne kažem da je je nemoguće (već sada), ali što se tiče komercijalnih seed banks, one su još uvek na stadijumu ukrštanja i selekcije.
Baš bi dobro bilo da odem na pijacu i pitam seljaka dal ima dovoljno THC-a u njegovom kupusu, ali to još uvek ne ide (btw. jel znate onu foru kad gospoja pita seljaka dal u njegovoj salati ima vitamina, a on joj kaže, gospoja, sam gu ti lepo isperi, svi će pobegaju).
Kao što je u ovom linku za Wiki dobro navedeno hromozomski i genetički inžinjering su 2 sasvim odvojene stvari. Prvi se već uveliko radi za Cannabis, ali genetički, to je jako skupo.
Najbliže gen. ižonjeringu je nastojanje da se ubace geni za produkciju THC-a u organizam hmelja, pošto je to najbliža biljka, pripadnik familije Cannabinaceae. Poaceae (trave, šaševi) su jako daleka familija od njih i mislim da skoro neće biti kretanja u tom smeru.
O tome postoje neke insinuacije da je uspelo (verovatno i jeste. ali za veeelike pare).
Kaogod, u anrednim godimaa bi smo mogli očekivati značajne proboje na tom polju.
P.S. za one koji žele da se bave produkcijom semena, prvenstveno svojih sorti, onformacija - to nije gen. inž., to se radi već par hiljada godina unazad.
 

DirtyDeeds

Aktivan Član
18.12.2006
415
11
0
U skoroj buducnosti kad bi se okupila grupa napusenih znanstvenika s vrlo mnogo znanja i vremena vjerovatno bi uspjeli dobiti i majmuna u kojemu ima THC-a ali taj majmun ili paprika bi mogli sadrzavati samo malu kolicinu THC-a...