germinacija sjemenki-problem

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

slap-jack

Aktivan Član
30.05.2010
144
12
0
32
bok svima, već se mjesec dana mučim s germinacijom, propalo mi je već 15 sjemenki, probao sam na razne načine, i nikako da proklijaju.
dal bi mogo bit problem u samim sjemenkama? 3mjeseca su bile zapakirane u vrećici na tamnom i hladnom mjestu. sorta je nepoznata, od dilera dobio.

nabavio sam jučer nove i dal da se uopće mučim s germinacijom il da samo stavim sjemenku u zemlju, zalijem i da čekam da izađe?

svaki savjet je dobro došao, jer već pizdim polako....
 

NumBdoT

Aktivan Član
07.10.2010
70
10
0
43
kako proklijavas? ako proklijavas kako trea onda su sjemenke lose,mozes zabit sjemnku direktno u zemlju al moj savjet ti je da odradis proklijavnje,veci broj sjemenki ce ti uspjet i cjeli proces ce ti brze proc,tako da germinacije pomeni je a must.
 

numero uno

Aktivan Član
22.04.2010
62
0
0
35
ja nisam nikad imao problema sa domacicom samo stavi u zemlju zali i u roku tjedan dana ce izaci!nemoj samo duboko u zemljupola centa cenat
 

slap-jack

Aktivan Član
30.05.2010
144
12
0
32
NumBdoT je napisao(la):
kako proklijavas? ako proklijavas kako trea onda su sjemenke lose,mozes zabit sjemnku direktno u zemlju al moj savjet ti je da odradis proklijavnje,veci broj sjemenki ce ti uspjet i cjeli proces ce ti brze proc,tako da germinacije pomeni je a must.
probao sam s vatom, probao s wc papirom, probao samo u vodu ubacit.
ugl pružam fkt idealne uvjete. lagano navlažim, držim na temperaturi 25-27°c
 

SiD

bože petra!!!
Vutra Veteran
15.01.2008
1.091
648
138
36
pikaj to u zemlju samo... ja nikad nisam radio klijanje sa domačicom i klijavost mi je bila 9/10 u 90% slučajeva... ( U ZEMLJI)

p.s. posadi si ih što više možeš, naravno u svojoj mogučnosti!
 

ZOKI

Aktivan Član
21.01.2008
1.257
42
73
16
mogu ti reci kako ja to radim ,, znaci odmah u posudu u kojoj cu do kraja drzati napunim zemljom do vrha malo pritisnem pa opet napunim pa opet pritisnem tako da zemlje bude do vrha 1cm od vrha saksije na dole :) onda zalijem tako da procuri odole al u vise tura u jedno 3 do 5 puta po malo vode.. uradim rupu takvu da semenka stane i kad se prekrije zemljom bude iznad samog vrha al da se ne vidi ne moj duboko,, onda uzmem providni celofan navucem od gore i zalepim ga selotepom okolko saksije da bude utegnut na vrhu izmem cackalicu izbodem rupe na celofanu da moze vazduh ulaziti odokativno rupa sta ja znam... i stavim pored radijatora tako da naslonim keramicku saksiju na radijator i cekam da izadje to je sve.. i ne zalivam uopste... samo sto ja uvek sa keramikom radim mozes i sa plastikom sve je jedno.. samo da je na toplom.. aj sretno
 

NumBdoT

Aktivan Član
07.10.2010
70
10
0
43
u jbt dosta vas radi direkt u zemlju men se nekak uvjek cinila fora sa tolet papirom naj efikasnija i brza,u roku od 3-4 dana uvjek imam klicu,od 10 sjemenki mozda mi 1-2-3max ne prokliju,a za 1 do 2 dana mi uvjek bude za presadit nakon sto pokaze klicu,a sa presadjenom klicom mi se dosad nije desilo da neprobije zemlju,nikad nisam iso direkt u zemlju bez par sjemnki u jednoj rupi i minimum puni tjean cekanja da se nes pocne desavat,tak da bi ti ja i dalje preporucio da koristis tojelt papir metodu.

-Uzmes par slojeva tojelt papira dobro navlazis ako mislis da je previse samo nagnes i visak vode ti ode,stavis nato sjemnke i takav jos jean sloj navrh,taj "tobolac" stavis u obicnu vrecicu ili zip-lock ako imas,to da smanjis gubljenje vlage,stekujes u ladicu na mracno i na sobnu temperaturu i provjeris svaka 24 sata.

-neki faktovi: koristim cistu vodu iz pipe sobne temperature cak ni ph ne provjeravam,izbjegavam aromatiziran wc papir i pokusavam sto manje prckat,nikad nedopustim da mi se papir osusi,i uvjek drzim zasicenim vodom,ono pocne " plivat" onda samo pustim da visak vode otekne.

Ako si slucajno nes zajeb.o eto. ako nisi sjemnke su onda pusiona,nastavi pokusavat :)
 

LegalizeIT

Aktivan Član
22.12.2010
84
3
0
34
Ev i od mene tutorial kako su mi zadnji put 8 od deset sjemenki proklijale doslovno preko noci (al kad kazem preko noci tako i mislim)...
Plasticna casa, toalet papira, i u plasticnu chashu stavio normalno toalet papir po njemu sjemenke, pa opet toalet papir na te sjemenke, sve to dobro zalio najobicnijom vodom iz pipe, chak mozda malo i previshe (u nastavku teksta cesh skontati zashto) pa su sjemenke pomalo i plivuckale ali...

I to sam lijepo negdje oko 8 navecher ostavio IZA LAPTOPA gdje mi vent od laptopa pushe toplinu cca nekih 40-50 C (mozda i vishe nisam mjerio) (eh sad kontash zashto je bilo previshe vode u njima)...
Ujutro (chitaj u podne) ustao, pogleado bezze u chashu i vecina ih vec pobijelila... :D...

Zato sam ja misljenja da eto shto je veca temperatura - to bolje ;)...
Nisam nesh iskusan s tim, tek mi je to 3-4 klijanje ali et chini mi se ekstra metoda i uvijek cu tako od sada...

Btw vec su dvije biljchice i niknule u vazi sada od tih curica ;)

Btw (prt2) a isto je nekakvo "ŽNJ" sjeme (čitaj "Domaćica") ;)
 

slobodan

Aktivan Član
16.08.2010
329
70
0
74
evo kako ja radimpotopim semenke u destilovanu vodu na 12h a moze i 24h. za to vreme bi trebale da potonu. zatim uzmem nekoliko slojeva obicnog toalet papira i stavim semenke,poprskam sa destilovanom vodom i opet od gore nekoliko slojeva papira i opet malo poprskam. bitno ti je da je toalet papir obican,a ne onaj mirisljavi i da kada poprskas semenke tek toliko da ovlazi papir a ne da semenje pliva u vodi. zatim uzmem crne kesu koja ne propusta svetlost (dzak za djubre) i umotam toalet papir u nju.samo sa jednim slojem i vezem sa selotepom da nedobija vazduh. nakon dva dana otvorim povadim semenje koje je pustilo klicu,i poprskam opet malo one koje nije pustilo klicu. sacekam tri dana i opet povadim one sto su pustile klicu. a one koje nisu pustile stisnem rukom,blago tek toliko da se cuje da su pukle uzmem novi papir i poprskam i opet stoji 3 dana.(neko ih zasece i ziletom) seme kada pusti vec malu klicu mozes ga presadjivati,ne moras da cekas da mu naraste koji cm...zatim uzimam casu 0,5l kojoj sam dole izbusio rupe i u nju stavim proklijalo seme na dubinu od 1cm do 1,5cm.i zemlju nestiskam odgore,ali je odrzavam vlaznom kako bi biljka mogla lako da izadje iz zemlje... ali ako kojim slucajem ne izadje iz zemlje za 4 dana,poprskam zemlju u casi i navucem odgore kesu zategnem i vezem. temperaturu odrzavam od 23'c do 25'c.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mr.dr.Smok

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
S kupovnim sjemenom meni je najbolja opcija direkt u zemlju.Napunim čašu zemlje,zalijem zemlju,stavim sjemenku na zemlju i prekrijem s 5-10mm zemlje i prskalicom navlažim da se ne stvaraju "rupe" od zalivanja.Ako ne izaže kroz 3-4 dana ni neče.

klice1vutraorgij2.jpg

Uštedim 3-4 dana puštanja klice u papiru.Neki seedbankovi izričito napominju da se sjemenke ne stavljaju u vodu nego striktno u zemlju.
Kod domačica ipak stavim u vodu samo dok ne proviri "bijela" klica i odmah u zemlju.
 

Sensi*Jana

Aktivan Član
30.09.2010
223
106
43
51
:sun2:mozda nisi obratio paznju na temp. zimi menkice teze klijaju upravo zbog temp. I ja sam imala slican problem pre mesec dana.Do sada sam sadila samo out,pre mesec dana se odlucim na prvi indoor.Proklijala su mi tek posle 5 dana a postupila sam kako ti slobodan savetuje,a drzala sam ih na kutiji ispod radijatora.Inace u prolece mi proklijaju vec posle 1-2 dana, sretno!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Avantura

SKT

Banned
Banovan
06.02.2011
247
327
63
41
ja se slazem sa greenom, samo sto ja isto domacice sadim direkt u zemlju, tu mi bar kolicina i vrednost semenki nije problem. govorim o outdooru. ja biljke prvim mesec dana drzim u plasteniku da im omogucim brzi start, i budu jace i otpornije na sve i svasta, pocev od skakavaca pa na dalje, mnogo je drugacije kad posadis biljku sa 10 12 pari listova i kad ima 1 2 para. skakavci je oglodju i kraj
 

ZOKI

Aktivan Član
21.01.2008
1.257
42
73
16
da ali mozes onu foru ja sam zaboravio napisati al je napisano 12h pre sadjenja stavis u vodu pa tek onda u zemlju...
 

slap-jack

Aktivan Član
30.05.2010
144
12
0
32
a dobro, sad je već gotovo :p

al zanimljiva stvar, prošle godine sam iz zajebancije stavio jednu sjemenku u neku teglu sa cvijećem, zalio i skoro zaboravio na to i za par dana vidim da je izašla, a sad kad se ovoliko trudim da uspije, neće...
 

Data

Aktivan Član
13.05.2010
226
265
43
44
slap-jack je napisao(la):
a dobro, sad je već gotovo :p

al zanimljiva stvar, prošle godine sam iz zajebancije stavio jednu sjemenku u neku teglu sa cvijećem, zalio i skoro zaboravio na to i za par dana vidim da je izašla, a sad kad se ovoliko trudim da uspije, neće...

pa probaj odglumit pred sjemenkom da si ju iz zajebancije stavio u zemlju(al pazi da te ne prokuži:icon_lol:) pokraj nje zabodi neki umjetni cvijet zalij i skoro zaboravi i uspjet će:rofl::rofl:
:bong7bp: ,šala mala,ponekad ljudi sami dođu do rješenja a da toga nisu ni svjesni,meni je ovaj način sa direktno u zemlju bio najbolji,najmanje manipulacije,s tim da nisam stavljo foliju nego odrezao boci dno i otvorio čep i pokrio s tim sjemenku ,vlaga se uredno zadržavala unutra nisam morao naknadno zaljevat ,i kad izađe makneš bocu i voila.(ovo mi je neko tu na forumu savjetovo i dobro je)

sretno
 

slap-jack

Aktivan Član
30.05.2010
144
12
0
32
hvala, ja se iskreno nadam da je u sjemenkama problem i da će ove "friške" bit pametnije :D

ja sam stavio foliju gore i sve sam još stavio u jednu vreću da se ne vidi što je unutra
 

slap-jack

Aktivan Član
30.05.2010
144
12
0
32
evo malo novosti, nakon 3 dana biljčice izašle iz zemlje :D



sad mi samo recite molim vas, dal da ih odma stavljam pod svjetlo u box?