Grow setup za amatere i hobiste =)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
05.10.2008
20
0
0
36
Jednu san stvar primjetio na ovom forumu, to je da se novi ljudi jako brzo i jako puno zbune zbog prevelike kolicine podataka.
Vecina stvari napisanih o opremi i grow boxevima su uglavnom preskupe ili malo teze za sastavljanje.
Upravo san krenio sa prvim growom i odlucio sam napravit ovu temu jer radim grow cisto iz zabave te nisan ulozio previse truda, a jos manje novaca za napravit sve.
Dakle, evo sve redom.

Grow box:
Polica za posudje u kuhinji. Visina: 43cm; sirina: 60cm; dubina: 43cm.
Polica je potpuno ispraznjena te ociscena sa onim dezinfencijskim vlaznim maramicama.
Pitanje: Polica je bijele boje. Kupio sam obicnu alu foliju (negdi pola eura) ali san cuo price da alu folija zna fokusirat svjetlost/toplinu u odredenim tockama te sprzit biljku. Dali je bolje stavit foliju u ovom slucaju ili ne?

Stan:
Iznajmljeni.

Sorta:
Nepoznata, sjemenke od dobrog dima.

Ventilacija:
Ventilator od pc-a. 8cm. Vec imao od starog kompa, cijena je sigurno sitna. Moze se spojit na vecinu punjaca za mobitele. Ja koristim adapter od vanjskog modema sta san nasa.
Ventilator ispuhuje zrak, a posto je grow box polica za posude u kuhinji u iznajmljenom stanu nisan mogao napraviti rupu da na njoj instaliram vent. Tako da san spojio 3 kartonske role sta ostanu kad potrosite wc papir te njih spojio na ventilator koji onda stoji izvan police dok kartonske role ulaze u sami box. (jedna strana police je za to malo otvorena i na taj nacin ulazi zrak).

Svjetlo:
2 stedne zarulje. Jedna od Effekta 23W (cca 6Eura, moze se nac u konzumu(cro)), druga od phillipsa 23W (tornado se zove, cca 8Eura, naso u elektroshopu). Obe su 2700K sto je ok za cvjetanje ako se ne varam?
Zbog male visine boxa i ogranicenog vremena drzim od pocetka na 12/12.
Zarulje imaju normalno grlo tako da su stavljene u 2 male stolne lampe. Jednu sam imao, drugu kupio za 5Eura.

Zemlja i tegle:
Kupovna, Biokompovit classic, 1 Eur - 5 litara. (pomijesano sa usitnjenim stiroporom)
Tegle 3 litre od pocetka (u planu do kraja).

Ostalo:
H2O2-1dec 1Eur.
Kupljeno u ljekarni, pitala me zasto mi triba, reko za kucnu biljku..nije bilo problema.
Gnjojivo-jos nije kupljeno.

Slika nazalost nema jer neman kabel za mob ni aparat.. probat cu prijatelja dovest sa mobom da slika i uploada.

Jos jedna stvar, ne zelim ja nikome odi solit pamet, potpuni sam amater i znam da ce tegle od 3 litre bit premalo do kraja, znam da su 2 stedne zarulje ni blizu onome koliko treba svijetla, znam da jedan ventilator nije dovoljan, i da je zemlja vjerojatno prelosa za uzgoj.
Ali eto, vjerojatno jednostavnije i jeftinije od ovoga ne moze a pokrio sam neke osnove. Budem javljao kako ide (mozda otvorim dnevnik), i koliki je prihod bio na kraju ako uspijem doc do njega.
 
05.10.2008
20
0
0
36
Pa da :D
Znan da bi trebalo minimalno 4-5 stednih, al san reka sebi kad san pocea planirat da necu potrosit vise od 50 (7 Eura) kuna na jednu stvar.. I cak san uzea na kraju ovu od phillipsa za 60 i nesto kuna.
Kao sta san rekao, znan da je premalo samo 2 al eto..vidit cu sta ispadne.
Sve skupa san potrosio 143 kune(20eura). Ako dobijem bar 10 grama sveskupa bit cu i vise nego zadovoljan. (2 su zasadjene)
 
05.10.2008
20
0
0
36
Neman para/prostora za vise od 2.
A i ovako mi je trta malo jer kuca od vlasnika je preko puta.. ako slucajno dodu i vide puste kabele koji vire iz police moglo bi me sje**.
Potrosia san love kolko san moga ovaj misec.. Buden lagano stedia sad pa na drugom growu malo vise potrosim.
 

bongash

Vutra Veteran
11.12.2006
1.211
78
0
46
www.vutra.org
Dobro je da se trudiš ali ne ide to baš tako ...

Zar nisi mogao nabavit neki noćni ormarić (kantunal) u reto centru ili na otpadu i uvalit u njega neki HPS 150W, sve skupa te ne bi izašlo više od 400 kn i imao bi stealth grow cabinet u kojem bi zaista mogao nešto i uzgojiti.

Ako mene pitaš, bolje da si prištedio još malo i napravio sve po PSu, ovako, bacio si 140 kn, možda surovo zvuči ali tako je ...
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
ja cu samo dodati da si mogao otic za te pare i kupit jednu jaku štednu žarulju od 65W sa kojom bi mogao odraditi bar jednu biljku i ta bi te dosla 130 kn u Bauhaus-u
 

fĿőШ∆S┬eЯ

Aktivan Član
05.06.2008
227
6
18
36
cigo je napisao(la):
Ventilacija:Ventilator od pc-a. 8cm.
Tako da san spojio 3 kartonske role sta ostanu kad potrosite wc papir te njih spojio na ventilator koji onda stoji izvan police dok kartonske role ulaze u sami box. (jedna strana police je za to malo otvorena i na taj nacin ulazi zrak).
.

Odlično!

cigo je napisao(la):
A i ovako mi je trta malo jer kuca od vlasnika je preko puta.. ako slucajno dodu i vide puste kabele koji vire iz police moglo bi me sje**.

možda posjeduju rezervni ključ pa tu i tamo imaju običaj bacit oko da vide kakav im je to nowi misterijozni podstanar!!!'
 
05.10.2008
20
0
0
36
Evo jutros nikle obe.
Uglavnom odlucio sam ovako ic za prvi put.
Ako sve bude islo bez problema mozda dodam jos svjetla.

fĿőШ∆S┬eЯ: Fala, nisan nov podstanar, kod njih sam vec 2 godine.
I sinoc mi je crko ventilator. Amperaza na adapteru od modema je bila dupla od ventilatora. :/ Kupim danas za mob punjac i novi vent pa zaminim. Bez njega je se temperatura digla malo ispod 30 po noci.
Jos jednom da pitam: ako iman alu foliju samo dali je bolje stavit ili ic bez nje? (zbog onog fokusiranja svjetlosti/topline u tocke..)

E da, zaboravia san u prvi post napisat da iman termometar od prije jos =)
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
ako želis uzgojiti biljku znači da to nekako izgleda prvo i osnovno moras joj bar probat približiti klimatske uvijete koja ona zahtjeva kad si to uspio vec si napravio pola posla samo cu to da kažem.
znaci usredotoci se na to da im bude dobro što znači dovoljno svjetla dovoljno zraka i dovoljno vode a onda dolazi sve ostalo ...
 

ZOKI

Aktivan Član
21.01.2008
1.257
42
73
16
brate dodaj jos dve sijalice i ok ce biti mislim nece biti ok al bice vec bolje... vidim da ides sa dve sijalice, ja sam prosle godine isao sa dve sijalice i evo slike dok nije pokazala spol bila je musko al sam odradio biljku do ove velicine....

http://img515.imageshack.us/my.php?image=picture006xx3.jpg

biljka je stara 30dana ...

a za foliju neznam meni su na forumu rekli da ne zbog toga sto si ti naveo ali ja sam ipak stavio cak sam ceo box oblepio foliom i primetio sam da se biljka bolje razvija nego bez folije..

najvaznije ti je da pravilno zalivas ,,zemlja se osusi pa zalijes dok neprocuri odole pa tako ponov kad se osusi, ako nemas iskustva sa gnojenjem nemoj prvih 30dana gnojiti .. pa onada kako pise na gnojivu..
jos bi ti preporucio da prvih 7dana negasis svetlo nego da ostavis 24/0h

to je ukratko ali videces da ces vremenom uzeti jos jednu sijalicu pa jos jednu sijalicu dokupices to sto biljki bude ptrebno tj. to sto ces nauciti od gajenja....
i samo napred kolko tolko vazno da ucis pozdrav....
 

vandalx

Aktivan Član
11.08.2008
113
14
0
37
ZOKI je napisao(la):
...a za foliju neznam meni su na forumu rekli da ne zbog toga sto si ti naveo ali ja sam ipak stavio cak sam ceo box oblepio foliom i primetio sam da se biljka bolje razvija nego bez folije...

njemu je ormaric iznutra bijeli ako se ne varam,bolje je kad je bijela boja okolo jer pravilno reflektira svjetlost..
 

deda

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
29.02.2008
707
2.684
163
56
tuđi stan, gazde preko puta, mmmmm...
već ga čujem kako na obiteljskoj večeri mlatara rukama i viče: i znaš kaj ča što?najurio sam one markomame iz stana, zamisli u mojoj špajzi su oni heroin posadili i na špricu ga pušili!