slazem se s redsh... ko sto vec rekoh, not my cup of tea.
ovi su mi zanimljivi utoliko sto su, za razliku od vecine ili svih ostalih komuna (kaneh, sto bi ti rekao da je to ako ne komuna?), u politickom smislu cvrsto organizirani u neku kvazidrzavnu strukturu. u medjuvremenu sam malo prokopao...
postoji ustav, federacija, clanovi se nazivaju gradjanima, a bez obzira na svoje bljutavo ime, Association for Civil Protection je i dalje policija :cool44: (
http://www.damanhur.info/en/html/ArcMagazineDet.asp?IDArt=30)
osim toga, u svakom opisu inzistiraju na revolucionarnoj prirodi svojeg projekta, na radikalno drukcijem novom nacinu zivota, a eto... odlucili se za drzavu?!? drzavu izgradjenu primarno na nacelima ekologije i nekakve naizgled freefloating spiritualnosti, ali svejedno drzavu. i unutar te ko i svake druge drzave, nista ne prolazi bez institucionalizacije bilo religije, bilo kupovanja WC papira. negdje sam naletio i na informaciju o komunalnom vlasnistvu, a kad komunalno vlasnistvo spojis s drzavnim strukturama, dobijes... pa... pizdariju

hno:
htio bi jos nadodat, iako bi detaljnije trebalo istrazit, da se cine izvanredno... ekonomski i marketinski osvijesteni :icon_lol: osim vlastitog monetarnog sustava, koji je u biti sminka jer nije nezavisan nego vrijednosno potpuno ekvivalentan euru, nacin na koji se predstavljaju doslovce koristi jezik trzisnog marketinga i turistickih brosura, sto potvrdjuje i cinjenica da suradjuju s agencijama u organizaciji izleta i posjeta svojoj zajednici, a i to da se ulazak u hram (glavnu atrakciju) onako naplacuje.
iako je vrijednost koju pridaju radu opcenito i drustveno korisnom radu sjajna, uz to ide i dosta stroga organizacija individualnog vremena bazirana na tom radu, i s tim organizacija vremena za duhovne aktivnosti... to bi pak moj stari, za razliku od Redinog, nazvo pranjem mozga, a izgleda otprilike ovako::bananabang:
ima se tu jos hrpetina stvari za rec, naravno, ali ovo su ukratko sitnice koje su mi zapele za oko... moram priznati da kod njih nisam nasao uobicajene "mi smo dobri, drugi su u *****" stavove, cine se otvoreni i samodovoljni, sto je okej... ali ipak je to komuna, strogo organizirana i to po modelu koji se, kako god okrenes, uvijek pokazivao represivnim.