hps i ballast

Hesi Hempatia Seedstockers Soma Seeds Herbies Headshop
05.04.2008
15
0
0
42
Prvo, pozdrav svima, moj prvi post ;)

Vec dugo svracam na forum da se informishem kad mi neshto zatreba, forum je cool, pa je red jednom i da se aktiviram, a sad vec imam i nekog dugogodisnjeg iskustva i da pomognem nekome. I hvala svima koji su mi pomagali, mada nista nisam pitao ;P

Elem, jedna stvar koju ne mogu da iskopam ovde, a ni da izgooglam je sledeca:

Ja nikad nisam gajio indoors, a ove godine, posto sam se preselio i zivim sam, pretvorio sam jednu prostoriju na tavanu i sredio je za rasadnik. Dechica polako pustaju drugi par lischica pod 4 philips CFL twister lampe od 23W, 1450L, 6500K i handmade reflektorom od aluminijuma, sve natkriveno alu folijom i dva ventilatora sa dve strane - ulaz / izlaz. Bice jos koji CFL cim budu trazile. Kad malo porastu (njih 50-ak) i kad ih presadim, a pre svega kad napravim neku kintu, dodacu im HPS. E sad ono sto ne znam, a sto niko nigde ne pita:

Da li postoji nacin da se koristi jedan balast vece snage za nekoliko startera i nekoliko lampi. Vise bi mi odgovaralo da decu osvetlim sa 4 reflektora sa HPS 150-200 W nego sa jednim od 600 ili 1000, zbog rasporeda svetlosti, i da bih svetlost mogao da drzim blize deci da bi bila zbunastija. Ili, sto bi bilo super, da koristim gomilu HPSova od 75-100W i da vise izmedju vrhova biljcica i bljeste na sve strane.Naopako kolko su skupe prigusnice. A i zanima me koliko ovakvih sistema moze da ise na jedan utikac - tj osigurac da ne izleti, dakle jedan standardni srpski osigurac (jel to 15A?)

Jel moze jedan balast za vise lampi? Ima li neka sema negde?

Ima li elektricara?:sadbanana: