HR - legalizacija u medicinske svrhe 2015?

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

nightrider

Aktivan Član
25.10.2010
130
87
28
Nakon nekoliko intervjua u novinama i na portalima jasno je da će povjerenstvo za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe predložiti izmjene zakona koji bi u proceduru trebao ući najesen. Bit će tijesno zbog izbora, no ono što je meni zapelo za oko je sljedeće:

"Marihuana bi se tako najvjerojatnije uvozila iz Nizozemske - glavnog europskog dobavljača marihuane u medicinske svrhe - a u ljekarničkim laboratorijima prerađivala bi se u ljekovite pripravke za različite dijagnoze"

Umjesto da ovdje imamo proizvodnju, mi ćemo uvoziti. WTF? Mišljenje?
 

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.084
17.173
398
42
Tacna
Ja ću ti dati mišljenje našeg povjerenstva;
"Poljoprivrednici znaju proizvesti hranu ali neznaju proizvesti lijek."

Taj odljev umova se nije sijetio da neki poljoprivrednici već proizvode lijek takozvani "opijumski mak" koji je legalan uz strogi nadzor nadležnih ministarstava. Nisu se ni sjetili da su ti poljoprivrednici educirani za uzgoj toga lijeka, pa na isti način mogu educirati poljoprivrednike za uzgoj vutre.
Hoćeš da ti ja kažem o čemu je tu riječ, o monopolu, tko god misli da mi nemamo sposobne ljude za uzgoj lijeka je u krivu. A povjerenstvo će ti to reći, znaš zašto, jer su im monopolisti napunili već džepove dobrano, jedna riječ; BEDROCAN.

Tema o legalizaciji u hr već ima, i vjeruj mi kako god bude nema šanse da ćeš moći ikad posaditi svoju biljku niti će tebi, meni ili nama biti bolje. Sve se vrti oko novaca i tako će uvjek biti.
Ja se držim one mamićeve Nabijem ja sve njih na onu stvar, ja dalje pičim po svome i ne obraćam pažnu na monopolističke smradove.
 

nightrider

Aktivan Član
25.10.2010
130
87
28
Znam neke ljude iz Colorada koji bi uložili u proizvodnju u zemljama gdje je to legalno, i sad mi je full glupo njima objašnjavat zašto još i to neće kod nas biti kako je vani. Uz sve ostale gluposti kod nas... nije 12 milijardi deficit nego 18. nije 24,000 uhljeba nego 23,997.
 
20.06.2014
1.394
3.958
188
Otok Jabuka
www.zdravakrava.hr
Šta je tu čudno da uvozimo, klasika u nas.

Kako dolazi do nezaposlenosti i slabljenja gospodarstva?

Tako da zbog svoje pohlepne/prezadužene povijesti jednom poljoprivredniku/proizvođaču nabiješ hrpu papirologije i poreza, prireza, legalizacija, a-testa i čeg se već ne sjetiš.
Time djelomično nahraniš par obitelji čije majke/očevi rade kao roboti u tom birokracijskom stroju, i naravno, veći dio potrpaš u džepove :)
I to napraviš u toj mjeri da dolazi do toga da je naš proizvod u startu skuplji od uvoznog.
I onda si prisiljen uvoziti jer je strano jeftinije i ne isplati ti se kupovat domaće.
Na kraju tražiš stranog investitora jer je ovaj naš bankrotirao. Pa fino prodaš čovjeku firmu a njega naguziš do kraja. I tad dolazi do vrha svih strategija, da stranac u RH ima više firmi nego Hrvat. Na kraju svi radimo za švaba a na horizontu se ne pojavljuje napredak.
Jel ti znaš da mi izvozimo drvo i uvozimo ormare i namještaj? Živa istina, jedan od milijun primjera.
Ljudska, posebno hrvatska glupost. Kad kockice ne rade jedna s drugom dobiješ to da ništa ne funkcionira, samo se grabi di se stigne dok ne nestane.

Nadam se da će bar ovo uhvatit prije nego i to sklizne strancu u ruke

Ajd molim vas samo netko nek promijeni naslov, ovo "najesen" bode u oči.
 
Poslednja izmena:

nightrider

Aktivan Član
25.10.2010
130
87
28
Mislim da bi naslov trebao ostati "najesen" jer je plan da se prijedlog zakona od strane povjerenstva pošalje do sredine/kraja šestog mjeseca, a tijekom ljeta i polovice 9tog mjeseca predloži zakon za saborsku proceduru.
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
moze sa naslov promeniti i na jesen, u cast toga sto ce se dogoditi :) no ne mesam se, nisam ni prvobitno nista menjao ovde
a tijekom ljeta i polovice 9tog mjeseca predloži zakon za saborsku proceduru
predlozen zakon u proceduru jos ne znaci i izglasan zakon. al daj boze. samo i onda od sadnje nece biti nista kako kazu, al ce se moci kupovati lekovi i pripravci. znaci farmacija krece a da sadis sortu koju hoces jok. i sta su uradili, otvorili su dzepove da im se napune
 
Poslednja izmena:

nightrider

Aktivan Član
25.10.2010
130
87
28
moze sa naslov promeniti i na jesen, u cast toga sto ce se dogoditi :) no ne mesam se, nisam ni prvobitno nista menjao ovde

predlozen zakon u proceduru jos ne znaci i izglasan zakon. al daj boze. samo i onda od sadnje nece biti nista kako kazu, al ce se moci kupovati lekovi i pripravci. znaci farmacija krece a da sadis sortu koju hoces jok. i sta su uradili, otvorili su dzepove da im se napune

Slažem se, predložen zakon ne znači i izglasan zakon no službena najava pojedinosti iz tog zakona je gotova stvar.
 

Hazer

Aktivan Član
13.03.2015
147
274
63
Sve je to glupava proceduralna pogreška. Ameri su prohibicijom uvatili travu kao i alkohol onomad (znamo kako je to završilo), a i trava se manje-više oslanja na svoje noge u USA. USA je defacto svjetska mjera bez obzira koliko je voljeli/mrzjeli - ameri kroje. Čak i kinezima kojima toliko duguju. Ja nisam vjernik ali boga molim da što više država USA uvedu potpunu legalizaciju kao ove četiri da se to dovede do federalnog nivoa i onda smo mi obožavatelji biljke na konju. Većina svjeta će to popratiti i to je to.
 

Hazer

Aktivan Član
13.03.2015
147
274
63
My bad ... zanio se. Eto on topic; Varga je pragmatičar, povjerenstvo je aj rečemo "realno" ali iz bilo čega izčitanoga iz prijedloga njihovih ne mogu uopće zaključiti da imaju namjeru proširiti način na koji je marihuana sada u zakonu, nego prilagoditi zakon na taj način da se indijska konoplja u medicinske može "uzgajati" pod strogo određenim uvjetima i to naravno podrazumjeva neku posebnu vrstu licenciranja "proizvođača" o kojemu nitko nema pojma ni u startu. Kompliciranje uglavnom koje će na kraju po mom sudu završiti nešto slično kao u Sloveniji - tresla se brda rodio se miš odnosno sintetizirani THC/CBD.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: šaran and CilI

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.084
17.173
398
42
Tacna
Baš ga znaš prosrat @Hazer samo da nešt napišeš. Evo citirat ću ti jednu rečenicu ministra varge "cilj legalizacije jest omogućiti teško oboljelima medicinski kanabis u što prirodnijem obliku". Pa ti evo citat jednog od članova povjerenstva: "nije nam u interesu oformiti zakon po slovenskom modelu koji je po našem mišljenju loš".
Bilo bi lijepo da svoja mišljenja zadržiš za sebe jer su oprečna onom što smo čuli iz usta dvije važne karike u donošenju ovog zakona. Na dozvolu za uzgoj to zaboravite, ako država ili farmacija ne profitira nema smisla da će se takvo šta odobriti. I povjerenstvo je istaknulo da uzgoj neće biti dozvoljen nikome.
Ja se nadam samo da neće po njemačkom modelu gdje te pet grama na recept košta 80 eura i zdravstveno ti ne pokriva troškove liječenja medicinskim kanabisom.
Jedino pozitivno iz te legalizacije za nas growere će biti to da će tim zakonom smekšati pravosuđe, pa nećemo morati strepiti da ćemo završiti iza rešetaka u slučaju da nam nađu 10-ak biljki u dvorištu, većinom će se naplaćivati kazne i puniti državni proračun.
 

DiskoKobaja

Banned
Banovan
22.03.2015
879
592
113
Madelin
Kakve su kazne novcane znali lupat,nekad se ni par mj zatvora ne cini tako lose... jos kad uzmes u ibzir kolko se ceka na red da odsluzis kaznu...
 
14.06.2015
22
5
3
32
Legalizacija trave je definitvo pred našim vratima. Da vas malo upoznam da jednim problemom na koji Varga nije računao kada je započeo proces legalizacije: jedino povjerenstvo koje je odabrao je bilo ono od strane ljekarnika. Definitivno je da je proces legalizacije usporen pošto je kompletni ceh farmaceuta znao da im nije u interesu što prije omogućiti takvo šta, pogotovo ako se tada smatralo da će im u bilo kojem postotku umanji dobit (npr. manja prodaja lijekova protiv bolova i antidepresiva). Zatim su u povjerenstvo dodali dosta doktora u sklopu povjerenstva HZZO-a i tima koji je proveo istraživanja te su oni vrlo vjerovatno ubrzali proces tako da ako sve nastavi ovim tempom bolesti kao što su anoreksija bi se mogle liječiti medicinskim kanabisom
 
  • Sviđa mi se
Reactions: nerp
16.12.2014
353
246
43
30
Meni je jako drago da se to dešava i da barem jedna grupa ljudi bude napokon imala pristup vutri, to jest ona kojoj je najpotrebnija.

I iskreno nisam nikada mislio da ćemo doći do ove razine, ali ja mislim kada uhljebi ugledaju kakav porez od toga mogu udariti, uvest će zakon koji će tjerati ljude da sade, a ne zabranjivati im.
Samo treba smradovima dati priliku da okuse malo novca koji dobiju na račun vutre, vidjeli bi kako bi se priča promijenila....
 
14.06.2015
22
5
3
32
Država bi trebala uzgajati i prodavati vutru. Sredstva i logistiku imamo. A dobit bi bila ogromna. Maknuli bi hrpu agronoma sa burze, zaradili i smanjili potrebu za lijekovima. A roba bi bila vrhunske kvalitete. Samo da ju ne prodaju po ljekarnama jer kad ovi nabiju marže cijena će biti kao da kupuješ na ulici