Hrvat na tragu lijeka protiv tumora

Hesi Hempatia Seedstockers Soma Seeds Herbies Headshop

Zabljak 1992

Aktivan Član
30.01.2008
449
20
0
36
Hrvat na tragu lijeka protiv tumora
Otkriće proteina Rpn13 otvara niz mogućnosti za razvoj lijekova koji mogu regulirati razgradnju proteina u stanici

Piše: Tanja Rudež
Međunarodna skupina istraživača pod vodstvom prof. Ivana Đikića sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu došla je do otkrića koje bi moglo imati važnu ulogu u borbi protiv tumora te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Riječ je o otkriću proteina Rpn13 koji djeluje kao novi receptor za razgradnju proteina na proteazomu, čistaču stanice. Ovo otkriće objavljeno je u novom broju vodećeg svjetskog znanstvenog časopisa Nature u obliku dva rada (tzv. letter i article), a uz prof. Đikića (41) u oba se rada kao prvi autor pojavljuje mlada hrvatska znanstvenica dr. Koraljka Husnjak (35).

Ivan Đikić (41) jedan je najuspješnijih hrvatskih znanstvenika mlađe generacije. Dosad je objavio preko 100 radova u vrhunskim znanstvenim časopisima koji su citirani više od 5200 puta. Dobitnik je niza uglednih priznanja među kojima se ističe nagrada Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR).

Koraljka Husnjak (35) postdoktorandica je u Đikićevom laboratoriju u Frankfurtu. Rođena je u Rijeci, a diplomirala je, magistrirala i doktorirala molekularnu biologiju na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu u Zagrebu. Dosad je objavila 16 znanstvenih radova u međunarodnim časopisima.

Prema riječima Ivana Đikića otkriće proteina Rpn13 kruna je njegovih višegodišnjih istraživanja ubikvitina, proteina koji služi kao signalna molekula za obilježavanje starih i istrošenih proteina koje treba razgraditi na proteazomu. Za otkriće ubikvitina 2004. godine dodjeljena je Nobelova nagrada za medicinu.
- Mi smo se u našem laboratoriju bavili ubikvitinom o čemu smo objavili nekoliko radova posljednjih godina, uključujući i članak u Scienceu 2005. godine. Željeli smo uvidjeti koji se proteini mogu vezati s ubikvitinom. Tako smo otkrili novi protein Rpn13, koji djeluje kao novi receptor za razgradnju proteina na proteazomu. Do sada je bio poznat jedan takav protein, Rpn10 - pojasnila je dr. Koraljka Husnjak (35), postdoktorantica u laboratoriju prof. Đikića u Frankfurtu.

Otkriće proteina Rpn13 otvara niz mogućnosti za razvoj lijekova koji mogu regulirati razgradnju proteina u stanici. Neki od tih lijekova, poput Bortezomiba koji se koristi za liječenje posebne vrste tumora, multiplog mijeloma, već su dostupni na tržištu.

Osim skupine Ivana Đikića u istraživanju su sudjelovale i znanstvene skupine sa sveučilišta Harvard i Minnesota te Tehničkog sveučilišta u Munchenu. Također, oba rada nose i hrvatske znanstvene adrese jer je dio rada obavljen u Splitu gdje je Ivan Đikić voditelj laboratorija Molekularne biologije tumora na MedILS-u te profesor na Medicinskom fakultetu.Svaka cast...