Hrvatski sud priznao marihuanu kao lijek

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
04.06.2009
1
0
0
42
VRHOVNI SUD PRIZNAO MARIHUANU KAO LIJEK

ZAGREB, 4. 06. 2009. (SRNA) - Vrhovni sud Hrvatske uvažio je žalbu odbrane K. D. iz Virovitice, osuđenog na godinu dana zatvora, jer je uzgajao indijsku konoplju da bi se mogao nositi sa posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP).
Iako mu je pronađeno 67,71 gram marihuane, koliko su ukupno "rodile" dvije stabljike, Vrhovni sud je utvrdio da je riječ o proizvodnji za vlastite potrebe.
Sudije su uzele u obzir i to što je K. D. demobilisani borac, kao i to da ga je marihuana smirivala i olakšavala mu psihičke tegobe.
Vrhovni sud je zbog toga primijenio član 28. Krivičnog zakona i slučaj proglasio beznačajnim đelom, što isključuje krivično gonjenje, redefinišući ga kao posjedovanje, a ne uzgajanje za preprodaju, navodi "Večernji list".
Ovakvu odluku Suda podržaja je i zamjenik glavnog državnog tužioca Marinka Orlić, koja je postala poznata po izjavi da je "prodaja jednog xointa opasnija od otmice državnog funkcionera".
Ovakvom presudom K.D. je izbjegao zatvorsku kaznu za proizvodnju opojnih droga propisanu "ozloglašenim zakonom" koji je donio HDZ u mandatu Ane Lovrin kao ministra pravosuđa.
Ovaj zakon, koji se primjenjuje od 2006. godine, pokazalose da je samo napunio zatvore uživaocima droga, dok nije smanjen broj zavisnika.
 

Pikavac

Aktivan Član
29.07.2008
65
13
0
63
Odredbe Kaznenog zakona (KZ) u vezi sa zloporabom opojnih droga neće se mijenjati, rekla je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor komentirajući odluku Vrhovnog suda kojom je od kaznene odgovornosti oslobođen virovitički branitelj obolio od PTSP-a koji je za svoje potrebe uzgajao indijsku konoplju
"Vlada je protiv dekriminalizacije droga bilo koje vrste i postojeće odredbe KZ-a ostaju na snazi. Smatramo da je svaka droga štetna, a to su pokazala sva istraživanja", rekla je Kosor i ponovila da su vladina stajališta o tom pitanju ostala nepromijenjena.

Po pisanju "Večernjeg lista", virovitičkog branitelja koji je uzgojio indijsku konoplju i kod kojeg je pronađeno oko 70 grama marihuane Vrhovni sud nije osudio na najmanje tri godine zatvora, kako to za neovlaštenu proizvodnju opojnih droga propisuje KZ, nego je slučaj proglasio "beznačajnim djelom".

Voditelj Centra za ovisnosti o drogama zagrebačke Kliničke bolnice Sestara milosrdnica Slavko Sakoman smatra da presedanska odluka Vrhovnog suda nije u skladu sa zakonima.

'Kao liječnik nemam ništa protiv da marihuana ili neki drugi pripravci od kanabisa dobiju status lijeka ili pomoćnih pripravaka za ublažavanje boli i tegoba, kao što je to, primjerice, slučaj s morfijem, no to onda mora urediti medicina. Ne može sud sam nešto proglasiti lijekom', ustvrdio je Sakoman i dodao da je Sud očito dao prednost činjenicama koje idu u prilog optuženiku.

Naime, prema KZ-u, nema kaznenog djela, iako su ostvarena njegova zakonska obilježja, ako je djelo očito beznačajno s obzirom na način postupanja počinitelja, njegovu krivnju i nastupjelu posljedicu za zaštićeno dobro i pravni sustav.

Vrhovni suci su utvrdili da je u slučaju Virovitičana riječ o maloj količini marihuane za osobnu uporabu, a u obzir su uzeli i to što je optuženik obolio od PTSP-a te to da ga je marihuana smirivala i olakšavala mu psihičke tegobe.

Za predstojnika Vladina ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga Dubravka Klarića presuda je iznenađujuća i osobno smatra da se neovlaštena proizvodnja, za koju je bio optužen Virovitičanin, nikako ne može smatrati beznačajnim djelom, kako je to utvrdio sud.

"Zakonom je izričito zabranjena proizvodnja i prerada opojnih droga i po mojem mišljenju to ne može biti bagatelna stvar", rekao je Klarić, koji se pita kakva se društvena poruka šalje tom presudom. S druge strane, nije mu sporan dio sudske odluke da je oko 70 grama marihuane pronađene kod optuženika bilo za njegove osobne potrebe, a ne za prodaju.

"To nije neuobičajena sudska praksa. Bilo je već takvih odluka, no smatram da nije dobro rješenje da sud, odnosno suci po svom uvjerenju i nahođenju određuju kolika količina droge je za osobnu uporabu, a koja je za preprodaju", izjavio je Klarić.

Za njega je sporno i što u Hrvatskoj količina pronađene droge ne uvjetuje visinu kazne pa se zauzima za to da se zakonski propišu kazne po količini i vrsti droge, kao što je to u SAD-u i Belgiji. Klarić je rekao da su s tim u vezi već razgovarali s mjerodavnim ministarstvima, ali takav prijedlog još nije formaliziran.

Misli kako nije dobro rješenje da sud, to jest suci "po svom uvjerenju i nahođenju" određuju koja je količina droge za osobnu uporabu, a koja za preprodaju.

S obzirom na zapriječene kazne za posjedovanje i neovlaštenu proizvodnju opojnih droga Klarić misli da je zakon dobar i da nije drakonski. Pritom ističe kako je praksa Državnog odvjetništva da se za manje količine droge i kad je ona za osobnu uporabu ne ide u kazneni progon. Policija na godinu podnese oko 8000 kaznenih prijava zbog zloporabe opojnih droga, rekao je, dodajući da "više od 70 posto tužiteljstvo 'prebaci u zonu prekršaja', a ne kaznenog djela".
 

balcan_smoke

Vutra Veteran
01.03.2006
1.836
493
108
pucaju polako pa ih frka
da recimo neko ko ima sličan problem kada mu se završi proces u hr žali se na evropskom međunarodnom sudu u strazburu,mislim da bi dobio
a kako hoće u EU moraće da popuštaju

vas najviše ebe najstarija firma na svijetu
da ne možete doći do svoga mozga

sve u svemu odlično
poslije francuza kojima je vraćen hašiš to je odlično
 

ROX

Aktivan Član
21.11.2006
342
18
0
36
Isuse kako mi se kosa digla sad kad je ovaj šljam na dnevniku kao priznao da marihuana ima neka ljekovita svojstva ali da postoje, zamisli ***** ti mater, puno sigurniji lijekovi za to s manje nuspojava. Manje nuspojava, jer ***** ti mater ovisnost i ostecenja jetre i bubrega su bas SUPER
 

SuperAngel

Aktivan Član
15.12.2008
375
66
0
41
Da da kosorica vrti staru pjesmu :) Bilo sad na dnevniku uglavnom pozitivno još da su samo spomenuli još koju zemlju di je MM legalna. Sve skupa završilo sa: "Vuk sit a ovca cijela". Pogodite ko su ofce :)
 

bakajoko

Aktivan Član
22.01.2009
121
4
18
35
samo je pitanje vremena kad će marihuana postat legalna, međutim bojim se da to vrijeme još nije blizu...

premalo se kod nas govori o tome iako se u zadnje vrijeme stvari pomiču na bolje....

bilo bi zanimljivo da recimo Denis Latin obradi tu temu u svojoj emisiji koja ima jako veliku gledanost, koliko god ga ne volio ja, mislim da bi on to odradio kako treba...
 
27.05.2008
24
0
0
34
senna je napisao(la):
VRHOVNI SUD PRIZNAO MARIHUANU KAO LIJEK

...jer je uzgajao indijsku konoplju da bi se mogao nositi sa posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP).

Ja sam kao mali uhvatio matorce kako se fircaju, jel se to racuna?
 

ROX

Aktivan Član
21.11.2006
342
18
0
36
bakajoko je napisao(la):
samo je pitanje vremena kad će marihuana postat legalna, međutim bojim se da to vrijeme još nije blizu...

premalo se kod nas govori o tome iako se u zadnje vrijeme stvari pomiču na bolje....

bilo bi zanimljivo da recimo Denis Latin obradi tu temu u svojoj emisiji koja ima jako veliku gledanost, koliko god ga ne volio ja, mislim da bi on to odradio kako treba...

ja bi radje da stankovic nadje nekog postenog strucnjaka i lijepo u nedjelju popodne pred cijelom hrvatskom stavi stvari na mjesto
 

He-Man

√-1 <3 π
Urednik
Moderator
31.05.2009
1.569
1.432
188
Eternia
Super vijest :thumb:

Zabljak 1992 je napisao(la):
ovo nije mala stvar...slucaj na koji se mozete pozvati u odredjenim okolnistima.
Nisam 100% siguran, ali čini mi se da u HR pozivanje na pravni presedan ne vrijedi ama bas nista.
Nije ovo amerika :punch:
 

bakajoko

Aktivan Član
22.01.2009
121
4
18
35
ROX je napisao(la):
ja bi radje da stankovic nadje nekog postenog strucnjaka i lijepo u nedjelju popodne pred cijelom hrvatskom stavi stvari na mjesto

to bi bilo jako fino, al je trenutno neizvedivo..zašto? u hrvatskoj trenutno nema nijedne poznate osobe koja se javno zalaže za legalizaciju/dekriminalizaciju lakih droga

ma treba sustavno to što više i više gurat u medije, navodno SDP ima namjeru javno poduprijet dekriminalizaciju (koja po meni nema smisla, jer sve osim legalizacije je totalno bezveze), međutim i sami su svijesni da smo mi još uvijek zatucano društvo i da se to u ovome trenutku njima ne isplati...

tko zna, možda se nakon ovog slučaja na sudu, netko od novinara odluči uhvatit malo svog pravog posla, a ne lovit žutilo kao i obično...
 

He-Man

√-1 <3 π
Urednik
Moderator
31.05.2009
1.569
1.432
188
Eternia
A je sad, nemoze se iz krajnosti u krajnost ... sta bi onda bili prva drzava u svitu s full legalizacijom.

Naravno da je dopustanje posjedovanja bez dopustanja na ograniceni uzgoj totalna glupost, ali staces ... bolje bi bilo ista nego nista
 

Beyond

Vutra Veteran
07.08.2006
1.948
335
0
38
Nisam agresivac, ali čim vidim, čujem, ili samo pomislim na kosoricu stisnuo bi joj takav šamar da bi joj obraz bio crven tri tjedna... onako sa zaletom ruke od kojih 90 stupnjeva, da odzvoni kilometar... a ovim ostalim idiotskim političarima isto ali sa skupljenim prstima unutar šake... neke stvari jednostavno nisu uredu.
Zamisli kakvi to strašni umovi moraju biti da se žale na presude tipa ovom ptsp-ovcu. Da njima smeta što se jedan ptsp-ovac pokušava boriti sam sa sobom da može funkcionirati u svom strašnom svijetu uz pomoć trave koja mu to jedina omogućuje. Sad on mora u zatvor, i u najboljem slučaju kljukati se sa smečem koje ga pretvara u zombija da bi se mogo nosit sa sobom

I koja nevjerojatna IRONIJA da ovi tu neki doktori priznaju kako trava ima neka ljekovita svojstva, i onda ju još uspoređuju s morfijem. Ako je istina ono iz dokumentarca rick simpsona, najbolji lijek u prirodi oni jedva da priznaju neka ljekovita svojstva.

slabo mi je
 

Frula

Virtuoz
30.10.2007
193
9
18
32
www.badgerbadgerbadger.com
ajde... nemojte da vas zamaraju takve stvari :) pustite glupe da budu glupi i smijte se njihovoj maloumnosti.
sta ti vrijedi sva ta sekiracija? samo ce ti bit sve gore i gore a oni ce i dalje ostat priglupi seljaci.
 

DinkoCentar

Aktivan Član
07.07.2008
54
0
6
44
haha najjači mi je ovaj dio

A bilo je svojevremeno i znanstvenika koji su tvrdili kako marihuana nije ništa štetnija od cigareta, koje su nam i dalje dozvoljene
 

ROX

Aktivan Član
21.11.2006
342
18
0
36
bakajoko je napisao(la):
ma treba sustavno to što više i više gurat u medije, navodno SDP ima namjeru javno poduprijet dekriminalizaciju (koja po meni nema smisla, jer sve osim legalizacije je totalno bezveze)

Velike promjene se ostvaruju malim koracima ;) trenutno je apsolutno nemoguce da dodje do legalizacije jer je vecina javnosti protiv i ne samo da nebi proslo vec bi to bilo politicko samoubojstvo te stoga nikakva politicka struja nije spremna na to. Ali dekriminalizacija je vec na snazi u pola europe i stoga mnogo realnija opcija u bliskoj buducnosti. Naravno da je legalizacija krajnji cilj, ali vazno je prvo mlade ljude postediti zatvora a policiju i sudstvo postediti gluposti da mogu trosit vrijeme i porezni novac na vaznim stvarima.

Cinjenica da su lake droge dekriminalizirane ili se planiraju dekriminalizirati u pola europe te da to ne vodi sveopcem kaosu i unistenju drustva je veoma cvrst argument koji na zalost gotovo uopce ne koriste nasi politcari koji se zalazu za dekriminalizaciju. treba jednostavno lijepo pitat sanadera da li se on zalaze za europske vrijednosti i priblizavanje hrvatske europi. Nakon sto odgovori da, treba uletit s pitanjem o dekriminalizaciji u europi i osramotit ga malo.
 
19.03.2009
2
0
0
34
Ljudi sad je vreme da se aktivirate i da uradite nesto stvarno za legalizaciju!Ovako svi pricaju kako treba legalizovati a nista ne cine po tom pitanju!