hydroponik grow by mr.dr.Smok

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Dobra veče svima!
Odlučio sam da podjelim sa vama moj prvi ozbiljan pothvat.Naime strastveni sam pušač i u životu sam uzgojio više biljaka.Ali sve u prirodnim uvjetima,znači na terasi i u prirodi.
Na ovaj pothvat su me nagnali dilerčiči.Ko šta sam ovdje na forumu pročitao:Dojadili su mi dileri i dilerčiči i njihovo bujanje cjena za nekvalitetan dim.Naime iz iskustva znam da svaka doma uzgojena biljka je u principu bolja nego bilo koji dim koji se nađe na cesti.
Pa da počnemo!

Dnevnik uzgoja: Hydroponik grow by: mr.dr.Smok

Prostor je cca17,18m2.U njemu sam izradio dva boxa.
Jedan manji 1.20m x 2.10m x 2m,taj je namjenjen vegetaciji.Opremljen je sa 400w MH,jednim malim ventilatorom na štipaljki 15cm promjera,jednim samostoječim večim ventilatorom od 30cm promjera.Namjenjen da ljulja buduče mame i da bolje mješa zrak u boxu.Ugradio sam i ventilator mali koji se koristi za wc.Ugradio sam i potencijometar da mogu lakše kontrolirat temperaruru i vlagu u boxu.Pumpa za vodu od 700l/h,pumpa za zrak od 600l/h i sistem za navodnjavanje za 40 biljaka.To bi bilo sve od tehničke opreme u tom boxu.
Izradio sam stol od iverice 80cm x 1.10cm x 10cm.Stol sam obložio sa najlonom da ne propusti vodu,tu su biljke u rockwol cube.Evo par sličica šta se boxa tiče

mali_box_3][img]
mali_box_3][img]
mali_box_2.jpg
mali_box_3.jpg


U malom boxu se nalaze 5 domačica u zemlji koje sam dobio na čuvanje i 8 Big Benga i 1 Wembley.Domačice su starije od ostatka jedno mjesec dana,a otatak če imat za tri dana 2mj.
malo je gužva u boxu ali drugi sam box tek jučer zgotovio zbog kašnjenja u opremanju.
Evo par sličica od biljčica u stadjima.

ljepotice_7_dan_3.jpg
ljepotice_9_dan_1.jpg
tre_i_tjedan_4.jpg


kraj_treceg_tjedna_5.jpg
4_tjedan_drugi_vegetacije_6.jpg
4_tjedan_drugi_vegetacije_11.jpg


4_tjedan_drugi_vegetacije_18.jpg
sutra_mjesec_dana_10.jpg
sutra_mjesec_dana_4.jpg


skoro_mjesec_i_po_5.jpg
skoro_mjesec_i_po_6.jpg
skoro_mjesec_i_po_8.jpg


E sad da se vratimo opet malo opisu postupka stvaranja tih biljčica.
Kad je sjeme proklijalo stavio sam ga u Rockwol cube od 4cm x 4cm x 4cm.Tako su bile na stolu u posudi u kojoj je bilo oko cent i po vode.Ugradio sam u posudu raspršivač zraka koji je spojen sa pumpom zraka.Znam da nije potrebno takoj maloj biljci koja još i nema razvijen korjen ugrađivat tako nešto za obogačivanje vode kisikom.Ali ja sam to napravio prvenstveno da ne bude voda stajača.Neznam zašto ali tako mi se činilo bolje.Biljke su tako u svojoj hidro kadici postavljene ispod 400w MH u režimu 18-6 sati rada.
Za desetak dana biljke su ojačale i razvile solidnu korjenastu stukturu.Kod nekih i tilko jak korjen da je izlazio iz Rockwol cuba i do 3,4cm.Vrjeme za presađivanje!Biljka se sa malim cubom prebaci u vači sa odgovarajučom rupom.Moram priznat da mi se to jako svidjelo,brzo i čisto.Dobro znam kako ide kad presađujemo u zemlju.No dobro.Sad počinje hydroponika!
U vegetacijskom boxu koristim drip sistem.Pumpa šalje vodu u sistem za navodnjavanje iz kojeg izlaze tanke cjevčice(za vegetaciju dosta)koje su pričvrštene za Rockvol cube.Voda kaplje u intervalima na cube,višak se cjedi na stol a sa stola u rezervar.Moram priznat da sam u tom djelu naišao na malo problema.Konkretno problem je bio velik polu prazan uradi sam stol.Stol je napravljen tako da na sredini ima odvod.Ali zbog priključka na stolu ostane uvjek 3,4mm vode.Što kod kupovnih plastičnih ploha za hydroponski uzgoj nije slučaj jer su rebraste površine sa udubljenjem za plastični priključak za drenežu.Tako da se voda ne zadržava na toj posudi i ono malo šta ostane lako ispari.Šta se desilo kod mene?Zbog male koncentracije biljaka na stolu(znači veča površina stola prazna)ostatak vode ostaje izložen jakom svjetlu.Zbog čega mi se ph jako povečavao i pojavljivale bi se alge vrlo brzo.
Zato sam se odlučio nešto prije nego su imale mjesec dana da ih presadim u vaze koje su namjenjene za drugi box.Da bi se popunio prostor na stolu da što manje vode bude u doticaju sa jakim svjetlom.Ideja se pokazala dobra jer su se parametri vode stabilizirali i alge se više nisu pojavile.
Malo da opišem i postupak sa vodom.Naime koristim tank od 90l kapaciteta sa minimum 50l vode.Ispod toga nije preporučljivo jer je teško održat željene parametre vode.Isprobano,neide!
Dakle 50l minimum!Za prihranu biljaka koristim Hesi Hydro komplet prema njihovim uputama i nemam problema.Biljke su vitalne i ljepo napredovale.Da se vratimo vodi.Koristim destiliranu vodu jer je dosta čista i pogodna za hydroponske sisteme.Naime u hydroponici se prate dva parametra a to su ph i EC.Ph za kiselost ili lužnatost vode.Idealno u hydroponici je 5.8,ali radi se u rasponu od 5,5 do 6,3.EC za električnu vodljivost,mjerimo količinu nutrijeneta(metala)u vodi.
Za EC treba pazit kakvu vodu koristimo.Znamo da je voda iz gadske mreže teška i puna metala koja če u velikoj mjeri utjecat na apsorbciju nutrijenata.Voda prije dodavanja nutrijeneta nebi trebala prelazit 0.04EC.Zato koristim destiliranu vodu.
Proteklih sam dana imao bauštelu.Završetak i opremanje drugog boxa,napokon stigla nedostajala orema.Evo za početak par sličica pa čemona opis.

bau_tela_2.jpg
bau_tela_7.jpg
bau_tela_9.jpg


bau_tela_17.jpg
bau_tela_24.jpg


Ovako,box je veličine 2,20m x 3m x 2,20m.Ima mali cjevni ventilator od 180m3/h koji upuhuje svjež zrak unutra,još jedan isti koji radi u drugoj brzini na 220m3/h koji je zadužen za izvlačenje zraka iz boxa.Montiran je iznad vrata tako da se izbjegne izlazak mirisa.Zrak izvlači kroz Odorsock filter od 330m3/h protoka.Mislim da ču brzo morat uzet jači ventilator za ispuh jer ga filter dosta uguši,vidjet čemo.Unutar boxa imam jedan stolni ventilator 30cm promjera montiran na plafonu u čošku,jedan samostoječi isto od 30cm promjera i ist tako montiran na plafonu u sredini boxa.
Ti su ventilatori zaduženi za mješanje zraka u boxu.Jedan turbo vantilator montiran na visinu stola.Iznad njega je cjev kroz koju dolazi svježi zrak iz vana.On je zadužen da upuhuje svježi zrak na površinu stola,znači na samo dno biljke.
Na plafonu vise dvje lampe od 600w HPS Gip Extrem spektrum sa reflektorima od 40cm.
Ispod lampi je stol ručne izrade dimenzija 2.35m x 1.45m.Ako usporedite mjere boxa i mjere stola uočit čete da se jedva može proč u boxu.Zbog toga sam montirao kotačiče na stol da ga mogu pomicata,da mi bude dostupan sa svih strana.stol je izrađen od iverice i podjeljen je u dva bazena.Sve je obloženo u prozirni najlon da ne propušta vodu.Svaki od tih bazena ima poklopac izrađen od vodonepropusne šperploče.Ofarbane u mat bjelo i otvorima za vaze.
Znači,drip sistem.Voda iz rezervara pumpom kroz cjevi za navodnjavanj dolazi na stol i kaplje u vaze.Iz vaza se višak cjedi u zatvorani stol pa nazad u rezervar.Zatvoreni je zbog toga šta su HPS lampe jake i štetnog spektra za nutrijente u vodi.Ako je voda izložena svjetlosti HPSa dolazi do promjene u stukturi nutrijenata što otežava njihovu apsorbciju.Što bi moglo odvest sve u neželjenom smjeru.
Plan je 5domačica prebacit u taj box i 2 Big Benga koja se nisu nešto pretjerano razvila i još 2 Big Benga sa kojih sam uzeo par klonova.
Kad sam več spomenuo klonove,u inkubatoro 40ak klonova čeka da najbolji popune prazninu na stol.
Evo za kraj koja slika od očerupanih mama i inkubatora sa klonovima.

o_erupane_mame_5.jpg
o_erupane_mame_6.jpg
o_erupane_mame_7.jpg


o_erupane_mame_8.jpg
42_kloni_a_1.jpg
42_kloni_a_3.jpg


42_kloni_a_4.jpg
42_kloni_a.jpg
 

upitnik???

Aktivan Član
27.04.2009
496
67
48
45
Srertno !!!!!!!!!!!!

E sad moram i ja da kažem:
Daj slike brale mene biljke zanimaju a za podhvat Hydro nisam spreman iz mnogo razloga....

Nadam se da si ozbiljan kao što si napisao gore u svom Text-u......
 

HazeSeeker

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
06.09.2008
2.240
1.666
188
Amsterdam-Barcelona-Prague
www.vutra.org
:thumb::clap::clap:

Ovako se to radi !! Odlično izgleda , nadam se da ćeš nas redovno izvještavat o napretku ...
Stvarno sam oduševljen početkom dnevnika .
+rep u svakom slučaju + 5 zvjezdica za dnevnik u samom startu ....!
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Šta je ovo:icon_question: Prvo Stoner sa svojim mega grow roomom,pa sad ti s ovim...Ma svaka čast:thumb:,rep+ i od mene!Vidi se da imaš znanja i volje :clap:
 

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Hvala dečki!
Sretan sam i zadovoljan na pohvalama i prihvačanju mog dnevnika.
Nastavit ču vas informirat o promjenama i naprecima.
Hvala još jednom!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: doors_of_perception

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Dobar dan svima!
Evo da vas malo izvjestim o situaciji u mom svjetu.Naime morat ču vas malo razočarat i obuzdat početno oduševljunje mojim dnevnikom.Šta se desilo?
Desilo se to što su moji kloniči zbog bolesti mog sina ostali zakinjeni za pažnju nekih cca,36h.Imam ja frenda koji ode pogledat i to ali nije baš za pojedinosti.Tako da njih nije ni pogledao pa su se malo osušili.
Nadam se da če od 42 preživit 20 da popunim pola stola u velikom boxu.

http://img411.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=prekjuer2mj1.jpg

U malom boxu su sada 4 cure koje sam odlučio ostaviti za mame.Od toga su 3 BB i 1 Wembley.Male kloniče sam stavio na stol ispd MH da vidimo šta če se desit jedno dva tri dana.Ako vidim da se ih ne isplati gurat u tih par dana ima na mamicama još za odrezat.Malo smo zeznuli jbg!

http://img143.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=prekjuer2mj7.jpg

U velikom boksu su onih 5 domaja i 5 BB.Od tih 5,2 su oni najmanji koje nisam dirao i 3 kojima sam uzeo vrhove za klonove.Sve u svemu sve su te biljčice pre velike za moj box.Previše bile u vege zbog nedostatka opreme.Projektirao sam box za največu visinu biljaka od 120cm.Tako da sam se malo poigrao sa 2 največe domaje.Pa da vidimo kako če se sve odvijat.

http://img98.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=prekjuer2mj18.jpg

Da se nadovežem malo na početak mog dnevnika kad sam rekao da ču morat uzet jači ventilator za izbacivanje zraka iz boxa.E,to se obestinilo!Moram da naganjam grijanje da bi mi vlaga spala u boxu.Sada dok je polu prazan box nekako ču da zguram ali kad budem napunio box i dođu topliji dani na j.... sam.
 

upitnik???

Aktivan Član
27.04.2009
496
67
48
45
:eek:hno::eek:hno:
Jbg brale sviju nešto zalomi bar jednom kroz cjeli Grow neko manje štete netko više nažalost....
Ti se boriš kao lav sa svim ovim izgleda ali je činjenica da ako nije sustav ok i uštiman onda se problem javi zapar sati po mom je to velika razlika od zemlje ali šta je tu je.
Ja ovo sve po strani gledam i ramzatram još učim o Hydru i neznam kako će proći klonovi u tom sustavu ali je sigurno što preživi da će dobro usporit i manji urod dat...
Ali nedaj se ti samo naprjed............
 

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Dobro veče svim dobrim ljudima!

Ko prvo primite moje isprike što sam vas malo zapostavio.Jako mi je žao ali malo sam zabrijao.
Nije ni bitno.Šta se desilo u tih 20 dana što se nisam javio?Pa relativno dosta!
Pa da počnem sa opisivanjem događaja.

Prvo šta sam napravio je bilo da sam sve klonove bacio i narezao nove.Njima je sad 2 tjedna i ljepo izgledaju sa ljepim korjenovim sutavom.Sutra ih mislim presadit u veče rockwol cube.Pa ču sutra i nove fotke napravit.
U vege boxu sam ostavio i 4 mame ali mislim da ču barem jednu eliminirat.Malo mi je gužva a mislim da bi 2 mame sasvim zadovoljile moje potrebe.Sutra presađujem ove kloniče i ako budem imao vremena za sve
narezat ču nove od Wenbleya.

Šta se boxa za cvatnju tiče.Tamo je dvoje stanovnika manje.Naime 2 od 5 domaja su izbačene.Jedna zato što je bila muško a druga se ispostavila da je hermič.Žao mi je šta nisam imao aparat pri ruci da puknem koju fotku.Što se BB tiče sve su ženske i ljepo su počele da bacaju vrščiće.BB je danas 16 dan
cvatne a domaji 24.Nekako mi je domaja prije počela bacati vrščiće od BB.Domaja je nakon 7,8 dana počela bacat vrščiće a BB je trebalo 2 tjedna.Valjda genetika!U prošlom postu sam napisao da sam se poigrao sa
dvje največe domaje.Tako da sam im slomio vrhove da ih spriječim da idu u vis jer su mi pre velike.Umeđuvremenu sam pročitao ovdje na forumu da to ljudi rade na granama i vrhu kako bi bile vodoravne da dobju više svjetla.I da im oporavak od toga nije baš problem.Pa sam se odlučio isprobavati tu tehniku.
Da se vratim na biljke.Biljke su za 3 dana ispravile vrhove pa sam ponovio postupak i lagano polomio par grana.Pa da vidimo šta če se desit.Kad se igramo da se igramo do kraja!

Nije mi baš nešto bitna ta prva berba.Bitno mi je usavršit sustav da nema greške i dobit što više prekse.
Kao šta znate prvi indor i još ka tome hidroponik!
Toliko od mene za sada,sutra naveče postam nove slike i još koji komentar.

Ljep pozdrav svima!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Z&N

PimplaMan

Aktivan Član
16.06.2009
127
28
0
37
Dobro si ti to sredija.Meni isto wembley cvjeta pri kraju ,a big bang ceka.Tako da me bas zanima tvoj dnevnik kakav ce ti se bb pokazaat.Inace sritno i rep za trud.

poz
 

Samo oči

Aktivan Član
06.02.2010
66
13
0
39
Evo rep i od mene.... Odmah si i super croping prakticiraš... Pratit ću ovaj grow..... dosta zanimljivih stvari...
 

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Evo kakoi obečah mada je več juto!

Neču puno da pišem osim par rečenica.Evo par slika od novih klonova prije presađivanja
i par slika da vidite kakve korjeniče imaju.

http://img594.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=noviklonovi13.jpg

Sad par slika kako to izgleda presađeno.

http://img532.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=noviklonovi2.jpg

I na kraju kako izglada soba za cvatnju.

http://img214.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=88390405.jpg

Ljep pozdrav dobrim ljudima!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Teglica_Unka
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.