Iluzije o drugima

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Vuk_samotnjaK

nobody's puppet
22.07.2006
498
127
63
Fiji
Dakle, kad biste stali i razmislili, shvatili biste da, na kraju krajeva,mi ljudi, nemamo na što biti posebno ponosni. Kako to utjeèe na vaš odnos s drugim ljudima? Na što se žalite? Neki dan jedan "mladiæ" požalio mi se da ga je njegova djevojka iznevjerila, da ga je varala. Na što se žalite? Jeste li oèekivali išta bolje? Oèekujte najgore jer imate posla sa sebiènim ljudima. Mladiæu, ti si idiot! - kovao si je u zvijezde, zar ne? Mislio si da je tvoja djevojka princeza, mislio si da su ljudi dobri. Nisu! Nisu dobri. Loši su kao i ti, loši, shvaæate li? Spavaju kao i vi. I što mislite, što æe tražiti? Tražit æe svoje interese, isto tako kao i vi. Nema razlike. Možete li zamisliti kako æe to biti oslobaðajuæe što više nikada neæete trpjeti razbijanje svojih iluzija, više nikada neæete biti razoèarani? Nikada više neæete biti ostavljeni na cjedilu. Više se nikada neæete osjeæati odbaèenima. Želite li se probuditi? Želite li biti sretni? Želite li biti slobodni?

Evo što tražite: odbacite svoja kriva uvjerenja. Prozrite ljude. Ako možete prozreti sebe, moæi æete prozreti bilo koga. I tada æete voljeti druge. Inaèe æete potratiti sve svoje vrijeme, hrvajuæi se sa svojim pogrešnim mišljenjima o njima, i sa svojim iluzijama koje se neprestano razbijaju u sudaru sa stvarnošæu.

Vjerojatno izgleda previše neugodno mnogima od vas da shvatite da su svi, osim onih rijetkih koji su se probudili, vrlo vjerojatno sebièni i traže vlastitu korist, na profinjen ili manje profinjen naèin. To vas dovodi do uvida da ne postoji ništa što vas može razoèarati, nemate iluzija koje bi se mogle razbiti. Da ste bili u dodiru sa stvarnošæu, nikada se ne biste razoèarali. Ali, radije bojite ljude svijetlim bojama, nego da ih prozirete, zato jer nerado prozirete sebe. Zato morate platiti cijenu.

Prije nego što krenemo u daljnju raspravu, dopustite mi da vam isprièam jednu prièu. Netko me je jednom pitao: "Kako izgleda prosvjetljenje? Kako izgleda buðenje?” To je kao kad se jedan beskuænik u Londonu spremao iæi spavati. Tog dana je jedva uspio naæi koricu kruha za jelo. Došao je do nasipa na Temzi, gdje je obièno spavao. Poèelo je kišiti pa se ogrnuo svojim starim, poderanim kaputom. Veæ je skoro zaspao kad se iznenada kraj njega zaustavi jedan Rolls-Royce. Iz auta je izašla lijepa mlada dama i rekla mu: “Jadnièe, zar ste nakanili provesti noæ ovdje na nasipu?" I klošar reèe: "Da." Ona reèe:"Neæu to dopustiti. Idete sa mnom u moju kuæu, dobro æete veèerati i provesti ugodnu noæ." Inzistirala je da èovjek uðe u auto. I tako su se dovezli izvan Londona i došli do njezine vile koja je izgledala kao da je iz snova, okružena velikim imanjem. Unutra ih je uveo glavni sluga, kome je dama rekla da se pobrine za èovjeka: "James, smjesti ga u jednu od soba za poslugu, i lijepo postupaj s njime." I James se pobrinuo za sve. Mlada dama se veæ bila skinula i htjela leæi u krevet, kad se sjetila gosta. Nabacila je nešto na sebe i odšetala se niz hodnik do njegove sobe. Vidjela je kako iz sobe izlazi traèak svjetlosti, pa je nježno pokucala na vrata, otvorila ih i našla èovjeka budnog. Upitala ga je: "Je li sve u redu, dobri èovjeèe. Je li veèera bila u redu?" "Nikada u životu nisam tako dobro jeo, gospoðo." "Je li ti dovoljno toplo?" "Da, krevet je ugodan i topao." I onda mlada dama reèe: "Možda trebate neèije društvo. A, da se malo odmaknete?" I ona krene prema njemu, on se pomakne i padne ravno u Temzu.
Hahaha! Ovo niste oèekivali! Prosvjetljenje! Prosvjetljenje! Probudite se! Kada budete spremni zamijeniti svoje iluzije za stvarnost, kada budete spremni zamijeniti svoje snove za èinjenice, sve æete pronaæi. Tada život konaèno dobije smisao. Život postaje lijep.

Doðe me èovjek nešto pitati. Što mislite, što me je pitao? Pitao me je: "Jeste li vi prosvijetljeni?" Što mislite što sam mu odgovorio? Zar je to važno!?
Želite li bolji odgovor? Moj odgovor bi bio: "Kako bih to ja mogao znati? Kako bih to ja mogao znati? Zar je to važno?" Znate što! Ako za neèim previše žudite, nalazite se u gadnom sosu. I znate još nešto? Kad bih bio prosvijetljen i kad bi ovo èitali zato što sam prosvijetljen, bili biste u gadnom sosu. Želite da vam mozak ispire netko tko je prosvijetljen? Kako bih to ja mogao znati? Znate, bilo tko vam može ispirati mozak. Kakve to veze ima ako je netko prosvijetljen, ili ne? Ali gledajte, želimo se osloniti na nekoga, zar ne? Želimo se osloniti na nekoga za koga mislimo da je uspio. To nam daje nadu, zar ne? Èemu se nadate? Zar to nije samo jedan oblik želje?

Nadate se neèemu boljemu od onoga što sada imate, zar ne? Inaèe se ne biste nièemu nadali. Meðutim, zaboravljate da veæ posjedujete to èemu se nadate, samo što toga niste svjesni. Zašto se ne usredotoèite na sada, radije nego da se nadate boljim vremenima u buduænosti? Zašto ne biste razumjeli sadašnjost, radije nego da je zaboravite, i nadate se buduænosti? Nije li buduænost samo još jedna zamka?

Shvatiti prošlost znaèi shvatiti sadašnjost, shvatiti sadašnjost znaèi shvatiti buduænost, a shvatiti prošlost i buduænost znaèi shvatiti da ne postoji ni prošlost, ni buduænost. Postoji samo ovaj trenutak, postoji SADA!!!
:idea:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Sativa Diva

kanehbosem

Rehabilitacija kanabisa !!!
Banovan
12.10.2006
619
46
48
prièa sa temzom je do jaja,
al ovo drugo me mal smorilo tj. osjeæam kao da sam prerasto
premda se svako malo sreæeš sa razoèaranjem tako da u tom smislu nemreš prerast
 

domba

Aktivan Član
06.01.2006
353
10
0
Ovaj èovjek je genije,bar za mene.
Svaka èast ne samo na ovom textu..nego na svim textovima koje si napisao..
stvarno dobro!