Imam jedno pitanje u vezi preparata SLAVOL

Hesi Hempatia Seedstockers Soma Seeds Herbies Headshop
16.11.2011
25
17
3
Ne znam da li je već neko pisao o ovome, ali ako jeste nemam sumnju da će me power uputiti na mesto gde to već ima. :D

Radi se zapravo o Slavolu. Kao što znamo Slavol sadrži mešavinu izolovanih korisnih BAKTERIJA:
(Bacillus licheniformis, Bacillus megaterium, Bacillus suptilis, Azotobacter chrocoocum, Azotobacter vinelandi i Derxia sp.) i još neke hormone, ali fokusirajmo se na bakterije.
Ono što je tipično za bakterije je da se razmnožavaju brzo i obilato kao određene nacionalne manjine :)
(doduše prostom deobom za razliku od ovih drugih), a to je ono što bi trebalo da iskorisitmo.

Ako se fokusiramo samo na azotofiksatorske bakterije i malo istražimo, dolazimo do toga da je pogodna sredina za njihovo razmnožavanje - sredina bez azota, jerbo one imaju osobinu da usvajaju atmosferski azot i koriste ga u svojim metaboličkim procesima, pri čemu nastaje za biljke kosritan amonijak-NH3.
Dakle treba nam sredina bez azota - eto npr. baš voda u koju je potrebno ubaciti malo hrane za naše bakterije (opet bez azota), za šta su pogodni ugljenihidrati tj. šećeri.

Postupak bi bio sledeći:
Nasuti vodu u flašu, ostaviti da odstoji koji dan da bi se hlor koliko toliko neutralisao (ne nalivati vodu do čepa, da bi površina za isparavanje bila što veća a time i brže isparavanje).
Zatim kada je hlor ispario, dodati kašičicu-dve šećera na 1l vode (ja stavljam jednu), promućkati da se rastvori i dodati recimo propisanu dozu Slavola, mada može i manje, i ostaviti na temperaturi od oko 25-30 C nekoliko dana.
Primetićete da će voda početi da se muti i postaje gušća, što je znak da se naše bakterije razmnožavaju.
Brzina njihovog razmnožavanje je dosta velika, tako da imamo novu generaciju bakterija na svakih pola sata, pri idealnim uslovima.
Ovo bi značilo da se početna količina bakterija koju smo ubacili u šećernu vodu poveća 48X za samo jedan dan. (Zapravo ih ima i više jer se i novonastale bakterije opet dele, tako da bi to bila neka eksponencijalna funkcija povećanja brojnosti).

Ali radi jednostavnosti:

Ako smo na 1l vode stavili 100ml Slavola, potrebno je svega 5 sati da se u toj litri vode ostvari ista koncentracija bakterija kao što je bila i u onih ubačenih 100ml, opet ako su uslovi za razmnožavanje idealni.
Pošto gotovo sigurno nisu, ostaviti neka stoji 2-3 dana, ne može da škodi. Rastvor će postajati sve žući i gušći. Pri tome je važno da temperatura ne pređe 35 C jer ove bakterije mogu da podnesu sve osim povišene temperature.

Ono što smo dobili je homemade Slavol - Stepol ahahaha :D
Ja ovo koristim već godinama tako što kupim litru na početku, i taj originalni rastvor koristim kada tretiram folijarno jer u sebi ima hormon - auksin - koji se usvaja preko lista, a ovaj domaći rastvor koristim za zalivanje outdoora i bašte. Nikada nisam primetio neki problem, baš naprotiv.

Ono što hoću da probam je da umesto šećera kao hranu za bakterije koristim melasu, međutim nikako da je nabavim. Ako je neko ima može da proba pa nek javi kako ide sa njom.


I još da kažem da je u indoru nepotrebno svaki put pri zalivanju stavljati slavol jer bakterije nastavljaju razmnožavanje u zemlji, i jedino što može da ih ubije je temperatura preko 35 stepeni, koje u indoru ne bi smelo biti. U autu već mogu da riknu.

Tako da eto, ako imate problem sa nabavkom Slavola, ili hocete da uštedite neki dinar, mrzi vas da se cimate do poljoapoteke, ili jednostavno hoćete da se zajebavate, možete sami da ga pravite samo vam treba početni materijal.
Napravio sam,3 dan smrducka,zgusnulo,bele boje,ne providi se.jel treba da cekam dok ne pozuti?
 
21.05.2022
2
0
1
34
Pozdrav, zanima me koji slavol meni treba?

bijelo pakovanje je namjenjen za prihranu ratarskih, povrtarskih usjeva kao i za cvijeće, dok je Slavol VVL - zeleno pakovanje, iskljucivo namjenjen za prihranu vocarskih kultura i vinove loze.
 
09.06.2022
14
13
3
22
Poz, imam Slavol S
Piše da ide 250ml na 500ml
A bočica sadrži 250ml..
Nije mi jasno kako cijela bočica ide na tako malu količinu vode ?
Koliko onda prskam po biljkama ? :(
 

Bizzzo

-30% popusta na Soma Seeds. Kod: vutra30
Urednik
Moderator
11.02.2008
5.413
20.566
1.218
vutra.org
De pogledaj jos jednom tocno sta pise. Pomaze i da slikas to sto vidis pa stavis ovdje.
 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
489
2.970
141
@Pucalica22 Slavol S je za tretiranje semena :)
IMG_20220621_174239.jpg
Kontam - obzirom da je mikrobiološko đubrivo/stimulator, tj kultura bakterija, neće škoditi sigurno i ovako da turiš, ali fakat "S" je predviđen za tretman semena, zato ide taj odnos 250ml na 500ml vode