Imam jedno pitanje u vezi preparata SLAVOL

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

MarioSuper

Aktivan Član
29.03.2016
57
691
83
Koristim Slavol,ali uvek klasika za klijanje sa vodom i desavalo mi se da propadnu semenke,nisam nikad ova pomagala za klijanje..Vrh prica! Hvala brate
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Marko.max
10.09.2014
10
8
3
Pitanje se odnosilo na klijanje semenki, njihovo stavljanje u rastvor Slavola i vode. Nema toga u uputstvu (ili mi je promaklo).
 
Poslednja izmena:

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
10ml slavola s na 20ml vode, ili ti 5ml naspram 10, da ne trosis dzaba slavol, neces proklijavati saku semena :) na uputstvu je to "najjaci" odnos i ja sam tako radio, nigde nisam video da ide 1:1 al mozes probati pa javi
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Skit
02.07.2009
103
174
43
Ne znam da li je već neko pisao o ovome, ali ako jeste nemam sumnju da će me power uputiti na mesto gde to već ima. :D

Radi se zapravo o Slavolu. Kao što znamo Slavol sadrži mešavinu izolovanih korisnih BAKTERIJA:
(Bacillus licheniformis, Bacillus megaterium, Bacillus suptilis, Azotobacter chrocoocum, Azotobacter vinelandi i Derxia sp.) i još neke hormone, ali fokusirajmo se na bakterije.
Ono što je tipično za bakterije je da se razmnožavaju brzo i obilato kao određene nacionalne manjine :)
(doduše prostom deobom za razliku od ovih drugih), a to je ono što bi trebalo da iskorisitmo.

Ako se fokusiramo samo na azotofiksatorske bakterije i malo istražimo, dolazimo do toga da je pogodna sredina za njihovo razmnožavanje - sredina bez azota, jerbo one imaju osobinu da usvajaju atmosferski azot i koriste ga u svojim metaboličkim procesima, pri čemu nastaje za biljke kosritan amonijak-NH3.
Dakle treba nam sredina bez azota - eto npr. baš voda u koju je potrebno ubaciti malo hrane za naše bakterije (opet bez azota), za šta su pogodni ugljenihidrati tj. šećeri.

Postupak bi bio sledeći:
Nasuti vodu u flašu, ostaviti da odstoji koji dan da bi se hlor koliko toliko neutralisao (ne nalivati vodu do čepa, da bi površina za isparavanje bila što veća a time i brže isparavanje).
Zatim kada je hlor ispario, dodati kašičicu-dve šećera na 1l vode (ja stavljam jednu), promućkati da se rastvori i dodati recimo propisanu dozu Slavola, mada može i manje, i ostaviti na temperaturi od oko 25-30 C nekoliko dana.
Primetićete da će voda početi da se muti i postaje gušća, što je znak da se naše bakterije razmnožavaju.
Brzina njihovog razmnožavanje je dosta velika, tako da imamo novu generaciju bakterija na svakih pola sata, pri idealnim uslovima.
Ovo bi značilo da se početna količina bakterija koju smo ubacili u šećernu vodu poveća 48X za samo jedan dan. (Zapravo ih ima i više jer se i novonastale bakterije opet dele, tako da bi to bila neka eksponencijalna funkcija povećanja brojnosti).

Ali radi jednostavnosti:

Ako smo na 1l vode stavili 100ml Slavola, potrebno je svega 5 sati da se u toj litri vode ostvari ista koncentracija bakterija kao što je bila i u onih ubačenih 100ml, opet ako su uslovi za razmnožavanje idealni.
Pošto gotovo sigurno nisu, ostaviti neka stoji 2-3 dana, ne može da škodi. Rastvor će postajati sve žući i gušći. Pri tome je važno da temperatura ne pređe 35 C jer ove bakterije mogu da podnesu sve osim povišene temperature.

Ono što smo dobili je homemade Slavol - Stepol ahahaha :D
Ja ovo koristim već godinama tako što kupim litru na početku, i taj originalni rastvor koristim kada tretiram folijarno jer u sebi ima hormon - auksin - koji se usvaja preko lista, a ovaj domaći rastvor koristim za zalivanje outdoora i bašte. Nikada nisam primetio neki problem, baš naprotiv.

Ono što hoću da probam je da umesto šećera kao hranu za bakterije koristim melasu, međutim nikako da je nabavim. Ako je neko ima može da proba pa nek javi kako ide sa njom.


I još da kažem da je u indoru nepotrebno svaki put pri zalivanju stavljati slavol jer bakterije nastavljaju razmnožavanje u zemlji, i jedino što može da ih ubije je temperatura preko 35 stepeni, koje u indoru ne bi smelo biti. U autu već mogu da riknu.

Tako da eto, ako imate problem sa nabavkom Slavola, ili hocete da uštedite neki dinar, mrzi vas da se cimate do poljoapoteke, ili jednostavno hoćete da se zajebavate, možete sami da ga pravite samo vam treba početni materijal.
 

Paranoja Man

Banned
Banovan
17.11.2015
210
615
93
Svaka čast Stepo :) odlično objašnjeno :clap:: Interesuje me da li novonastali mkrblšk bućkuriš rastvaraš u još vode (s obzirom da je gušći), ili pucaš sa njime ovako zgotovljenim ??


Imao je i @L0oD recept za home made "Slavol", u vodi od špageta... pa ako bi naš slavni Luđak bio ljubazan da nam recepturu prezentuje ovdje... ne može da škodi ;)
 
02.07.2009
103
174
43
Obično napravim 1l koji razredim na 20l vode i to iskoristim za jedno zalivanje outa.
Koliko sam shvatio nema gornje granice što se tiče koncentracije, tako da se ne opterećujem što ga ima više od preporučene doze, a loše efekte nisam opazio.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Paranoja Man

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
Slavol druze nije gnojivo da se razumemo_On oplemenjuje zemlju pozitivnim bakterijama da se tako prosto izrazim i mozes ga koristiti kroz citav grow svako drugo zalivanje recimo kad ides cistu vodu...Imas ovde vise tema o slavolu koji je jako dobar i nije skup a radi posao odlicno...;)
 

changadmt

Aktivan Član
13.05.2015
523
1.980
163
35
Ako si ih posadio u kvalitetnu zemlju,za automatike u vegetaciji ti ne treba npk djubrivo(plantela)...a slavol stavljaj obavezno ako imas, dobra stvarcica.:)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mirogavran

changadmt

Aktivan Član
13.05.2015
523
1.980
163
35
Ne zamenjuje slavol nista,"samo" obogacuje zemlju korisnim bakterijama...zemlju kupi kvalitetnu, tipa florabela/potgrond h, drugacije sigurno neces biti zadovoljan.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mirogavran
01.07.2015
32
16
8
Hrvatska
Pozdrav!
Pitanje u vezi teme, naime imam nekoliko autosa starih 7-8 dana u outdooru točnije plasteniku. Biljke su visoke od 3-4 cm do 7-8 cm (ove višlje su još na prvom katu listova), znaći full mlade biljke. Od gnojiva ću koristit Plant. list/cvijet. Moja pitanja su:

1. smijem li tak mlade biljke zaljevat Slavolom ili da još pričekam da narastu?

2. pročitao sam cijelu temu i vidim da piše kako previsoka temp ubija Slavol, a u plasteniku bude temp 40+ C (vrata na početku i na kraju plastenika su full otvorena 24 sata + veliki vent koji puše po biljkama, znaći zraka i kirkulacije ima. Potovi su bag pots od cca 25-30 l, znaći i kroz njih zemlja/korijen dišu, zalijevanje vodom obavezno svakodnevno). Ovo je 3. grow u plasteniku i svi su do sad bili uspješni, ali nikad do sad nisam koristio Slavol pa me zato zanima hoće li biti efekta od Slavola u takvim uvijetima?

Hvala! :)
 

budalin

®
Poznanik Foruma
25.04.2016
2.561
13.696
358
NI na nebu ni na zemlji
Bice efekta. Slavol moze od starta slobodno posebno u vege fazi a i u cvjetanju, i dobra je stvar.
Slobodno deri Slavol.
On ide svako zalivanje, ide i kada ide samo voda a ide i kada ide gnojivo. To e to :)