Indoor grow Neon 4x18W, MH 400, HPS 400 Cooltube, Hesi

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

zapadnaZGbaraba

Aktivan Član
17.04.2011
70
16
0
34
Najprije pozdrav svima, koliko god da Vas ima, dao Bog da nas bude i Više :D

Inače novi sam korisnik foruma, koji ima neka iskustva kao pomoćnik u uzgoju, a ovo će biti moj prvi samostalni grow, nadam se uspješan. Inače i u dosadašnjim uzgojima smo koristili savjete sa ovog foruma. Hvala svima ;) Sva iskustva, pomoć, savjeti su dobro došli, pa navalite. Inače dnevnik stavljam sa par dana zakašnjenja od početka, nemojte zamjerit. Inače rađen je u Wordu, pa mi je pojeo slike, ali ću ih staviti u sljedećem postu, čim ih uplodam.

Počnimo:

Dnevnik uzgoja - pokušaj prvi :D

Dan 1. (14.3.11.):

Sjemena nabavljena :D, od meni jedinog dragog slovenca ;) Dakle, radi se o Pyramid i GreenHouse sjemenkama, ukupno njih 9, od kojih će sedam biti dio ove, nadam se uspješne priče. Mislim da ne trebam dodatno pojašnjavati da su iste feminizirane. Uz navedene sjemeke sam dobio i tresetne tabletice za početne faze rasta. Od toga 3 The Church-a (GH) i 4 vrste Pyramida: Nefertiti, Wembley, Lennon i Tutankhamon. Na izgled Pyramid sjemenke izgledaju manje od GH-sovih. Cijena?

400kn

Kada su ista nabavljena pristupilo se njihovoj ubrzanoj pripremi za rast tj. klijanje. Uzela su se četiri tanjura za juhu, na 2 tanjura sam stavio po jedan kuhinjski ubrus (3-slojni) na dno, nalio pola cm do centimetar obične vode (tek toliko da je iznad razine ubrusa), zatim razmjestio sjemenke i obilježio koja je koja na Pyramid tanjuru. Naime, jedan tanjur sam koristio za Pyramid , a drugi za GH The Church. Nakon toga stavio po jedan kuhinjski ubrus po vrhu sjemenki, rubove presavio u tanjur kako nebi kapalo sa strane i poklopio sa drugim tanjurom te odložio na tamno mjesto pri sobnoj temperaturi.

Dan 2:

Pogled nakon 24 sata otkriva, da su se papiri lagano osušili, te da je potrebno ponovno dodati vode kako bi do pola pokrili sjemenke i potakli klijanje.

Dan 3:

Ponavljanje priče od prethodnog dana što se tiče vode te se već nazire da su neke ljuskice sjemena počele pucati.

Dan 4:

Ponovno dodavanje malo vode te je sad već očito kako su neke već pukle i pustile bijelu klicu, dok su neke tek u fazi pucanja, a neke još na samom početku.

Dan 5:

4 komada su spremna za akciju.... Imaju klicu dužine između pola centimetra i centimetar te im se ljuska gotovo u potpunosti otvorila. Radi se o tri Pyramida: Lennon, Wembley i Tutankhamonu te jednom GH The Church. Vrijeme je za drugi korak :) tresetne tabletice.

Ovo je doslovno must have, jer je tako jednostavno i tako dobro da samo olakšava stvari i pospješuje. U posudicu od kolača, plastičnu iz trgovine, ulio sam do 5 cm visine obične vode. Ubacio tresetnu tableticu sa slike i pustio da nabubri. To se dešava u 5 min i zanimljivo je gledat kako raste i raste. Prvi put sam bio šokiran brzinom rasta.

U istu vodu dodao sam po mililitar specijaliziranih gnojiva Hesi i to pola kapi vitamina Super Vit, 1 ml TNT Complexa, 1 ml Root Complexa, te 1 ml PowerZyme-a. Kad su iste nabubrile u središnju rupu sam ubacio sjemenke pomoću pincete sa klicom prema dolje. U tri navrata sam istu rupu proširio sa pincetom, koju sam prethodno sterilizirao alkoholom. Bitno je da tresetne tabletice budu uvijek cm do 2 u vodi.

Nakon toga sam posudicu ubacio u prethodno preuređeni ormar.
Stranice ormara presvučene su bijelom folijom. Leđa ormara su sa jedne strane odvojena od stranice nekih 5-7 cm kako bi osigurao nesmetan izlaz zraka iz ormara. Od elektronike koristim Commelov timer digitalni (65kn), na koji je spojen produžni, a na njega adapter od 12 V za pogon 2 kompjuterska ventilatora te tri neonske svjetiljke sa četiri 18Watne fluorescente cijevi hladne bijele (Philipsove) koje imaju više plavog spektra potrebnog za rast. Jedna svjetiljka nosi dvije fluorescentne cijevi dok su druge dvije zasebne na svojim nosačima i pripadajućim starterima. Napominjem kako je ovo prostor samo za fazu klijanja te rasta do visine klonova tj. maksimalno pet internoda između listova. Tajmer je namješten na 18 sati svjetla i 6 sati mraka. E da i u prostor je ubačen mjerač vlage i temperature. Ciljane vrijednosti su do 30 stupnjeva i oko 40 vlage.

Malo o svijetlu. Fluorescente cijevi koje koristim su zaista praktične i imaju par odličnih karakteristika. Naime na dodir su uvijek mlake, nikad vruče što omogučava da ih spustim na svega par centimetara od vrha biljke. Imaju odlične vrijednosti lumena za cijenu po kojoj se mogu nabaviti i traju, a uz to još bacaju biljci jako potreban plavi spektar svjetlosti. Imaju i izrezane rupe sa stražnje strane nosača te mi to omogućava da ih vijkom spojim na lanac kojim ću kasnije moći regulirati visinu svjetiljki.

Posudicu sa tresetnim tableticama sam okrenuo okomito od smjera fluo cijevi te pozicionirao u centar fluo cijevi jer tamo izbija najviše svjetlosti i to tako da svaka tresetna tabletica ima praktički svoju fluo cijev koja je obasijava.

Dug dan, vrijeme je za odmor, iščekivanje ostale 3 da proklijaju i povremeno bacanje oka na vrijednosti temperature i vlage.

Dan 6:

Otkriva da se maličke bude, i da se prvi obli listići oslobađaju ili već jesu ljuskica sjemena :))) Bilo je potrebno doljevanje vode kako bi tresetne tabletice i dalje bile umočene centimetar do 2. Inače imao sam problema sa vlagom, bila je svega oko 20% pa sam bio prisiljen ubaciti posudicu sa vodom pod lampe i mokar ručnik ispred jednog od ventilatora, pa mi se sad popela na 32%.

Što se tiče onih koje su još u tanjurima, istima je ponovno bilo potrebno dodati vode, kako bi i dalje bile lagano natopljene. Sve su pukle, i izišla je iz njih minimalna klica, te sam ih odlučio ostaviti još jedan dan da izrastu što više prije ubacivanja u tresetne tabletice.

:sun2:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Z&N

Kenny Dalglish

Aktivan Član
15.03.2011
378
690
93
Sretno s growom, nadam se da ćeš biti zadovoljan na kraju u skladu s tvojim očekivanjima :icon_biggrin::icon_biggrin:

Pratim svakako s velikim zanimanjem jer i sam imam 2 wembleya u ormaru ( 2 tjedna mlada) a nefertiti je nabavaljen i čeka svoj red

Buni me samo onaj gore datum, biće da je ipak 12.04 u pitanju a ne treći mjesec??

U svakom slučaju nek ti je sa srećom ... :thumb:
 

zapadnaZGbaraba

Aktivan Član
17.04.2011
70
16
0
34
U pravu si, omaklo se u brzini i nastojanju da ne izostavim koji detalj :D 12.4.2011.g. je startovalo
 

Sekach

Tekst kojim se isticem
30.07.2010
797
149
63
Kad uploadas sliku, dobijes sa strane thumbnail link za forume...tako nesto pise...njega kopiraj... =)
 

zapadnaZGbaraba

Aktivan Član
17.04.2011
70
16
0
34
Dan 7:
Evo prošlo i punih tjedan dana kako su maličke puštene u pogon.

i druga dva the church su pustili dovoljnu klicu za ubacivanje u tresetne tabletice


Uploaded with ImageShack.us

dok mi je nefertiti nešto sumljiv, klica koda stagnira, pukla je sjemenka i vidi se minimalna klica i tak stoji od juče..

jbg slika baš i nije bajno ispala


Uploaded with ImageShack.us

2 the churcha su ubačena u tresetne tabletice, i to pomoću vate jer mi je cura pokupila pincetu misleći da je njezina.... Grrrrr :(

evo slikica tabletica i čep za usporedbu


Uploaded with ImageShack.us

malo i kako rastu :)


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

Inače, u startu manje sjemenke (Pyramid) su se ranije otvorile i pustile duže klice od većih GH. toliko o potentnosti većih sjemenki :D

Btw imao sam i prvi problem, sa timerom...

Naime isti se resetirao, poništio unešeno vrijeme paljenja i gašenja... Ima li tko kakvih iskustava sa Commelovim timerom? Prije puštanja u pogon nekoliko sam ga puta testirao na raznim uređajima i odradio je sve bez greške, tak da mi fakat nije jasno... Šta ga scima da se resetira?

Sad su u pogonu sve osim nefertitija kojeg sam odlučio pustiti još dan do 2. U lijevoj posudici su Pyramid a u desnoj GH the church. Obli listići su vani na svim piramidima (vidljivi su i prvi hrapavi) a jednino se još lennon nije u potpunosti oslobodio ljuskice, dok se the churchi još redom svi oslobađaju ljuskice sjemenki.

evo i par slikica:

Wembley


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

Tutankhamon


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

Lennon


Uploaded with ImageShack.us

Sugestije?

Btw ispravljanje posta moguće je samo jedanput? Jer htio sam gore promjenit datum na četvrti mjesec ali sam napravio zajeb i 12. promjenio u 14. i više nemam opciju za editiranje ili?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Fukmondo

zapadnaZGbaraba

Aktivan Član
17.04.2011
70
16
0
34
ljudi imam dilemu...

da li ici na lst?

naime, plan ih je presadit u boce od 2l coca-cole do visine naljepnice, za vegetaciju. e sad njih sedam, ce stat u ovaj box 90x60x150 ali mi se cini da su preuske za izvodit lst. a pitanje je dali ima i potrebe za lst jer ce na kraju sve zavrsit u boxu 120x120x200 i 10 litarskim kantama. prostora u visinu imam samo me zanima sta bi trebalo donijeti veci prinos?
 

Sekach

Tekst kojim se isticem
30.07.2010
797
149
63
Bilo kakav nacin treninga = veci prinos...

Mozes LST-ati pa duze vegetirati da dosegnes zeljenu visinu...
 

zapadnaZGbaraba

Aktivan Član
17.04.2011
70
16
0
34
Da li to znači da ako idem na lst pa kad i ako biljka napravi puni krug mogu pustit taj kraj iliti vrh biljke u visinu? Jer bi u tom slučaju napravio svojevrstan krug od 7 biljki, a ove krajeve koji bi išli u visinu okrenuo prema vanjskom dijelu kruga.. tj ovi niži djelovi bi mi bili više u centru a viši uz rubove. pitam jer koliko sam vidio ekipa uglavnom reže sami vrh kad biljka napravi puni krug?

Nije nitko ništa iskomentirao za širinu posuda pri lst-iju? Sve mi se više čini da je boca coca-cole uska ili?

Sekach hvala, ali bi ove godine ipak htio umočit ***** u jadran tak da mi nešto duže vegetiranje ne igra baš previše. :)
 

Sekach

Tekst kojim se isticem
30.07.2010
797
149
63
Ne moras ti vezati biljku u krug...ima mnogo nacina treniranja...ja osobno bi odabrao topping...gdje ili rezes sam vrh biljke kako bi iz njega pocela rasti 2 glavna vrha ili pritisces vrh biljke da on trenutno zaustavi rast i preusmjeri rast na susjedne grane...pa ce one dostici visinu i velicinu glavnoga...te samim time imas veci prinos...

Boce od cc-e su ti ionako premale...jer 2lit zemlje je premalo za biljke...ciljaj na 10... =)
 

zapadnaZGbaraba

Aktivan Član
17.04.2011
70
16
0
34
Sekach je napisao(la):
Ne moras ti vezati biljku u krug...ima mnogo nacina treniranja...ja osobno bi odabrao topping...gdje ili rezes sam vrh biljke kako bi iz njega pocela rasti 2 glavna vrha ili pritisces vrh biljke da on trenutno zaustavi rast i preusmjeri rast na susjedne grane...pa ce one dostici visinu i velicinu glavnoga...te samim time imas veci prinos...

Boce od cc-e su ti ionako premale...jer 2lit zemlje je premalo za biljke...ciljaj na 10... =)

Ići će u 10l kao što je malo više gore navedeno :)

Moram ić na varijantu prvo manjih od cca 2l zbog ograničenosti prostorom u trenutnom boxu, a veći će bit dostupan tek za metar dana. Morat ću još malo razmislit i prilagodit se njima, pa ću još odlučit šta se lst-a tiče. U svakom slučaju hvala.
 

zapadnaZGbaraba

Aktivan Član
17.04.2011
70
16
0
34
Dan 8:

Pyramidi napreduju, življe su, šire i više se zelene :)

Odozdo prema gore: Wembley, Tutankhamon, Lennon i još jedna zasebno Lennon


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

Dok se The Churchi još bore da se oslobode ljuske


Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

A nefertiti nije napravio nikakv pomak od jučer, tako da sam odlučio da ga više neću čekat, nego sam ga ubacio u tableticu, pa ak izađe hebeno, ak ne jedna briga manje :(
 

zapadnaZGbaraba

Aktivan Član
17.04.2011
70
16
0
34
Dan 18:

Evo došlo vrijeme da i se javim... nažalost sa malo većim odmakom nego što sam planira ali to je život čupav i dlakav...

Naime male sam morao prepustit kolegi koji se brinuo o njima ovih deset dana. zato su u malim 2dl čašama jer nije ima para da uzme još zemlje, ali u ponedjeljak će bit u većim posudama. zemlja je composana za palme. Nefertiti je definitivno otpao kao i jedan the church, tako da su ostala još tri pyramida i i 2 GH. E sad izgled lišća kod the churcha me brine, dali je moguće da su takvi od ventilatora, jer je 120mm ventilator računala puhao direkt u njih? lišće je bilo takvo i prije presađivanja! Kao što je niže vidljivo lijeva je više zgužvana, a bila je bliže ventu. Ima li kakvog lijeka za to?
Evo i slikice:


Sa pyramidima sam prezadovoljan, mada mi se čini općenito da sve to malo presporo napreduje?


Uploaded with ImageShack.us

a evo i kako to zgleda pod lampama. Inače dvije središnje su coolwhite a dvije krajnje su warmwhite neonke jedna je samo vidljiva na slici.


Uploaded with ImageShack.us

BTW commelov timer je nominiran pošto ne odrađuje svoju funkciju i nabavljen neki zelenkasti švapski u ****hausu za 120kn. Radi ko švicarski sat :)

Nisu do sada bile sa ničim gnojene, dali da dodam 1/4 doze po HESI rasporedu kad presadim u veće?
 

zapadnaZGbaraba

Aktivan Član
17.04.2011
70
16
0
34
ljudi ima li itko ideju zašto je jedan the church tak zgužvanih listova (prva slika u prethodnom postu, lijeva biljka), jeli to do ventilatora ili nečeg drugog te ima li lijeka?

Please
svaka informacija je dobro došla...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.