[Indoor] HPS 600W + 400W / LSD, Tangerine Dream, Super Lemon Haze/ leSpectre"

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
12.08.2011
42
13
0
34
Napokon, dosao je i taj trenutak da pokrenem vlastiti dnevnik uzgoja weeee!!1 :thankyou:

Iako sam imao ideju da s njime pocnem nesto ranije, kolicina posla oko priprema i nabavke svih potrebnih komponenti/sredstava, a klijanje je vec bilo pocelo, me je obeshrabrila, pa i oduzela golem dio vremena.

No, nakon silnih dvoumljenja u vezi gotovo svake sitnice, sto je za sobom vuklo anxious imperativ da trazim poneke informacije po citave dane, odlucih da ovako predocim svoju situaciju i nadam se priskakanju iskusnijih u pomoc, trebati ce mi! :read:
**Zanimljivo je kako, nakon toliko pogledanih strucnih videa i prelistanih dnevnika, u mnogim trenucima nisam doslovno znao sto napraviti, od kuda poceti

Krenimo redom:
BOX - 200x120x250 (ŠxDxV)
To be honest, ne znam tocan razlog za ove dimenzije, vjerojatno mi se sublimno urezale u mozak tokom listanja jednog dnevnika i ucinile mi se pristojnima. Sada se dvoumim oko tolike velicine, no posto je to bilo od vaznosti i plnanirano upustiti se, a i fiksno je (tocnije, cijena i ulozen trug su ga ucinili permanentno fiksnim:vb_kez:), na kraju bi se mogao ispostaviti kao right decision. Uglavnom, bitno je da ima mjesta za njeg.
Ipak, kako sve ne bi bilo savrseno, box je u nekoj vrsti potkrovlja, gotovo pa i izravno ovisan o vanjskim vremenskim prilikama, tako da sam vec od ranije skuzio da ce biti puno posla da se stabilne vrijednosti pogode. Stovise, one su postale glavni problem na pocetku growanja, no o tome kasnije.
Box je uradjen od rigips-ploca te stiropora. Iznutra je obojan u bijelo, dolje je postavljena reflektivna folija za vjetrobrane.

ZARULJE - HPS 600W + HPS 400W
Ne znam tocne nazive, uglavnom 600W je Sylvania s dvostrukim spektrom, 400W je Philips. Plan je u pocetku koristiti samo HPS 600W zbog plavog spektra, a i zbog nepotrebe iskoristavanja citavog prostora, a kako biljke (nadam se) budu napredovale, lagano se bude ukljucila i HPS 400W.
No problem je sto, sto zbog neplaniranja, sto zbog veoma oskudnog trzista, nisam jos uspio nabaviti balast i starter za HPS 600W, stoga su biljcice od pocetka jos uvjek na samo crvenom spektru od HPS 400W. To ce se, nadam se, uspjeti brzo rijesiti.
Za HPS 600W je od prije isplaniran cooltube, dok za HPS 400W je spreman obicni reflektor

VENTILACIJA - UPUH 260m3/h, ISPUH 440m3/h
O ovome necu puno govoriti, jer trenutno nisam zadovoljan rjesenjem i to je jos u mainentrance fazi :icon_lol:
2 ventilatora za upuh (1x 100mm, 1x 125mm), 2 za ispuh (1x 125mm turbinski na vrhu, 1x 100mm spojen na cooltube) 1 kucni vent od 50W unutra za raspuhivanje zraka
Planiraju se zamjene i stvaranje malo povoljnijeg balansa, iako je i ovo pa i vise no dostatno, vjerujem. Uz to, svaki vent ima svoj prekidac, pa se lako regulira

ZEMLJA - SUBSTRAL TERRA MAGMA
Sto se tice dodataka, dodan je samo manji postotak stiropora i pijeska zasad, dok je u planu prije presadjivanja u vece posude nabaviti perlit i vermulit

POSUDE - 9L / 30cm promjer / okrugle
Uz to da su nabavljene male posudice od nekih 0,5L, promjera 7cm za ranu fazu.

VODA
E, tu dolaze problemi! :angry015:
Za vodu su nabavljene i ph trakice i one kapi za mjerenje, te Sera ph-. Voda je na nekih 8ph, s visokim kh (mislim da toliki se ne moze ni izmjeriti s trakicama do 30% :eek:hno:), a snizavanje ph je pain in the ass! Nisam previse upoznat, no moguce da je kamenac kriv za to sto moram na 0,5L staviti 30kapi ph-, samo da bi spustio na nekih 6.5/7ph :eek:hno: i... niti u tocan ph nisam siguran naposljetku. Zato je u fazi nabavka ph testera i za tlo i za vodu.
Usput, dodaje se nekih 20kapi 3% peroksida na 0,5L svako drugo zalijevanje - taj podatak sam nasao od nekog iskusnijeg growera, pa ako je krivi, molim da me ispravite :icon_lol:

TEMPERATURA, VLAGA
Temperatura je naprosto previsoka, zbog nje sam (bio) u konstantnoj depri - a vjerojatno cu i dalje biti dok ova vrucina ne popusti
Po noci se jedva spusti na nekih 27/28°C, po danu, a posebice ovih dana, se penje i do 35°C. Zato je do boxa dovedena mobilna klima koja ce, nadam se, barem donekle smiriti situaciju. Dok ovo pisem, uspjevam je spustiti ispod 25°C, a po danu cemo vidjeti u nastavku :sun2:
Vlaga kao i uvjek varira, stoji vecinom oko 40-60, stavljam mokar rucnik ali nema previse utjecaja da se popne na idealnih 70-80. Ne znam mogu li podnijeti da se jos oko toga brinem lol

GNOJIVO
Jos nista, no planiram uzeti neko organsko u buducnosti, vjerojatno BioBizz, iako nemam pojma koje i gdje uopce, pa je i to od vaznosti da uspijem dobiti pripomoc :costumed-smiley-027
Ipak, kao neka nemoguca n-1 opcija, tamo negdje u cosku stoje Substral i Plantella za zelenu masu/cvjetanje. Vjerojatno nece biti iskoristene, ipak...

VRSTE - 5x LSD, 5x Tangerine Dream, 2x Super Lemon Haze
I secer na kraju:icon_redface:. Poslusao sam savjet Greenpower1-a (hvala :thumb:) i posadio manji broj sjemenja od prije planiranog. Ako i bude problem guzve, nadam se da ce kolicina lumena biti dostatna da to nadomjesti.
Mozda su odabrane malo teze vrste za pocetnika, no cilj uzgoja u medicinske svrhe opravdava sredstvo :vb_kez:
Uostalom, na mojoj strani je vutra.org :respect:

Ovako je to napredovalo
17.8. stavljeno sjeme na klijanje - 20.8. stavljeno 9 sjemenja u tegle, 3 Tangerine Dreamke sporo su napredovale (one su sve opcenito sporije isklijale) - 21.8. stavljene i ostale u tegle, pocetak problema s vodom (ph vode iz pipe preko 8, strahovanje da ne zalijem previse/premalo) i temperaturom (30+°C). Zalijevam svaki dan prije paljenja svjetla, iako vidjam da svi zalijevaju svaki 2./3. dan, no zemlja mi se cini suha. A i to sto zalijem nije previse, nekih 50/75ml na teglicu i mislim da je dostatno za sada. Ne predstavlja mi problem, nego dapace, volim ih zalijevati (iako prije toga se patim s ph) te posjecivati i provjeravati kako se drze na toj vrucini (mozda cak i previse im dosadjujem, ponekad) :sun2:

Evo nekoliko slikica
Box danas


1. dan u posudama (9 njih)


Jedna umjetnicka:sun2:

Ovdje su jos uvjek bile pod obicnim reflektorom, dok vrucine nisu bile neizdrzive, pa je sve prebaceno u/pod cooltube

A ovako to izgleda danas


Jos jedna umjetnicka :sun2:
[url=http://postimage.org/image/2826ffctg/] [/URL]


Zadnja 2 dana je bilo posla oko rjesavanja temperature, uvedena je, trenutno, mobilna klima i box izgleda zaista neuredno - na cooltubeu nema odvodnog crijeva jer je spojeno na klimu a ona na izlaz, svi spojevi su oblijepljeni duct tapeom zbog fiksnog rjesavanja problema. Ruzno je i zato cemo pricekati na inside slike :vb_kez: no bitno je da patent funkcionira


To je otprilike to, nadam se da je prezentacija uspjela i da cete mi pomoci u buducim nedoumicama :costumed-smiley-027
Za sam forum nemam previse rijeci, naprosto je odlican i drago mi je da sam ga otkrio na vrijeme, a ekipa je posebna :)
Dnevnik cu redovno updejtati kako budem imao vremena i kad se nesta konkretnije bude desavalo - nadam se sto manjoj kolicini, osim naravno rasta biljkica :icon_biggrin:

leSpectre out :vb_wave::vb_wave:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: He-Man and Z&N

xxrobixx

Aktivan Član
18.09.2009
384
317
63
Underground
Pozdrav! Lijep početak, zanimljiva oprema i strainovi. :)
Kakav si pijesak miješao sa zemljom? Jesi ga prokuhao prije nego si ga miješao sa zemljom? Meni je zeznuo prvi grow, pa ga više ne koristim.
Pratim dnevnik i želim ti sretno growanje. ;)
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Vidim da te vlaga mući. Nije to tako nisko,a 70-80 % i nije baš idealno. Za klonove da, ali tebi je dovoljno oko 60%, tako da se ne brini :) kad porastu, bit će i previše vlage :)
Sve si sasvim u redu odradio i vjerujem da neće bit problema. Jedino nisi spomenuo, planiraš li koristiti filter od aktivnog ugljena. Ja bih ti preporučio da razmostriš tu opciju, jer mirisat će sve u šesnaest kad krenu cvjetati :)
pH je bitna stavka i svakako ti za ovu kolićinu bilja treba dobar pH metar. Preporučam ti grow shop, što za nabavku mjernih uređaja, što za nabavku gnojiva. Osim toga, tamo isto tako možeš uzet i balast za 600W. Što se gnojiva tiće, jedan kolega grower mi je preporučio Advanced Nutrients. Kaže da je to definitivno vrh ako tražiš organsko ;)
Za kraj, samo još o hidrogenu. Nemoj ga nikako stavljati pre često! Ćak nije niti potreban, ali ako ga već stavljaš, preporučam ti da to bude odprilike svako 3.-4. zaljevanje i to samo onda kada ne dodaješ gnojivo, odnosno kad zalijevaš samo vodom. Ja sam ga dozirao 3ml na litru vode.
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
Gore li lampe po noći ili po danu? Ako gori po danu dobro je da promjeniš radi temperature i cijene struje jer je navečer jeftinija. Po danu držiš ugašene zbog sunca i vručina da dodatno ne zagrijavaš box a ponoći kad je niža temperatura upališ...
Ljeto je vruče, pomogni se klimom ako ne ide drugačije. 30 nije baš dobro preći iako sam brao plodove i kad je bilo 35-40 ali izbjegavaj...
 
05.08.2011
17
15
0
38
obozavam vidjeti uredan box.pohvale od mene i mala napomena.ph je najbitnija stvar u uzgoju naravno uz kvalitetnu rasvjetu,zemlju itd ali ipak akcenat stavljam na ph.pozdrav i pratim:)
 
03.07.2009
1.740
2.317
188
šizo je napisao(la):
obozavam vidjeti uredan box.pohvale od mene i mala napomena.ph je najbitnija stvar u uzgoju naravno uz kvalitetnu rasvjetu,zemlju itd ali ipak akcenat stavljam na ph.pozdrav i pratim:)

Nije, najbitnija svar u cilom growu je zemlja! kad imas kvalitetnu zemlju, dobar mix neces imat problem sa ph-om pa cak ti i voda bila sjebana...sve krece od zemlje!

Sretno u growu...box uredan a to je ono sta ja osobno cijenim!
 
05.08.2011
17
15
0
38
Tropico slazem se s tobom sve krece od zemlje ali moras se i ti sloziti samnom i da je vrlo lako poremetiti ph zemlje sa vodom koja nije tretirana a biljka na to reagira.pocima uzimati neke elemente ali neke i prestane apsorbirati jer je poremecen famozni ph naoko nebitna stvar a ipak vrlo bitna.pozdrav tropico nadam se da mi neces nesto zamjeriti respect tvojim listicima iznad avatara
 

Sensi*Jana

Aktivan Član
30.09.2010
223
106
43
51
krenuo si znaci......nice, i to bas ozbiljno_Odlican box ,oprema i zanimljive vrste semena.
Zelim ti uspesan grow i pratim....
 

GreenRyder

.....always green.....
Poznanik Foruma
17.12.2010
1.067
1.322
188
@born_to_be_green-u svakom pet centru....:)

@leSpectre-odlican box i biljoze.......samo naprijed......nadam se da ces ispunit svoja ocekivanja.......
 
12.08.2011
42
13
0
34
putnik11 je napisao(la):
Pozdrav! Lijep početak, zanimljiva oprema i strainovi. :)
Kakav si pijesak miješao sa zemljom? Jesi ga prokuhao prije nego si ga miješao sa zemljom? Meni je zeznuo prvi grow, pa ga više ne koristim.
Pratim dnevnik i želim ti sretno growanje. ;)

Hvala :sun2:
Pijeska i stiropora sam stavio samo malo, mozda sve skupa nekih 5-10%, samo kao nadomjestak sto nemam per/ver. Mada sam svjestan da nije niti bilo potrebno pa cu ga i ja nastojati zaobilaziti posto sam vidio da dosta ljudi se s tim opeku. Bio je gradjevni, na brzinu prokuhan :icon_wink:

zlo&naopako je napisao(la):
Vidim da te vlaga mući. Nije to tako nisko,a 70-80 % i nije baš idealno. Za klonove da, ali tebi je dovoljno oko 60%, tako da se ne brini :) kad porastu, bit će i previše vlage :)
Sve si sasvim u redu odradio i vjerujem da neće bit problema. Jedino nisi spomenuo, planiraš li koristiti filter od aktivnog ugljena. Ja bih ti preporučio da razmostriš tu opciju, jer mirisat će sve u šesnaest kad krenu cvjetati :)
pH je bitna stavka i svakako ti za ovu kolićinu bilja treba dobar pH metar. Preporučam ti grow shop, što za nabavku mjernih uređaja, što za nabavku gnojiva. Osim toga, tamo isto tako možeš uzet i balast za 600W. Što se gnojiva tiće, jedan kolega grower mi je preporučio Advanced Nutrients. Kaže da je to definitivno vrh ako tražiš organsko ;)
Za kraj, samo još o hidrogenu. Nemoj ga nikako stavljati pre često! Ćak nije niti potreban, ali ako ga već stavljaš, preporučam ti da to bude odprilike svako 3.-4. zaljevanje i to samo onda kada ne dodaješ gnojivo, odnosno kad zalijevaš samo vodom. Ja sam ga dozirao 3ml na litru vode.

Super, vlaga mi se i drzi otkako sam klimu ukljucio konstantno na nekih 60% :icon_wink:
O filteru cu razmisliti, tocnije eksperimentirati, posto u mom radijusu nema kuca nekih 100-150m, no blizu je dvoriste, a tamo se moguce bude osjetilo, pa ako bude bilo potrebno, uloziti cu i u to.
Upoznat sam s Snailshopom, stovise tamo sam neke komponente i uzeo, samo sto im je trenutno problematicno oko nabavke stvari, pa nisu imali sve sto bi mi bilo potrebno...
Sto se tice ph metara, nabavljam ih za sada povoljno jer budzet je i ovako vec dosta otisao u minus :vb_kez: Vjerujem da, kako cu nastaviti s ovime, da cu cijeli box polako upgrade-ovati, sto se tice i box set-upa i pomocnih spravica
Hvala na savjetu, budem malo opreznije s hidrogenom ubuduce

Greenpower1 je napisao(la):
Gore li lampe po noći ili po danu? Ako gori po danu dobro je da promjeniš radi temperature i cijene struje jer je navečer jeftinija. Po danu držiš ugašene zbog sunca i vručina da dodatno ne zagrijavaš box a ponoći kad je niža temperatura upališ...
Ljeto je vruče, pomogni se klimom ako ne ide drugačije. 30 nije baš dobro preći iako sam brao plodove i kad je bilo 35-40 ali izbjegavaj...

Tako sam i isplanirao :read:
Svjetlo se gasi u 12:00, taman kad vrucine pocinju (iako j +30°C vec u 11h), i ponovno palim u 18:00, mada s cooltubeom razlika je u nekih +-1°C, mozda i manje. Pod onim otvorenim reflektorom je bila razlika do +-2°C (upaljeno/ugaseno)

born_to_be_green je napisao(la):
Da te ja pitam nesto!
Di si nabavio ovaj termometar i vlagometar?

Mislim da Pet centar na Heinzelovoj, ZG, iako sam siguran da ih ima po lokalnim pet shopovima, posebice akvarijskim jer su za njih.. Mada nisam s njima previse zadovoljan, preosjetljivi su za moj ukus :eek:hno:

Svim ostalima puno hvala na ljepim zeljama, stvarno mi godi vase zanimanje i podrska :thankyou: (a uvjeren sam da godi i biljkicama :icon_wink:). Vec odmah se osjecam puno sigurnijim u sebe i ovaj novi hobi postaje prava uzivancija :vb_kez:
Update slikama bude uskoro...
 
12.08.2011
42
13
0
34
Evo jedan update. Nakon sto je box konacno uredjen i dodatno slozen, spreman je za izlozbu :sun2:

Ovako to sada izgleda sa svim komponentama:


Upusni ventilator 125mm i unutarnji ventilator (drugi upusni ventilator je vidljiv na jednoj od prijasnjih slika u cosku iza postolja)


Mobilna klima s improviziranim izlazom. Taj izlaz nije bio ovdje planiran, no uz njega je osiguran odlican poklopac tako da nema estetickog stresa. Stovise, bas je fora :icon_lol:
Posuda je ovdje posto klima pusta vodu, a i sluzi za regulaciju vlage


Izlazni set-up - crijevo od cooltubea i turbinski vent 125mm
+ reflektor (osiguran za HPS 400W u kasnijoj fazi)


Cooltube na 50cm od vrhova

Jedini problem sada bi mogao biti protok zraka - ispusni ventilator je ugasen jer nije potreban, posto klima ima protok zraka od 420m3/h, a kako je ona nisko, gotovo u razini s upuhnim ventilatorima, bi li moglo biti nekih problema? I klima i unutarnji ventilator su usmjereni prema gore zbog toga, no bojim se da ne mijesaju preefikasno zrak...

A ovakvo je stanje s biljkicama:


Sve biljkice na okupu
Tri problematicne (Tangerine Dream #3 i #4, Super Lemon Haze #1)



Tangerine Dream #1/ Tangerine Dream #2/ LSD #3/ LSD#5/ Super Lemon Haze #2

Cini mi se da su sretne i zadovoljne, slikane su odmah nakon paljenja svjetla i blagog zalijevanja u 18:00.


Toliko za sada, pozdrav svima!:vb_wave:
 
12.08.2011
42
13
0
34
Najdraži dnevniče :costumed-smiley-027

Proslo je ukupno 100h od mog zadnjeg javljanja, i kada usporedim progres u ta 4 dana, veseli me vidjeti da biljkice ugodno rastu i napreduju u zeljenom pravcu... Sada su i formalno presli onu kobnu granicu od 5cm :icon_mrgreen:
No, kako ne bi bilo sve bajno, imam pokoji problemcic s odredjenim biljkicama -> dvjema biljkicama su donji prvi listovi blago smezurani:sad2:
Je li mozda problem s zalijevanjem? Mada svima dajem slicnu kolicinu vode, s jednakim pH, u isto vrijeme, na istom mjestu, u istim uvjetima...
Temperatura u granicama normale, dobro nam je doslo ovo osvjezenje, mada vlaga pada do 40% sada, kako je klima ugasena..

Od one ranije 3 problematicne, Super Lemon Haze #1 se uspjesno oporavlja i polako stize ostale, dok preostale 2 Tangerinke i dalje jako malo napreduju :icon_frown:

Sto se tice opreme, u zadnjih par dana je nabavljena full oprema za svjetlo, tako da su danas biljkice presle pod HPS600W s dvostrukim spektrom. Budemo vidjeli hoce li sada jos bolje rasti :sun2: Takodjer, nabavljen je i perlit (vermulit jos uvjek u potrazi), s cime smo spremni za presadjivanje, koje stvarno ne znam kada bi mogao napraviti, pa je svaki savjet dobrodosao :icon_wink:

Da ne duljim, evo slikica



Tangerine Dream #2 / Super Lemon Haze #2 / LSD #5
 
18.11.2010
24
1
0
37
Savjetujem ti da si središ ispušno crijevo od klime, ono ti istovremeno i dosta grije prostor a i propušta svjetlo.

Kupi nešto staklene vune, obuci cijev pošteno s tom vunom (koristi povezice par komada ako je predebela) i na kraju s nekom folijom, najbolje bi bilo crno/bjelom (+povezice).