izbor vode - mineralna ?

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

AndrijaJ

Aktivan Član
19.06.2010
172
124
0
46
Situacija je sljedeca, ideja za prvi grow pala mi u ducanu kad sam vidio neku zemlju za sobno cvijece , pa nakon tjedan dana kupio drugu, pa otkrio ovaj forum i zakljucio da su mi obje zemlje smece, sad mi je grow kao ok, ali ne ocekujem zenke :) zbog razno raznih stresova zemlja, cvijece, voda ...... Valjda sam prosao sve moguce pojave s njima, od prezaljevanja, zutila listova, sad me muce ljubicaste stabljike a na jednoj je krenulo i na nove listove....

Mix zemlje sam savladao, terra magma - dodaci :)
Svjetlo takodje, za novi grow ili dolazi jos stednih (trenutno 4 x865 + 2 x 827) ili se mozda odlucim za HPS Philips agrro, vidjet cemo.
Jos me malo muci filter s aktivnim ugljenom ali bit ce i to nekako.....

Ono sto me jos najvise muci i s cim nikako nemogu na zelenu granu je VODA, a ona je koliko vidim jedna od bitnijih stvari.
Nabavih pH tester na bazi tekucine, za one koji ga traze, zgb pet centar 50 kuna cca 50 testova, ima i neki sa 100 cak je i jeftiniji al na ovom od 50 pise da je uvijek tocan :) , misleci da ce mi to olaksati stvar no medjutim to mi je jos vise zakomplikovalo stvari :)

Evo nekih mjerenja :
voda iz pipe : 7,5
voda sa jednog izvora na sljemenu: 7.5 :sick: (nisam jos uzeo uzorke iz svih, bas i neznam di su :) )
mineralna voda jamnica ( gazirana) : 6,5 :)

od kupovnih negaziranih voda sam odustao iz razloga sto procitah da ne sadrze sve potrebne sastojke kao i destilirana :(

ova voda sa sljemena mi je cudna s obziroma na dobiveni ph, al probat cu naci jos koji izvor da vidim kakva je situacija.

probah kemijati sa vodom iz pipe , al ispada da mi treba cca. 9ml frisko iscjedjenog limunovog soka na 2 litre vode iz vodovoda da bi dobio ph 6,0 - 6,5, sto mi je po ostalim postovima ovdje malo puno, spominju se neke kapi a ne ml :),
a i dok sam dosao do toga proslo je cca 2 sata, tako da bih izbjegao tu pripremu ako je moguce :crash: ....

Ono sto sam otkrio jutros kad sam se probudio :sun2: je Mineralna voda jamnica
evo nekih podataka o njoj :
1 litra gazirane prirodne vode sadrzi :
Na 921,1mg
Ca 115,3 mg
Mg 34,3 mg
K 31,5 mg
HCO3 2247,3 mg
CI 252,2 mg
SO2 108,6 mg
F 0,86
CO2 min. 3500 (necega)

Ono sto me zanima dal bi ovakva voda bila ok za zaljevanje nasih ljubimaca, i otklonila sve moje brige s pronalaskom prave vode :) ?
I dal ima kakve koristi od ovog CO2 ?
 

AndrijaJ

Aktivan Član
19.06.2010
172
124
0
46
sto se tice CO2, nisam bio dovoljno jasan :
- u slucaju da zalijem s tek otvorenom mineralnom, prilikom zaljevanja trebala bi otpustiti neki CO2 u zrak ili se varam ?
- ili situacija da nalijem npr. u casu vode mineralne i stavim medju biljke, prilikom ishlapljivanja hoce li to imati kakve koristi da povecam CO2 biljkama ?
 

Krejzy

Aktivan Član
22.02.2010
327
25
0
33
ja sam koristio negaziranu mineralnu i ishlapljenu mineralnu za klijanje direktno u zemlji i sve je proslo uredu, cak mislim da sam imao bolje rezultate nego prije s destiliranom vodom... a sto se tice co2 da ga iskoristis, mislim da ti se ne isplati se s tim opterecivat jer su to neznatne kolicine co2 koje su sadrzane u mineralnoj tj koje bi se otpustile u tvoj box ( malo pregledaj po forumu, imas par metoda objasnjenih kako povecati kolicinu co2 u box-u )

a kao rijesenje za zalijevanje mineralnom mislim da ti se financijski ne isplati :p al ako ti to nije bitno samo daj...

sretno :pat:
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Kad si već u pet shopu kupio ph test,odi lijepo još jednom i kupi ph minus i rješio si sve svoje probleme.
Lijepo si još kupiš neku kanticu,pa si prokuhaš 10-tak litara vode,pustiš da odstoji 2-3 dana i onda korigiraš ph pred zaljevanje.
Ovo je moja "pobjednička" trojka s kojom bez problema guram evo drugi grow
I još nešto!Kažu da je kišnica dobra i zaista,ima idealan ph,ali,ja sam imao problema zbog kišnice.Vjerojatno je onaj vulkan imao veze s tim,tako da ju više nemam namjeru koristit.
Pozz
 

AndrijaJ

Aktivan Član
19.06.2010
172
124
0
46
puno hvala na odgovorima, izgleda da ce past jos jedan posjet pet centru.......
a past ce i ovo gnojivo, nema mi druge :)

Inace, na stranim forumima citao sam o tome da je najbolji ph vode za zaljevanje 5.8, a ovjde vlada 6.8 (ili sam krivo zakljucio),
kako to da su takva odstupanja ?

A sto se tice mjerenja ph zemlje dal je moguce mjeriti ph zemlje na osnovu vode koja iscuri u tanjuric nakon obilnog zaljevanja :),
npr. zalijem s destiliranom vodom (skoro kao da flusham) izmjerim ph vode koja iscuri, nakon cca. 2-3 dana prilagodim ph nove vode (neznam bas kojom formulom, ako mi ispadne npr. ph 5.5) sa gnojivom da bude npr. 6.8 i zalijem s tim, hoce li onda biti 6.8 zemlje ili je to ipak visa matematika pa moram zaliti s nesto jacim ph-om npr 8.0 ili nesto ?
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Bez mjerača koji može mjerit ph zemlje,sve je to bezveze...Nema tu puno flozofiranja;kvalitetna zemlja sa pravim omjerom N-P-K i odgovarajučim ph je sve što trebaš osigurati na početku,a dalje samo neka ph vode bude između 6 i 7 (ja uvijek tako,oko 6.5 naštimam) i to je to.
Što više budeš filozofirao i izmišljao toplu vodu,to gore po biljke.
Dakle,zaključak je da se okaneš tih fora,ovaj ph onaj ph,kako spustit ili podić,tralalalala....ako imaš problema s biljkama,daj slike,evo ti LINK pa sam vidi šta te pati (ako te pati) i rješavaj,a ako nema problema,nemoj ih pravit :knockknock:
 

AndrijaJ

Aktivan Član
19.06.2010
172
124
0
46
Evo slicica, sjeme nepoznato, neka domacia.



Vjerovali ili ne, al imaju bar jedno 6 tjedana:)

Zasadjene u neki biokompovit (drzane pod 2 cfl-ke (865 23w +827 18w), pa presadnjene u neku zemlju iz trgovackog centra (uglavnom slicna neka prvoj)
Usljedio je odlazak na godisnji :) 2tj. , pa pomislih da ih dobro zalijem :)
Nakon 2 tjedna (kisno razdoblje), dolazim doma ova najveca je bila visoka koliko i sad :), zemlja vlazna pa ih nisam ni zaljevao ... kupio jos 2 CFL (1 x 865 23W + 1x 865 20w).
Rezim svjetla od kad sam se vratio bio je prosla 2 tjedna sljedeci : navece oko 02h na terasu (sjeverna strana), od cca 18-19h pod CFL, do 02h pa na terasu .
Tokom pretproslog tjedna presadjene po "3.put" u zemlju Terra Magma sa perlitom, u vecu teglu 4l , na dnu tegle red onih keramickih kuglica, zemlja pomjesana sa perlitom (15%).....
E sad, prilikom presadjivanja isao sam probati npr. na jednoj odvojiti korjenje na suho (bilo je mokro :( ),na jednoj sve skupa, neke probat odvojit prstima i tak.....
Uglavnom , nakon toga pustio sam ih u kutu na terasi, al je navece zahladilo pa sam ih stavio sve skupa pod 24h (+ 2 nove(1x 825 23w + 1 827 25W), a kasnije procitah da bi korjenju trebo dat malo da se razvije , pa sam im dao 4 sata mraka i vratio na 24/0, i evo ih :)

Pa sad ako imate kakav ........ savjet... :gothband:
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
A jesi ga zakomplicirao....
6 tjedana kažeš!?Evo,ovo je moje bilje staro nekih 8-9 tjedana;


Kao što vidiš,nije puno starije od tvojih,ali sa dobrom rasvjetom (istina,moglo bi i bolje) ovo je rezultat.
Tvojim biljkama jako fali svijetla i zato su tako tanke i ne mogu same uspravno stajati.
Isto tako,čini mi se da im i lišća malo fali-jesi ti to kido listove?Ako jesi,uz sve one promjene u svjetlosnom režimu,bit će čudo ako ispadne koja normalna ženka.Naj vjerojatnije će sve bit što moodonje,što hermići i samo muka s njima.
Ako misliš nastavit s tim biljem,preporučam LST-low stress training ,jer jedino tako će dat neki urod vrijedan truda.
Taj biokompovit,ili kako se već zove je drk od zemlje i čudim se što su uopće preživjele.Ova zadnja,Teramagma,je dobra,ja ju ne koristim,ali mnogi groweri tu na forumu je koriste i dobra im je.
Zaključak-tema ti je za qrac,kupovo bi mineralnu da ih zaliješ,a za svijetlo nemaš :eek:hno:
 

AndrijaJ

Aktivan Član
19.06.2010
172
124
0
46
ma nisam ga zakompliciro, vec jednostavno tako je ispalo, dan po dan......

A sto se tice visine, izduzila se na pocetku kad sam imao neke 2 slabe stedne zarulje, kako bi se reklo krenulo je kao bas da vidim dal ce proklijat :),
pa onda citanje po forumima i slicno i kupovina zarulja, reflektora, kombiniranje nekog improviziranog boxa, te usput otklanjanje tekucih problema....., nabavka nekog ph testera, ph minus dodatka .....

sto se tice nabavke svjetla to mi je najmanji problem otici i kupiti mh i hps zarulju sa dodacima, al sto cu onda objesiti je nasred sobe i piknuti tegle ispod njih :)
a kud cu s mirisima i slicno ?
sve je jos u fazi planiranja, skupljanja informacija, ucenja, kombiniranja s nekim ormarom ....
tako da se zasad praksiram na ovim djevojcicama dok mi ne padne na pamet neko rjesenje,
pa ako sto ispadne u ovom growu super , ako ne ... puno sam naucio pa ce drugi grow biti bolji.

A sto se tice listova bila su 2 reda koja su se uvijala, venula, bit ce od vlaznog i hladnog smeca od zemlje pune gline bez perlita i ostalih dodataka, pa sam te listove odrezao kad su se osusili skoro do kraja ....

Jucer sam jednu od ovih manjih zalio sa dozom gnojiva (plantella list) i zivnula je na ovom kisnom suncu, tako da je i sa ovim ostalim manjim isti problem :) a kad ih tek roknem pod cfl bit ce dernek :)
jedino me malo muci ova najveca, objesila je listove. listovi su jako tamno zeleni, nisam ju gnojio do sad s nicim osim promjene zemlje, mislim da joj sljedi jedan lagani flush, jesam li u pravu ?

to zlo&naopako : lijepe su ti djevojcice :) , moje su malo zaostale u razvoju al bit ce bolje valjda :)
inace, dal se jako osjeti miris ?
i dal je moguce iskoristiti recimo filter kabine auta sa aktivnim ugljenom za neutralizaciju mirisa na izlazu iz boxa ?


Unaprijed hvala na savjetima
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Ja nemam problema sa mirisom,jer je u starom dijelu kuće,pa nikom ne smeta,ali dosta je "težak" zrak.Nebih rekao da se jako osjeti,ali je neuobičajen miris,pa ako ikako možeš,rješi nekakav filter,bilo kupovni ili DIY.
Ali svaka ima drugačiji miris,tako da bi tvoje mogle i dobrano prismrdit,ali i ne moraju-sve ovisi od sorte.
Istina,kad sa prvom zemljom zahebeš,teško je popravit.Imao sam i ja sa soil mixom problema u prvom growu,koji je BTW dokumentiran tu na siteu,pa možeš pogledati .
Flush bi mogao pomoći...samo,ne znam zbog čega su ti žutili listovi.Dali zbog manjka hrane ili je nešto drugo bilo,pa bi sa flushom mogao još i pogoršati...ne znam iskreno što da ti savjetujem...
 

AndrijaJ

Aktivan Član
19.06.2010
172
124
0
46
Trip je napisao(la):
Brate nemoj da te lazu i mazu, uzmi najobichnije sirtje i cepaj ph dole, a ako ga oborish previshe, mineralno djubrivo lepo dize PH.

Ende :)

:) nabavih ph minus sto mi je zlo&naopako predlozio i moram rec da vrijedi tih cca. 4eura :)
nakon 2-3 sata provedena u drustvu limuna i namjestanja ph s njim, ovo je cak i zabavno :)
 

AndrijaJ

Aktivan Član
19.06.2010
172
124
0
46
nego sto se flushanja najvece "pokisle" sa spustenim tamno zelenim listovima i ljubicastim peteljkama,
zasad odustah, rekoh da nije mozda fosfor .....
pa slozih mix procjedjena prokuhana voda + plantela list + ph minus = 6.5 :) ,
te ju odlucih ipak dobrano zagnojit:dog_walk2:

pa u slucaju da joj nebude bolje, past ce flush :happy031:

inace, poceli su rast novi listici po donjim djelovima stabljike, jel moguce da je to od dodatnih CFL zarulja koje sam dodatno dodao sa svake strane na otprilike visinu pola najvece djevojcice ili je to normalno samo sto ove moje puno kasne u razvoju ?
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
te ju odlucih ipak dobrano zagnojit...
pa u slucaju da joj nebude bolje, past ce flush
Mislim da si ovakvim igranjem i doveo biljku do tog stanja,da se ovako zaguši i blokira.
Biljke ti kao sa slike trebaju tolike biti s 2-3 tjedna,a ne 6 kao šta kažeš.Bolje da ispereš i čekaš da se krene oporavljati i rasti novi listovi i grane,pa onda razmišljaš o hrani.
Ovako napamet...teško da češ išta napraviti.
I pusti mineralnu na miru-za biljku od davnina je poznato da treba zemlju,vodu i sunce...to je za naprednije growere ako se uopče treba stavljati,a to meni neče nikad u zemlju!
Šta jednostavnije,to veči,bolji i zdraviji urod.Ovakvim kompliciranjem češ posječivati lokalnog dilera još jako jako dugo!
 

Trip

Aktivan Član
26.04.2010
138
1
0
39
www.jeboteja.com
Aahaaha tek sad vidim, pa to nije bilje, to su jadne Marjanice izashle iz Aushvica, wtf. . . Shto kaze green voda, zemlja i Sunce. . . Ti nema gde nisi omanuo druze :)
 

AndrijaJ

Aktivan Član
19.06.2010
172
124
0
46
Trip je napisao(la):
Aahaaha tek sad vidim, pa to nije bilje, to su jadne Marjanice izashle iz Aushvica, wtf. . . Shto kaze green voda, zemlja i Sunce. . . Ti nema gde nisi omanuo druze :)

he,he zato je bilo i ono na pocetku : "vjerovali ili ne imaju bar jedno 6 tjedana " .... :)
al zato sljedeci grow, mora bit brutala :)

Greenpower1 je napisao(la):
Mislim da si ovakvim igranjem i doveo biljku do tog stanja,da se ovako zaguši i blokira.
Biljke ti kao sa slike trebaju tolike biti s 2-3 tjedna,a ne 6 kao šta kažeš.Bolje da ispereš i čekaš da se krene oporavljati i rasti novi listovi i grane,pa onda razmišljaš o hrani.
Ovako napamet...teško da češ išta napraviti.
I pusti mineralnu na miru-za biljku od davnina je poznato da treba zemlju,vodu i sunce...to je za naprednije growere ako se uopče treba stavljati,a to meni neče nikad u zemlju!
Šta jednostavnije,to veči,bolji i zdraviji urod.Ovakvim kompliciranjem češ posječivati lokalnog dilera još jako jako dugo!

znam :) , al mislim da je problem bio u pocetku sa losom zemljom te prezaljevanjem i odlaskom na godisnji na 2 tjedna i bas se poklopilo kisno vrijeme (a bile su na skoro otvorenoj terasi)

nego, moram priznati nakon terapije gnojivom sve su zivnule :sun2:
evo jedna umjetnicka :happy031:




a ujutro s njima kraj prozora s unutranje strane terase, hladno je jos vani....
A kad sam se vratio s posla imao sam sto vidjeti :family1:
napomena na terasi imam sunca od 06h-11h otprilike, ostalo hladovina)

Rezultati terapije gnojivom po sljedecem receptu prokuhana, procijeđena voda, plantella list cijela doza, malo jamnice da popravi dozivljaj i sve zacinjeno s ph-minusom na ph 6.5


evo ih veceras, veselo drustvo :)





zatim je jedna nakon povratka s posla lagano dobila topiranje, i to najjslabija :)




p.s. topirano sa skaricama za nokte :)


a sljedeca je dozivjela amaterski LST (ajde da malo treniramo, ljepljiva traka + vezice :), izbor je bio putem eci,peci pec brojalice :)





i nakraju evo najvece sa nedavno spustenim listovima, sa potpuno novim izgledom :)




i tako neda mi vrag mira, i odlucih da ju sljeduje LST..., i tako prilikom natezanja vrha prema dole, desilo se sljedece, zapela mi vezica na ovo :




Dal su to one prave dlacice ili to nije to ?

Uglavnom, evo nekih cinjenica :

Ova najveca bila je potpuno spustenih listova, gornji listovi bili su potpuno tamno zeleni,stabljika ljubicasta, ostale djevojcice su bile malo bljede i pokazivale su umor nakon nekog vremena provedenog pod CFL-kama (par sati),
Znale bi dici listove ali nakon par sati listovi su se polako spustili. Zemlja je bila mokra, nedavno zalivena reguliranom vodom sa ph minusom, isto stanje bilo je i prije toga
samo sto su se nakon zaljevanja listovi duze drzali podignuti.Zalivene gnojivom i eto veselog drustva.

Eto, nadam se da su moji problemi rjeseni a sad sve po starom :)

Svima puno hvala :)

I jos jedno pitanje jel mogu sad da LST-ujem ovu veliku ?