Izrada foruma-Pomoc!

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
03.07.2009
1.740
2.317
188
Prje svake konverzacije moram da napomenem da sam sta se tice ove teme jako jako zelen, pa cak zeleniji od proklijale biljcice.

Poceja sam se zanimati malo eto tako za "izradu" foruma i da vidim kako taj cijeli "svijet" funkcionira. Pa sam tako otisa na http://www.forumcroatian.com/, i tamo si kreira forum.i sad ajmo reci da iman svoj forum( phpBBv3) . LOL

Prvo sta mene zanima je kakva je razlika u tome sta sma preko ove stranice kreira forum i toga da sam si recimo skinija neku od besplatnih verzija foruma, nasa si hosting te je preko FTP podiga i instalira? Jel stvar samo u hostingu ili necem 3-em?

Drugo sta me zanima kako da mjenjam Recimo pojedine rijeci u NAvbaru i dr. Jer recimo ne prepoznaje mi č,ć,š vec mi pise Pretpralkih---umjesto trazilica, ako me kuzite. Znaci dal postoji ta opcija u administrator panelu ili moran negdje drugdje to mjenjat?

Eto toliko od mene pa pomagajte, znam da vas ima :2flip:

E da pitanjce. Zna tko kakvu literaturu ili nesto sto bi mi pomoglo u laksem svladavanju vodenja foruma itd
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
Od besplatnih ti savjetujem da skineš tj. kreneš sa SMF forumom.Ima veliku tehničku(forum) podršku,poprilišno modova i sekciju na ex-yu jezicima!Mani se naših!
Od rješenja kao šta si ti naša meni je nekako najbolji freeforums.
Za ove druge stvari...imaš hostinge koji nude besplatno korištenje s gomilom prometa i prostora na serveru,za forum svakako previše.(byethost,Ifastnet,000webhost,Xtremehost,X10xosting...).
Na ovim hostovima nakon registracije dobješ svoj cpanel ili vistapanel...uglavnom imaš sve opcije pred sobom i manipuliraš svojim hostom kako te volja.
U tim panelima obično imaš fantastico instaler i sam ti napravi ono šta hočeš tj instalira ti skriptu(forum,blog,websitewebshop...) i ostaje ti samo administriranje.
Puno je teže početniku instalirati forum sam prejko ftp-a,kreirati phpmyadmin i ostale bakrače.Obično su dozvoljene do 3 autoinstalacije u 24 sata tako da je za učenje dovoljno.

E sad to šta imaš problemima sa č,ć i sličnim neznam kako je to moguče riješiti kad su takvi forumi u pitanju,jer jedino šta imaš je admin panel i provaj kopati po opcijama,odi na phpBB forum i nači češ riješenje sigurno.

I neče ti literatura pomoči,možda i oče ali najbolje se uči radeči:)
Također možeš i forum instalirati na vlastitom kompu koristeči Xampp ili Wamp,i vrtiš ga lokalno,nema rušenja i pucanja veze,moding je jednostavan i greške ne predstavljaju problem:)

Eto,ukratko ubija 5 min:))
 
03.07.2009
1.740
2.317
188
oooooooooooo hvala green!!! Pomoglo mi je dosta. Izjeba sma se kasnje sa instaliranjem foruma i mysql-om, ali to je sad iza mene. ;D. Sad se igram mjenjanjem tema i opcenito se upoznavam okolinom. Ako zapnem, javim ti se haha!
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
Informiraj se svakako o xampp-u ili wamp-u,i experimentiraj na vlastitom kompu.
Google puno zna,ako šta treba pitaj,možda i znam još nešto:)
 

Vutragenjo

Sutra Genjo
Administrator
23.10.2004
5.421
8.733
298
Čikago, USA
www.vutra.org
Sta da ti kazem ja sam se toliko zaljubio u vBulletin da jednostavno ne mogu zamislit da radim na drugom forumu a probao sam sve...pa recimo barem svih top 10. A sto se tice free verzija nekako phpBB mi je uvjek najdrazi bio bas zbog lake modifikacije...ne znam. Mada drugi faktori uglavnom piju vode kad je popularnost foruma u pitanju. Vidi da bude jednostavno na pocetku....ponudi nesto za registraciju a kasnije kad postanes veci forum mozes i postat komplikovaniji.
 
03.07.2009
1.740
2.317
188
Koji su nedostatci free foruma tipa SMF, myBB, phpBB naspram Vbulletinu i ostalim koji se placaju. Onako okvirno ako ko ima voljee....
 

Vutragenjo

Sutra Genjo
Administrator
23.10.2004
5.421
8.733
298
Čikago, USA
www.vutra.org
Pazi ovako na prvi pogled mozda i ne. Medjutim ako si administrator vidis ogromnu razliku. Sve od upgrade-a do template kontrole je svedeno na jednostavnost. Mislim kada naucis da baratas sve ide prilicno fino. Kontrola usera je vrlo jednostavna i ima milion opcija. Onda modovi za vBulletin su extra dobri. Takodje vBulletin je izasao sa najnovijom verzijom koju vidis na nasem sajtu. Znaci cjeli CMS, Forum i Blog u jednom komadu a odradjen je stvarno super...mada ima nekih bagova jer je sve novo ali sljaka odlicno.
 

SiD

bože petra!!!
Vutra Veteran
15.01.2008
1.091
648
138
36
velika je razlika free foruma od kupljenog hostinga....
zakupiš hostig paket za nekih 250kn godišnje i na miru si, možeš instalirati IPB ili vBulletin, koji su po meni najbolji boardi,
php je meni najlošiji board, jer sve moraš ručno programirati i pisati kodove, dok u vB ili SMF imaš već sve napravljene skripte koje samo instaliraš...
nemoj se zezati sa free forumima, jer nemožeš niti staviti banner, niti reklamirati nekoga od prijatelja i imaš hrpu reklama koje nikak nemožeš maknut...

moja preporuka je nabavi neki hosting, nabavi domenu i ostalo ću ti pomoć ja ili neko s foruma, jer na vBulletinu sam magistriro i znam ga skoro napamet....
ako trebaš pomoć javi.... moj prijedlog ti je vBulletin.... i sve ostalo kaj ti je Vutragenjo reko to ti je to, drž se bulletina kompa...
 
03.07.2009
1.740
2.317
188
marva je napisao(la):
Hehe, veću provalu nisam čuo skorije :)
PHP je serverski programski jezik, a svi forumi koje pominješ su napisani u njemu.

Mislim da je momak mislo na phpBB, a ne na programski jezik :icon_lol:
 
03.02.2010
19
0
0
33
marva je napisao(la):
Hehe, veću provalu nisam čuo skorije :)
PHP je serverski programski jezik, a svi forumi koje pominješ su napisani u njemu.

Php je skriptni jezik orginalno napravljen za razivanje dinamickih web stranica.

Sto se tice open source foruma, preporucio bi:
Phpbb 3 verzije
Vemo jednostavno za koristit, ima dosta opcija, veliku hrpu temi, a tako isto i modula.
Da ne zaostavim i komercijalne verzije poput Vbulletina od kojeg licenca kosta,
mozete pronaci i nulled verzije, ali to vam je uvijek korak prema ranjivosti.
Sto se tice seo optimizacije, izabrao bi Vbulletin, sto se tice warez foruma ili ako forum ima vise stotina hiljada clanova,
defitivno bi izabrao Phpbb3, iz tog razloga sto je stabilan.

Dizanje foruma, tj. instalacija foruma je vrlo lahka!
Nadjite si neki free hosting koji sadrzi php, mysql, mijesto vam toliko nije ni bitno,
jer i onako necete smiti uploadat stvari na server koji su zabranjeni u tos-u od hostera.
Pakete foruma mozete skinut na oficijelnim sajtovima:
Phpbb
Kod:
www.phpbb.com
Smf
Kod:
www.simplemachines.org

Posle toga vam je bitno da imate ftp klijent na vasem racunaru instaliran.
Mozete koristit winscp, filezilla, uglavnom sve je besplatno, i ubrzo se nadje instalacija na googlu, ukoliko se malo potrudite.

P.S
Sam cod nikad nije perfektan, rupa moze i u sistemu postojat!
Tako da pazite gde i kod koga hostate sajtove!
Pazite na uptime servera, i radite sedmicno par puta backup vaseg sajta/foruma.

Poz
 

SiD

bože petra!!!
Vutra Veteran
15.01.2008
1.091
648
138
36
dada phpbb pardon.. na to sam mislio... pa pretpostalja se da pričam o tome ako smo na forum temi
meni je loš, šta da kažem..
10x mi je bio lakši vB nego phpbb.. od mijenjanja cijelog template za index pa do nekih nebitnih sitnica - u phpbb se nisam snašo

probao sam poslije ipb niti to mi nije loše... samo to nisam baš pohvato sve...