Izrada Mini Boxa 35x35x70cm - Kako sam ja zamislio i vasi savjeti kako bi vi to izveli

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
29.01.2021
4
5
3
29
Pozdrav svima evo vec neko vrijeme proucavam forum i razmisljam o tome da napravim svoj prvi unutrasnji grow. I danas sam se odlucio na registraciju i ovaj post. Zbog citave ove situacije u svijetu, vrijeme u zadnjih godinu dana nikad nije bilo gore, i dosadilo mi je vise bacati novce na doslovna sranja i zakide.Mislim da sam se na ovo trebao odluciti i ranije bez obzira na situaciju ali bolje ikad nego nikad :D

Evo kako sam ja to zamislia i sta bi iskoristija

ormar.JPG

Ovaj ormar s vratima dimenzija je 35x35x70cm

Na svaku bocnu stranu pri vrhu bi izbusio 3 rupe za grlo E27 (porculansko?) i stavio 3 led zarulje od 18w 2700k i 3 led zarulje od 18w 6500k
Tako da bi stajale paralelno jedne nasuprot drugih. Po specifikacijama kaze da su 14.2cm duzine 2700k i 13.5cm 6500k tako da bi stale paralelno da se ne dodiruju. Zajedno bi stvarale snagu od 108w i oko 9000lm. Koliko sam uspio iscitati to bi trebalo biti dovoljno snage i lumena za ovaj prostor ali me zanima vase misljenje i dali je to uopce moguce tako kako sam ja zamislio.

Sada nesto sta mi nije toliko jasno ali sam isto zamislio kako je izvedivo je ispuh i upuhu. Znaci izbusio bi kvadratnu rupu za ulaz zraka na donjoj strani i kvadratnu rupu za izlaz zraka na gornjoj strani. Znam da na gornjoj strani ventilator treba biti jaci i razmisljao sam o stavljanju i na donju i na gornju stranu neke jace kockaste ventilatore za PC ali nisam siguran pa mi i tu treba vas savjet.
Zanima me i u vezi npr. filtera za nape od aktivnog ugljena ima ga kupiti svakakvog okruglog,kockastog za nape koje usisavaju zrak iz prostora. Mogu li ga zalijepiti direktno na ventilator od ispuha ili mora biti neki razmak izmedu njih i hoce li on biti dovoljan da bar malo prikrije miris?. Ovako ispod izgleda neki okrugli.
142360.jpg

Mislim da je to to,nadam se da mozete zamislit kako sam ja to zamislija. Naravno ako imate kakvu bolju ideju u vezi svjetla ili bolju ideju opcenito kako izvesti citav taj box s tim dimenzijama bio bih vam zahvalan.

Lijep pozdrav svima, i nadam se da cu uskoro sklepati taj box pa zapoceti svoj prvi grow da otvorim dnevnik :D

Edit:

Zaboravio sam spomeniti da sam i na hempatiji gledao neke sunmaster hps zarulje koje bi bile pogodne i za rast i cvjetanje
ali koliko sam shvatio one su malo kompliciranije za ugradnju i dosta griju,a i ovih 250w bi bilo prejako za taj prostor od 35x35x70
Pa eto sta mislite i o tome?
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reactions: xx_tani

Big L

B.I.G.
Poznanik Foruma
11.09.2009
1.841
2.187
188
Brooklyn NY
Ma drzi se ti DIY LED-ica stari moj, pogotovo za box tih dimenzija.

Ja sam gurao 40x40x120cm šator sa 100W E27 zaruljama (15w i 11w, moj savjet ti je da kupujes 9w žarulje, meni su ove pržile pomalo) i izvukao od dvije biljke oko 85 grama zadnji put, da sam se malo vise potrudio, bio bi lagani g/w.

250w HPS u taj prostor, zapalit ces i biljke i ormar i kuću, bjezi od toga.

Eventualno 75W HPS bi tu prosao i s tim bi se borio sa vrucinom.


EDIT:

Sad tek vidim i visinu, kazes 70cm, ja u tom slucaju ne bi cak ni na LED isao, nego na CFL
 
29.01.2021
4
5
3
29
Ma drzi se ti DIY LED-ica stari moj, pogotovo za box tih dimenzija.

Ja sam gurao 40x40x120cm šator sa 100W E27 zaruljama (15w i 11w, moj savjet ti je da kupujes 9w žarulje, meni su ove pržile pomalo) i izvukao od dvije biljke oko 85 grama zadnji put, da sam se malo vise potrudio, bio bi lagani g/w.

250w HPS u taj prostor, zapalit ces i biljke i ormar i kuću, bjezi od toga.

Eventualno 75W HPS bi tu prosao i s tim bi se borio sa vrucinom.


EDIT:

Sad tek vidim i visinu, kazes 70cm, ja u tom slucaju ne bi cak ni na LED isao, nego na CFL

Hvala na savjetu, zato sam i zelio pitat prije nego sam ista kupio, jer kad ispilam nema natrag :D
Postoji i druga opcija ormara slicnoga kojoj su dimenzije 60x55x120 mozda bi to bilo bolje ukomponirat s tim svjetlima? ili ovako kao ti npr po 5x9w sa svake bocne strane?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: .i.

Сјај

Oбаока оkа око
Poznanik Foruma
27.11.2015
935
5.967
233
Шчбћа
Poslednja izmena:

COM5

Grow, Smoke and Chill
02.10.2020
520
2.051
163
30
Hrvatska
Imam više komentara na ovaj grow box pa da krenemo redom.

1. Ormar

Pretpostavljam da već imaš ovaj ormar u posjedu pa si ga zato odlučio iskoristiti za grow. Ako ga nemaš u posjedu razmisli o ormaru većih dimenzija, točnije malo viši. Što ti je viši ormar to imaš više mjesta za podizanje i spuštanje rasvjete.

2. Rasvjeta

HPS ne dolazi u obzir i odmah ga izbriši sa liste. Ako ćemo ići po teoriji da trebaš 50 000 lumena za 1m2 onda ti trebaš 6125 lumena za taj prostor - u cvijetanju (u vegetaciji realno trebaš puno manje svjetla). S obzirom na dimenzije boxa trebaš ići sa led rasvjetom ali ti je moj savjet da ideš sa što slabijim žaruljama i što više njih. Žarulje od 15W ćeš morati držati više od 50cm od biljke zbog njihove snage pa ćeš zapaliti biljku i nedostajat će ti mjesta u boxu. Porculanska grla su jeftina ima ih već za 2 kn komad tako da bi ih ja na tvom mjestu postavio što više (10tak komada) i onda možeš staviti žarulje od 9W. Računam da V-Tac žarulja od 9W ima 806 lumena znači da će ti trebati 8 žarulja za taj prostor.

Isto tako ne gledaj te no brand žarulje jer ako malo pročitaš po forumu vidjet ćeš da dosta tih no name proizvođača laže u svojim podacima pa ti piše npr. da je žarulja 12W, a ona realno vuče 8W snage. Znači drži se dobrih brandova žarulja kao što su V-Tac, Philips, Osram i slične. Malo ćeš ih skuplje platiti ali će ti se isplatit.

3. Ventilacija

Ja koristim PC ventilatore za cirkulaciju zraka unutar boxa i za ispuh ali ja nemam filter jer mi miris ne predstavlja problem - jedini tko ga može osjetiti je tu i tamo neki zeko ili vuk koji doluta do kuće :). Kad kupuješ ventilatore za PC pazi da uzmeš bolje ventilatore da su malo jači (ne neke cheap modele) i ako ti smeta buka pazi da uzmeš silent modele.

Ako ćeš staviit filter za miri onda će ti PC ventilator na ispuhu biti slab - ovo sam u više navrata pročitao na forumu ali nikada nisam probao.

Sve u svemu moraš paziti kako ćeš napravit rasvjetu. Ja bi na tvoj mjestu grla montirao na vrh boxa tako da izbušim rupe u ormaru u koje ću stavit grla - znači da je dno grla unutar drva, a onda poviše boxa spojiti struju. Ako ti je problem miris moraš pazit da silikoniraš rupe koje izbušiš tj. da zrak ne prolazi između grla i drva. Isto tako moraš nać način kako ćeš podignuti potove da budu bliže rasvjeti za početak pa ćeš kasnije postepeno spuštati. Isto tako pročitaj o LST low stress tehnici uzgoja jer će ti trebati u ormaru te veličine.
 

čapo_

Aktivan Član
21.01.2021
271
1.224
143
Hmmm, imaces problem sa visinom ali bas bas :) ako jos nisi uzeo ormar imas u forma ideale ili takvim radnjama smesne su cene vecih ormara, nadji minimalno 120-140cm visine. Zasto da busis kvadratne rupe? Zar ti nije lakse okrugle recimo f120, uzmes kupatilski vent za ispuh 20-30w, upuh pasivan ostavis.
A sijalice usrafi na neki ram od drveta, recimo koristi krovnu letvu 4x2cm, i zakaci kukice za drzace... ormar izlepi mylar folijim zbog bolje refleksije :)
Unutra da duva po vrhovima usb ventove isto smesna cena. Uz to sve termometar sa vlagometrom, i ostalo valjda znas saksije, zemlja, djuvriva, i najbitnije SEME :) SRECNO
 
29.01.2021
4
5
3
29
Hvala svima na brzim i informativnim odgovorima. Ormar jos nemam, taj sam nasao u ikee za nekih 40ak €. Zato sam prvo i ovdje postavio pitanje i zamisao da vidim hoce li to funkcionirat. Pogledao sam i dosta vasih izrada tu na forumu, al koji god da krenem gledat cini mi se komplicirano, vjerojatno zato jer nisam nikad nista ovako radio pa dok se sve poslozi u glavi.
Stvarno hvala na informacijama, nije mi ni palo na pamet da rupe za grla izbusim na vrhu i stavim ih tako.Vjerojatno jer sam zelio ustedit zbog visine boxa ali kad bi tako napravio bilo bi dosta jednostavnije nego sam ja zamislio i zbog izrade i spajanja zica.
Stvarno ima dosta infornacija i stvari o kojima treba pazit, tako da cu morat jos jednom razmislit o svemu i najvjerovatnije ic na neki malo veci box od 100 do 120cm ako uspijem naci sta jeftino.
Jos jednom hvala svima na informacijama, ostavio bi ovaj post pa da mogu kasnije ubacit kad nesto napravim za komentare i savjete. Lijep pozdrav
 

Vetrenjaca123

Degustator kanabisa
31.05.2018
267
1.232
143
Jamrock
Trenutno radim na boksu od OSB ploca i za 40e sam kupio ploce,srafove i foliju za box dimenzije 60×60×160, tako da ti je ajmo reci isplativije napraviti veci box, a ako si se vec odlucio na tu visinu boksa razmisli o CFL osvetljenju. Srecno i bericetno
 
  • Sviđa mi se
Reactions: HypeBeast96
29.01.2021
4
5
3
29
A evo citav dan razmisljan i trazim po netu gotove stvari sta mi je najbolje al vecina je pravi namjestaj i skup. Citao sam i ovdje na forumu da su ljudi slagali od tih osb ploca. Odlucio sam poslusat savjete ovdje pa napravit nesto veci box, al opet ne prevelik max 120cm visine. Zivim u manjem stanu i nemam bas mogucnosti za nesto preveliko. Sutra poslije posla cu se zaletit do obliznje trgovine s osb plocama i ostalim potrepstinama i vidit koliko bi me izaslo. Govorim si trebam imat strpljenja i sve dobro isplanirat, procjenit i napravit da nebude zafrkancije kasnije, al vec sam pomalo nestrpljiv Hvala na savjetu.
 
22.01.2014
47
36
18
Mene zanima za sve koji imaju tajmere u boxu, jel nije istina da elektrana vidi tocno kad se nesto pali i gasi? Jel nije sumnjivo imati trošilo koje radi tocno 12 ili 16 sati dnevno? haha I jos me zanima jel box od 230 wati sve skupa veliko povećanje za prosjecan stan? Tj. kako opravdati skok u el. energiji?
 

COM5

Grow, Smoke and Chill
02.10.2020
520
2.051
163
30
Hrvatska
Stara izreka kaže da se riba nebi uhvatila da nije usta otvarala.

Ne brate elektrana i operater ništa ne vide. Mislim vide oni koja je potrošnja struje po blokovima, i po korisnicima koji imaju nove digitalne satove ali ih to ne zanima jer je to veoma mala potrošnja struje. Nije da trošiš 20kw pa da im zezaš gradsku mrežu.

Samo ne pričaj nikome za ovaj hobi i bit će se dobro.
 

amneziaHaze

AluGrow
Banovan
19.04.2014
1.783
2.490
188
Ljudi imaju akvarijume sa slicnom potrosnjom slican rezim rada tako da nemoras brinut.

Pogledaj moj box mozda ti se svidi slicne dimenzije al malo je skuplji oko 100 eura

Al sad cijena pravog grow boxa je veoma jeftina imas solidan kvalitet
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Still Dre

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.283
358
jel nije istina da elektrana vidi tocno kad se nesto pali i gasi? Jel nije sumnjivo imati trošilo koje radi tocno 12 ili 16 sati dnevno?
Vidi se, da ne plačaš struju:)
Plača se mjesečna rata, a svakih 6 mjeseci, dođu očitat brojilo i onda plačaš razliku, ako si trošio više. A ako si trošio manje, mjesečna rata ti se smanjuje na narednih 6 mjeseci!
Ne mogu vidjet, kad se ljudi spoje na stup ili pancer, pa vuku ogromne količine struje(osim vizualno na stupu) . Ako ne ide preko ure, nitko ne može znati, da krade struju!
Pusti priče i sl. Nemoguće je znati, koliko i u koje vrijeme, trošiš struju!
Jedino, da ti sjedi, ispred ure i prati onaj krug, što se okreče, ovisno o potrošnji!
Da ti netko i dođe, očitat struju, a nešto ti je vidljivo, zamoliš da dođe drugi put, da ti nije zgodno i ne može uči.... U najmanju ruku, oslikaš brojilo, jer to i oni rade. Nekad su zapisivali, ovo im je brže!
Ne mogu pratit potrošnju cijele zgrade i to ne stubišta, nego cijelog objekta, isto se očitava brojilo, svakih 6 mjeseci!
Bilo je situacija, kada je stan prazan i odjednom, potrošna se naglo poveća, pa je razlika velika u plačanju, ali to tek vide, kad očitaju brojilo!
Znam, da nije tema, ali često netko pstavi ovakvo pitanje, jer neki su podstanari i gazda može vidjet, veču potrošnju, ali do 600w,nema problema, jer možeš imat neki uređaj i sl. (odvlaživač, klima, grijalica itd.).
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Uostalom, ne moraš niti imati očitavanja svakih 6 mjeseci, niti ti itko mora očitati.
Traži lokalni HEP da ti pošalju zahtjev za samoočitavanje struje, svaki mjesec na kraju očitaš, ulogiraš se u mojHEP i upišeš stanje brojila, te plaćaš mjesec za mjesec, kao svaki normalni račun, a ne ovo sranje sa akontacijama.

Ja se preporodio od kad to radim, nema više šokova itd, svaki mjesec dobijem što sam prijavio, potrošio, i to platim.

Recimo preko zime, osim boksa morao sam grijati još 2 prostorije sa uljnim radijatorima na struju.
Očitao sam si 20% manje nego što sam potrošio, i onda to razvukao na iduća 2 mjeseca, da bude "manje" u jednakim ratama hahaah.