Josh neshto o svjetlu

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
11.10.2009
5
0
1
41
vejrovatno je vec negdje napisano to..al mislim da je za mnoge to jako ne razumljiva tema pa evo nekoliko opcenitih informacija koje sam iskopao

Krenimo od početka

U prirodi biljke zavise od energije koju dobijaju od sunca. Kroz proces foto sinteze, sunčeva energija se pretvara u šećere koje biljka koristi kao hranu za rast. Za proces fotosinteze je neophodan hlorofil koji se nalazi u ćelijama listova biljaka. Od njega potiče zelena oja listova. Unutar samog hlorofila svetlosna energija se kombinuje sa ugljen dioksidom i vodom, a kao krajnji proizvod se dobijaju šećeri i kiseonik. Zato je rast biljaka direktno zavisan od bojom, intenzitetom i trajanjem svetla koje biljka dobija.

HID Lampe

Ništa se ne poredi sa suncem i prirodnim svetlom ali novi tipovi HID lampi omogućavaju uzgajanje biljaka u potpunosti bez prirodnog svetla, a još bolji rezultati se dobijaju njihovom kombinacijom. Ovaj način osvetljenja se koristi širom sveta, pa i kod nas poslednjih godina. HID lampe omogućavaju povećanje prinosa, njihovo ranije iznošenje u prodaju ali i gajenje kultura van sezone.

Intenzitet svetla

Intenzitet se najčešće meri u vatima po kvadratnom metru. Za optimalnu fotosintezu opšte prihvaćeno pravilo podrazumeva 80-100 W/m2. Iz ovoga lako dolazimo do računice da je jedan reflektor sa lampom snage 400W dovoljan za maksimalno 5m2 površine.

Vremesko trajanje osvetljenja (fotoperiod)

Većina biljaka najbolje raste ako je svetlosti izloženo 16-18 sati dnevno. Povećanje fotoperioda preko ovih granica nije dalo značajna povećanja u proizvodnji da bi se ekonomski isplatilo. Biljke koje na trajanje fotoperioda reaguju npr. cvetanjem, trebaju biti izložene svetlosti u trajanju od 12-14 sati dnevno onda kada želimo da procvetaju. Naravno u ovom ciklusu treba ispuniti i period mraka npr. od 12 sati bez prekida. Neke od cvetnica koje veoma dobro reaguju na fotoperiod od 12 sati svetla i 12 sati mraka su hrizanteme, poinsetije, bromelije, gipsofila, fuksije, petunije, gladiole i ruže. Korišćenjem tajmera i dodatnog osvetljenja relativno lako možete tempirati cvetanje ovih ali i drugih biljaka za željeni period.

Boja svetla (fotosintetski spektar)

Fotosinteza najbolje reaguje na talasne dužine koje odgovaraju zoni crvenog spektra (600-680nm) i plavog spektra (380-480nm). Lampe namenjene poljoprivrednoj proizvodnji su upravo konstruisane da pokriju ova dva spektra.

Postoje dva tipa sijalica koje se načešće koriste. MH (metal halid) sijalice koje emituju plavo/beli spektar, koje treba koristiti kao primarni izvor svetla (ukoliko imate malo prirodnog svetla). Ove lampe omogućavaju kompaktan vegetativni rast. Druge su sijalice sa natrijumom pod pritiskom (HPS). One emituju svetlo iz crvenog spektra i pogodne su za provociranje cvetanja ili zanošenja plodova. Zato ove sijalice nije preporučljivo koristiti kao primarno osvetljenje.

Belo svetlo je u stvari kombinacija celog spektra boja (crvena+zelena+plava i svih boja između).

Plavo svetlo stimuliše hormone koji su okidač rasta i inhibitori dormantnosti. Plavo svetlo pojačava fotosintezu izazivajući rast biljke prema izvoru svetlosti (fototropizam). MH sijalice emituju jako svetlo iz plavog spektra pa su zato dobre u početnim fazama razvoja ili kod lisnatih biljaka. Plavo svetlo omogućava kompaktan rast i minimizuje rastojanje između internodija (grana).

Crveno svetlo takođe pojačava fotosintezu, pomaže u germinaciji semena, pojačava pigmentaciju i provocira i podržava cvetanje. Ovo svetlo je takođe odgovorno za dorminaciju kod nekih biljaka. HPS sijalice emituju svetlo iz ovog spektra pa su zato bolje za upotrebu kod cveća i voća.

Ukoliko planirate gajenje salate, lisnatog povrća i začinskog bilja najbolji izbor su MH sijalice. Ukoliko želite da gajite cveće onda su HPS sijalice bolji izbor.

:sun2:sunce naše svagdašnje:sun2:
 

Bjelac

Aktivan Član
13.05.2009
299
49
0
38
nebi se slozio as svime sta si ti naveo.

ak ces imat 80W/ m kvadratnom onda ces imat kitu a ne vutru.

i gotovo sam siguran da je ovo kopirano od nekud...jer ja se ne sjecam da je neko pricao o sadnji salata ili lisnato povrce...

i nije mi jasno kak moze MH lampa pogodovat korijenju??
korijenje nesmije biti osvijetljeno.

Biljka upija bolje MH svjelo u fazi vegetacije jer tada biljka uzima spektar koji joj je potreban za proizvodnju određenih sastava koji biljki pogoduju za rast...zbog toga je u fazi veg. najbolji MH

sa HPSom biljka radi nes drugo u zavrsnoj fazi iliti cvjetanje pa s stavlja kako bi ugodio biljci i uzvuko max od nje...
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
Plavo svetlo omogućava kompaktan rast i minimizuje rastojanje između internodija (grana).
Ako je ovaj podatak točan a ovo je prvo šta čujem,pitam se zašto uopče neki koriste MH sijalice a tu još nisan čuja da se preporučuju?
Skračivanje grana zvuči korisno za neku malu cijenu :)
 

Igrow-Soil Cannativa

Aktivan Član
13.12.2008
130
3
18
33
Greenpower1 je napisao(la):
Ako je ovaj podatak točan a ovo je prvo šta čujem,pitam se zašto uopče neki koriste MH sijalice a tu još nisan čuja da se preporučuju?
Skračivanje grana zvuči korisno za neku malu cijenu :)


istina je,mislim,internode su blize jedna drugoj i samim time,kad pocne cvjetat,vrhovi budu kompaktniji....


neznam,ja kad bih mogao bih napravio jedan box 250 w MH i 4 CFL 865,i onda u cvjetanju jos dodatno stavit 400w HPS...nazalost,nemam prilike za to :sick:
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
Kao da pitaš očeš li uživati u sexu bez zaštite :))
 

mjesecar

Aktivan Član
02.06.2009
318
32
0
37
za cvjetanje je neophodan crveni spektar pa ako mozes pruzi im to zadovoljstvo sve ce ti one to vratiti vjeruj mi...samo nastavi i ako mozes postaj slike
 

SuperAngel

Aktivan Član
15.12.2008
375
66
0
41
gori je napisao(la):
Intenzitet svetla

Intenzitet se najčešće meri u vatima po kvadratnom metru. Za optimalnu fotosintezu opšte prihvaćeno pravilo podrazumeva 80-100 W/m2. Iz ovoga lako dolazimo do računice da je jedan reflektor sa lampom snage 400W dovoljan za maksimalno 5m2 površine.

To je možda za salatu ili tak neke male biljčice, vutra je zvijer od biljke i treba joj puno više svjetlosti. A možda su i krivo preveli 50-100W po kvadratnoj stopi (1m2=10ft2). A sunce je sunce 1350W po m2 :sun2: lol
 

Beyond

Vutra Veteran
07.08.2006
1.948
335
0
38
Bezveze se izražavati s watima po metru kvadratnom, dobivaš potpuno relativne podatke, beskorisne. Odgovarajuća jedinica su lumeni po metru kvadratnom.
 

#34

scientia potentia est
27.01.2009
348
65
0
Tj čovjek mora da shvati što znači ''lux''.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.