Kako rješiti problem Light Leaka kroz ventilaciju

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Riblji specijalitet

Aktivan Član
16.11.2010
143
39
28
42
Kako se bliže topliji dani planiram aktivirati ventilaciju za izbacivanje toplog zraka.
Ventilacija je već složena ali mi prijeti prodor svjetla pa to sad traži preinake.
Ovakva stvar je sada, kroz zid debeo oko 30 cm imam dva komp ventilatora u nizu, jedan sa vanjske drugi sa unutarnje strane, na vanjskoj imam pokrov koji se spusti kad je ugašen ali ne zatvara skroz, više radi sjenu. Da spomenem i da ga vjetar njiše pa nije baš pouzdana zaštita, više polovično rješenje. I sunce mi izlazi sa te strane, drito pod kutem da mi piči u otvor ventilacije a meni tad počinje mrak.

Nabavio sam nekakvo alu koljeno koje ide u L pa bi stavio da sa vanjske strane ventilator gleda prema dolje i tako to rješio ali grdo bi izgledalo, nije da mi neko baš njuška oko kuće ali takva majstorija bi upadala u oči. Mogu istu stvar primjeniti i sa unutarnje strana ali bojim se da bi tako svjetlost kroz cijev refleksijom našla put unutra a ja želim potpuni mrak.

Evo jedne napušene žvrljotine da se lakše shvati.

e06h6t.png


Malo sam bojao da prekrijem reflekciju kod aluminija iznutra ali nisam ništa dobio sa tim, možda eventualno sa nekim mat sprejem???

Razmišljao sam i da ženi uništim neke najlonke koje bi malo obuzdale svjetlost ali to je opet polovično rješenje i zagušenje ventilacije.

Kako ste vi rješili taj problem? Ajmo par praktičnih rješenja
 

Tarki

Aktivan Član
11.01.2008
1.184
139
0
37
http://img839.imageshack.us/i/xxxd.png/

Znači ne da ide samo u L nego još 1 ili 2 reda dodaš da bude ko labirintić... skroz da se svjetlo ugasi.
Ja sam to slagao od kartona i ljepljive trake frendu na pc box... niš se ne vidi.

To možeš s unutarnje strane boxa riješiti jer bi vani izgledalo čudno :D
 

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.541
188
57
Što iz unutra ne staviš neku alu fleks cjev koju češ sa venta negdje stavit na vrh boxa.Samim time češ dobit par zavoja koja če zaustavit svjetlo i sa jedne i sa druge strane.Jedino bi moro smislit neku kutjicu na ta 2 venta na koju češ montirat tu cjev.
Mislim da jednostavnije ne može.Sobzirom da ti je izlaz direkt na fasadu kuče.Bolje to rješit sa unutrašnje strane.
 

slobodan

Aktivan Član
16.08.2010
329
70
0
74
meni je problem svetloti resio carbon filter. a ujedno sam se resio i mirisa...
a ako ti nije problem miris,sto vise krivina ce ti resiti problem,jedino gledaj da ti cev bude vecih dimenzija u odnosu na ventilator kako ga krivine nebi ugusile.
recimo,unutar boxa stavis koleno suprotno od reflektora tj prema plafonu boxa, a spolje ga postavis kontra tj da ide prema zemlji.a mogao bi da napravis i kombinaciju kolena i "T" komada cevi. i gledaj da budu obicne cevi koje reflektuju sto manje svetlosti,one za kanalizaciju sto su od pvc plastike mislim da bi ti odgovarale a i nisu skupe. mozes da ih pricvrstis sa obicnim selnama.
 

Riblji specijalitet

Aktivan Član
16.11.2010
143
39
28
42
Rješio sam, našao sam još jedno koljeno pa će ih biti ukupno 2. A promjer mi je 9 cm, od venta je 12, na kraju cijevi sam napravio proširenje da fino stane. Iako si ti, Slobo, napisao da cijev bude šira od venta kod mene ne igra jer mi je rupa kroz zid te mjere, zid je od kamena tako da mogu bit sretan i sa takvim otvorom. Nikakva štemalica nebi napravila veću rupu a da ne odvalim nekih pola kv. jebeno tvrdog kamena.

PS. Kakva kupovina, imam punu garažu *****rija, šta nisi čuo da je recesija?
 

slobodan

Aktivan Član
16.08.2010
329
70
0
74
hihi slazem se,svetska kriza,globalno zagrevanje i tako to... ovo,ono... :))
svejedno i to ce da ti posluzi,jedino sto posto si mu smenjio fi ce verovatno da se cuje malo vise....
ja sam kod mene ikoristio odzak za izbacivanje vazduha spolja,pa sam morao da stemam zid kako bi mi stala cev,ali je resenje trajno i funkcionalno...