Kaktusi & sukulente

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Tarzan

Aktivan Član
31.05.2013
3.999
6.425
298
109
The Mighty Jungle
Eto jedna tema o kaktusima, imam ih poprilicno pa zasto ih ne podijeliti s vama, neznam im imena (ako netko prepozna nek napise) ako i vi imate kaktuse slobodno stavite koju sliku hehheh

O kaktusima:

"Kaktusi su sukulentne biljke koje pripadaju porodici Cactaceae, a potječu iz Amerike (Sjeverne, Srednje i Južne sa susjednim otocima). To su uglavnom bodljikave trajnice koje se odlično suprotstavljaju suši zahvaljujući sočnom i mesnatom sastavnom tkivu.

Smatra se da je najbolja zemlja za kaktuse ona koja se temelji na sagnjilom lišću s dodatkom pijeska i gline..
Svi kaktusi, uključujući i sukulente nisu podjednako željni vode. Da bi se poboljšao vodeni režim, mješavini zemlje treba dodati pijesak (on ima zadatak vršenja drenaže).
U prostoru u kojem će kaktusi zimovati treba biti dovoljno dnevnog svjetla i temperatura do 10ºC. Ako ih se skloni u podrum, zbog pomanjkanja dnevnog svjetla kaktusi će blijedjeti, a bit će skloniji i bolestima.
U vrijeme zimovanja, dok su kaktusi u zatvorenom, što može trajati od studenoga do travnja, ovisno o vanjskim temperaturama, kaktuse treba zalijevati svaka dva tjedna, ne obilato, odstajalom vodom sobne temperature.

A kad prođe vrijeme zimovanja, kaktuse je u kontinentalnim krajevima s nižim jutarnjim temperaturama najsigurnije iznijeti u svibnju.
Najpogodniji su topli, ali oblačni, tmurni dani. Ako ih iznesete za vedrih, sunčanih dana, na kaktusima mogu nastati pjege koje ostaju trajno
Glavni štetnici su crvci (napadaju podzemni i nadzemni dio biljke), štitaste uši (u obliku malih priljepaka na biljci), crveni pauk (sićušni crveni kukac koji napada cijelu biljku).
Što se tiče bolesti može se reći da im kaktusi i sukulentne biljke nisu naročito podložni, osim u ranim stadijima razvoja."











 

Jolly Joker

Compost your enemies!
Prijatelj Foruma
14.10.2010
1.319
8.339
258
U, jbt, koliko ih je!

Reci mi jesi ih probavao stavljati u box da malo živnu i porastu? Nešto sam hteo da experimentišem sa njima pa da napravim kao malu veštačku stenu i onda u box na par nedelja da se lepo razviju po njoj. Trenutno nemam ni jedan ali imao sam pre dosta pa bih opet. :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Tarzan

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
to je echinocactus grusonii, googlaj


edit:

gymnocalycium sp.
2zz810g.jpg


lophophora williamsii
2zf8jns.jpg


astrophytum senilis
29m0xmx.jpg
 

Rade

Aktivan Član
10.11.2006
445
549
93
Ja sam imao prilicno, 27 razlicitih.. jedan mraz je zajebao bar pola, ostetio ih je tako da nisu mogli da se spasu par meseci dok nisu skroz propali.. sve sam pokusao ali nisam ih spasao, neki su cak bili I zaledjeni kad sam se vratio...
Preostali su jos uvek u kuci kod roditelja..
Spletom okolnosti sad sam na drugom kontinenti I imam samo 5kom, medju njima I oko 6 pounds san pedra koga nismo pojeli i ako je bio plan! Mozda I bolje, ko zna kako bih to podneo.. :))
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Tarzan

Rade

Aktivan Član
10.11.2006
445
549
93
Ne.. morao bih se preseliti malo jugozapadno za tako nesto! ;)
Masa smo ga dobili bila su 4vrha ili 4 komada u jednoj posudi ali je za godinu poludeo I dobio na tezini oko 30%! Zato je trenutno u 2 posude kod prijatelja na zatvorenoj terasi gde temp ne pada ispod 13-14 stepeni, sto je dobro jer je juce bilo oko -20! :)