Kanabis terminologija

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

He-Man

√-1 <3 π
Urednik
Moderator
31.05.2009
1.569
1.432
188
Eternia
Oho, pa disi Matija =) znači imamo i jezikoslovca na forumu. :respect:

Mišljenja sam da nazive sorti kanabisa nije potrebno prevoditi budući da se radi o svojevrsnom "brandu", isto kao i sorte vina
Ukoliko se radi o slučaju gdje je direktan prijevod zadovoljavajuć i ne gubi se osnovni prizvuk naziva, onda je ok.
Recimo Pinot Blanc - Pinot Bijeli, dok Sauvignon Blanc teško da možemo zvati Divljak Bijeli/Bijeli Divljak.
Također neki ustaljeni nazivi kao Joint, Bong, Blunt, Stoner... bi trebali ostati u izvornom obliku jer su kao takvi postali standard u svijetu.

Kada vidim ovakvu raščlambu i proces stvaranja nove riječi postane mi kristalno jasno kako se dolazi do nebuloznih prijevoda informatičkih pojmova. :punch:
(nhf :p)
 
25.11.2013
19
38
13
Sistematske kategorije u botanici:
carstvo (regnum)
podcarstvo (subregnum)
odjeljak ili koljeno (phylum)
pododjeljak ili potkoljeno (subphyilum)
razred (classis)
podrazred (subclassic)
nadred (superordo)
red (ordo)
porodica (familia)
potporodica (subfamilia)
rod (genus)
vrsta (species)
podvrsta (subspecies)
sorta, odlika ili varijetet (varietas)
oblik (forma).

Sistematika konoplje:
carstvo - biljke (Plantae)
podcarstvo - stablašice ili kormofiti (Cormobionta ili Cormophyta)
odjeljak - sjemenjače ili cvjetnjače (Spermatophyta ili Anthophyta)
pododjeljak - kritosjemenjače (Magnoliophytina ili Angiospermae)
razred - dvosupnice (Magnoliatae ili Dicotyledoneae)
podrazred - Mangoliidae
nadred - Rosanae
red - ružolike (Rosales)
porodica - konoplje (Cannabaceae, Cannabinaceae Martinov 1820.)
rod - konoplja (Cannabis sativa Linné 1753.)
vrsta - konoplja (Cannabis sativa Linné 1753.)
podvrste - industrijska konoplja (Cannabis sativa subsp. sativa Linné 1753.), indijska konoplja [Cannabis sativa subsp. indica (Lamarck) Small i Cronquist 1976.], ruderalna konolja (Cannabis sativa subsp. spontanes Valivov 1929.; sinonimno ruderalis Janischewsky 1930.).




"Konoplje (Cannabaceae, Cannabinaceae), biljna por. s dva roda i 3 ili 4 vrste, koje se prije uvrštavalo u por. dudova (Moraceae) ili u por. kopriva (Urticaceae). U nas je autohtona vrsta hmelj, a istoj porodici pripada i konoplja." Hrvatska enciklopedija




"Botanička i zoološka nomenklatura, koju je uveo Carl von Linné, osniva se na načelu da se svakoj biljci i životinji daju jedinstvena dva latinska ili latinizirana (u pravilu starogrčka) imena, što se zove binarna nomenklatura. Prvo ime označuje rod (genus), a drugo vrstu (species); tako se npr. grašak naziva Pisum sativum, gorila Gorilla beringei. Ime roda piše se velikim početnim slovom, a ime vrste malim početnim slovom, osim ako se želi istaknuti da je ono vezano uz neku ličnost. Ako se ime ponavlja u tekstu, ime roda piše se skraćeno početnim velikim slovom i točkom iza njega. Ime neodređene vrste označava se dodavanjem kratice sp. imenu roda, npr. Taraxacum sp., a ako je više neodređenih vrsta roda, ssp., npr. Hydra ssp. Dvostrukom se imenu dodaje i puno prezime istraživača koji je biljku ili životinju prvi opisao, i godina kada ju je opisao, npr. Mus musculus Linné 1758. Ako je ime iz bilo kojega razloga mijenjano, autorovo se ime stavlja u zagradu, npr. Panthera leo (L.). Kategorija između roda i vrste, podrod, piše se u zagradi između imena roda i vrste, npr. maslinina muha Bratocera (Dacus) oleae. Trinarna nomenklatura uvedena je kada je razvoj sistematike pokazao da se mnoge vrste mogu podijeliti i u podvrste, koje se onda označuju trećim imenom, npr. Brauta canadensis hutchinsii – podvrsta kanadske divlje guske." Hrvatska enciklopedija
 
25.11.2013
19
38
13
Ispravka: "...Janischewsky 1924."

"U botanici je klasificirana kao pripadnica obitelji Cannabaceae, roda Cannabis. Većina botaničara se slažu da postoje tri vrste: Cannabis sativa, najraširenija među njima, visoka je, dugih i rijetkih grana, a naraste i do šest metara; Cannabis indica je niža, visoka od 90 do 120 centimetara, piramidalnog oblika i gustih grana; Cannabis ruderalis visoka je oko šezdeset centimetara, ima malo grana ili ih uopće nema. Među ovim vrstama postoje i razlike u lišću, stabljikama i smoli. Prema drugoj klasifikaciji, rod ima samo jednu visoko varijabilnu vrstu, Cannabis sativu, s dvije podvrste, sativom i indicom. Prva raste sjevernije i proizvodi više vlakana i ulja; druga raste južnije i proizvodi više toksične smole." Lester Grinspoon i James B. Bakalar. 1997. Marihuana, zabranjeni lijek. Sara 93: Zagreb (prijev. Andrea Gašpić). 23. str.
 

Minja3

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
13.10.2010
356
1.732
143
Sekvoja ruderalis - čeka legalizaciju , posle ćemo svi da je sadimo da nadoknadimo sve što smo trpeli za vreme prohibicije . :)

Evo mog popisa POZNATIH I ODOMAĆENIH ANGLO WORDOVA vezanih za uzgoj konoplje .

Nije mi namera da stvaram novu terminologiju to će se desiti samo od sebe ili neće .. nego da bi neko ko prvi put dođe ovde mogo da na jednom mestu nađe prevod za terminologiju razbacanu po forumu - a koja je već prihvaćena i džombe odlično znaju o čemu se radi a NEWBIE blene ko tele u šarena vrata. ( Ja isto mrzim windows na srpskom , programe ili fejs na srpskom , ništa ne razumem i nervira me) Ovo sam vatala beleške kako kad .. kad i ja nisam imala pojma baš u detalje ...

Elem:


VUTRA - konoplja, kanabis, trava, gudra, marihuana, marihuana, marihuana, weed, mara, marija, pot , indijska konoplja, crnojka ,psihoaktivna, zakonom zabranjena, inkriminisana, poslala mnoge ljude u aps za džab džabe , ali i to će proći ... Nije industrijska za konopce i platno, grsnica i onda se ljudi obično posvađaju ili smaraju do iznemoglosti ... šta je šta , (za veliki deo populacije ispranog mozga laka droga koja vodi posle nekoliko dana narkomanskoj zavisnosti, nemogućnosti odvikavanja i lečenju u ludnici ) .

Za povlašćene i posvećene - božanska biljka koja se obožava i zauzvrat daje čarobne darove , lepa biljka, mirisna , otporna, izdašna ...

JOINT - DŽOINT, DŽOKS, RIZLA, SPRAVA, BUKSNA, FRULA, PLJUGA, DUVKA, SMOTKA,
Ako ste retardirani - šta da vam radim .

Ako džoint nađeš u džepu ili u torbi svog deteta, to je razlog za početak smaka sveta , ako ne nađeš nikom ništa . Obično je znak da si nevaspitan jer brljaš po tuđim stvarima osim ako je u pitanju vrlo malo dete ili tinejdžer, što ipak nije razlog da od njega napraviš kriminalca .

Ako dete tebi nađe džoint onda lažeš kao pas i to je ok.

BUD, HED , VRH, Cvet konoplje - najvažniji glumac u celoj priči , od njega se pravi džoint , hašiš, famozno RSO ulje - Rick Simson Oil za lečenje, koje nije isto što i zejtin dobijen ceđenjem semenki industrijske konoplje .

MASNA HEDOVINA - WET DREAMS growera , za napredne korisnike, početnici obično dobiju trećinu od svih snova u najboljem slučaju.

TRIHOMI - SMOLASTE KAPLJICE NA CVETOVIMA I LISTIĆIMA MARIHUANE - SADRŽE THC - I INDIKATORI SU ZA BRANJE - SKIDANJE CVETOVA. Šlag na torti :)

PISTILE - tučkovi na ženskom cvetu - prašnici su na muškoj biljci . Marihuana je dvodoma biljka, postoje muške i ženske .

NODES, NODOVI - izdanci između listova i stabljike , označavaju spratove stabla

THC - psihoaktivni sastojak konoplje , filantrop, iscelitelj .... kriminalac, mučenik , revolucionar i zabole ga za homoretardacije, postojao i pre čoveka . Zaslužan za slučajno otkriće Amerike odakle su nam uvalili duvan za pušenje.

Automatik - biljka koja cveta tokom cele godine nezavisno od fotoperioda - dužine dana i noći . Ne cveta zimi napolju po snegu.

FEM BILJKE, FEMINIZIRANO SEME - Svaka semenka je ženska biljka koja daje cvet sa THC i bez semena.

REGULAR SEME - daje neodređeni broj MUŠKIH i ženskih biljaka , od kojih su muške neupotrebljive jer ne daju cvet sa thc nego sa polenom - kojim se oprašuju ženske biljke da bi dale semenke. Korisne su ogajivačima koji se bave proizvodnjom semena, ostalima nisu i čupaju se kad pokažu pol .

HERMIĆ - HERMAFRODIT - biljka prvobitno ženska koja usled stresa pokaže i muške polne odlike

BILJOZA - CURA - CURKA - biljka kanabisa od milošte - nije neka bolest .. ali zaraza jeste...

MENKA - SEED - semenka, seme (božemesačuvaj :) )

POT, SAKSIJA,TEGLA, SUD, POSUDA ZA SADNJU, ŽARDINJERA- sve isto znači

ROOT POUCH - višeslojna platnena saksija na naučnoj bazi ima drške ! - Svemirska tehnologija za koren, ima i smart (pametna) varijanta , mogu da se oblikuju četvrtasto pa se bolje iskoristi međuprostor , koren diše, džak čudo

ROOT - RUT - koren, korenje obično se pominje kod đubriva, gnojiva - koje je za root booster- pospešivač rasta korena.

PIKNUTI - ubosti seme u zemlju . ( mada je pick up - podići , picking branje .. ali ajde :) )

GROW - GROVANJE - uzgoj, odgajanje biljke marihuane , gruvanje po naški hhahhaha ...

GROVER - ODGAJIVAČ MARIHUANE - Pripadnik tajne omražene sekte koji mora da ćuti, čuva tajnu, štreca se , krije, šunja, osluškuje na stepenicama zvuk ventilatora , njuška vazduh , pravi se da gaji cvećke kad ide da kupuje u poljoprivrednoj apoteci i trpi podrugljive poglede koji se upućuju vlasniku čivave - a ustvari gaji neku veću zverku koju mora da krije . Često se smeška bez razloga i obožava svoje biljčice i divi im se do imbecilnosti . Uživa u mirisu cvetića ... paaaaa, isto kao bik Ferdinand. Da ne bi prsli od frustracije da se pohvale , na sreću postoji vutra forum pa ovde mogu da otvore svoj "U cara Trojana kozije uši" kutak i trpaju probrane sličice svojih ljubimica od milijon koje su uslikali . Growernjakinjama je već lakše.

OUT DOR - vanjski - spoljni uzgoj , napoljski , na otvorenoj njivi jednog dana , za sad na skrivenom mestu u nekoj šikari , jaruzi , gustišu , na drvetu .. mašta je limit ali i razlog da se "padne" - što isto nije da padneš na zemlju ko sav ostali svet, nego da padneš policiji u šake , daleko bilo .

SPOT - tačka , tajno , skriveno, nedostupno mesto van puteva i prolaza pogodno za uzgoj - grow na otvorenom .

INDOR -uzgoj u zatvorenom prostoru . Plastenik, podrum, tavan, soba , garaža gde smestiš GROW BOX. Kad to otkrije policija po prijavi gmaza drukare onda se zove laboratorija za proizvodnju droge i novinari se proseravaju do besvesti uz navođenje NN inicijala i godina zločinca koji je sadio travu .

STRAIN - Sorta kanabisa . Vrsta biljke je konoplja . Sorta je lemon hase, buba kush , ima ih već na hiljade, Indika, Sativa i hibrida , legendarna DOMAĆICA, DOMAJA isto strain ali nepoznati Albanka nam domaća itd afganka jadna čuvaju je kalašnjikovima koji su isto trava ...
Fenotip - je valjda isto sorta ?

malo vrapci da obnove znanje :

KANABIS INDIKA - rod - vrste konoplje sa podvrstama ili sortama - od sative se razlikuje po dejstvu, obliku stabljike itd ...SPAVALICA - body buzz - udara u noge , stondira-skameniš se , introvertna, vuče ka frižideru i kauču.

KANABIS SATIVA - rod - vrste konoplje sa podvrstama ili sortama - SMEJALICA - Cerebral high - udara u glavu, euforična , kreativna, društvena daje vetar u leđa.

RUDERALIS , isto tamo neka trava koja raste po planinčinama Azije , predak automatika, kržljavac čiji izgled vara .

HIBRID sative i indike ili ruderalisa u različitim udelima i sa raznim efektima

TOPPING , TOPIRANJE , otklanjanje glavnog vrha biljke u ranoj fazi rasta, zalamanje vrhova, kidanje prstima ili seckanje sterilnim nožem (If your girl is crying while you are torturing your plant and twisting the branches you will have dick of yield )

FIM - Fuck I missed . Uh, promašio sam vrh , slično kao topiranje ali nije isto . Fimming je odsecanje samo gornjeg dela vrha biljke , pola vršnog pupoljka , daje gušći žbun.

FAILANJE - FEJL - ZAEB , PROPUST, NEUSPEH

LST- Law stress tehnika - manje stresna tehnika, ne oštećuje se biljka. Stes može uzrokovati promenu pola biljke, tj pohermićivanje, što je nepoželjno.

LST - SCrO(f)G , SKROG , Screen of green - mreža zeleniša - se koriste kao sinonimi za polaganje i privezivanje grana biljke na horizontalnu mrežu u cilju dobijanja hedova iste veličine , visine i podjednake izloženosti svetlu.

HST High stress tehnika - visoko stresna tehnika, seckanje grana čupanje listova , uvrtanje grančica itd .

NODE - izdanci - spratovi, INTERNODALNI RAZMAK - između spratova sa lišćem i izdancima na grančici

SUPERKROPING - omekšavanje grane uvrtanjem u cilju promene ugla njenog rasta . Konoplja je veoma žilava biljka i zarasta brzo , a daje veće prinose ako se ovako tretira.

SOG - Sea of green - more zeleniša

VEGE - Početna faza rasta biljke kad razvija lišće, VEGETACIJU i poklapa se sa letnjim trajanjem dana kad su noći kraće , pa se u uslovima unutrašnjeg uzgajanja imitira to trajanje svetla i mraka.

FLOWERING - BLOOM - Period cvetanja biljke, kojim se može manpulisati u izvesnoj meri , obično je to 12/12 sati svetla i mraka , koji su sični jeseni kad biljka cveta u prirodi .

GROW BOKS - šator od reflektujuće mušeme u kome gaijimo biljku uz pomoć veštačkog svetla i prateće opreme.

HANS - Sijalica

400W HPS isto sijalica

KLONIRANJE - - vegetativno razmožavanje reznicama - pobadanje grančice odsečene sa matične biljke u zemlju radi ožiljavanja, tako dobiš istu sortu kanabisa .

HARVEST - branje cveća - berba - HAPPY TIME -mirisni, lepljivi događaj !

TRIMANJE - seckanje listića na cvetovima . Nekad se to nije radilo , sad su moderni ošišani hedovi

KJURANJE - DOZREVANJE UBRANOG I PROSUŠENOG CVETA , zorenje (hrv.) - nešto kao kaljenje prosušenih hedova , kad se svaki dan igraš s njima - istreseš iz tegle pa ispreturaš po poslužavniku , mirišeš i vratiš u teglu i grickaš nokte dok čekaš da bude ono baš ful za upotrebu , i skupiš mrvice pa pripališ . Isto se i slatki krompir kjura . :)

DUVANJE - balona hahhaha , VARENJE SPRAVE itd

STONDIRANJE - KAD TI ODRVENE NOGE PA NAVIŠE ... Efekat indike , pasivira , umiruje

HIGH - Haj flaj Dubai ... efekat sative , podiže, oseća se nalet energije i euforije ...

REKREATIVNI KONZUMENTI MARIHUANE - visokoparni izraz za duvere kojima se hebe za oba ova naziva i sebe ne doživljavaju ni kao prvo ni kao drugo . I dalje stigmatizovani deo populacije koji se šutira u zapećak dok se vodi borba za legalizaciju medicinske upotrebe iste travke i istih njenih sastojaka, što će uz plemenitiju motivaciju nadležni kaobajagi lakše da progutaju i dozvole smrtnicima da se više ne kriju.

DILOVANJE - IDIOTIZAM

DILER - nebitna osoba koja valja, prodaje pakete trave nepoznate sorte po basnoslovnoj ceni i uvek nešto mućka , sklona da odruka svog dilera ili kupca , ali veliki bosovi retko kad padnu i malo ljudi zna za njih . Zahvaljujući velikom obrtu novca na ovaj način održava se prohibicija božanske biljke koja čeka oslobođenje.

GSC, KML, BK, LK , i slično , verovatno su skraćenice za sorte / strainove

WW - White Widow

SPIDERI , SPIDER MITES - paukovi koji napadaju konolju , jedan od retkih napasnika koji joj uopšte prilaze , paučinom mogu da opletu sve cvetove na biljci izazovu plesan, buđ ...

FLIPing - okretanje, rotiranje ...

STRECH - rastezanje , istezanje

CRIMP - crimping - stisnes stabiljku kao da ces superkropat al ne mices granu nigdje. Usporis nesto rast, a biljka posalje hrpu hrane da zacijeli dio i usput napumpa okolo grane. U nastavku objašnjenja : Ko FIM bez rezanja... Cure vole ŠTIPANJE ! Gnječenje grančice. ( ovo je jedno od retkih objašnjenja na vutri)

PINCH - štipanje

SWITCHANJE - PRELAZAK - PRELAZ (switch - prekidač ) kad menjaš režim svetla u indoru :)

LOLIPOPING skidanje donje suknje od lišća manjih grančica sa biljke , štrickanjem makazama - orezivanje - rezidba . LOL LMAO ...

VAPE, VAPORIZATOR ,VEJP - modernizovani pajp "lulica" - naprava slična elektronskoj cigareti , inhalatoru u kojoj se kanabis zagreva od 80 do 120, 130 .. 150 stepeni Celzijusa i ne sagoreva . Ko je probo ne vraća se na motanje ima lošu stranu - ima milijardu modela.

GRINDER - GRAJNDER - MRVILICA za vutru . Ubaciš krupnije komade, okreneš dva tri puta (grindaš ) i dobiješ usitnjeno , može i prstima ali ...

BONG -BUBBLER - šiša, nargila bez creva, bućkalo , naprava od stakla za pušenje vutre sa komoricom za vodu kroz koju prolazi dim pre nego što se uvuče u pluća. ( dimovod, ćunak, sulundar)

PAJP - lulica za vutru



Do sad sam naučila šta sve ovo iznad znači da ne moram da guglam .. ali ima sigurno još wordova koje smo daunlodali u VUTRA SLENG . Možda sam nešto i krivo napisala, može lektorisanje.

Vejtujem da mi arajvaju menke pa da vokingujem na spot da izvidim situaciju , izdigujem holove kako dolikuje da bi imala gde da piknem rasad . Za sad je još rli za plantove koji ću da odgrovam u houmu .. SNOW nikako da iskopni madrfakr .... :) :) :)

Do sad nijesam imala primedbi ka Crnogorac što nije progovorio do pete godine , pa nisam mnogo ni pisala :) učila sam teoriju, biće dnevnika nadam se .
 
Poslednja izmena od urednika:

Katica

Aktivan Član
08.06.2020
104
704
93
42
@Minja3 hvala ti za ovo :banana_rasta:. Ja sam u fazi da tek učim vutra sleng :) pa mi je ovo više nego korisno. Hvala i mom mentoru @Pantagan koji mi je poslao dva linka, od čega je jedan i ovaj tvoj. Sada ću sve skupa lakše razumjeti kada čitam postove koje su ljudi napisali :love2:.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Skupusman