Kazneni zakon Republike Srbije + izmene

  • Nova nagradna igra za sve članove foruma: Growbox izrada - Tutorial. Nagradna igra se završava 31 decembra. Više detalja na linku: Growbox izrada - Tutorial
Hesi Prodavnica Hempatia Organics Nutrients

GreenMan

Grizem beton,zvacem armaturu
Vutra Veteran
24.10.2004
1.806
156
88
45
www.legalizacija.org
Kazneni zakon Republike Srbije

GLAVA DVADESET TREĆA
KRIVIČNA DELA PROTIV ZDRAVLJA LJUDI
Neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga
Član 246.
(1) Ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju ili ko radi prodaje kupuje, drži ili prenosi ili ko posreduje u prodaji ili kupovini ili na drugi način neovlašćeno stavlja u promet supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge,
kazniće se zatvorom od dve do dvanaest godina.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana izvršeno od strane više lica koja su se udružila za vršenje tih dela, ili je učinilac ovog dela organizovao mrežu preprodavaca ili posrednika,
učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.

(3) Ko neovlašćeno drži supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge,kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

(4) Učinilac dela iz stava 3. ovog člana koji opojnu drogu drži radi sopstvene upotrebe može se osloboditi od kazne.

(5) Učinilac dela iz st. 1. do 3. ovog člana koji otkrije od koga nabavlja opojnu drogu može se osloboditi od kazne.

(6) Ko neovlašćeno pravi, nabavlja, poseduje ili daje na upotrebu opremu, materijal ili supstance za koje zna da su namenjene za proizvodnju opojnih droga,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(7) Opojne droge i sredstva za njihovu proizvodnju i preradu oduzeće se.

Omogućavanje uživanja opojnih droga
Član 247.

(1) Ko navodi drugog na uživanje opojne droge ili mu daje opojnu drogu da je uživa on ili drugo lice ili stavi na raspolaganje prostorije radi uživanja opojne droge ili na drugi način omogućuje drugom da uživa opojnu drogu,kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno prema maloletnom licu ili prema više lica ili je izazvalo naročito teške posledice,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

(3) Opojne droge oduzeće se.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Kivi89

GreenMan

Grizem beton,zvacem armaturu
Vutra Veteran
24.10.2004
1.806
156
88
45
www.legalizacija.org
Jos je ovo i dobro,bolje je od prethodne verzije.Tamo nije bilo sanse da budes oslobodjen ni ako imas 1 gram vutre za licnu upotrebu.Moras da platis u najmanju ruku.Sporo ide,kao i sve ostalo,ali sta da radimo.
 

Be_HappY

Member
28.09.2005
34
2
8
34
Definitivno je bolji od zakona za 2005!!!

imam pitanje...

Mene su navatali ove tekuce god (2005) u maju, sa nesto marihuane... a tek ce mi u januaru ili kasnije biti sudjenje... hoce gledati po novom ili po starom????
 

dzontra

Aktivan Član
28.09.2005
68
0
0
po starom

Be_HappY je napisao(la):
Definitivno je bolji od zakona za
2005!!!
imam pitanje...

Mene su navatali ove tekuce god (2005) u maju, sa nesto marihuane... a tek ce mi u januaru ili kasnije biti sudjenje... hoce gledati po novom ili po starom????
 

zekrt

Aktivan Član
15.05.2005
237
4
0
35
Be_HappY je napisao(la):
Definitivno je bolji od zakona za 2005!!!

imam pitanje...

Mene su navatali ove tekuce god (2005) u maju, sa nesto marihuane... a tek ce mi u januaru ili kasnije biti sudjenje... hoce gledati po novom ili po starom????

Gledace te po starom ako se ne varam jer vredi onaj zakon koji je bio na snazi kada si pocinio "kazneno delo" jebiga..

Ovaj, ajde, ovo je meni novost da mogu da te oslobode kazne..
 
29.01.2006
7
1
0
eeeeeeee...
obradovah se kad videh ovo, a imaju me
u evidenciji za "zlodelo" od 1 gram iz 2004e.

Kade te navataju, sudi se po najblazem zakonu, dakle novom.

Vremensko važenje kriviènog zakonodavstva

Èlan 5.
(1) Na uèinioca kriviènog dela primenjuje se zakon koji je važio u vreme izvršenja kriviènog dela.

(2) Ako je posle izvršenja kriviènog dela izmenjen zakon, jednom ili više puta, primeniæe se zakon koji je najblaži za uèinioca.

(3) Na uèinioca kriviènog dela koje je predviðeno zakonom sa odreðenim vremenskim trajanjem primenjuje se taj zakon, bez obzira na to kad mu se sudi, ako tim zakonom nije drukèije odreðeno.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Vladmilos

uri

13.07.2006
1
0
0
e behappy ako ti jos treba pravilo je da sude po onom zakonu koji je blazi za pocinioca ako postoji 'sukob'. ja sam u istoj situaciji pao sam '05 a sude mi sad i sude mi po novom. glavno da naglasis da si hteo sam da izduvas i verovatno ces proci. aj javi kad ti se to zavrsi bas me zanima koja je presuda
 

Be_HappY

Member
28.09.2005
34
2
8
34
Nije jos gotovo... sad 18.09 bi trebalo da bude konacno sudjenje... bilo je par odlaganja pa oni zakazu za 3 meseca (somovi) jedva cekam da skinem to s'qrca

Poz za sve :)
 
23.07.2006
0
1
0
Pohvala za Srbiju lepooo, napreduje se, mislio sam da ce potrajati duze ali izgleda da nece taj zakon da ti niko nemoze nista ako si koristio za sopstvenu upotrebu je odlican i to je vec jedan vid legalizacije koja je za pohvalu Srbiji.

Mada opet se stvara crno trziste za dilere, kada bi je legalizovali onda bi bilo dobro za drzavu i kupovali bi u apoteku ili na trafici cistu vutru ili da biramo u nekim sopovima od npr 50-100 vrsta koju zelimo a sve da je lepo iskontrolisano.

Ehhh jos malo pa valjda ce drzava videti koliko bi novca mogli imati kada bi se uozbiljili malo_Ovako jos uvek te stavljaju u nezgodnu situaciju zbog uzgajanja jer moras kupiti kod nekog ko opet moze da te otruje.

Znaci ipak je to jedno govno dosta smrdljivo tu jos uvek nazalost samo su promenili kontekst dok se sve skoro ostalo isto ako ne i jos gore.

npr. Uhvate te sa vutrom ti kazes za sopstvenu upotrebu a mogu i da pretresu stan i pronadju stabiljku sto te opet po zakonu stavlja u jako los polozaj zbog niceg odnosno stavlja te u polozaj kao nekog ko je prodavao 5 godina i trovao ljude.

(1) Ko neovlašæeno proizvodi, preraðuje, prodaje ili nudi na prodaju ili ko radi prodaje kupuje, drži ili prenosi ili ko posreduje u prodaji ili kupovini ili na drugi naèin neovlašæeno stavlja u promet supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge,kazniæe se zatvorom od dve do dvanaest godina.

Znaci pod ovim proizvodi se podrazumeva uzgajanje a to znaci da te mogu zatvoriti od minimum 2 do 12 godina zatvora.

Nebi se ja zezao sa ovim vise ljudi jer ovi neznaju za salu ja najverovatnije odustajem neko vreme jer sam posadio biljku ali cu je sada otkinuti i baciti.

Pozdrav