Kazneni zakon Republike Srbije + izmene

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
28.06.2019
9
21
3
25
Treba mi savet ljudi. Bio sam kod javnog tuzioca i posto mi je prvi prestup dao mi je opciju da ne placam kaznu vec odem na razgovor sa psihijatrom i donesem potvrdu da kao nisam zavisnik ili sta vec. I ja sam to prihvatio i dobio sam uput na kome pise da sam poslat na odvikavanje od droge. Sutra idem na taj razgovor i sada me zanima da li ce to ostati obelezeno u mom kartonu ili negde kao odvikavanje ili samo kao poseta psihijatru? Tuzilac mi je objasnio proces samo kao razgovor i nije spominjao nista, ali nisam siguran?
Pozdrav bro, vidim ovde da si 18. godina star, ja kao maloletnik dok sam bio prvi put kada su me uhapsili sa vutrom, dobio sam oportunitet....nije bilo govora nikakvog o psihijatru i lecenju. Ako ti je tuzilac objasnio tako, ne bi trebalo da se razlikuje previse u realnosti...Nas sistem je takav da obicni zubari, doktori, sestre medicinske i ostali radnici u zdravstvu nemaju nikakve pristupe zakonskim prekrsajima pacijenata. Ja kontam da ces dobiti potvrdu neku da si bio na tom razgovoru kako bi mogao odneti kao dokaz u sud, posle toga ostace zabelezeno u dosijeu zato sto si punoletan. Potvrdu o nekaznjavanju ako ti bude zatrebala ces moci izvaditi, al ce ti stajati tu nekoliko godina kako su te kaznili za tu vutru.
 
13.10.2019
3
0
1
22
Uhvatili su mene i druga sa dzointom. Samo sto smo zapalili oni su naisli, drug je bacio i zgazio ali se nije pocepao. Pretresli su nas, nismo imali nista. U dzointu je bilo oko 0,2 ili 0,3 i ostatak duvan. Njega su odveli u stanicu i izmerili su ovo sa rizlom, flopom i duvanom i ukupno je bilo 0,89. Sta mozemo da ocekujemo? Koliku kaznu?
 
12.07.2019
9
16
3
31
Evo I ja se blizim sudjenju. Nesto sam nacuo preko advokata da nece da mi daju oportunitet, jer imaju kao preporuke od Ministarstva pravde da za takve slucajeva I za oruzje ne daju oportunitet. Zasto ja ne bi dobio oportunitet? Jel to slobodna volja tuzioca? Jel treba sad da strepim da dobijem 3 godine kako je u zakonu predvidjena maksimalna kazna za sopstvenu upotrebu? Po cemu se kazna uopste odredjuje? Ja imam sve olaksavajuce okolnosti I po tome bi trebao da dobijem pravo na oportunitet?! Imam 26 godina, radim, prvi put mi je, nisam pre bio kaznjavan I radi se o maloj kolicini lake droge, boze mi oprosti.
U prethodnom postu sam detaljno opisao svoj paad :(
Nedostaje mi marinka...ne smem vise da se zajebavam...

Moja neka mozda glupa ideja je da uplatimo reklame na youtube. Nesto tipa onog spota "o kako sam high, ne osecam bol,mogu da se roknem" - propagadni materijal koji ce biti jasan vecini I na taj nacin da se skrene paznja o tome kako je zapravo sve laz sto stariji misle o njoj.

Sad idu izbori, treba nesto konkretno uraditi.
 

grouchy

theGrumpy
16.08.2013
7.177
23.425
1.098
znaci sve gore i gore.


Najmanje tri godine zatvora za onoga ko bude uhvaćen s većom količinom droge
Izvor:
Tanjug Pon, 28/10/2019 - 15:07

Osobama koje od 1. decembra budu uhvaćene sa većom količinom droge (za sopstvenu upotrebu), preti kazna od najmanje tri godine zatvora.
I to bez mogućnosti umanjenja kazne.
Ovim novim zakonskim rešenjem, popunjena je pravna praznina u vezi sa ne/dokazivanjem namere dristribucije narkotika, koja je tužiocima stvarala glavobolju u praksi.
Rešenje je predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koje počinju da se primenjuju od 1. decembra, a koje između ostalog predviđaju i novine poput doživotnog zatvora, sistema kažnjavanja "tri udarca", novog krivičnog dela napad na advokata i druge.
Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije, kaže da se tužioci često nađu u situaciji da za osobu, koja kod sebe drži veću količinu droge, ne mogu da dokažu nameru distribucije i dalje prodaje, ukoliko među prikupljenim dokazima nema, na primer, vagice za precizno merenje, određene količine novca, eventualne knjižnice sa popisom onih kojima je droga prodata i iznos novca na koji je prodata, kao ni zatečenih kupaca.
Sa druge strane sada ove osobe mogu da budu krivično gonjene za postojeće delo - posedovanje manje količine droge za sopstvenu upotrebu, iako to ne odgovora količini pronađene droge i za koje su zaprećene praktično bagatelne kazne, ukazao je Lazović, koji je zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.
On je istakao da novo zakonsko rešenje pokriva upravo tu prazninu - pa će lica koja kod sebe drže veću količinu droge biti sankcionisana samo zbog činjenice posedovanja te veće količine, bez obzira što im se ne stavlja na teret distribucija ili prodaja droge.
Šta je manja ili veća količina droge, Lazović kaže da to treba da reši sudska praksa, koja još nije jedinstvena po tom pitanju, ali da bi prema njegovom mišljenju ovo delo moglo da se odnosi na, na primer, držanje dva kilograma marihuane.
Ovaj oblik krivičnog dela "neovlašćeno držanje opojnih droga" glasi: "Ko neovlašćeno drži u velikoj količini supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge, kazniće se zatvorom od tri do 10 godina.
U sledećem stavu, zakonodavac predviđa da učinioca, koji otkrije od koga nabavlja opojnu drogu, sud može da oslobodi kazne.
Lazović je napomenuo da je Udruženje sudija i tužilaca podržalo ovo novo zakonsko rešenje, jer smatra da će njime biti otklonjeni problemi u praksi.
 
  • Angry
Reactions: Shlaym

Planer80

Aktivan Član
25.01.2018
219
2.527
143
Službe tu vuku konce, ucena, moć i uticaj putem kontrolisanja tržišta. Nije ovde lova u pitanju, ukradu oni (političari) ti puta više na javnim nabavkama tolet papira, olovaka i sl. Ovo je igra moći. Pročitah da Beograd podimi oko 150kg vutre dnevno (Moskva 2 tone a NY 5)... Ovih 150kg pod pretpostavkom da 5% Beograđana duva. Elem, otuda i restriktivni zakoni, čuvaju moć.
 

Planer80

Aktivan Član
25.01.2018
219
2.527
143
Hm... sad sam pročitao sam zakon, tačnije izmene i evo čisto da ih imamo:
"Član 246a


(1) Ko neovlašćeno drži u manjoj količini za sopstvenu upotrebu supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge,


kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine, a može se osloboditi od kazne.


(2) Ko neovlašćeno drži u velikoj količini supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge,


kazniće se zatvorom od tri do deset godina.


(3) Učinilac dela iz st. 1. i 2. ovog člana koji otkrije od koga nabavlja opojnu drogu može se osloboditi od kazne.


(4) Ako je učiniocu krivičnog dela iz stava 2. ovog člana izrečena kazna zatvora, ta kazna ne može da se izvrši na način predviđen u članu 45. stav 3. ovog zakonika.


(5) Opojne droge oduzeće se.".

Zapravo najveća izmena je u članu 2 te se samo posedovanje kažnjava sa min 3 godine. Ono što je problem je što je na "sudskoj praksi" da proceni šta je veća količina.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Badi and sale82ful

Vutra Dzanki

Naduvani Član
01.11.2019
929
2.592
163
32
Amsterdam
Zavisi kakav ti sudija zapadne, nekome ce veca kolicina biti 500 gr, a nekome 2kg, sve u svemu banana zakoni kao i drzava.
Tako je to kad nam mafijasi pisu zakone
Službe tu vuku konce, ucena, moć i uticaj putem kontrolisanja tržišta. Nije ovde lova u pitanju, ukradu oni (političari) ti puta više na javnim nabavkama tolet papira, olovaka i sl. Ovo je igra moći. Pročitah da Beograd podimi oko 150kg vutre dnevno (Moskva 2 tone a NY 5)... Ovih 150kg pod pretpostavkom da 5% Beograđana duva. Elem, otuda i restriktivni zakoni, čuvaju moć.
Bas tako, sve se svodi na dominaciju na trzistu kao i u svakom biznisu :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: grouchy

vuckooo

Banned
Banovan
20.12.2019
9
21
3
42
kazna od 3 godine zatvora zastareva za 3 godine relativno sto bude tesko, ali za 6 godina nastupa apsolutna zastarelost. vreme se racuna od momenta kada presuda bude pravosnazna tj od kada je apelacija potvrdi. to je moj slucaj konkretno, vec sam 4 ipo godine na kosovu, nadam se da cu izdrzati do kraja

Zavisi kakav ti sudija zapadne, nekome ce veca kolicina biti 500 gr, a nekome 2kg, sve u svemu banana zakoni kao i drzava.
Tako je to kad nam mafijasi pisu zakone

Bas tako, sve se svodi na dominaciju na trzistu kao i u svakom biznisu :)
manja kolicina uglavnom do 10 grama trave max i to pod uslovom da nije spakovana za prodaju

to sam i ja nasao ali me buni kako se ovo gleda. ja imam 3 godine kaznu tu kaze do 3 godine za 3 godine zastareva, preko 3 5 godina, i to nije apsolutna, za apsolutnu treba da prodje 2x od relativne zastarelosti
zastareva za 6 godina pravosnazne, mozes da se preselis u kg ili bg gde mozesguras, od ostalih opcija fals papiri u eu ili odlazak na kosovo
 

Vutra Dzanki

Naduvani Član
01.11.2019
929
2.592
163
32
Amsterdam
Ja mislim da ako imas 3 godine jeste tako ali oni uvek daju 3 godine i mesec, dva e u tom slucaju zastareva za 9 godina, ne isplati se to, reci krijes se 8 godina npr, dignu te i opet ides da sluzis 3,nema neke logike
 

vuckooo

Banned
Banovan
20.12.2019
9
21
3
42
Ja mislim da ako imas 3 godine jeste tako ali oni uvek daju 3 godine i mesec, dva e u tom slucaju zastareva za 9 godina, ne isplati se to, reci krijes se 8 godina npr, dignu te i opet ides da sluzis 3,nema neke logike
kazna 3 godine zastareva za 3 godine relativno a 6 apsolutno,
kazna od 3 godine i 1 dan zastareva za relativno 5 godina odnosno apsolutno za 10 godina.
U svakom slucaju, svima preporucujem da ukoliko na bilo koji nacin "padnu" da se na sudu nikada ne brane sa pricom da ne koriste i da nije njihovo, uvek tvrdite da je vase i za sopstvenu upotrebu, a kada je veca kolicina pravdajte time da kupujete na vece kako bi dobili polju cenu i sto manje imali kontakta sa dilerima i licima iz kriminogene sredine. Takodje pokusajte da se poyivate na ustav gde pise da svako ima prava da se leci i pokusa na svaki nacin da spase svoj zivot od bolesti.
Nikada nemojte slusati savete advokata koji vam preporucuju duga sudjenja i odlaganja i slicno jer oni ce vam samo uzimati pare, najbolje je imati advokata po sluzbenoj duznosti koji em nista ne kosta em tesko moze da vam pomogne bas kao i one krvopije koje sami placate a rezultat nikakav.
Telefone nemojte koristiti jer SMS poruke i pozive mogu koristiti kao dokaz na sudu bez obzira sto koristite sifrovani jezik.
Za sada jedino je Telegram aplikacija nenadjebiva i brisite sve slike i poruke koje su nepotrebne, trudite se da nikada nemate dva ili vise telefona jer je to oteyavacuce za vas, posebno se trudite da nemate mali i jeftin telefon od par hiljada dinara.
Ako ste svesni da vas imaju za presudu, tj ako su vam nasli neku kolicinu robe i znate da cete neminovno biti osudjeni uvek idite na sporazum sa tuzilastvom jer dobijate minimalnu kaznu od 3 godine ili nanogicu u slucaju manje kolicine.
Manjom kolicinom se na sudu smatra par grama, recimo do 5, sve preko toga zavisi od sudije, nemojte nikada misliti da ce vam 50 i vise grama smatrati za manju kolicinu jer je to nemoguc, cak i kolicine od 2-3-5 grama trave koje su spakovane u paketice se mogu smatrati robom koja je namenjena prodaji.
Ako dogurate do sudjenja, obavezno trazite dokumenat na kome pise ko je radio vestacenje i osporavajte tu laboratoriju tako sto cete njuskati ko je preko kojekakvih stranaka tu dobio posao sa upitnom diplomom.
U vecini slucajeva cak i kada nemaju dokaza da je roba namenjena prodaji (moja iskreno uopste nije bila) osudice vas sa nekim glupim razlogom, pa cu ja iz tog razloga terati do strazbura bez obzira na zastarenje koje nije tako daleko.
Zivot u izbeglistvu je prilicno tezak i treba dosta odricanja i patanje da se sve to pregura, ali je covek jak u borbi protiv nepravedne presude sistema i spreman na sve.
Jos jedna bitna stvar je da ukoliko se odlucite da ne stupite na izdrzavanje kazne to se u zakonu definise kao vase pravo da ne stupite na izdrzavanje, a ako dovoljno vremena uspete da izbegnete odvodjenje, treba znati da kada nastupi apsolutna zastarelost istog vas momenta pustaju iz zatvora, recimo ostalo vam je 15 dana do
apsolutne zastare, lezacete samo 15 dana (clanovi 105 i 107