Kemijski procesi uzgoja

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
08.04.2008
0
0
0
111
Pozdrav i poštovanje. PLUR!

Već neko vrijeme pratim ovaj forum i raspravu na njemu. O uzgoju i kako bi trebalo.
Već isto tako podosta vremena sam proveo na shroomery i mycotopia forumima tražeći odgovore na određena pitanja. Istina da nisam ljude tamo ispitivao o tome, ali eto. Čini se da je došlo vrijeme da postavim pitanja ne samo sebi već i Vama ovdje.

Pitanje je sljedeće.
Da li je itko pratio koji kemijski elementi ulaze u igru?

Moje shvaćanje istoga je ovakvo...

Znači psilocybin je C12H17N2O4P

Što znači da za njegovo stvaranje trebaju biti zadovoljene količine ugljika, vodika, dušika, kisika i fosfora.
Znamo da je molekularna masa 284.25 g/mol

Što znači da za jedan (1) gram psilocybina treba:

507.06 mg ugljika (C)
60.28 mg vodika (H)
98.55 mg dušika (N)
225.14 mg kisika (O)
108.97 mg fosfora (P)

Jedan gram ovog spoja je jako puno ... vjerojatno dovoljno za 500-tinjak putovanja
ako uzmemo da je 2mg sasvim dovoljna aktivna doza.

Uzimajući u obzir da su gljive oko 90% voda. (valjda) Prema nekim izvorima P. cubensis sadrže oko 0.45% psilocybina i 0.25% psilocina (suhe).
Znaći ... 1 gram suhih sadrži 4.5mg psilocybina i 2.5mg psilocina.
No nekako misli m da je to malo veća vrijednost od realne. Ispravite me kao se varam.

Prema navedenome trebalo bi oko 250g suhih gljiva za 1 gram psilocybina
Što bi bilo 2.5kg svježih (recimo).

Znači sad recimo da imao masu koju trebamo uzgojiti (2.5kg).

Da li netko zna koliko one trebaju ostalih elemenata tipa kalcij (Ca) , natrij (Na), kalij (K), magnezij (Mg) ...itd. Možda nekih vitamina? itd.

Oprostite što pokušavam iz ovoga napraviti znanost. Ali pošto nemam mogućnosti za eksperimentiranje pribjegao sam teoretskom razmatranju ovog problema.

Pa ako itko ima kakvih ideja, rješenja, pitanja... razmišljanja. Neka ih slobodno podjeli, pa ćemo nadam se doći do nekog rješenja koje će koristiti mnogim ljudima koji se bave uzgojem. Da budu plodnije i potentnije. ;-)

Peace, Love, Unity & Respect!
-Amandel teh chemist
 

EXARP

Aktivan Član
10.12.2006
488
66
48
50
Nemožeš tako po organskoj kemiji :b_woot:. C12H17N2O4P neznaći ništa jer je to empirijska formula koja govori o tome od čega se sastoji, a ne kako su atomi povezani. Nezna se jel to P vezan za O ili za C itd, a i o tome ovisi sinteza. Takodje mi se čini, nisan siguran, da je negdi oko 1% ukupnih alkaloida u gljivama (PC) u prosjeku, šta donosi 10 mg dozu ukupnih alkaloida po gramu. I odgovara nekoj okvirnoj shemi doziranja psilocibina 10-50 mg po dozi.
A to jel trebaju sve elemente koje si nabroija...trebaju; sve ih trebaju. A koliko? Pa onoliko koliko ih u hrani ima. Ako misliš podignit količine psilocibina, uzgajaj ih u gnjoju jer izađu i skoro duplo teže a i duplo jače (moguče jer je gnjoj bogat dušikovin spojevima, a oni su ključni za sintezu bilo kojeg alkaloida). Očito je da mora bit i fosfora jer i bez njega nema psilocibina.

A ako te zanima kako nastaje psilocibin, radije razmatraj rutu triptofan-->triptamin-->dimetil-triptamin-->4-OH-dimetiltriptamin-->psilocibin. Ima još jedan prekursor u sintezi za koji san čuja i po osobinama je keton. Ova ruta je čisto moje mišljenje.

Mislim da si postavija dosta teško pitanje,a odgovor bi moga dat jedino neki kemičar, ili biolog možda? Ima li koji, nek se :callyou:
 
08.04.2008
0
0
0
111
Kemijska formula je upravo zbog količinskih odnosa elemenata. A strukturna je sasvim nešto drugo. A svi elementi koju ulaze u reakciju i izlaze iz nje.
Bilo bi lijepo kad bi netko tko je u mogućnosti da spali jednu gljivu u nekoj zatvorenoj posudi i da vidi što je ostalo. Istina je da će doći do raspadanja spojeva, ali opet količina elemenata koji su sadržani će ostati ista.

Možda bi trebali probati ekstraktirati psilocybin iz same gljive. Više u svrhu određivanja neke prosječne količine nego konzumaciji iste.

Bilo bi dobro ustanoviti i koja je najbolja pH za hranjivi medij.
Koliko sam pročitao više vole lužnati medij. Ali ... opet koliko lužnati? pH 7? pH 13?
Jel' u običnom uzgajanju biljaka se zna desiti da se korijen biljke spali od pretjerano jakog gnojiva. Mislim da gljive nisu iznimka (istina nemaju korijen, ali anyway). Tako da uvjeti ipak trebaju biti u nekim razmjerima.

Ruta triptofan-->triptamin-->dimetil-triptamin je dovoljan za promatranje. Jer DMT sam po sebi je vrlo jak halucinogeni spoj. Nažalost oralno ne aktivan. Ali ima ga u dobroj većini biljaka koje rastu u našoj okolici. Agacija npr. ;-) Mimoza ;-) i još mnoge trave na poljima.

Pomalo me frustrira to što ne mogu vršit eksperimente na ovom polju (previše znatiželjnih očiju, nedostatak vremena, aparatura i znanja na nekim mjestima).

Volio bih da se ova tema pokrene u jednu debelu raspravu, ekperimentiranje, i pronalaženje optimalnih uvjeta koji vjerojatno donose najveću moguću plodnost. A ne uzgajanje zbog konzumacije. ...

Da dodamo jednu znanstvenu dimenziju cijeloj toj sferi.

Love & resepct!
P.L.U.R.

-Amandel-
 

elephant0r

Vutra Veteran
17.09.2007
1.495
60
0
39
Znanstvena dimenzija prirode ce uvjek biti samo blijeda kopija originala i to je bezvremenska cinjenica. Cemu se zamarati kada je ono pravo nadohvat ruke?

Inace sve ove filozofije ti padaju u vodu samo iz cinjenice da je gljivu dovoljno opskrbiti svime sto joj je potrebno, a ona ce sama regulirati izmjenu tvari ovisno o svojim potrebama. Ne mozes ubaciti tocno 3mcg bakra i ocekivat da si joj to ubacio u usta i netreba joj vise.. isto vrijedi i za sve ostale elemente koje pokusavas "pobrojati".. :rofl:

Ne kuzim cemu izmisljati toplu vodu? Optimalni uslovi za uzgoj vecine gljiva se vec jako dobro znaju i primjenjuju..
 

EXARP

Aktivan Član
10.12.2006
488
66
48
50
Aha, tebe samo zanimaju elementi koji čine psilocibin i rodbinu mu. Ok, je, ali svejedno tako nečeš dobit. To je već analitička kemija koja zahtjeva i opremu, i precizne vage itd.

Extrahirat psilo za kemijsku analizu? U našin uvjrtima...Opet ti treba oprema da bi ga moga kvantificirat. Lako ga je extrahirat (u biti i nije ali) ali mirit...A i nije samo psilocibin u pitanju; nego i psilocin. A moguči su tragovi baeosticina i nor-baeosticina. Bez laboratorija, zaboravi na išta ozbiljno. Psilocibin se topi odlično u vručoj vodi,ali u etanolu slabo. Psilocin je obrnut, Oboje se otapaju u blago kiseloj sredini (ka i svi alkaloidi).

Gljivarci vole negdi između 7 i 8 jer preko 8...to već lagano nagriza.

Akacija, mimosa, phallaris, Desmantus (nema ga u nas ali...) sve su pune DMT-a. On je psihodelik koji je najviše zastupljen u prirodi. Imamo ga i mi, ljudi. Sve su te biljke već ispitane, ali masa njih sa sobom nosi i dodatne triptamine koji mogu bit opasni. Osobito u čistoj formi. A opet bez opreme teško ih je razdvajat bez gubitaka.

Ruta koju san naveja je jedina za prokužit kako se šta spaja. Iz empirijske možeš izvuč jedino mase (a možeš i iz strukturne) ali nemožeš uopče skužit šta se tu zbiva. Za skužit treba znat organsku kemiju. I treba poznavat sve kemikalije koje su u gljivi, jer neke su katalitzatori u procesu sinteze psila, neke samo utiću na rast...

A ko će to uzgajat gljive samo radi kemijske analize? Ako želiš največu plodnost i potenciju uzgajaj ih u gnjoju, dodaj malkice vapna, obezbjedi ostale uvjete.
A kad završiš školu i budeš u mogučnosti koristit nekakav profi lab (sa svon opremon, kromatografom, reagensima itd) onda razmišljaj o tome koliko čega. Na kraju krajeva, samo analizom psilocibina nečeš ništa o uzgoju doznat.

A znanstvena dimenzija je već dodana: zar rad na sebi uz pomoć entheogena nije znanost?

Sve u svemu, odlična ideja ali... mission impossibile.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.