Kjuranje

Hesi Hempatia Seedstockers Organics Nutrients
22.12.2010
15
1
3
34
Pozdrav svima,imam jedno pitanje u vezi curinga,naime zanima mel da se moze curat u plasticnim posudama(npr. proteinske kante,tuperware...) ili je najbolje stavit sve u staklenke?tnx
 

DrGreen

Aktivan Član
17.09.2011
57
12
0
34
Hm, ja mislim da curing u staklenkama nije baš najbolji oblik curinga. Kad sam skinuo biljke i osušio ih i probao bez curinga, dim je bio prefin!
Otkad sam ih stavio u staklenke,odjednom su se pretvorili u sranje.
Dobar miris, dobro sve, ali okus je zaqurac.
Ne znam gdje sam zeznuo, možda trava nije bila dovoljno suha, ali nešto se grdo sjebalo u staklenim teglicama.
Mislim da za pravilni curing u staklenim teglicama treba biti od 60 - 70% relativne vlage da bi započeo uopće proces kjuranja...I da trava treba biti ful suha jer inače se hedovi počnu znojiti i ponovo se vraća ona zelena odvratna aroma klorofila. Tako da ako je relativna vlaga u tegli previsoka, sve ode u *****, a ako je preniska isto sve ode u *****.
Mislim da se to dogodilo meni u ovoj prvoj turi......... Tako da to je cijela nauka oko "kjuringa" i nije baš jednostavno dobro napraviti taj proces.
Mislim da ja više neću koristiti tu metodu kjuringa u staklenim teglama nego ću smisliti nešto drugo.
A što se tiče plastičnih tupperware - mislim da je to čak bolje nego staklena tegla.
I da, mogu reći da sam skužio kako lisće i mali vrhići koje stoji u nekim knjigama sprešani malo duže vremena bude skroz slatko za pušit i curing bude odličan.
pz
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Influence

herb-o-logist

Aktivan Član
05.04.2011
178
25
0
31
DrGreen je napisao(la):
I da trava treba biti ful suha
Bit kjuringa i je da trava nije presušena te je vlaga u hedovima ravnomjerno raspoređena.
Znači kad se hedovi maknu sa sušenja i stavljaju na kjuranje izvana su onako "krispi", a iznutra još uvijek lagano vlažni. Kad se stave u posudu u kojoj se kjuraju vlaga se iz sredine heda ravnomjerno rasporedi po cijelom hedu. Zatim opet idu van i suše se vrlo kratko dok izvana ponovo ne postanu potpuno suhi. Onda se vraća nazad u posudu i opet se ono malo vlage ravnomjerno rasporedi po hedu. Nakon toga je dovoljno s vremena na vrijeme izvadit ih na zrak i provjerit jel se pojavila plijesan. Rezultat toga je da vlažnost u najboljem omjeru, znači ni presuho što nevalja, ni prevlažno, a miris i aroma vutre se poboljšava.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Zlo&Naopako

DrGreen

Aktivan Član
17.09.2011
57
12
0
34
mislim da je to najgore kaj možeš napraviti sa hedovima H_o_L..... treba bit skroz suho da grančica onako fino KRCK pukne i tek onda idu u tegle.....ako su vlažni hedovi iznutra, sve ode u qurac ako ih staviš u tegle. barem iz mog iskustva.... prvu turu hedova sam shebo tako, a druga tura nadam se da će bit malo bolja.
 

herb-o-logist

Aktivan Član
05.04.2011
178
25
0
31
Mislim da smo se krivo razumjeli. Hedovi moraju imat malo vlage u sebi, inače se mrve u prašinu. I kad su izvana potpuno suhi i kad grančica puca pri savijanju u sredini heda još uvijek ima malo vlage. Nisam mislio na tako veliku količinu vlage da je grančica još elastična ,a hedovi se ne mogu ni pušit. To je količina vlage kad su hedovi potpuno pušljivi i normalno gore, znači oku nezamjetna količina vlage. Ali taj minimum vlage mora bit. Tebi je vjerojatno onda bilo više vlage od tog minimuma. Nekidan sam naletio na sliku koja to dobro prikazuje, potražit ću pa ako nađem, postam ;)
 

Etajglecha

Aktivan Član
24.02.2009
160
23
18
28
herb-o-logist je napisao(la):
Bit kjuringa i je da trava nije presušena te je vlaga u hedovima ravnomjerno raspoređena.
Znači kad se hedovi maknu sa sušenja i stavljaju na kjuranje izvana su onako "krispi", a iznutra još uvijek lagano vlažni. Kad se stave u posudu u kojoj se kjuraju vlaga se iz sredine heda ravnomjerno rasporedi po cijelom hedu. Zatim opet idu van i suše se vrlo kratko dok izvana ponovo ne postanu potpuno suhi. Onda se vraća nazad u posudu i opet se ono malo vlage ravnomjerno rasporedi po hedu. Nakon toga je dovoljno s vremena na vrijeme izvadit ih na zrak i provjerit jel se pojavila plijesan. Rezultat toga je da vlažnost u najboljem omjeru, znači ni presuho što nevalja, ni prevlažno, a miris i aroma vutre se poboljšava.Potpisujem. :))))))
 

Monk

Aktivan Član
26.09.2011
137
18
0
32
Mislim da herb-o-logist ima pravo. Znas ono kad sjeckas head skaricama da uvijek okolo u prasinu pretvoris dok sredina vrha bude mnogo gusca, vlaznija i tvrda te se nemoze bas u prasinu nasjeckat..tako da vjerujem da imaju odredeni postotak vlage u sebi.
 

SiD

bože petra!!!
Vutra Veteran
15.01.2008
1.088
634
138
34
tupperware... :thumb:

neću puno komplicirati, ali svakako mislim da je bolje!
 
22.12.2010
15
1
3
34
Hvala vam svima koji ste si dali truda odgovorit...odlucio sam da ce bit plasticne posude,sad dal ce to bit tuperware ili nes slicno jos nisam odlucio.Hvala ljudi i neka vas dim gandje prati ma di god bili!peace
 

camelonus9

Aktivan Član
07.10.2011
173
18
0
40
Pozdrav ljudi!
Posto mi je ovo prvo susenje,citam i trudimm se da shvatim.Meni se jedna biljke nakon 2 1/2 dana osusila pristojno na ventilaciji u boxu,te sam je oslobodio grancica i vrhove stavio u staklenu teglu.Ima extra aromu ali sad ne znam sta dalje? Da li da drzim otvorenu teglu ili zatvorenu? Plasim se da ne pobudjave. Inace,tako je suva da je spolja krispi i bez problema se pusi.
Imam jos jednu na susenju,ali ona je bila malo deblja i nije se ni slicno osusila.
Hvala unapred!!
 

metalmaniac

Sve već piše na forumu, koristite Search. :)
Prijatelj Foruma
16.10.2009
3.117
6.006
298
51
svaki dan otvaraj teglu, izvadi vrhove, provjeri ih i pusti da se prozrače pa natrag u teglu...