klonianje pomocu hesija

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

slobodan

Aktivan Član
16.08.2010
329
70
0
72
znam da cete pomisli "evo jos jedna tema vezana za kloniranje" pa cete i shodno tome zeleti da me premestite ili obrisete,ali evo odma na pocetku texta da zamolim da to ne cinite,ako je moguce... ali svakako ako remetim neka od pravila foruma,samo po kratkom,brisite... :) naime odlucio sam se da napisem ovaj kraci text,jer me njih dosta pita kako,sta pa de se ne ponavljam svaki put,evo jedne kompletne teme u kojoj cu pokusati detaljno da opisem ceo postupak,a i objasnim upravo zavrseni uspesni experiment koji sam sproveo.

kako i sama tema kaze rec je o kloniranju.
ono sto bi odma na pocetku zeleo da kazem jeste da klonovi vole malo topliju sredinu i visoku vlaznost vazduha. neke odgovarajuce brojke bi bile oko 26'c-28'c temperatura u kloneru,i vlaznost vazduha od 95%.bilo bi jos i dobro ako je moguce da se kloner stavi na grejac za terarijume,kako bi grejali biljke od dole.jako je bitno da im vlaznos bude u prvih 5 dana sto veca.
svetlost bi trebala da bude konstantna,znaci sijalica radi svih 24h. koristi se sijalica koja isijava plavi spektar boja. za svoj kloner cije su dimenzije oko 70x30 koristim nekih 10000lu i savim je dovoljno,posto je bespotrebno da imaju vise svetlosti.za klonove ne vazi ono zlatno pravilo sto vise svetlosti bolje,jer mi zelimo da biljka trosi snagu na razvijanje korena a ne da nam raste u visinu.
e sad ovo su neka osnovna pravila kojih bi trebali da se pridrzavamo,kako bi biljkama omogucili da sto brze puste koren.

proces uzimanja klona
bitno je napomenuti da se klonovi uzimaju iskljucivo u vegetaciji.biljka treba da bude lepo razvijena i zdrava.ako je biljka kojim slucajem hermic,takvi ce i klonovi da nam budu.najcesce se uzimaju sa donjih grana,pa navise.buduci klonovi koji su uzeti sa samoga vrha biljke,su i najbolji,tj najbrze su mi se primali do sada.uvek se sece grana sa tri internode odnosno sa tri para listova.tu gde uzmemo klona,biljka nastavlja da raste tako sto tera dve nove grane.ako nam je grana dovoljno dugacka sa te grane mozemo da uzmemo i 2,3 klona,jedino sto ce onda oni kada budu rasli,terati dva vrha.
od opreme su nam potrebne skalper,alkohol,platno i makaze. ja koristim one vinogradske sa izduzenim vrhom,posto je lakse prici biljci. najpre cemo dezinfikovati skalper i makaze. zetim cemo da odsecemo deo grane sa tri para listova i to tako da rez bude pod pravim uglom u odnosu na granu i da se nalazi na sredini izmedju treceg i cetvrtog para listova.donje listove secemo skroz,srednj cemo da prepolovimo a skroz gornje nediramo. visina klona nije bitna,nju nam diktira sam razmak izmedju listova.
kada smo taj deo zavrsili,uzimamo skalper i na mestu gde smo odsekli secemo je ponovo ali sad pod uglom od 45',i "sastruzemo" koru biljke u visini 2cm.to "sastruzemo" nemojte bukvalno da shvatate,vec noz naslonimo na biljku i povucemo ga blago. u tom delu biljka ce da dobija koren.
kada smo taj deo zavrsili klon je spreman da ga potopimo u hesi root complex. potapamo ga na dubinu od 2cm i tu ostavljamo narednih 1h da miruje, a rastvor dobijamo tako sto na 1lvode sipamo 50ml hesi root complexa i naravno podesimo ph da bude oko 6,5.vodu koju koristimo gledamo da bude stara bar jedan dan.
kada je odstojao, vadimo ga otresemo visak tecnosti i potapamo u hesi clonfix u kojem ga drzimo nekih deset sekundi,na dubini od oko 2cm. u tom delu gde je biljka bila potopljena mozemo da ocekujemo i da ce pustiti koren.nakon clonfixa biljku stavljamo u pripremljenu zemlju,koko diskove ili kamenu vunu.
ako se odlucimo za zemlju bitno je da ona nebude jaka,i ja licno je mesam u razmeri od: 50%terra magma, 30%perlita, 20%vermikulita. namerno ima vise perlita i vermikulita. a za posude koritim plasticne case od 0,05l kojima sam na dnu probusio jednu rupu da bi visak vode mogao da izlazi. u sam kloner na dno stavim perlita debljine nekih 2cm,i onda na njega redjam,case ili kamenu vunu... moram da napomenem da mi je zemlja nekako favorit za pocetnike jer u sebi sadrzi vec potrebnu prehranu za sam pocetak. ali isto tako treba voditi racuna da zamlja nebude prejaka,kako nebi sprzili biljku.
kada se klon nalazi u casi a casa unutar klonera biljku zalivam pomocu prskalice narednih 5 dana na svakih 6h,zatim narednih 5 dana je zalivam na svakih 8h,i narednih 5 dana na svakih 12h. ph vode je 6,5,i nanosim ga u sitnom mlazu izdaleka po listovima,a visak vode se sliva u case gde opet kasnije izadje na rupu koja se nalazi na dnu case. nakon 15 dana biljka je 100% spremna za rasadjivanje u vece posude.
posto su case koje koristim bele boje,umotam ih u foliju da svetlost nesmeta korenu. ako skinemo foliju mozemo lepo da vidimo kako se razvio korenski sistem. za drugo presadjivanje koristim case od 0,5l i u njima ih drzim narednih 10 dana. u tom perodu biljke zalivam sa vodom ph6,5 i dodajem i hesi supervit u vodu. malo ga vise razredim tako da ide u razmeri 6lvode jedna kap hesi supervita,sa svakim zalivanjem. nakon 10 dana ih presadjujem u zavrsne posude,tj u posude u kojima ostaju do kraja. i nastavljam da zalivam sa svakim zalivanjem sa hesi supervitom u razmeri 4l vode na jednu kap.ja licno biljku ostavljam u velikoj posudi naredne dve nedelje i stavljam na cvetanje. svakako jos tih nekih 7 do 10 dana dok ne pokaze pol ona raste u visinu... ali vi je opet drzite u vegetaciji koliko vam odgovara.

ovo gore napisano osnovno pocetno znanje koje je potrebno za sam pocetak. mislim da sam sve sto sam planirao napisao,ali ako nisam dopunice kolege ili pak ja.

e sad ono interesantno sledi...:)
naime,sproveo sam mali experiment i manje vise sto se tice same pripreme sam uradio kako sam gore napisao,ali sam klonove stavio u box sa mamom,gde je rezim svetlosti bio 18/6. znaci 18h svetlosti,6h mraka. temperatura u boxu kada je svetlo bilo upaljeno bila je 25,5'c, a u kloneru 28,5'c,a vlaznost u kloneru je bila samo 85%. u boxu za mamu se nalazi mh sijalica. a kada sijalica nije radila temperatura u kloneru je padala na 22,5'c,a vlaznost se povecavala na 95% pa i vise... udaljenos od klonera i sijalice je bila veca u odnosu na sijalica/mama,i iznosila je 1m.
takodje sam uzeo i case od 0,5l i u njih stavio odma klonove. oko svake case sam uz pomoc obicne zice napravio ram od obicne zice i na nju navukao obicnu providnu kesu za zamrzivac,tako da je dole bila zatvorena,kako bi zadrzala vlaznost onutar kese. zica je potrebna da kesa nepadne na casu tj bilku.
ostavio sam biljke 20 dana na ovaj nacin pre nego sto sam im skinuo kese,i one iz klonera rasadio u vece case.

zakljucak: bilo je uzeto 10 klonova za kloner i 10 klonova za case tj kese. jedan klon koji je bio u kloneru se samo nije primio, a ostali su se svi primili. namerno sam uzeo vise klonova,jer sam mislio da ce se primiti svega par komada ili ni jedan,ali eto skoro da su se svi primili i na ovakvom rezimu svetlosti odnosno ovakav nacin... tako da ako nema kloner za prvu priliku komotno moze da se posluzi sa obicnim kesama...


nadam se da sam napisao sve sto sam planirao i koliko toliko razjasnio sam postupak kloniranja
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Zlo&Naopako

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
278
63
22
:eek:hno:sorry stari al ovo ti je repost teme o kojoj se pisalo mnogo puta i ne samo to nego su drugi postovi argumentirani sa slikama dok tvoj nema ni jedne tak da po meni bez potrebe al ajd ako te veseli bar probaj nac temu o kojoj se nije pisalo .
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.