Evo da se malo nadovežem na temu!
Slobodan je sve bitno več reko a ja ču malo doktorski.Ko prvo svjetlo netreba da bude prejako kod klonova jer se vrlo lako može spalit isi.Klon je biljčica koja dok se ne okorjeni sve što joj treba uzima preko lišča.Jako svjetlo če spalit klona 100%.Gore sam pročitao prskat listove svaka 3 dana.Velika neistina!!!Listovi su uvjek vlažni ako se održava vlaga od cca 90%.Klonovima je najbitnija vlažnost u klon boxu!A za održavanje takve vlažnosti treba više puta dnevno prskati klonove.VIŠE PUTA DNEVNO!!! Ili napraviti spravicu ko kolega Stoner koja če donekle održavati vlažnost u klonboxu.Zavisno od jačine svjetlosti,jače svjetlo suši box.Stvar za razmišljanje pri odabiru svjetla za klonbox.
Šta se temperature tiče več je rečeno,znači nekih 27,28 bi bilo idealno.Stime da bi bilo dobro da se dno klonboxa zagrije jedno 3,4 stupnja više da grije mediji u koji smo stavili klona.To se radi jer korijen voli višu temperaturu pa to pospješuje brže i bolje okorjenjivanje.Znači koji god mediji odabrali dobro je da stoji u posudi sa nekih centimetar vode koja je grijana od ispod sa grijačem za terariji.Automacki pospješuje i samu vlažnost u klonboxu zbog laganog isparavanja iste vode sa dna.
Odgoor za rastu pa se vračam na temu.Rasta mislim da tvoja baka a sigurno prabaka nije znala ni za praškove ni za gelove a radila je reznice od svega i svačega.Zar ne???
Znači koju stvar za okorjenjivanje odabrati je jako relativno.Sve je dobro dal to bio gel ili prašak ili ništa.To če samo se manifestirat u vremenu trajanja okorjenjivanja.Znači neko ko radi samo sa vodom trebat če mu 20ak do mjesec dana da dobje klona spremnog za presađivanje a neko ko radi sa clonexom u gore navedenim uvjetima može imat gotovog klona za presađivanje za nekih 10ak dana.Pa svakom na odabir!
Što se medija tiče dobare su Jiffy tablete ko šta kaže kolega Haze.Ja ih ne upotrebljavam al sam vidio kod kolega.Jednostavno rukovanje i jako čisto sobzirom da je zemlja.A znači čim je zemlja ima i malo hranjivih sastojka unutra.Što nije slučaj kod drugih medija.Zato mu dajem prednost!Moje mišljenje i pokazalo se najbolje jeffy tablete i tvrdi clonbox koji možete kupiti u bilo kojem vrtnom centru.Ima čak i utore za postavljanje jeffya unutra najbolje i najednostavnije rješenje.Normalno uz uvjete koji su gore navedeni.
Ja osobno radim sa rockwolom i ide mi dobro.Igram se sa nutrientima da složim svoj omjer.Mada nebi trebao jer ide i bez dohrane.Al kako kažu najbolje se uči na svojim greškama.Zanima me kako če da se odnese.I mogu da vam kažem da sam ih spalio brdo.Al nije problem kad imaš velike mame imaš šta da režeš.Jer kad se naviknu na rezanje nemožeš hi obuzdat.Mora da hi režeš i kad ti klonovi netrebaju.Pa imam na čemu da se učim.
E sad malo o samom postupku odrezivanja!
Gore sam pročitao da je rečeno da grančica mora imat 15ak cm.Nije istina!!!Ne gledaju se cm nego internodi!Grančica se reže između 4 i 5 internoda.Na nekih 5 mm od 5 internoda prema 4.Ravan i čisti rez!E sad neko odmah kako skine grančicu rješava istu odmah a neko ne.Ja ne!Ja odrezane grančice stavljam u čašu vode dok ne odrežem i ostale potrebne mi grančice.Zašto u čašu sa vodom?To se radi da nebi ušlo zraka u grančicu tamo dije odrezana.Ako se to desi ništa od našeg klona.Tako kad odrežem potrebite grančic i sve su ljepo u čaši sa vodom.Namiru sredim mamu,počistim za sobom,spremim si mediji za buduče klonove i potreban alat.Pa namiru počinjem cloniranje.
Rekli smo da je grančica odrezana ravnim i čistim rezom.To mame jako vole,ravan i čisti rez!!!Ja imam sljedeči postupak.Najprije rješim lišče,ono veče recimo sa 3 internoda odrežem na pola.Sa 2 internoda ako je poveče negdje 1/4 lista skinem ili samo vrhove.Sa 4 internoda je istrimano skroz jer če taj dio biti u odabranom mediju za klona.E kad sam tako obradio listove mog buduček klona krenem lagano sa skalpelom da skidam dlačice sa stabljike nekih 2 do 4cm na mjestu koji če bit novi korjen.Gore sam pročitao da se skida kora.Netočno!!!Ne skida se cjela kora biljčice nego se samo lagano skidaju vlasi.Kako bi se napravila lagani prorez do biljke u kojem če naša stvar za okorjenjivanje lakše proči i napreviti korjen.Neki čak ne skidaju vlasi nego zarezuju biljku više puta.Lagano po stabljiki tako da naprave ko neku rebrastu stukturu u koji če smjesa za okorjenjivanje lakše prodjeti.Jer bez tih stvari smjesa za okorjenjivanje djeluje samo na onom mjestu gdje smo stabiljku odrezali pod kutem od 45 stupnjeva.Tako da dobjemo što voeču površinu za dobivanje novog korjena.Stime i veču šansu da če naš klon preživjeti tu fazu.Znači sad kad sam odradio skidanje vlasi(ja koristim tu tehniku a ne pravljenja recki)odrežem stabljiku na dnu pod kutem od 45.I taj kut od 45 se radi pod tim kutom da se dobje što veča površina za djelovanje smjese za okorjenjivanje.Stavljam biljčicu u smjesu za kloniranje(ja koristim clonex,dokazano najbolji)10s pa u mediji.Pazeči da ostane na biljčici smjese,mislim na grančici mora ostat smjese.
Lagano stavim u mediji koji ima rupu ili mediji u koji smo napravili rupu.Lagano stisnem gore da ne prolazi svjetlo do korjena.Ako svjetlo prodje do korjena jer nismo dobro zatvorili rupu ništa od okorjenjivanja.Evo to su stvari na koje treba obratiti pažnju pri kloniranju.
Moram napomenut da je kloniranje vrlo stresno za novog klona i zbog tog razloga nije za početnike.Ali opet ponavljem,najbolje se uči na svojim pogreškama.Nemojte se obeshrabrit zbog velikog postotka mortaliteta u startu.Normalna stvar!
Ima još jedan način kloniranja koji se smatra puno manje stresan od klasičnog.A to je način koji sam gledo kod svoje bake kako radi reznice vočaka.Taj je način ljepo objasnijo kolega Bjelac
https://forums.vutra.org/content/369-Kloniranje-na-jedan-drugi-nacin.
Nadam se da sam bio od pomoči.
Pozdrav