Kloniranje Detaljno

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

zla zla

Aktivan Član
06.10.2009
92
2
0
38
znam da ima nekoliko tema vezano za kloniranje ali ni jedna nije detaljna. Mene zanimaju detalji.
konkretno temperatura najpogodnija za klijanje kod klonova.

e dajmo malo i o gelovima i praskovima za kloniranje, gde naci , cena ,zasto gel a zasto prah

Hvala svim valjnim da pomognu
 

HazeSeeker

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
06.09.2008
2.240
1.666
188
Amsterdam-Barcelona-Prague
www.vutra.org
Gel , prah ili ni jedno .... svejedno je , to je subjektivna stvar . Probaj sam i jedno i drugo a probaj i bez ičega pa vidi koje ti paše .
Za medi u kojem češ ih klonirat preporučujem jiffy tablete (probao sam i rockwool i zemlju ) jer imaju naj veči % ukorjenjebih i zdravih reznica . Bar u mom slučaju.
Što se temp. tiče klonovima paše malo veča temperatura nego biljkama u veg. fazi , znači idealno bi bilo da su klonoivi na temp. od 25C a medij da je na malo toplijoj površini poput postelje grijane nekakvim grijačem . Razlog je jednostavan ,,,,klonovima paše toplina ...znači ako budu na 30c opet dobro ..možda čak i bolje .

pozz
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
rasta,mislim da je sve moguče ko zna šta radi i ima u rukama.Nisan nikad klonirao pa ti neželim ni savjetovati,osim da se posvetiš osnovama i uzgojiš jednu krasnu biljku koja te radi sa zadovoljstvom,onda nek dođu klonovi na red.Nemoj se zamarati naprednim grovanjem da ne doživiš konfuziju i ono osnovno površno shvatiš.Korak po korak,i napreduj kao u svemu u životu,polako,kvalitetno i sa strpljenjem:)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Bizzzo

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
Pa ok,ja samo kažem:)Inače,za okorjenit klonove VODA je No.1.Klonovi zahtjevaju puno vlage!
 

slobodan

Aktivan Član
16.08.2010
329
70
0
74
mene interesuje takodje kloniranje pa sam po tom pitanju procitao i pogledao sve sto mi palo pod ruku.

zasada je to samo teorija ali uskoro ce biti i praksa!

klona secemo pod uglom od 45' sa grancica duzine 15cm,uvek se uzima kad je biljka u vegetaciji . bila je diskusija da su vrhovi bolji za klonove al ne bi da zalazim u to. kada odsecemo grancicu oljustimo koru sa nje u deblini 1mm i visini oko 2.5cm na mestu gde smo odsekli. zatim uzimamo nesto za zakorenjivanje (prasak,gel..) i potopimo ga u to i drzimo 10 sekundi. zatim ga potapamo u kamenu vunu pa u box i to sa vlaznosti od 95%,i temperaturom od 28'c. bilo bi dobro kupiti i grejac iz terarijuma i staviti ga ispod boxa,kako bi mu grejali dno(bilke vise vole tako). kamenu vunu smo prethodno potopili u destilovanu vodu. a ispod nje se cak preporucuje i drenaza u visini 2cm. svetlost ne teba da bude prejaka,ali u svakom slucaju uzimas plavi spektar recimo cfl45w 6400k daje oko 3000lu.sa vremena na vreme recimo na svaka 3 dana bilo bi dobro i poprskati lisce sa vodom.u ovim uslovima biljka je spramna za presadjivanje za 15 dana. za box mozes da inprovizujes kao neko od starijih iskusnijih clanova hydroponik grow by mr.dr.Smok Cloner by stoner
 
  • Sviđa mi se
Reactions: visimir and fr3nky7

zla zla

Aktivan Član
06.10.2009
92
2
0
38
Sto se tice mog iskustva sa kloniranjem uspeli si mu samo oni koj su bili u vodi u kojoj je bila pumpa za vazduh, sve to bilo je u boxu za cvetanja na temp oko 28 C. Tako da je temperatura jedna od bitnijih faktora ako ne i najbitnija. za svetlo se zna sto vise to bolje.

Sad me interesuje vezano za supstrat. sta je najbitnije, da li dovoljno vazduha i proticanje vode ili zadrzavanje vode. Malo detalja oko toga. Da na pravimo jednu kompletnu temu sto se kloniranja tice.

Inace kloniranje je jako bitno, jel ako zelimo vise sadnice jedne sorte, bar u srbiji ne mozemo dobiti vise od 5 semenki iste. A i jeftinije je pozabaviti se kloniranjem.
 

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Evo da se malo nadovežem na temu!
Slobodan je sve bitno več reko a ja ču malo doktorski.Ko prvo svjetlo netreba da bude prejako kod klonova jer se vrlo lako može spalit isi.Klon je biljčica koja dok se ne okorjeni sve što joj treba uzima preko lišča.Jako svjetlo če spalit klona 100%.Gore sam pročitao prskat listove svaka 3 dana.Velika neistina!!!Listovi su uvjek vlažni ako se održava vlaga od cca 90%.Klonovima je najbitnija vlažnost u klon boxu!A za održavanje takve vlažnosti treba više puta dnevno prskati klonove.VIŠE PUTA DNEVNO!!! Ili napraviti spravicu ko kolega Stoner koja če donekle održavati vlažnost u klonboxu.Zavisno od jačine svjetlosti,jače svjetlo suši box.Stvar za razmišljanje pri odabiru svjetla za klonbox.
Šta se temperature tiče več je rečeno,znači nekih 27,28 bi bilo idealno.Stime da bi bilo dobro da se dno klonboxa zagrije jedno 3,4 stupnja više da grije mediji u koji smo stavili klona.To se radi jer korijen voli višu temperaturu pa to pospješuje brže i bolje okorjenjivanje.Znači koji god mediji odabrali dobro je da stoji u posudi sa nekih centimetar vode koja je grijana od ispod sa grijačem za terariji.Automacki pospješuje i samu vlažnost u klonboxu zbog laganog isparavanja iste vode sa dna.

Odgoor za rastu pa se vračam na temu.Rasta mislim da tvoja baka a sigurno prabaka nije znala ni za praškove ni za gelove a radila je reznice od svega i svačega.Zar ne???

Znači koju stvar za okorjenjivanje odabrati je jako relativno.Sve je dobro dal to bio gel ili prašak ili ništa.To če samo se manifestirat u vremenu trajanja okorjenjivanja.Znači neko ko radi samo sa vodom trebat če mu 20ak do mjesec dana da dobje klona spremnog za presađivanje a neko ko radi sa clonexom u gore navedenim uvjetima može imat gotovog klona za presađivanje za nekih 10ak dana.Pa svakom na odabir!
Što se medija tiče dobare su Jiffy tablete ko šta kaže kolega Haze.Ja ih ne upotrebljavam al sam vidio kod kolega.Jednostavno rukovanje i jako čisto sobzirom da je zemlja.A znači čim je zemlja ima i malo hranjivih sastojka unutra.Što nije slučaj kod drugih medija.Zato mu dajem prednost!Moje mišljenje i pokazalo se najbolje jeffy tablete i tvrdi clonbox koji možete kupiti u bilo kojem vrtnom centru.Ima čak i utore za postavljanje jeffya unutra najbolje i najednostavnije rješenje.Normalno uz uvjete koji su gore navedeni.
Ja osobno radim sa rockwolom i ide mi dobro.Igram se sa nutrientima da složim svoj omjer.Mada nebi trebao jer ide i bez dohrane.Al kako kažu najbolje se uči na svojim greškama.Zanima me kako če da se odnese.I mogu da vam kažem da sam ih spalio brdo.Al nije problem kad imaš velike mame imaš šta da režeš.Jer kad se naviknu na rezanje nemožeš hi obuzdat.Mora da hi režeš i kad ti klonovi netrebaju.Pa imam na čemu da se učim.
E sad malo o samom postupku odrezivanja!
Gore sam pročitao da je rečeno da grančica mora imat 15ak cm.Nije istina!!!Ne gledaju se cm nego internodi!Grančica se reže između 4 i 5 internoda.Na nekih 5 mm od 5 internoda prema 4.Ravan i čisti rez!E sad neko odmah kako skine grančicu rješava istu odmah a neko ne.Ja ne!Ja odrezane grančice stavljam u čašu vode dok ne odrežem i ostale potrebne mi grančice.Zašto u čašu sa vodom?To se radi da nebi ušlo zraka u grančicu tamo dije odrezana.Ako se to desi ništa od našeg klona.Tako kad odrežem potrebite grančic i sve su ljepo u čaši sa vodom.Namiru sredim mamu,počistim za sobom,spremim si mediji za buduče klonove i potreban alat.Pa namiru počinjem cloniranje.
Rekli smo da je grančica odrezana ravnim i čistim rezom.To mame jako vole,ravan i čisti rez!!!Ja imam sljedeči postupak.Najprije rješim lišče,ono veče recimo sa 3 internoda odrežem na pola.Sa 2 internoda ako je poveče negdje 1/4 lista skinem ili samo vrhove.Sa 4 internoda je istrimano skroz jer če taj dio biti u odabranom mediju za klona.E kad sam tako obradio listove mog buduček klona krenem lagano sa skalpelom da skidam dlačice sa stabljike nekih 2 do 4cm na mjestu koji če bit novi korjen.Gore sam pročitao da se skida kora.Netočno!!!Ne skida se cjela kora biljčice nego se samo lagano skidaju vlasi.Kako bi se napravila lagani prorez do biljke u kojem če naša stvar za okorjenjivanje lakše proči i napreviti korjen.Neki čak ne skidaju vlasi nego zarezuju biljku više puta.Lagano po stabljiki tako da naprave ko neku rebrastu stukturu u koji če smjesa za okorjenjivanje lakše prodjeti.Jer bez tih stvari smjesa za okorjenjivanje djeluje samo na onom mjestu gdje smo stabiljku odrezali pod kutem od 45 stupnjeva.Tako da dobjemo što voeču površinu za dobivanje novog korjena.Stime i veču šansu da če naš klon preživjeti tu fazu.Znači sad kad sam odradio skidanje vlasi(ja koristim tu tehniku a ne pravljenja recki)odrežem stabljiku na dnu pod kutem od 45.I taj kut od 45 se radi pod tim kutom da se dobje što veča površina za djelovanje smjese za okorjenjivanje.Stavljam biljčicu u smjesu za kloniranje(ja koristim clonex,dokazano najbolji)10s pa u mediji.Pazeči da ostane na biljčici smjese,mislim na grančici mora ostat smjese.
Lagano stavim u mediji koji ima rupu ili mediji u koji smo napravili rupu.Lagano stisnem gore da ne prolazi svjetlo do korjena.Ako svjetlo prodje do korjena jer nismo dobro zatvorili rupu ništa od okorjenjivanja.Evo to su stvari na koje treba obratiti pažnju pri kloniranju.
Moram napomenut da je kloniranje vrlo stresno za novog klona i zbog tog razloga nije za početnike.Ali opet ponavljem,najbolje se uči na svojim pogreškama.Nemojte se obeshrabrit zbog velikog postotka mortaliteta u startu.Normalna stvar!
Ima još jedan način kloniranja koji se smatra puno manje stresan od klasičnog.A to je način koji sam gledo kod svoje bake kako radi reznice vočaka.Taj je način ljepo objasnijo kolega Bjelac https://forums.vutra.org/content/369-Kloniranje-na-jedan-drugi-nacin.
Nadam se da sam bio od pomoči.
Pozdrav :spliff:
 

slobodan

Aktivan Član
16.08.2010
329
70
0
74
doktore svaka cast na iscrpnom odgovoru!!!:thumb::thumb::thumb::thumb::thumb:

ja sam zato odma i napomenuo da je moje znanje samo teorija,za sada...:icon_cry:
ali u svakom slucaju,smatram da se ne treba bojati kloniranja niti bilo kog drugog postupka jer svako je od nas pao bar nekoliko puta dok nije naucio da vozi bicikli :icon_lol:

ako mozes jos i da kazes kolki ph vode treba da bude sa kojom zalivamo klona? (citao sam da treba da bude nesto nizi oko 5,7,ali .... opet teorija...) i sa kojom ph vodom prskas lisce???



lep pozdrav aktivnim clanovima!
 

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Ovisno o načinu uzgoja i medija u koji stavljaš klona.Kod mene si čitao da je 5,5 PH,zato jer je hidroponski način uzgoja.Ako je jeffy i ide u zemlju držiš PH 6.Znači sve zavisi od načina uzgoja,njemu podređuješ sve.
Nego usput od hvala se nije nitko obogatijo,zato tiskaj tamo rep+.
Pozdrav
 

slobodan

Aktivan Član
16.08.2010
329
70
0
74
evo i hvala i rep!!! kad sam otvarao temu,nedugo posle toga sam hto da vam dam rep pa me odbilo.pitao sam zaso ali mi niko nije odgovorio,a posle sam i zaboravio. :)
 

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Nevidim rep prijatelju!Nije tolko ni bitno,bitno je da si dobio korisnu informaciju koju češ nadam se i iskoristit.
 

slobodan

Aktivan Član
16.08.2010
329
70
0
74
You must spread some Reputation around before giving it to mr.dr.Smok again.

bitno je doktore! najmanje sto mogu da uradim je da vam dan rep!!! ali stalno mi izbacuje ovaj texst i nece da dozvoli da dam nikom,pa ni tebi... jer moze neko da me uputi samo gde da pogledam u cemu je problem ili da mi jednostavno kaze gde gresim?

znam da nisam pitao na dobrom mestu,ali neka modelatori izvinu a u krajnjem slucaju i obrisu texst ali da mi pomognu.hvala unapred



lep pozdrav aktivnim clanovima! [URL="https://forums.vutra.org/threads/7282-molim-strucno-misljenje/images/smiles2/bananallama.gif"] [/URL]
 

zla zla

Aktivan Član
06.10.2009
92
2
0
38
ljudi zelim pricu o klonovima. Ako nesto znate vise i ako ste iskusni recite.

Pricamo o grejanju korena. Ja planiram da radim to onim jastukom koj se koristi za grejanje nogu naravno elektricni.
dajte jos neki predlog (naravno home made)
 

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Ništa od toga druže!Sve ti ljepo piše gore.Klonovi vole da ih se grije odozdo jer to pospješuje rast korena.Grije se 3 do 4 stepena više,sve preko toga je kritično.I što treba naglasit još TEMPERATURA MORA BIT KONSTANTNA što sa jastukom nečeš postič.Treba da imaš termostat da možeš podesit željenu temperaturu.
To je to!
 

dupla-stotka

Aktivan Član
29.04.2011
99
2
0
31
HIGH SVIMA! :D
posto je ovo deo foruma takozvani obrazovanje resio sam ovde da postavim jedno pitanje..
dobio sam informaciju da kad nemam semenke a imam dobru biljq ^^ da bi bio siguran da ce biti zenska treba da je kloniram... pa sam hteo da pitam da li je to tacno? trazio sam po forumu ali nisam nasao pa sam morao da otvorim novu temu :)
hvala svima unapred :D