Konopljino ulje (iz sjemena)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Beyond

Vutra Veteran
07.08.2006
1.948
335
0
38
Sjeme konoplje bogato je esencialnim masnim kiselinama koje se nalaze gotovo u najboljem omjeru pogodnom za ljudski organizam. Esencialne masne kiseline (EFA=essential fatty acid) su neophodno potrebne za zdravlje, tijelo ih nemože proizvesti samo i moramo ih uzimati iz vanjskih izvora kroz hranu. Konopljino ulje je jedno od najboljih izvora.

Sadrži gamalinolensku kiselinu (GLA) koja je potrebna za zdravlje imunološkog sistema i konopljino ulje je jedino jestivo ulje koje sadrži GLA. GLA spada u skupinu omega 6 (polinezasičenih kiselina) i može se reči da ima vrijednost lijeka jer balansira brojne biološke procese u tijelu.

Gamalinolenska kiselina djeluje protuupalno. Po kemijskoj strukturi slična je prostaglandinima koji imaju ključnu ulogu u jačini upalne reakcije organizma, u zacjeljivanju rana i ozljeda kože, kod gubitka vode, stvaranja ugruška... Premda je ta masna kiselina vrlo važna, nitko o njoj ne vodi računa i u najvećem broju slučajeva u organizmu postoji njen deficit. Posljedica kroničnog deficita GLA mogu biti ekcem, svrbež kože, miteseri, razne erozije kože...

Pomankanje EFA može voditi do osteoporoze. Esencialne masne kiseline povečavaju absorpciju kalcija i skupljanje u kostima i poboljšavaju njihovu čvrstinu i rast.

Konopljino ulje sadrži skoro idealni omjer omega 3 i omega 6 (1:3, što je idealni balans za ljudski organizam) koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila pa se konzumiranjem ovog ulja smanjuje opasnost od srčanih napada jer omega 3 smanjuje zgrušnjavanje krvi i poboljšava profil kolesterola. Ulje obiluje mononezasićenim masnočama koje snižavaju nivo lošeg LDL kolesterola, a podižu razinu protektivnog HDL kolesterola.

U medijima se može čuti da je riba najbolji izvor omege 3, međutim riba ima visok potencijal da je zatrovana teškim metalima i dioksinom. Ribe zbog nemogučnosti izlučivanja zadržavaju teške metale u tijelu, nakupljene ljudskim zagađivanjem mora. Ribe često sadržavaju u sebi živu, arsen, olovo i kadmij stoga je biljni izvor omega 3 zasigurno zdraviji izvor.

Dnevno uzimanje od 15ml ulja zadovoljava sve potrebe ljudskog organizma za esencialnim masnim kiselinama. Može se uzimati neprekidno bez bojazni od prouzrokovanja nejednakosti EFA, i potpuno je sigurno.

Sadrži vitamin D čija je primarna uloga održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u krvnoj plazmi. Potiče njihovu apsorpciju iz probavnog trakta. Pridonosi jačim kostima i zdravim zubima te je vrlo učinkovit u razvoju djece. Pomanjkanjem vitamina D može doči do bolesti koja se zove rahitis.

Sadrži vitamin E koji u urganizmu djeluje kao jako dobar antioksidans i antikancerogen. Regulira brojne procese u organizmu.

Također sadrži visok postotak kalcija, magnezija i kalija.

Ulje od sjemena konoplje ne sadrži delta-9-tetrahidrokanabinol (THC) stoga nije psihoaktivno.

Pri kupnji ulja treba paziti da je ono deklarirano kao hladno prešano, a to znači da nije podvrgnuto visokim temperaturama niti organskim otapalima te su mu na taj način sačuvani svi korisni sastojci poput esencijalnih masnih kiselina, vitamina, proteina i sl. U protivnom, vrućim prešanjem, svi ti dragocjeni sastojci bivaju uništeni.

Treba još napomenuti samo da ulje nije baš najboljeg okusa, zapravo nije ukusno (bar meni), ima malo zemljasti okus, pa kad se uzima onda se proguta žlica ulja i odma zalije čajem ili nekim sokom jačeg okusa.

Vegetarijancima bi konopljino ulje trebalo biti kao osnovni dodatak prehrani zbog toga jer njima nedostaju proteini iz mesa, a konopljino ulje to nadoknađuje.

Prehrambena vrijednost konopljinog ulja na 100g:

energetska vrijednost => 880Kcal / 3682KJ
Proteini => 1,0g
Ugljikohidrati => 5,0g
Masti => 94,0g
od toga zasičenih => 10%
od toga mononezasičenih => 15%
od toga polinezasičenih => 75%
od polinezasičenih kiselina:
linolna kiselina (Omega6) => 52%
linolenska kiselina (Omega3) => 20%
gamalinolenska kiselina (GLA) => 3%

Stoga konzumiranje konopljinog ulja nešto je najbolje što možete priuštiti svom organizmu da funkcionira onako kako treba.

::::::::::::::::::::::

Konopljino ulje u industriji koristi se primarno kod proizvoda za njegu tijela, lubrikante, boje i tinte, sapuna i šampona. Vrlo je pogodno za proizvodnju biodizela.


http://en.wikipedia.org/wiki/Hemp_oil

[youtube]jya6kcOEMUU[/youtube]
 

Kurblaj Kan

Aktivan Član
15.12.2006
1.812
77
73
E baš mi je drago da si ovaj tekst nalijepio eto jučer baš pričao o tome kako znam da ej sjeme marihuane zdravo ali ne mogoh se sjetiti zašto točno osim da ima neke masne kiseline.
 

Kurblaj Kan

Aktivan Član
15.12.2006
1.812
77
73
Jel bi se moglo kupit onoga konopljinog sjemena za ptice što navodno se može kupit hrpa za male pare i onda to nekom makeshift presom iscjediti za ulje to me skroz zanima
 

Tarki

Aktivan Član
11.01.2008
1.184
139
0
37
Ne kuzim ovu tvrdnju najveci izvor proteina u prirodi, a u sastavu na 100 g ide 1 g proteina, to je 1%, dok recimo mlijeko ima 3,2%, a o nekim mesinama (bijelo meso, tuna) da ne govorim.
 

Silent Bob

Aktivan Član
09.06.2005
291
35
18
Stvari koje se nalaze u sjemenci kanabisa neces naci u mlijeku, osim toga mlijeko ima laktozu koja pravi probleme pri varenju.
 

choki123

Aktivan Član
25.04.2007
477
29
0
35
konopljino,laneno,riblje,maslinovo,crni kumin,badem,jojoba,avokado,sezam....:carrot:

a di ima i za uzet tog ula,ja sam jednom vidio kod tetke neku kremu za ruke i gore na poklopcu list od trave:evilmask::keepoff:
 

balcan_smoke

Vutra Veteran
01.03.2006
1.836
493
108
alo ljudi kravlje mlijeko je otrov za organizam !!!!!
ne zezajte se sa njim
pogotovo ne stariji
njima izvlači sve što valja iz kostiju
i onda osteoporoza u najavi

čovjer je jedini sisar koji pije mlijeko poslije dojenja
i to 300 puta jače od majčinog
znači obično slatko nikako
već prerađen protein može (jogurt pavlaka kefir ....)

jbg off ali treba znat