@Tramontanac vidi, slažem se sa većinom napisanog, ali - nekako mi se čini da previše 'guraš' evoluciju u neki pravilni, očekivani, pretpostavljeni razvoj - po onome što znamo, nju ipak vodi random mutacija, koja pak zavisi od previše faktora
Generalno, većina naseljivih svetova koje smo otkrili su poput našeg - površina mahom vodena.
Razumno je pretpostaviti da je možda potpuno uobičajeno da je prelaz na kopno velika retkost, jer kod nas su se pojedine životinjske vrste nekoliko puta vraćale u okean

dakle bukv evoluirale za život na kopnu, i kao "nah, hebeš ovo idemo nazad"

Delfini i orke su (nova studija, izbačena pre koji mesec) potpuno prešli granicu van koje mogu da se vrate na kopno, dakle ostaju morski sisari zauvek
I onda, ako je evolucija - pa što da ne, možemo reći i inteligencija - najpre u okeanima na drugim planetama, a životinje retko evoluiraju na kopno - gotovo sigurno da nema naprednih civilizacija, a razlog je stravično prost:
Nema obrade metala, dakle nema čelika, nema svemirskih brodova itd

nemoguće je to izvesti pod vodom..
Elem, svašta nešto se izdešavalo na ovom polju, pretpostavljam da ste koliko toliko ispratili, vezano za silna saslušanja u kongresu, i po svemu sudeći - pojedini vojni konglomerati poput Lockheed Skunk Works, Raytheon i sličnih zaista poseduju delove vanzemaljskih letelica koje pokušavaju da 'reverse engineer'-uju.
Lično sam skeptičan i dalje, no taj scenario (većina letelica koje viđamo su zapravo ljudska tvorevina, tajni projekti vojnih privatnih agencija) mi ipak mnogo mnogo više pije vodu nego da nas posećuju svako malo.
Dakle nije nemoguće da se srušila neka sonda ili slično (pretpostavljam Rozvel incident, ipak je tu u relativnoj blizini (Trinity point) prvi put u ljudskoj istoriji testirana atomska bomba - i to koju godinu ranije samo) pa oni poslednjih decenija pokušavaju da kopiraju, i sad su možda i uspeli
Bilo kako bilo, čekao sam da neko od poznatijih podcastera objavi presek saslušanja u Kongresu, i iako se može naći na netu dovoljno snimaka iz kongresa - taman kad se malo slegla prašina, stigao je JMG sa friškim presekom, ako ima entuzijasta među vama i ako vas 'svrbi' ova tema poput mene: