KOSMOS ŠTASMOS - Fermijev paradoks i ostale kosmološke glavolomke

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.288
9.623
256
"Postoje samo dve mogućnosti - ili smo potpuno sami u Univerzumu, ili nismo. Obe pretpostavke su podjednako zastrašujuće."
-Artur Klark

U leto 1950. u Nacionalnoj laboratoriji "Los Alamos" (New Mexico) američki fizičar italijanskog porekla Enrico Fermi, u neobaveznom razgovoru sa kolegama tokom ručka, postavio je čuveno pitanje -"Gde su svi?" - što će u decenijama koje su usledile postati jedan od najpoznatijih, samim tim i najintrigantijih paradoksa u modernoj kosmologiji, tzv "Fermijev paradoks".
U pitanju je, naravno, očigledna kontradikcija između veličine Univerzuma, njegove starosti, broja naseljivih svetova i nedostatka dokaza o postojanju tehnološki naprednih vanzemaljskih civilizacija (akcenat je na "tehnološki naprednih", manje-više se svi naučnici slažu da u svemiru sigurno ima života - ali prostog, bakterije, virusi, možda alge).
Ne radi se samo o logičkom apsurdu - u delu Univerzuma kojeg vidimo ima oko dva triliona galaksija, u svakoj ima između 300 milijardi i nekoliko triliona zvezda, oko svake zvezde kruži nebrojeno planeta - matematički, logički i na bilo koji drugi način gledano šanse da smo jedina planeta na kojoj ima života, pa slobodno možemo reći i tehnološki napredne civilizacije, toliko je apsurdno mala da je na nivou statističke greške - dakle nije reč samo o tome. Svi modeli pokazuju isto - ako je postojala napredna civilizacija sposobna da kolonizuje druge svetove - "Mlečni put" bi do sada morao biti potpuno kolonizovan, i to nekoliko hiljada puta.
Zadržimo se malo na ovome, kao primer ćemo uzeti (meni omiljene) Von Neumann samoreciplirajuće sonde (hipotetičke mašine sposobne da slete na planetu/asteroid gde kopaju materijal i prave kopije sebe koje idu dalje u kolonizaciju svetova) - od trenutka kad se prva sonda pošalje, pod pretpostavkom da ne ide brže od 1/3 brzine svetlosti, ceo Mlečni put se može kolonizovati u roku od nekoliko miliona godina, do nekoliko desetina miliona max. (prečnik naše galaksije je oko 100 hiljada sv god)
Ovo zapravo i nije neizvodljivo, koliko god zvučalo kao SF - mi već imamo 3D štampače, pretpostavka je da ćemo za nekoliko decenija imati i funkcionalne Von Neumann sonde, sposobne da kopaju rude iz asteroida.
U poređenju sa milijardama godina, koliko je Univerzum star, to je zaista neshvatljivo, i morali bi videti tragove naprednih vanzemaljskih civilizacija gde god da usmerimo teleskop - sve i da su davno izumrli, neke vrste arheoloških tragova i dokaza bi morali videti. Takođe, gledajući u zvezde, gledamo u prošlost, vidimo ih kakve su bile u trenutku kad je svetlost krenula put nas - opet bi morali videti tragove civilizacija koje su. možda, tada uveliko postojale, ili tek nastaju i osvajaju svemir.
O radio signalima ili bilo kakvoj drugoj komunikaciji - bolje rečeno nedostatku iste - ne treba trošiti reči.
Pa, dobro - gde su svi?

U više od pola veka, koliko Fermijev paradoks izaziva glavobolju naučnicima, ponuđeno je - paradoksalno - mnogo više dokaza zašto ih ne vidimo, i zašto smo možda i sami, nego što je pronađeno dokaza o postojanju vanzemaljskih civilizacija.
Ali, zaista postoji i nekoliko uslovno rečeno dokaza, tačnije događaja koji se uporno ne mogu potpuno opisati nijednim racionalnim, naučnim objašnjenjem, i njih ću pomenuti malo kasnije u tekstu.
Preko 100 rešenja "Fermijevog paradoksa" je do sada objavljeno, i oni rangiraju od apsolutno logičnih (poput "Velikog filtera" - civilizacije se ili unište međusobno, ili uruše, ili ih zadesi kosmička kataklizma - supervulkan, kvazar puls, asteroid, itd) do krajnje fantastičnih (poput "Mračna šuma" hipoteze - civilizacije namerno biraju ćutanje i skrivanje u strahu od nečega - druge napredne civilizacije koja putuje po galaksiji i uništava sve živo, podivljalih Von Neumman sondi u scenariju poput "Terminatora" - gde sav biološki život mora da nestane, zato što predstavlja pretnju ekspanziji mašina i kolonizaciji galaksije, napredna "nano" civilizacija koja poput virusa prelazi sa planete na planetu, razgrađuje sve i pravi kopije same sebe u cilju razmnožavanja, itd)

U ovom postu bih želeo da se bavimo pretpostavkama kako bi napredne civilizacije trebalo da izgledaju, zašto ih ne vidimo - ako zaista postoje, kao i o potencijalnim rešenjima Fermijevog paradoksa - ali onih pomalo egzotičnijih, iako ćemo se dotaći i "opštih".
Probaću da se što više držim nauke i logike, a što manje fantazije - u smislu da moramo nekako objektivno postaviti parametre kako bi oni trebalo da se ponašaju i izgledaju, kakve bi tragove za sobom morali da ostave, dakle nešto što je zajedničko za apsolutno sve tehnološki napredne civilizacije u Univerzumu
Ovo će biti izrazito teško, zato što čovek nema sa čime da uporedi osim sa samim sobom i ovom planetom tj životom na njoj, ali tim pre - biće izazovnije !

Za početak, probajmo da sagledamo kako bi (inteligentni) život morao da izgleda negde drugde. Iako se jedino možemo pozvati na našu planetu, nauka je u nekim stvarima ipak neumoljiva - i možemo sa sigurnošću postaviti određene zaključke :
1. Vrlo verovatno je svuda u svemiru život baziran na ugljeniku, azotu i vodi, iako izuzeci mogu postojati - ukoliko pogledamo listu najzastupljenijih elemenata u kosmosu, to su upravo voda (zapravo vodonik, kiseonik je negde četvrti na listi čini mi se)) azot i ugljenik. Helijum kao inertan ne računamo, barem za sada. Ugljenik pravi više veza sa elementima, nego svi drugi elementi međusobno,i iz razloga u koje neću ulaziti sada - zaista je najpogodniji za formiranje bilo čega "organskog". Kiseonik je izuzetno reaktivan i nestabilan - njegovo stalno prisustvo u atmosferi gotovo nesumnjivo ukazuje na postojanje života. Voda je nasavršeniji univerzalni rastvarač, možemo pretpostaviti da će se život najpre pojaviti na planetama koje imaju vodu u tečnom stanju.
2. Njihov metabolizam i tela biće uslovljena gravitacionim silama i temperaturi (ukoliko im je planeta veća, gravitacija biće veća a kao otpor - pretpostavka je da će oni biti niži/manji. Takođe, na nižim temperaturama bi trebalo da imaju sporiji metabolizam) - što će, opet, direktno uticati na njihov razvoj i mogućnost napuštanja planete - veća gravitacija zahteva veću brzinu, što zahteva više goriva - kakvo god da koriste, solarno, fosilno, egzotično (tamna materija, anti materija, mini crne rupe). Moraju posedovati neki način razmnožavanja, unosa i održanja energije (opet, solarno ili otimanjem od drugih bića poput nas, ili kako već) kao i mogućnost prenosa informacija i stečenog iskustva budućim generacijama - bilo da je u pitanju jezik, kao kod nas, telepatija, električni impuls, ili su pak svi deo ogromne kolektivne svesti tzv Hive mind, tj svi razmišljaju i osećaju isto u svakom trenutku.
3. Poštovaće nauku, posebno matematiku i fiziku, bez toga nema tehnološkog napretka, samim tim i dizajniranja svemirskih brodova i putovanja kroz Univerzum
4. Glavna preokupacija biće im sakupljanje i očuvanje energije - jedine zaista bitne stvari u kosmosu, ujedno i ekvivalent samom životu.

Ovo poslednje je zapravo i najbitnije - sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da će primarni cilj svake napredne civilizacije biti sakupljanje energije, na bilo koji način - logično od zvezda iz svog sistema, obzirom da su zvezde i crne rupe najveći (i gotovo besplatni) izvori energije u kosmosu, a ukoliko postanu vrsta sposobna za interstelarna putovanja - i od zvezda iz svoje i drugih galaksija.
Ova pretpostavka podstakla je ruskog astronoma Nikolaj Kardaševa da 1964. osmisli i predloži skalu za klasifikaciju naprednih civilizacija u odnosu na količinu energije koja im je dostupna / koju koriste - i ova tzv Kardašev skala se i dan danas često pominje kao relativno validan način za definisanje naprednih tehnoloških civilizacija
U svojoj originalnoj verziji postajale su samo tri vrste tj tipa civilizacija I, II, & III, skala je kasnije dopunjena - tačnije kriva progresije koja deli civilizacije je "ublažena" dodavanjem podvrsta i proširenjem na IV, V & VI tip.
Kardashev je zamislio civilizaciju Tip I kao onu koja je u stanju da sakupi svu energiju matične zvezde koja pada na planetu (u našem slučaju bi to bilo otprilike 1.74×10na17 watt), Tip II kao onu koja je sposobna da sakupi kompletnu energiju koju emituje matična zvezda (ne treba zaboraviti da preko 90% sunčeve energije odlazi u kosmos, a tek neznatni deo pada na Zemlju) - i naravno Tip III - civilizacija sposobna da sakupi energiju svih zvezda u svojoj galaksiji. Iako deluje kao apsolutni SF, fizika zapravo ovo dozvoljava - sa dovoljnom količinom energije praktično sve je moguće, a postoje i mehanizmi za sakupljanje energetskog output-a zvezda koji ni najmanje nisu komplikovani za izgradnju, zahtevaju samo posvećenost i dovoljno vremena, zapravo i SETI i sve ostale organizacije koje se bave traženjem signala vanzemaljskih civilizacija upravo i pokušavaju da pronađu hipotetičke Dyson sfere - konstrukcije (bilo da su u pitanju solarni paneli, ili tzv Ring Worlds habitati) koje potpuno okružuju zvezdu sakupljajući njenu energiju i blokirajući njen output - verovali ili ne, postoji kandidat oko koga se već godinama "lome koplja", tzv Tabby's star, iako kao i uvek očekujemo neko objašnjenje prirodnog fenomena, nijedan od ponuđenih ne odgovara u potpunosti onome što opažamo, stoga mali broj kosmologa i dalje gaji nadu da je ipak u pitanju Dyson sfera.
Takođe, postoji i neshvatljiva praznina u kosmosu, poznata pod imenom Boötes void, koja već godinama zadaje glavobolje naučnicima - naime, Univerzum je, kada bi se "odzumiralo" van i posmatrao sa strane - veoma ujednačen. Razmaci između galaksija/zvezda su manje-više isti, i sve podseća na finu mrežu. I u sred svega toga, jedno ogromno ništavilo prečnika preko 300 miliona svetlosnih godina (podsetiću, prečnik naše galaksije je tek 100.000 sv god). Ruku na srce, poslednja precizna snimanja tog regiona su otkrila postojanje galaksija unutar te praznine, ali ni izbliza onoliko koliko bi ih trebalo biti. Kao da ih nešto, narodski rečeno - jede. I jedna od pretpostavki je da je u pitanju Kardashev type III koja se širi i gradi Dyson kolektore, a samim tim "ubija" output samih zvezda.
Ovo je, svakako, malo verovatno - ali kako fizičari vole da naglase - verovatnoća, koliko god bila mala, ipak postoji. Očekuje se da će lansiranje James Webb teleskopa krajem ove godine dati odgovor na ova, i sijaset drugih pitanja.
Lično sa nestrpljenjem očekujem prve snimke

Načini na koje pokušavamo da potvrdimo postojanje vanzemaljskog života su odavno prevazišli holivudsko nabijanje slušalica na uši i osluškivanje depresivne tišine kosmosa - radio signali, iako se nije od njih odustalo, odavno već ne predstavljaju favorit - prosto zato što je svemir neshvatljivo velik, i bilo kakva komunikacija (pri tom se ne misli na radio signal upućen nama, već i na međusobnu vanzemaljsku komunikaciju, npr između dva svemirska broda, ili broda i baze na matičnoj planeti itd) takvog tipa je besmislena obzirom da je potrebno i previše vremena da se obavi. Sa druge strane, mi smo u roku od jedva 100 godina prešli sa radio signala na daleko ozbiljnije načine komunikacije, i svakog dana (u svakom pogledu) sve više napredujemo - potpuno je razumno pretpostaviti da i neka druga napredna civilizacija u kosmosu vrlo brzo odustaje od radio signala u korist drugih načina komunikacije - uhvatiti taj period, od možda u najboljem slučaju par stotina godina a vrlo verovatno ne više od 50 u kome oni emituju signal - ako uopšte emituju signal put nas -je najblaže rečeno optimistično. Jer osim vremena, imamo i prostor - previše je zvezda, šanse da baš u tom trenutku kad njihov signal stiže mi slušamo taj deo neba su još manje. No, i dalje se radio-signalima posvećuje pažnja, ako ništa drugo - zbog mogućnosti vanzemaljskih signalnih "svetionika" koji bi mogli služiti za orijentaciju brodova, ili slanja signala između kolonija.
Zapravo, za čuveni slučaj iz 1977 - popularni "Wow signal", tj signal koji nikada u potpunosti nije objašnjen naučno u smislu da se može odustati od pretpostavke da su u pitanju bili vanzemaljci - navodi se da je moguće da je u pitanju bio signal upućen sa broda ka matičnoj planeti te civilizacije, a mi smo se, prosto, našli na putu. Meni lično ovo zvuči malo verovatno, ali činjenica je da je signal bio izuzetno jak i do dan danas ostaje jedan od kandidata za potvrdu postojanja drugih civilizacija.
Alternativni načini podrazumevaju i traganje za pomenutim Dyson sferama, korišćenjem gravitacionih talasa kao sredstva komunikacije (daleko veća verovatnoća da će ih koristiti, opseg i brzina širenja su neuporedivi u odnosu na radio signale), hemijskim tragovima života u atmosferi (retki gasovi ili elementi koji se nedvosmisleno vezuju za život, poput kiseonika, fosfina i slično) putem spektroskopije koja je nepogrešivi alat u kosmologiji, a od prošle godine je oformljen i nezavisni tim naučnika predvođen od strane dr. A. Loebb koji je jedan od zagovornika hipoteze da nas vanzemaljske civilizacije slušaju/proučavaju - i čiji je cilj da tragaju za arheološkim tragovima o civilizacijama koje više ne postoje, kao i da sakupljaju dokaze iz celog sveta o navodnim viđenjima NLO kako bi ih naučno procesuirali i potvrdili (ili opovrgnuli) sumnje.
Dr. Loebb takođe zagovara i tezu da Oumuamua (prvi registrovani objekat koji je došao van našeg sistema, i za koji i dalje nije sigurno šta je u pitanju) zbog svoje vrlo specifične i neshvatljive putanje (izgledalo je kao da naglo ubrzava oko Sunca i odlazi u pravcu koji nije odgovarao predviđenom matematičkom modelu) i nije meteor već komad solarnog jedra sa nekog vanzemaljskog broda, ili sonda poslata da snimi naš sistem.
Ovde valja napomenuti da se događaj koji je ubrzao formiranje pomenutog stručnog tima desio pre nekoliko meseci, kada su NSA, CIA i srodne američke službe bezbednosti predale kongresu (a samim tim i na uvid javnosti) kompletnu dokumentaciju o navodnim NLO susretima američkih pilota i pripadnika mornarice - ovaj svojevrsni presedan je prilično uzburkao javnost, najpre zato što je nepojmljivo da USA prizna za takvu vrstu pretnje da postoji, a zatim i da nemaju adekvatni odgovor na "šta je u pitanju, i koliku bezbednosnu pretnju predstavlja". Ipak su to službe koje bi morale imati spreman odgovor, u suprotnom dodatno srozavaju američku poziciju u svetu kao globalnog vojnog lidera.
Dobar deo naučnog sveta smatra da su u pitanju mahom prirodni fenomeni koji se mogu objasniti bez uplitanja "malih zelenih" - između ostalog zato što je prosto neverovatno da u eri mobilnih telefona i konstantnog poziranja/selfiranja za socijalne mreže nemamo nijedan dobar snimak ili fotografiju NLO, zapravo sa razvojem mobilne tehnologije, interneta, i posebno optike - sve je manje snimaka i fotografija. Takođe, broj astrologa, fizičara, kosmologa, astrofizičara, i meteorologa koji su prijavili viđenje NLO se meri u promilima - a to su ipak ljudi koji sa daleko ozbiljnijom opremom gledaju u nebo 24/7. Razlika je u tome što oni znaju šta vide.
Mislim da je sasvim razumno pretpostaviti da su neka od prijavljenih viđanja NLO zaista poreklom iz kosmosa. Ali takođe smatram da nisu u pitanju biološka bića, već sonde poput onih koje mi šaljemo, poslate ko zna kada - sa zadatkom da sakupe što više informacija o našem sistemu i da se vrate. Vrlo verovatno civilizacija koja ih je poslala sada ne postoji, zamislite npr Voyager kroz nekoliko milijardi godina u nekom drugom sistemu.
Sa druge strane, spremnost USA da prizna da možda postoji takva vrsta pretnje, i da oni nemaju rešenje - upućuje i na dobro poznatu teoriju zavere da nas spremaju na "nešto", bilo kolonizaciju ili pak zaista prvi pravi susret sa drugom vanzemaljskom civilizacijom.
Lično zaista ne verujem ni u jednu ni u drugu tvrdnju, ali možemo se i njih dotaći u diskusiji.
 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.288
9.623
256
Uobičajena rešenja Fermijevog paradoksa su sledeća :

1. Inteligencija je retkost / sami smo
Veoma validna pretpostavka, gledano iz bilo kog ugla - samoj evoluciji inteligencija nije neophodna, niti je inteligencija logični i sigurni produkt evolucije. Na našoj planeti je prost život vladao milijardama godina pre nego što su nastali višećelijski organizmi, i otpornost bakterija i virusa npr je gotovo legendarna. Previše parametara je neophodno da se inteligencija realizuje (palac, ili drugi način za držanje alatki / manipulisanje okolinom, razvijen čeoni režanj, sposobnost komunikacije i prenosa informacija na buduće generacije itd) da bi se kroz evoluciju razvio intelekt, na nivou na kome su ljudi.
No recimo da je retko, ali se ipak periodično dešava svuda u kosmosu - život evolucijom dostigne intelekt - ukoliko timeline samog kosmosa, od Velikog praska do danas, postavimo na vremenskoj osi od godinu dana - mi (ljudska civilizacija) smo se pojavili pre deset minuta, a naša industrijska revolucija je počela pre par sekundi. Nije nemoguće za pretpostaviti da je negde u Mlečnom putu postojala civilizacija koja se pojavila u martu, i nestala već do kraja aprila - i to je ono što će tim Dr. Loeba pokušati da pronađe - arheološke tragove prastarih civilizacija, koje mi možda i vidimo, ali ne prepoznajemo kao vanzemaljsku tehnologiju. Najoptimističnija predviđanja kosmologa su jedna, maksimalno dve napredne civilizacije po galaksiji.
Takođe ne treba potpuno smetnuti sa uma - koliko god zvučalo neverovatno - možda smo zaista prva napredna civilizacija u Mlečnom putu. Zbog svega ovoga, njihov zadatak će biti utoliko teži.

2. Veliki fiter
Kosmos je, blago rečeno, turbulentno mesto. Šanse da planeta poput naše, na udaljenosti dovoljnoj za tečnu vodu tj mogućnost začetka života milijardama godina bezbrižno plovi bez kataklizmičkih scenarija su minimalne. Zapravo, naša planeta koja se smatra jednom od stabilnijih (zahvaljujući između ostalog gasnim džinovima Jupiteru i Saturnu koji "odvlače" potencijalnu pretnju u vidu meteora - ovo uglavnom u drugim sistemima nije slučaj, masivnije planete su češće bliže svojim matičnim zvezdama) je opet prošla kroz nekoliko kataklizmičkih događaja koji su brisali život sa nje - procena je da je oko 98.5% svih vrsta koje su ikad postojale na Zemlji izumrlo. Mogućnost da se sistem stabilizuje kako bi život evoluirao je, gde god da pogledamo, prilično pesimistična..zvezde umiru i u procesu uništavaju i okolne planete, asteroidi nemilosrdno bombarduju, kvazar pulsevi masivnih crnih rupa su čista lutrija - pre ili kasnije pronaći će metu (jedna od hipoteza koja govori o razlogu za masovnu ekstinkciju mahom morskog sveta pre cca 2.6 miliona godina, kada smo ostali i bez megalodona - bavi se upravo kvazarom obližnje supernove, koja se tada otprilike i odigrala, koji je vrlo verovatno i glavni krivac za pomenuti genocid) - prosto, život u kosmosu je najveća od svih lutrija.
Pod "Veliki filter" se često (opravdano) vodi i hipoteza o samo-uništenju civilizacija - , postoji tačka tehnološkog napretka posle koje se sve civilizacije uruše, ili pak izuzetno mali broj, na nivou statističke greške, opstane - zapravo iz ove hipoteze se i rodila ideja Von Neumanna o "samoreciplirajućim sondama", njegova osnovna pretpostavka (koju će kasnije mnogi futuristi popularizovati, ponajviše Vernon Vinge, a potom Ray Kurzweill) je da postoji tačka u vremenu gde tehnološki napredak postaje bukvalno trenutan, prevazilazeći sposobnost ljudi (ili drugih bića) da ga isprate i shvate - Von Neumann ju je nazvao "tehnološka singularnost" - što bi uprošćeno značilo da svaki novi tehnološki proizvod postaje zastareo već sledećeg trenutka. Ovo je nešto što možemo videti već danas, recimo kad kupite najmoderniji mobilni telefon, budite sigurni da će već u roku od nekoliko meseci biti zastareo model, ili u našem growerskom slučaju - tek je desetak godina prošlo od neprikosnovenosti HPS lampi do LED dominacije, koja je tad počinjala a tek se zahuktava, dok prvi zapis o gajenju biljaka pod veštačkim svetlom datira još iz 1861 (Herve Mangon) a zvanično je prvi put korišćeno veštačko svetlo 1868 (Andrei Faminstyn) desetak godina pre nego što će Edison patentirati sijalicu. Pitanje je šta nas novo očekuje već sledeće godine.
Da se razumemo, mi imamo kapitalizam koji drastično usporava stvari - nijedna kompanija neće momentalno izbaciti najbolji i najjači model bilo čega, već će gledati da potroši postojeće resurse starih, ili da lagano uvodi promene (na primeru telefona - svake godine tek pomalo jača baterija, kamera, procesor, iako bi sigurno već sada mogli da izbace model koji bi "pojeo" sve ostale, da ne načinjem temu o fosilnim gorivima i slično, koje je bilo neophodno zameniti odavno - a nije da nismo u mogućnosti).
Koncept "tehnološke singularnosti" se neminovno vezuje za pojavu Veštačke Inteligencije - a to je upravo ono što je zabrinulo najpre Von Neumanna, a potom i mnogo drugih naučnika (među kojima je sigurno najpopularniji S Hawking) - sposobnost AI da se svakog sledećeg trenutka eksponencijalno unapređuje dovodi do neshvatljive brzine obrade podataka i nesposobnosti ljudi da ga isprate, a samim tim i nepotrebnosti ljudi za njegovo dalje funkcionisanje - čime se čitava zamisao svodi na samo dva moguća scenarija : ili će nas pustiti na miru, i pomagati nam u unapređenju civilizacije bez da mi uopšte i znamo za njegove buduće planove i imamo kontrolu nad tim, ili će se ostvariti gotovo svaki mračni holivudski scenario gde mi postajemo ili pretnja (što je malo verovatno), ili prosto nebitni za dalju ekspanziju mašina, koje će od tog trenutka biti sposobne da kolonizuju celu galaksiju, i koje mogu - uslovno rečeno - razviti nultu toleranciju prema bilo kakvom drugom biološkom obliku života, iz bilo kog razloga.

3. Interstelarna putovanja su nemoguća / neisplativa
Još jedna potpuno validna pretpostavka. Ajnštajn je neumoljiv - sa povećanjem brzine, povećava se masa, čime je potrebno više energije za dalje ubrzanje. Pri brzini svetlosti masa postaje beskonačna, i potrebno je beskonačno mnogo energije za dalje ubrzanje ili održavanje brzine. Koliko god mi voleli SF filmove, i želeli da ovo nije istina -prosto je tako. Ništa što ima masu ne može putovati brzinom svetlosti, ili ako postoji način, iziskuje neshvatljivo mnogo energije koju ni Kardashev tip VI civilizacija verovatno ne bi bila voljna da troši samo putovanja radi.
Ponuđena rešenja su razna, ali apsolutni favorit - verujem i svima koji nešto znaju o ovom problemu - je svakako "Alcubierre-ov pogon". Naime, za sam prostor ne postoji granica brzine širenja, i ukoliko bi osmislili način da brod stoji, a da se prostor pod brodom savija poput tepiha, praveći talas po kojim brod klizi - zaista ne postoji granica ubrzanja, pošto se brod sam po sebi ne kreće. Ovaj model je toliko validan "na papiru" da je NASA ozbiljno zagrizla i uzela u razmatranje kreiranje takvog pogona. Jedini problem - "saviti prostor" podrazumeva korišćenje neke egzotične materije (npr tamne materije), a mi ne samo da ne umemo da je kontrolišemo, već još uvek nismo ni potvrdili njeno postojanje.
Treba uzeti u obzir i da je putovanje kroz svemir izuzetno opasno, od mikro čestica prašine i kamenčića koji lete neshvatljivim brzinama, preko radijacije iz svih pravaca do nemogućnosti orijentacije u vremenu i prostoru.
Zamislite na primer da se ceo naš sajt Vutra spakovao u brod, i krenusmo negde daleko baš daleko, brzinom svetlosti. Koliko god vremena proveli na putovanju, 5 minuta ili 5 miliona godina (što više to gore naravno) pri povratku - a zbog relativnosti, jer za one koji su ostali na Zemlji vreme je brže teklo u odnosu na nas - naš sistem je prošao kroz stravične promene, zvezde više nisu na istim mestima (sve se u kosmosu kreće), pitanje je kako izgleda Zemlja, da li ljudska civilizacija uopšte i postoji - sve pod uslovom da uopšte uspemo da nađemo naš sistem. Bilo šta (osim supermasivne crne rupe u središtu Mlečnog puta, ali ona i jeste u centru, to nam ništa ne pomaže) što bi nam moglo poslužiti kao orijentir ili više ne postoji, ili drastično drugačije izgleda - a svakako nije na očekivanom mestu.
Možda na prvi pogled ne deluje kao ozbiljan problem - ali razmak između zvezda je neshvatljivo veliki i bilo kakva orijentacija iziskuje izuzetno kompleksne i precizne zvezdane mape koje su u stanju da predvide buduće položaje nebeskih tela, uzimajući u obzir i potencijalne kataklizmičke promene - udare meteora, supernove, supervulkane, itd
Sve ovo nas navodi na zaključak da je gotovo neminovno da civilizacije odustaju od interstelarnih putovanja, i okreću se sakupljanju energije prvo od svojih matičnih zvezda, a kasnije se šireći na ostale delove svog sistema, uz veoma malu verovatnoću da uopšte i stignu do drugih zvezda, a ponajmanje do susednih galaksija.

Ova pesimistična procena postaje još grozomornija kad se uzme u obzir da se svemir širi, i ubrzava. Šanse da dostignemo Alfa Proksimu, nama prvu zvezdu-komšinicu, će svake sledeće godine biti eksponencijalno manja. Tužno je što će neki budući kosmolozi na nekoj drugoj planeti gledajući u svoje nebo videti samo mrak.
Ironija je što smo nekad verovali da ne postoji ništa osim naše galaksije Mlečni put, da bi dokazali da zapravo postoji neshvatljivo mnogo galaksija u kosmosu, a trčimo ka vremenu kad zaista ništa osim najbližih zvezda nećemo ni videti..



U sledećem postu ćemo se dotaći malo egzotičnijih rešenja Fermijevog paradoksa
Od srca preporuka (ukoliko već niste čuli / ispratili) za sledeće YT kanale koji se detaljno i naučno potkovano bave sličnim temama:




Ukoliko neko želi nešto da doda, ispravi, prokomentariše ili podeli svoje viđenje - i više ste nego dobrodošli, znam da vas ima koje ovakve teme "svrbe", i voleo bih da čujem vaše mišljenje, prevashodno na temu kako zamišljate napredne civilizacije - ukoliko verujete da postoje.
Nisam hteo da postujem u onaj stari thread, video sam da se pričalo i o ovome - čini mi se da zaslužuje svoju temu, ali ako treba - prebacite tamo

Peace
 

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.754
10.026
358
Nemamo mi dovoljno razvijen intelekt da shvatimo svemir i naprednije civilizacije. Mi se vodimo informacijama koje smo tokom evolucije skupili, a to je ništa u poređenju s količinom informacija cijelog postojanja. Od onih 5% materije u svemiru, mi znamo možda 5% informacija. Nezrelost intelekta pokazuje arogancija čovjeka da misli da nešto zna i da može zaključivat jel nešto moguće ili ne, na osnovu tako mizernog broja informacija. A sad gdje je onih 95% nepoznatog i kakve su te informacije...
Još mi moramo pure jest da shvatimo prvo sebe pa sve ostalo.
Moje neko zapažanje u postojanju je da svega ima u izobilju, zašto ne i civilizacija:D
 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.288
9.623
256
@Infinity eh ali to "u izobilju" brine. Nekako, morali bi videti neke tragove.. no ima i ono poređenje - da li je mrav uopšte svestan čovekovog uticaja na okolinu? Tipa zgrade, mehanizacija, zagađenje..?
Vrlo verovatno ne. Samim tim, možda i mi ne možemo da pojmimo znatno napredne civilizacije i njihove tehnologije. Ja iskreno očekujem krupne stvari od James Webb teleskopa, živi bili pa videli :)

@Papa Romeo upravo tako :D oplakah komentar sad majke mi.. ali jeste. Ja nisam zagovornik "hive mind", mislim da ništa u mehanizmu (doduše, zli jezici će reći da tu nema mehanizma, no dobro) evolucije sugeriše tako nešto kao korisno.
Ali, igrom slučaja jedan od gore pomenutih egzotičnih rešenja Fermjevog paradoksa podrazumeva donekle i hive mind.
Dve hipoteze svedene na istu ideju: ne vidimo ih zato što spavaju.
E sad, može biti 1) civilizacija mašina / veštačke inteligencije, u svojevrsnom "SLEEP MODE", čekaju da se Univerzum ohladi skoro do apsolutne nule, kako bi njihova brzina postala apsolutna, ili 2) civilizacije svesno biraju virtuelni svet, gde su svi povezani i žive idealne živote, praktično ne vraćajući se u realnost nikad.
Obe su mi hipoteze njanjave, ali ova druga nam je bliža. Pogotovu ako su svi povezani u jedan hive mind u konstantnom orgazmu haha pa to liči na ljude totalno
Mora biti tu i neka arena gde se nemilosrdno bijemo međusobno bez ikakvog reda i smisla, pa nego kako
 

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.280
358
Uvijek, zanimljiva tema!
Meni je čudno, da je evolucija stala i zadnjih par tisuća godina, ljudi više ne evolvuiraju?!
Cijeli Darvinizam je pisan, po pretpostavkama. Kako su sagrađene piramide u vrijeme, kad je bronca bila najjači materijal, a granit(od čega su piramide), da bi se obradio, treba čelik. Zašto su prepune školjaka. Dali su rađene pod vodom? Danas ne mogu dignut 900 tona, a kamoli, prije 2000 godina!
Ima tu previše pitanja za moje sive stanice. Iskreno, da me netko, ozbiljno pita, što mislim o tome, nebi imao pojma...
Moje mišljenje je, da je civilizacije bilo i prije, ali kakvi smo po prirodi, uništili smo se, više puta:)
@Wendigo ,nisam pročitao sve, samo prvi post. Budem, samo da kavu skuham
Nisam teotičar zavjere, ali volim razgovor na tu temu. Jedino, što velika većina, neče pisat, ono što misli!
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
da je evolucija stala i zadnjih par tisuća godina, ljudi više ne evolvuiraju?!
nije bas stala. mikroevolucijske promjene su vidljive i dalje. za neke makroevolucijske promjene je to malo godina. (par tisuca godina) a i nije nuzno uvijek. ni krokodili se ne mijenjaju vec 200 miliona godina... zajedno s jos hrpom drugih zivih bica. vecina ljudi ima krivu pretpostavku o tome kako evolucija funkcionira.
one neke vece promijene mozemo vidjet po manjoj misicnoj masi jer nam nije potrebna vise i vecim mozgom koji se povecava iskljucivo u okolini sa obiljem hrane. posto nam mozak koristi cca 20% ukupne energije nije bas korisno povecat mozak ako si hunter-gatherer i konstantno u potrazi za hranom.
jos jedna ocita promjena je smanjivanje lubanje odn usne supljine pa dobijes to da imamo "previse zubi" u usporedbi s velicinom usne supljine i desava se to da nam zubi rastu ukrivo jer nemaju mjesta pa moramo nosit aparatice. ako pogledas iskopane lubanje nasih predaka, neces naci guzvu u ustima ni da zubi rastu ukrivo. svi su imali lijepo poslagane zube :D ima cijela hrpa mikroevolucijskih promjena koje se desavaju iz generacije u generaciju.
Cijeli Darvinizam je pisan, po pretpostavkama.
nije istina. to je cijela tema za sebe da ne spamamo previse :) da je darvin imao pogresnih zakljucaka, je... isto kao i einstein ili tesla.... pa to ne znaci da je teorija relativnosti pogresna ili samo pretpostavka.
da bi se obradio, treba čelik.
iako vecinski su gradjene od vapnenca, ima i granita prilicno dosta i mislim da u tom slucaju im ni celik ne bi pomogao za rezanje granita.
Zašto su prepune školjaka.
mozda su vadili kamenje gdje nekada bilo more. razumijem na sto aludiras al nisam siguran da je to pravo pitanje.
i na sljeme kad odes mozes nac skoljke u kamenu a ima ih hrpetina.
Danas ne mogu dignut 900 tona, a kamoli, prije 2000 godina!
opcenito pitanje piramida je interesantno i vuce jos hrpu dodatnih pitanja. al samo zato sto danas ne znamo kako je netko nesto radio ne znaci da mozemo ubacit bilo koju nabrijanu tvrdnju iako i meni zvuce ful interesantno sve te nabrijane pretpostavke. mozemo al bi morali imat dobre dokaze. a za neke cak i imamo i slazem se da je ima jako puno upitnika.... al opet kakve to veze ima s fermi paradoxom

kako god. fermi paradox je interesantna tema na koju bi mogo jos tipkat iako je prozvakana i silovana vec miljon puta. al ima mjesta za jos diskutirati koliko je precizna i tocna i kolko jos ima mjesta za nove parametre ili koliko nepreciznih ili nepotpunih parametara ima.

tipkam sutra-prekosutra malo o fermiju ako tema ne ode u offtopic a vec je otisla....a nije ni pocela :D
 

shaolin monk

Aktivan Član
15.12.2016
942
6.807
233
Pozdrav, netko tko ima vremena i financija (noćni dalekozori,dvogledi nisu baš jeftini, ovaj koji ja imam je jeftina verzija i vidi se po slikama, bolje se vidi kada gledam kroz njega, čak je i video bolji od slika) mogao bi nešto i uhvatiti promatrajući noćno nebo :) night vision.JPG sky1.JPG.png the cat.JPG .
Ako bi se morao kladiti gdje bi moglo biti organizama u našemu sunčevom sustavu stavio bih novce na Jupiterov mjesec Europa.

Za oko 2.5 milijardi godina, kada se Sunce pretvori u crvenog diva, Europina bi se površina mogla ponovno otopiti.
Da napišem svoje mišljenje, lijep pozdrav :).
 

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.280
358
@Stipe ,drago mi je, da si mi objasnio, neke stvari. Ovo što sam pisao, večinom gledam na YouTubeu, a pošto nisam upučen(očito), volim čuti tuđa mišljenja!
Sorry za spam, malo sam skrenuo s teme. Nije namjerno :thumb:
 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.288
9.623
256
@shaolin monk slažem se (za Europu), i jedva čekam misiju bušenja leda i spuštanja sonde (trebalo bi u narednim godinama da finaliziraju, u planu je to poodavno) - ali čisto sumnjam da ćemo naći išta kompleksnije od parameciuma u okeanu Europe... višećelijski organizmi teško da su tamo.
Svakako se najviše nade polaže u tu misiju - glede otkrivanja života negde drugde - živi bili pa videli :)

@sale82ful odličan link, drago mi je da se pominje i Ciolkovskijeva hipoteza - inače jedan od poznatijih egzotičnih rešenja paradoksa - tzv Zoo hypothesis
Ne vidimo ih zato što su nas izolovali čekajući da dostignemo određenu tehnološku lestvicu kako bi se priključili galaktičkoj federaciji (ko rekao Star Trek I Prime directive :D )
Ali negde ima smisla.
Kad sam bio mlađi, fascinantno mi je bilo što je prva atomska bomba u ljudskoj istoriji testirana na lokaciji Trinity point, u New Mexico 44', a "Rozvelski incident" (prvo zvanično dokumentovano potencijalno NLO viđenje) se desio par godina i samo par stotina km dalje. Kao da je neko shvatio da smo dostigli taj nivo, i poslao sondu da nas proveri.
Opet kažem, to sam mislio kao klinac, sad nisam siguran da je to uopšte istina, ali "Zoo hypothesis" zapravo ima smisla, ako ništa drugo ono zbog kontaminacije drugih svetova. Mi sami se trudimo da sterilišemo sonde kad ih spuštamo, pa se s*anja opet dešavaju (Viking misija na Marsu dokazala postojanje mikrobialnog života, da bi se ispostavilo da smo ga mi tamo i doneli zapravo, istom tom sondom).
Razumno je pretpostaviti da napredne civilizacije izbegavaju direktni kontakt, čuvajući tako sebe, ali i ostatak života u kosmosu
 
Poslednja izmena:

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Ne vidimo ih zato što su nas izolovali čekajući da dostignemo određenu tehnološku lestvicu kako bi se priključili galaktičkoj federaciji
Nema mi logike ni sekunde. Cemu cekati da neka zaostala civilizacija dostigne tehnoloski napredak, koji bi naprednijoj civilizaciji nesto znacio, kad mozes da ih uputis i ubrzas zeljeni stepen?
Mozda ih ne vidimo zbog toga sto ni oni nas ne vide, ma koliko napredniji bili.
Zamisli da plovis preko atlantika i negdje usput ti ispadne onaj hepek za navijanje rucnog sata, koji ti je ljubav zivota poklonila. Mogucnost da ga pronadjes je milijardu puta veca nego da nadjes naseljenu planetu u nasoj galaksiji. Mogucnost pronalaska iste u opsertvabilnom dijelu kosmosa je kao da ubodes EuroJackpot 17 puta za redom.
Razumno je pretpostaviti da napredne civilizacije izbegavaju direktni kontakt, čuvajući tako sebe, ali i ostatak života u kosmosu
Razum je kada nekog neupucenog uputis na cinjenicu da radi stetu, kako sebi tako i ostalima.
Nije mi jasno, da li ljudi sebe smatraju tolikom velicinom da su u stanju nastetiti svekolikom kosmosu? Jesmo li toliko mocni da smo u stanju ugroziti opstanak neceg, ciju velicinu ni u glavi ne mozemo naslutiti?

Trenutno najveci domet ljudske civilizacije na putu koji je zapoceo 05.09.1977.
Mizerija nad mizerijama.
Mislim da su nam ocekivanja pregolema.
 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.288
9.623
256
Nema mi logike ni sekunde. Cemu cekati da neka zaostala civilizacija dostigne tehnoloski napredak, koji bi naprednijoj civilizaciji nesto znacio, kad mozes da ih uputis i ubrzas zeljeni stepen?
Da, sa ovim se potpuno slažem. Ni meni to ne pije mnogo vodu, da budem iskren, ali -

Nije mi jasno, da li ljudi sebe smatraju tolikom velicinom da su u stanju nastetiti svekolikom kosmosu? Jesmo li toliko mocni da smo u stanju ugroziti opstanak neceg, ciju velicinu ni u glavi ne mozemo naslutiti?
Ovde već nisam siguran. Misli se na mikrobe, viruse, pa onda generalno naš genetički materijal u kontaktu sa stranim. Ideja je da se strani svetovi što manje kontaminiraju, zapravo da se uopšte ne kontaminiraju - i tu ideju podržavam. Nisam siguran koliko bi to značilo naprednim civilizacijama, tj koliko bi se uopšte obazirale na taj koncept - ali k'o što rekoh, negde je razumno pretpostaviti.
No, meni je taj "ZOO hypothesis" i dalje egzotika i plod SF :)
Trenutno najveci domet ljudske civilizacije na putu koji je zapoceo 05.09.1977.
Mizerija nad mizerijama.
Mislim da su nam ocekivanja pregolema.
Je, ovo je baš tragedija. Čak i "radio bubble" tj emitovanje signala koje traje više od pola veka - ne obuhvata više od okolnih nekoliko hiljada zvezdanih sistema, ako i toliko (ima negde na netu baš skica, pojuriću) - potpuna tragedija..

EDIT hah, ma koje crne hiljade (nznm gde sam to video iskr ali tako sam zapamtio), i to računajući od prvog Markonijevog signala, pre 100+ godina
IMG_20211211_100201.jpg
Nadajmo se da makar u jednom od ovih sistema neko sluša hah
 
Poslednja izmena:

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.288
9.623
256
@shaolin monk videh to baš pre neki dan na physics.org
Prvi koraci :) ja sam i dalje skeptičan, ne verujem da će biti funkcionalan u narednih nekoliko decenija minimum, ali daj Bože da dokažu da grešim

Inače, super video na temu kako bi vanzemaljski život mogao da izgleda, preporuka :

JMG uvek ima fenomenalne goste u podcast-ima!

EDIT : sveže o Kepler misiji i pomalo izneverenim očekivanjima, odlična analiza:
 
Poslednja izmena:

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.288
9.623
256
Evo noviteta i o tzv 'Tabby's star' - i dalje se ponaša vrlo neuobičajeno, i iako vrlo verovatno postoji potpuno prirodni fenomen, a ne Dyson swarm, iza analize njenog svetla (tj naglog manjka istog, u periodičnim razmacima, suviše jako zagušenje da bi bila planeta, a spektroskopija potvrđuje da verovatno nije prašina) - i dalje nada (ali i napetost) raste :)
 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.288
9.623
256
Dok čekamo da se JWST konačno pozicionira i pošalje prve slike, i da Dr. Loeb-ov 'Galileo' projekat dobije na zamahu - stiže i update u vidu detaljne analize studije o fenomenu iz 1950. koji ukazuje na postojanje nekoliko satelita koji orbitiraju oko Zemlje - jedini problem: primećeni (a pitanje koliko su do tada već bili prisutni) punih sedam godina PRE nego što je lansiran 'Sputnik I', prvi ljudski satelit.


Lično mislim da ver postoji sasvim prirodno objašnjenje fenomena, jer zaboga uvek je tako, ali opet - nikad se ne zna, dok se ne zna :)
 

sale82ful

Drug Član
Poznanik Foruma
18.12.2013
2.641
10.741
358
Dok čekamo da se JWST konačno pozicionira i pošalje prve slike
Koliko znam, JWST je pozicioniran na L2 tačku, i poslao je prve slike nakon završnog podešavanja njegovih ogledala. Teleskop zvanično počinje sa radom idući mjesec ako se ne varam?