KOSMOS ŠTASMOS - Fermijev paradoks i ostale kosmološke glavolomke

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

sale82ful

Drug Član
Poznanik Foruma
18.12.2013
2.641
10.741
358
Zar nije bio neki izvještaj prošle godine oko tih takozvanih vidjenja NLO-a?


Mada, ja lično mislim da je sve ovo prenapuhano.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Wendigo

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.287
9.623
256
@sale82ful je, al' tad ništa nisu zaključili bitnije, pa kao druga runda.
Slažem se potpuno, rekoh već negde gore - ako u moru tih fenomena i postoji neki vanzemaljskog porekla, milion posto je to neka sonda poput našeg Voyager, poslata ko zna kad, i pitanje šta je sa tom civilizacijom sada. No i to je baš debelo "ako", uglavnom je prenaduvano.
Mada - pazi, da USA prizna za neku bezbednosnu pretnju da ne zna šta je/nema rešenje, to je ozbiljan presedan već
Videćemo :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: sale82ful

sale82ful

Drug Član
Poznanik Foruma
18.12.2013
2.641
10.741
358
ako u moru tih fenomena i postoji neki vanzemaljskog porekla, milion posto je to neka sonda poput našeg Voyager, poslata ko zna kad, i pitanje šta je sa tom civilizacijom sada
Upravo ova rečenica ti je na mjestu. Obzirom na razdaljine u svemiru, do nas moze doci samo neka sonda ili tako nesto. Za živog vanzemaljca ne vjerujem, pa makar da zive 1000 godina i da pritom imaju tehnologiju da putuju mnogo brže od brzine svjetlosti.

I tada je pitanje, obzirom na samu velicinu naše galaksije. Andromeda nam je najbliža galaksija, a ima ih more. (imas na netu onu fotografiju od habla)
 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.287
9.623
256
@Infinity ta opcija (da su ovde, ali ih iz nekog razloga ne vidimo) zapravo i ima smisla donekle.
Tj ima smisla ako su nano civilizacija, što je potpuno prihvatljivo, olakšava im Interstelarna putovanja, čini ih nevidljivim za nas, i druge veće civilizacije itd
Mislim da bi u suprotnom morali videti tragove. Užasno puno energije je potrebno da se elektron ubrza na 95% brzine svetlosti, a zamisli brod ogroman..
Ja i dalje mislim da su Interstelarna putovanja apsolutno nepraktična u najboljem, a neizvodljiva u najgorem slučaju i to je to :) za živa bića. Tj biološki materijal sličan ovom koji je nama poznat.
Previše opasnosti na putu, previše vremena, neshvatljivo mnogo energije..
Mašine već.. što da ne. I ako postoji napredna civilizacija koja teži ekspanziji kroz galaksiju i uspešna je u tome, moguće da su AI hibridi, a moguće i nano civilizacije
 

sale82ful

Drug Član
Poznanik Foruma
18.12.2013
2.641
10.741
358
Mi smo samo mrva (mislim na ovu nasu plavu kuglu) i baš da nas potrefe oni tamo iz neke druge galaksije.
Evo ovaj video to lijepo prikazuje. Ne traje dugo.

Na kraju se spominje i multiverzum kao opcija, sa drugim zakonima prirode i fizike, ali iz ovog videa je veoma jasno koliko smo mali, i koliko je demotivirajuce saznanje o velicini svemira.



 

Tramontanac

Aktivan Član
01.02.2022
86
459
53
24
Možda je odgovor u evoluciji. Ona se podrazumjeva, jel, bez obzira o kojem se kvartalu galaksije radi.
Svaka vrsta (i svaka populacija unutar vrste) teži rastu, širenju, dominaciji... Bilo da je riječ o miceliju, bakterijama, algama, vukovima... Srećom, uspostavljeni eko sistemi imaju mehanizme koji sprječavaju i reguliraju odnose
Zato su zanimljivi slučajevi prodiranja neke populacije u sustav gdje nema konkurencije. To vrijedi i za inteligentne oblike...
Prva područje osvajanja je geografsko. S obzirom da postoji obilje, populacija se povećava. Razdvaja...(čopori, krda...)
Nakon prve faze dolazi jedna podfaza karakteristična za inteligentne oblike. S obzirom da je genima uvjetovana težnja ka rastu i širenju, napredak ne smije stati. Iznalaze se tehnološka rješenja za maksimalno iskorištavanje resursa. Jer stagnacija nam nije mila ni prirodna
E, ali i tu se kad tad dolazi do kraja, do granice mogućeg rasta.

Dolazi slijedeća faza svojstvena svim višim oblicima. Rast ne smije stati, jel. Jedini mogući resursi su oni koje imaju oni drugi... Populacija protiv populacije.

To su po meni pravilnosti, redovna događanja u povjesti života i evolucije.
I kada neka vrsta dostigne tehnološku razinu koja može uništavati u nezamislivim razmjerima, to je otprilike i razina do koje će doći. A to se dogodi prije nego počme kolonizirati svemir

Po toj logici, bit će sranja.
I to brzo...
 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
1.287
9.623
256
@Tramontanac vidi, slažem se sa većinom napisanog, ali - nekako mi se čini da previše 'guraš' evoluciju u neki pravilni, očekivani, pretpostavljeni razvoj - po onome što znamo, nju ipak vodi random mutacija, koja pak zavisi od previše faktora :)
Generalno, većina naseljivih svetova koje smo otkrili su poput našeg - površina mahom vodena.
Razumno je pretpostaviti da je možda potpuno uobičajeno da je prelaz na kopno velika retkost, jer kod nas su se pojedine životinjske vrste nekoliko puta vraćale u okean :) dakle bukv evoluirale za život na kopnu, i kao "nah, hebeš ovo idemo nazad" :D
Delfini i orke su (nova studija, izbačena pre koji mesec) potpuno prešli granicu van koje mogu da se vrate na kopno, dakle ostaju morski sisari zauvek

I onda, ako je evolucija - pa što da ne, možemo reći i inteligencija - najpre u okeanima na drugim planetama, a životinje retko evoluiraju na kopno - gotovo sigurno da nema naprednih civilizacija, a razlog je stravično prost:
Nema obrade metala, dakle nema čelika, nema svemirskih brodova itd :) nemoguće je to izvesti pod vodom..

Elem, svašta nešto se izdešavalo na ovom polju, pretpostavljam da ste koliko toliko ispratili, vezano za silna saslušanja u kongresu, i po svemu sudeći - pojedini vojni konglomerati poput Lockheed Skunk Works, Raytheon i sličnih zaista poseduju delove vanzemaljskih letelica koje pokušavaju da 'reverse engineer'-uju.
Lično sam skeptičan i dalje, no taj scenario (većina letelica koje viđamo su zapravo ljudska tvorevina, tajni projekti vojnih privatnih agencija) mi ipak mnogo mnogo više pije vodu nego da nas posećuju svako malo.
Dakle nije nemoguće da se srušila neka sonda ili slično (pretpostavljam Rozvel incident, ipak je tu u relativnoj blizini (Trinity point) prvi put u ljudskoj istoriji testirana atomska bomba - i to koju godinu ranije samo) pa oni poslednjih decenija pokušavaju da kopiraju, i sad su možda i uspeli

Bilo kako bilo, čekao sam da neko od poznatijih podcastera objavi presek saslušanja u Kongresu, i iako se može naći na netu dovoljno snimaka iz kongresa - taman kad se malo slegla prašina, stigao je JMG sa friškim presekom, ako ima entuzijasta među vama i ako vas 'svrbi' ova tema poput mene:


:wave:
 

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.753
10.023
358
Ovaj kanal prati sva dešavanja izvan "realnosti", ko nije dobar s engleskim dosta informacija može pokupit o svemu što se dešava.
Zašto baš sad da izlaze informacije o svemu? I ako postoje, zašto su toliko dugo čekali? A ako ne postoje, šta se to prikriva ovim informacijama?