kreiranje boxa

Hesi Hempatia Seedstockers Soma Seeds Herbies Headshop
12.05.2008
3
0
0
34
Za početak da vas sve pozdravim i izrazim svoje veliko zadovoljstvo ovim forumom gdje sam puno toga naučio. Jednom davno sam odlučio zasaditi svoju omiljenu biljku i uletio sam vam sa dosta glupih pitanja, pa ste me, s pravom, malo nagrdili - sve je to više puta ispričano ovdje.
Tada se radilo o par saksija na balkonu - osuđenih na propast..

No sada sam odlučio malo ozbiljnije pristupiti svemu tome. Već par mjeseci (nekad od nove godine) okrećem ovaj forum naopako da bih došao do informacija, i puno toga sam naučio. Nekako mi je najbitnije da čujem koji koristan komentar ili prijedlog.
Lovu sam spremio i, kako bi se to kod nas reklo, već sam je halalio, tako da idem u ovaj projekat spreman na bilo kakav rezultat.

box - Raspitivao sam se kod lokalnih stolara - do pismenog boxa se može doći za male pare. Problem vidim jedino u unošenju istog u stan(komšije..), ali to ću nekako izvesti. Vidio sam dobre boxove kod Hidroponike ali još nisam od njih dobio odgovor da li vrše dostavu u BiH, a nisam siguran da li će carina praviti probleme oko toga. No tu je problem u lovi jer bih kod stolara prošao sa 20-30€ a ovi boxovi su oko 150€. Da li je tolika razlika u cijeni realna? Hoće mi to stvarno donjeti bolje rezultate? (i manje muke sa ventilacijom i mirisom i slično..) Ovaj box kod stolara bi bio nekih 200x100x80, što mi se čini solidnim.

rasvjeta i ventilacija - Eh, tu startaju problemi. U Sarajevo nije lako naći kvalitetnu HPS sijalicu. Prodavači (Spot 97, Rasvjeta i sl..) ih nemaju u ponudi jer, kako kažu, nema potražnje pa su me slali kod distributera phillipsa i osrama, gdje opet nisam mogao naći nijedan agro model.. Jedino (kvalitetno) što sam našao jeste phillipsov model son-t pia green power od 600w. Čačkajući po internetu sam naišao na komentare da to i jeste najbolja solucija sa grow (kako neko na ovom forumu reče - naziv green power sve govori :) ). Problem je što ima samo sijalicu, i, kako kaže, mogao bi mi montirati neku prigušnicu, ali ja bih volio uzeti kompletan set (sa starterom i svim ostalim) jer nisam nešto stručan u tome svemu i uvjeren sam (inače sam jedan veliki peh :) ) da bih nešto loše poštimao a još bih se i namučio dok bi sve te dijelove posebno tražio. Ta sijalica košta 50€. Problem je i što mi se taj lik cijelo vrijeme smješkao i govorio kako u Njemačkoj treba posebna dozvola da se kupi ta sijalica jer se koristi za uzgoj marihuane.. Otvorio bi mu dušu da nije u kontaktu sa kolegama iz moje firme, pa mi je to problem. Na kraju sam ga uspio uvjeriti da sam se na netu informisao da te sijalice za agronomiju savršeno prijaju ribicama jer kroz vodu prave kojekakve refleksije koje poboljšavaju uvjete ribicama.. Nije baš da se razumije u ribice.. :)
Jel se isplati naručiti set iz alien shopa sa cool tubeom i da budem miran? Oni mi nisu skroz jasni jer navode da dodje phillipsova hps sijalica, ali nije navedeno da li je to neki agro model ili se moraju mijenjati sijalice u vegetaciji i cvjetanju. Bilo bi mi draže sve riješiti jednom sijalicom, ali ako ne bude takve opcije nije problem ni mijenjati.
Koliko sam shvatio, cool tube izbacuje toplotu rasvjete direktno van boxa i omogućava mi da svjetlost držim bliže biljkama što daje bolje rezultate. Jel to tačno? U nekom od vodiča za gradnju boxa na ovom forumu sam pročitao da postoje dvije opcije ventilacije - cool tube i ugradnja ventilatora na box. Jel to znači da uz cool tube ne trebam ventilatore na boxu? Malo mi je nelogičan taj dio. Molim za pojašnjenje. :icon_confused:

z oust avljanje neugodnih mirisa- Ovo bi mi moglo predstavljati veliki problem, jer, kako kažete, biljčice kasnije strašno smrde i ne želim da mi "projekt" propadne zbog toga. Već sam kontaktirao neke firme iz Hrvatske i spremni su mi dostaviti ionizator u Sarajevo. Neko je već spominjao jedan jeftin model na forumu, ima ga se naručiti u Emi, košta oko 100€. Da li taj ionizator radi svoj posao kako treba? Ili mi je bolja opcija stavljati karbon filtere? Ili možda vrlo jeftina solucija koju sam našao na alienu - Clearoma sprej? Oni kažu da je stvar funkcioniše savršeno za ovu svrhu..

Što se tiče zemlje, sjemena, ishrane, ciklusa osvjetljavanja - sve je kristalno jasno zahvaljujući ovom siteu.

Evo baš mi stiže odgovor iz Hidroponike da mi je neisplativo naručivati ništa od tamo jer su cijene transporta i carine da se naježiš. Preporučio mi je da svratim u Beograd i uzmem šta mi treba. Već dugo planiram posjetiti Beograd pa bih i mogao nešto isplanirati. Možda tamo nađem i odgovarajući set rasvjete.

Jebote, tek sad vidjeh koliko sam se raspisao. Ma ovo je bilo više da otvorim dušu i ispričam se - jer o ovom mom malom projektu ne pričam ama baš nikom (sem staroj koja mora biti upućena u to jer će sve vidjeti.. :) ), jer za ovo u ovom našem ofucanom društvu slijedi robija, a moja umjetnička duša nije nikako za toga.. :)
Jednostavno ne mogu više da punim džepove lokalnih klošara za sitne količine nekvalitetnih proizvoda..

Sorry na peglanju i unaprijed hvala na svim komentarima i kritikama, pa i na samom čitanju.

Pozz!