Krijesnica Spektar

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

pigtail

Aktivan Član
19.11.2011
89
5
8
56
Pozdrav!!!
Dakle riječ je o posebnim prigušnicama i starterima za neonske cijevi i stedne zarulje u jednome koje je izmislio jedan hrvatski izumitelj...Razlika od običnih je da se kao cijevi k ne zagrijavaju, jače svijetle, troše manje struje i spektar je sličniji sunčevom spektru...
Mislim da je bitno ovo malo detaljniju proučiti, a ne samo odmah reći HPS je HPS i gotovo...evo pročitajte i želim vam puno lumena :D


Tehni
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Z&N

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Nitko nije rekao da fluo ne valja, čak naprotiv, može se puno bolje iskombinirati da se dobije što bolji spektar. Zato se i preporuča upotreba više različitih temp. boja (u praksi naj češće 2700K i 6500K). Poanta je da je sa standardnim predspojem iskoristivist daleko manja od HID rasvjete.
Ovo je interesantno i slažem se da treba detaljnije proučiti. Prvenstveno me zanima cijena i dostupnost, ali ne toliko da bih išao slat mail :) Jesi li ti možda provjerio?

Krijesnica je implementarni pretvorbeni starter koji radi na impulsno skalarnoj frekvenciji. Radi sa svim fluorescentnim (FC) cijevima, te kompaktnim FC žaruljama. Kompenzira jalovu energiju, pa stoga daje više svjetlosti u odnosu na potrošnju.

Upotrebljava se kao zamjena za klasičnu elektromagnetsku prigušnicu, starter, te eventualni kondenzator. Budući da je za paljenje potrebna samo Krijesnica, pojednostavljena je shema spajanja u armaturu, smanjen je trošak materijala, te vremena potrebnog za samu instalaciju.

Krijesnica omogućava uštedu električne energije na rasvjeti u rasponu od 30% do čak 70%. Prosječno se ušteda kreće između 50% – 60%.
Osim direktne uštede energije, trajnost rasvjetnih tijela povećana je za 50% - 100%.
Krijesnica je izrazito ekološki i energentski učinkovit proizvod. Radnom frekvencijom od 25kHz osigurana je sigurnost upotrebe uz izostanak stroboskopskog efekta i titranja. Sama frekvencija rada osigurava rasvjetu prirodnu ljudskom oku.
Osim kroz uštedu same energije, ušteda je moguća i na samim troškovima postavljanja, budući je potrebno instalirati manju snagu rasvjete za isti svjetlosni učinak.
Krijesnica se ne zagrijava, niti zagrijava FC tijela. Svjetlo se pali gotovo trenutno – za manje od 0,3s.
Krijesnica je patentirani proizvod, te posjeduje ateste potrebne za korištenje u gotovo svim državama svijeta.
Ne zaboravimo da smanjenom potrošnjom energije i većom energetskom učinkovitošću, direktno utječemo na okoliš i atmosferu kroz smanjenu emisiju stakleničkih plinova (CO[SUB]2[/SUB]). Za proizvodnju 1 GWh električne energije, u atmosferu se ispusti 320 tona CO[SUB]2[/SUB].
Korištenjem Krijesnice pridonosimo očuvanju okoliša i ekološkoj osvještenosti.
Zapamtimo – energija nije obnovljivi izvor!

Ovo izgleda poprilićno dobro i obećavajuće, ali kao i svaka nova tehnologija, još se treba dokazati. Za naše potrebe, bilo bi idealno napraviti usporedni test. Ima li dobrovoljaca? ;)

Edit:

Btw, reci njemu da ne valja https://forums.vutra.org/dnevnik-uz...k-je-te%9Eak-ali-ne-nu%9Eno-uz-vutra-org.html
 

pigtail

Aktivan Član
19.11.2011
89
5
8
56
Da neznam koliko košta, daj neka neko pošalje mejl hahahahah meni se stvarno neda...evo još jedan link da nabacim što sam našao o tome http://www.aleksinac.net/nauka/162.html

K
aže da lum/w je 66 s običnom prigušnicom, a s krijesnicom je narastao na 94 što je prilično zapanjujuće i cijevi su potpuno hladne...

Što je najbolje to je verzija jedan, još ju poboljšava Vinko i bit će skoro pa maximum izvučen iz fluo cijevi....

Zaitrigiralo me je definitivno samo nek netko pošalje mejl XD...
 
11.02.2010
37
4
0
39
Ako Vas zanimaju Krijesnice, mi smo ih koristili u javnoj rasvjeti. Koga zanima više oko cijene i ostalog, može PM.

lp
 

pigtail

Aktivan Član
19.11.2011
89
5
8
56
Evo mkash još ono što si meni poslao na PM, pa da bude čim više informacija dostupnijih, ako će netko uzimat...

by mkash:
Ovako: svaka žarulja ne iskorištava svoj spektar maskimalno jer joj napon iz mreže uvijek varira.
Krijesnica na neki način stablizira napon i zbog toga žarulja uvijek dobiva stalan napon te se zato plin u žarulji iskorištava do maksimuma. Paljenje sa krijesnicom je trenutno, dakle nema strobo efekta, i žarulja doseže svoj maksimum trenutno, dakle plin koji je u žarulji zagrije se do maksimuma i zato je bolji spektar kod žarulje.
Mjerenja su pokazala da krijesnica "vuče" manje struje nego magnetska prigušnica ili elektronska.
Mi smo radili jedan projekt sa 130 krijesnica i fluokompaktnih žarulja 42W - trebale su biti natrij od 70W. Očekuju povrat investicije za 3 godine. Radi se o javnoj rasvjeti tako da je to realno očekivati i ranije.
 

cane corso winer

Aktivan Član
02.01.2012
112
110
0
50
Pozdrav svima ....Nisma siguran da li je o istoj stvari rec ali evo vam jedan link (holandski) da li je to ista stvar o kojoj vi ovde govorite?
Marktplaats.nl > kweeklampen op inductie of led - Tuin en Terras - Verlichting ovom oglasu covek navodi da iz 1 w=90 lumena....da li je to i ovo ista stvar?
 

pigtail

Aktivan Član
19.11.2011
89
5
8
56
Pa i je bomba i domace, ali su cijene zasad daleko neisplative...Nažalost...Tko ima viška novaca siguran sam da bi mogao biti vrlo ugodno iznenađen s growom ;)
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
cane corso winer je napisao(la):
Pozdrav svima ....Nisma siguran da li je o istoj stvari rec ali evo vam jedan link (holandski) da li je to ista stvar o kojoj vi ovde govorite?
Marktplaats.nl > kweeklampen op inductie of led - Tuin en Terras - Verlichting ovom oglasu covek navodi da iz 1 w=90 lumena....da li je to i ovo ista stvar?

Indukcijska lampa! Gledao sam neke youtube klipove sa tim lampama, ali nisam bio nešto pretjerano impresioniran. Još jedna od "novijih" tehnologija u uzgoju, ali za sada je malo skupa za mene.

@pigtail
Elektronska prigušnica za fluo cijevi košta oko 160kn. Očekujem pad cijena kod ovih predspoja(krijesnica) u neko dogledno vrijeme, dok se dokaže u praksi i krene masovnija proizvodnja.
S obzirom na produljeni vijek trajanja samog predspoja u odnosu na standardne i isto tako produljenje vijeka trajanja fluo cijevi, za mene bi bila prihvatljiva cijena od tristotinjak kn, ali neću se buniti ako bude jeftinije :)
Već razmišljam da napravim usporedni test, ali trenutno me financije koče :)
 

cane corso winer

Aktivan Član
02.01.2012
112
110
0
50
Da se nadovezem na prekljucerasnju pricu oko lampi koje ste spomenuli a ja dao link.
naime danas sam kontaktirao sa osobom koja prodaje ove lampe tacan radni naziv za ove lampe je :Indukciska lapma-Plazma lampa.
Pricnip se zasniva na plasmaticnom gasu,znaci ista stvar koju ste vec spominjali da ima nekih preimena u Hrvatskoj.Naime ove lampe se koriste uveliko i Ulicnim rasvetama,rasvete tunela...itd
Ono sto je mene najvise zaintrigiralo je to sto je ova osoba jako uporna u svojim tvrdnjama da je ova lampa od 300w dovoljno dobra i daje dovoljno kvalitetnu svetlost da bez problema zameni HPS lampu od 800w.Sad je ova njegova tvrdnja toliko zagolicala moju radoznalost da sam prelistao svaki iole ozbiljna i relevantan clanak u vezi ove vrste svetla.Medjutim niko eksciplidno netvrdi da ona ima toliko veliku ''moc'' da moze da zameni HPS u tolikoj razmeri (ranije receno 300w plasma/800w Hps)
Sto se tice lumena tu je stvar bar po meni dosta u prednost HPS naime jedna plasma lampa od 300 w prizvede-daje 25 000 lumena sto je oko 23%manje od HPS lampe.
Sta je prednost ove lampe-vrsta svetla?Po mom skromnom misljenju jedino je to sto ima vek trajanja negde oko 100 000 radnih sati sto premasuje cak i LED lampe,usteda u potrosnji struje isto je na strani ovog vida svetlosti ali da li je i kvalitet tog svetla srazmeran potrebi nasih nam dragih biljki to je sasvim druga prica.I ono sto je isto prednost je to sto ova lampa ima maksimalnu temperaturu od 80 stepeni celzijusa ili laicki receno LADNA KO LED :)
Pokusao sma da pronadjem i neke nama vaznije odgovore na mnoga pitanja koja se ticu najvise nas i onog zbog cega sve ovo pricamo ali nazalost sve informacije,pokazatelji su jako ,jako skrti ili ih uopste nema.Pokazuju se kulture stare do 6-7-8 nedelja a li ucinak svega toga nigde i nikom nije poznat.
Da damo predpostavku da je svaka tvrdnja data a vezana za ovu vrstu rasvete tacna od onih koji nam ih serviraju (zastupnici,prodavci)dolazimo na onu tacku koja je jedan od presudnih faktora da se neko neodluci na ovaj vid rasvete...ti je naravno CENA.
Cena jedne lampe od 300w uz sve one karakteristike koje sma vec nabrojao je 370 eura sto je priznacete za jednu mmacku u dzaku PREVISE.istu ovu lampu koju uzgred budi receno prave Kinezi u jednoj fabrici koju sma pronasao u Kini mozete kupiti za 155$ ili nekih 125 eura...pa se moja sumnja u sve ovo jos vise povecava.
Ako vec hocu rizicnu investiciju pre cu se odluciti na LED lampe od 2w ili 3 nove generacije.Bar sam jedno siguran a to je da ce sluziti svrsi i naci mesto tamo gde joj i pripada!
Voleo bih da cujem da li neko ima bilo kakvo iskustvo sa ovim vrstom rasvete a da je licno koristio jer ono sto nam kazu trgovci su samo proizvodne kvalifikacije nekog cije interes jedino profit a ne zadovoljni klijent!
Imamo vise nego pravo da sumnjamo u sve sto nam isti serviraju jer svi se dobro secamo 2008 godine i senzacionalistickih najava primene LED svetla u oblasti kojom se ovde bavimo.Tek danas ta ista LED rasveta ima 75% odlika onog sto su nam tada servirali a znamo koliko nauka napreduje u svim poljima za 4 meseca a ne za 4 godine.

Cinimi se da ce stara dobra HPS ostati jos dugo,dugo ljeta ono sto je i uvek bila.....NAJBOLJA!

Pozdrav!
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Pa, izgleda da je gospodin mkash odustao od nas, pošto se uglavnom prave drame oko cijena prigušnica i lampi, a ovo je daleko najskuplja varijanta :) Probaj preko pm-a ili web shopa kontaktirati, ako te toliko zanima ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: M a n d o r