Kritički pogled na flushing (ispiranje)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

maverick

Aktivan Član
03.01.2011
340
578
93
Post je prevod https://www.vutra.org/topic/10017-a-critical-look-at-preharvest-flushing/ c/p s http://www.skunkskool.com/showthread.php/6606-A-critical-look-at-preharvest-flushing


KRITIČKI POGLED NA ISPIRANJE (FLUSHING)


Flushing pred berbu je kontroverzna tema, a on bi trebao poboljšati konačni okus kanabisa i to tako da se biljci na kraju dodaje samo voda ili tako da se biljka obilno ispire zadnjih 7-14 dana cvatnje. Iako mnogi uzgajivači tvrde da to ima pozitivan učinak, drugi vele da nema utjecaja ili čak sugeriraju da flushanje smanjuje prinos i kvalitetu.

Flushanjem se ispiru nutrijenti iz zone korijena, dolazi do njihovog nedostataka i biljka je primorana iskoristiti nutrijente koje je prije asimilirala i koji su pohranjeni unutar nje.

Donedavno se mislilo da se svi nutrijenti apsorbiraju iz zone korijena kao ioni minerala, no novija istraživanja pokazuju da je korijen sposoban apsorbirati kompleksne organske molekule (npr. aminokiseline) direktno, tj. zaobilazeći proces mineralizacije.

Glavni procesi kojima biljka prima nutrijente:

1) aktivni transport – biljka koristi energiju (ATP) za primanje određenih tvari, to je donekle selektivan proces. Pošto se nemože micati biljka se tako prilagođava svojoj okolini.

2) pasivni transport – biljka prima tvari difuzijom iz područja više koncentracije u područje niže

3) aktivni transport endocitozom – unošenje velikih molekula aktivnim sudjelovanjem membrane


Biljke gnojene umjetnim gnojivima jednako kao i one gnojene organski tvari iz tla primaju više-manje na jednak način, zato se nemože reći da jedne treba ispirati, a druge ne. Na konačni okus i aromu kanabisa utječu mnogi faktori: balans i koncentracije nutrijenata kroz cijeli životni ciklus biljke, proces sušenja, cureing, razni okolinski faktori...


Kratak pregled važnosti makronutrijenata:

N – dušik je bitan za izgradnju aminokiselina, proteina i klorofila
P – fosfor je potreban za pravilno funkcioniranje fotosinteze, te za rast
K – kalij se koristi u formiranju šećera i škroba, također aktivira enzime
Mg – magnezij aktivira enzime i važan je dio klorofila
Ca – kalcij se koristi u podjeli i rastu stanica, te je potreban za formiranje stanične stijenke
S – sumpor je sastavni dio aminokiselina i proteina

Biljke zahtjevaju i elemente u tragovima: bor, klor, bakar, željezo, mangan, natrij, cink, molibden, nikal, kobalt, i silicij

Cu, Fe i Mn koriste se u fotosintezi, a Mo, Ni, Co su odgovorni za pokretljivost N u biljci. B je važan za reprodukciju, a Cl potiče formiranje i razvoj korijena. Na utjeće na gibanja vode u biljci, Zn je potreban u enzimima i auksinima, i Si pomaže u izgradnji jačih stjenki koje su otpornije na toplinu i sušu.

Iz ovoga možete dobiti ideju o tome koliko i kako su različiti elementi međusobno povezani u metabolitičkim procesima u biljci, te da često ovise jedan o drugome.

Mobilnost nutrijenata u biljci

U biljci postoje 2 glavna provodna tkiva:
ksilem – koji provodi vodu i mineralne tvari od korijena
floem – koji provodi asimilate nastale fotosintezom

Voda i mineralne tvari se apsorbiraju kroz korijen, onda se transportiraju prema gore do pojedinih grana i listova ksilemom te tamo sudjeluju u fotosintezi i ostalim metabolitičkim procesima. Iako se ksilemom mogu premještati organske tvari floem je puno bolje prilagođen za njihov transport.

Organske tvari koje nastaju u lišću transportiraju se floemom gore i dolje po biljci do područja u kojem su potrebne. Te organske tvari su: šećeri, organski dušićni spojevi (aminokiseline, amidi, derivati uree, hormoni, proteini...)

Nisu svi nutrijenti unutar biljke mobilni.

N, P i K smatramo mobilnim elementima – oni se mogu kretati ksilemom i floemom gore i dolje po biljci. Nedostatak istih primjećujemo najprije na starijem lišću.
Ca, Fe, Zn, Mo, B, Cu, Mn smatramo imobilnima, kreću se samo prema gore ksilemom. Njihov nedostatak najprije primjećujemo na novom lišću.

Organele za pohranu tvari

Soli i organski metabolite biljka može pohraniti u organelama od kojih je vakuola najbitnija, ona može predstavljati i 90%
volumena stanice. U vakuoli se nalaze šećeri, polisaharidi, organske kiseline i proteini.


TRANSLOKACIJA

Objasnili smo osnove, a sada pogledajmo sam proces translokacije, tj. premještanja hranjivih tvari unutar biljke. Trebalo bi biti jasno da se samo pokretljivi elementi mogu transportirati kroz biljku i to floemom.
Nepokretni elementi nemogu se premještati i biljka ih više nemože koristiti u daljnjim metabolitičkim procesima ni za rast.

Flush, tj. ispiranje izaziva pomanjkanje nutrijenata u zoni korijena, pa translokacija elemenata pomaže da sama biljka preživi.
Translokacija je transport asimilata iz njihovog izvora (starije lišće, gdje su nastali i gdje su pohranjeni) do tamo gdje su potrebni (novi vrhovi, novo lišće...).

Translokacija se može primjetiti drugog dana od početka flushanja kada donje lišće počinje žutiti i umirati.
Novo lišće, tj. ono u razvoju (lišće iz vrhova, kalikse) biljka ne koristi kao izvor asimilata, oni su „sinkovi“, tj. tamo se asimilati translociraju. Promjene i deformacije koje se primjećuju na novim djelovima biljke rezultat su nedostatka ostalih imobilnih elemenata.

Nažalost neki metabolitički procesi u biljci se nemogu više odvijati pošto elementi potrebni za njih nisu više dostupni, tj.imobilni su. U te procese spadaju i procesi s dušikom i fosforom koji utječu na aromu i okus.

Biljke dušik koriste za izgradnju proteina. Enzimi brzoreduciraju nitratni N (NO3-) u amino oblik koji je sastavni dio aminokiselina. Aminokiseline su sastavni djelovi proteina i enzima koji kontroliraju sam rast i razvoj biljke.

Sumpor – S i kalcij – Ca aktiviraju i izgrađuju proteine, te tako smanjuju nitrate u biljci.
Višak nitrata u biljci većinom je rezultat nebalansiranog gnojenja, a ne samog viška dušika.


Što se događa kad ispiremo:

Ispiranje ozbiljno stresira biljku koja se mora boriti s nedostatkom hranjiva u važnom djelu svog ciklusa (života).
Velike razlike u koncentraciji otopljenih tvari u zoni korijena stresiraju korijen, te mogu nastati i fizička oštećenja istog.
Mnogi imobilni elementi više neće biti dostupni za daljnje metabolitičke procese.
Gubimo starije listove (smanjivanje fotosinteze), a oštećenja (deformacije zbog nedostataka) su vjerojatna i na novim izdancima.

Uzgajivač bi trebao educirano reagirati na potrebe biljke. Nebalansirani nutrijenti, previše i premalo istih trebalo bi izbjegavati bez obzira jeli izvor tih nutrijenata organski ili kemijski.
Doze gnojiva trebalo bi sustavno smanjivati kako se i potreba prema njima smanjuje kasnije u cvjetanju.
Bilo kakav stres trebalo bi reducirati koliko god je moguće, te ako je tako kroz cijeli ciklus biljka nebi trebala sadržavati
povišene koncentracije nutrijenata.
Autoru nezvuči vjerojatno da se veće greške u uzgoju mogu ispraviti ispiranjem.


Sušenje i (kvalitetan) curing dokazano imaju velik utjecaj na aromu jer se tim procesima razgrađuje klorofil, te se škrobovi pretvaraju u šećere. Mnoga svojsta koja se pripisuju neflushanom kanabisu rezultat su nebalansirane i neodgovarajuće gnojidbe, te neadekvatnog sušenja i curinga.
 

metalmaniac

Sve već piše na forumu, koristite Search. :)
16.10.2009
3.148
6.157
298
54
ja i dalje vjerujem da se flushanjem može napraviti više koristi nego štete, pitajte člana "Oprah" šta on misli... :D
 

olidoboli

Trapavi
Poznanik Foruma
16.10.2012
352
812
93
E sad bi bilo dobro kad bi netko na isti način dao odgovor i potkrijepio ga dobrim argumentima. Ajde HEJZARO...mrcino stara, zašto je dobro flush-ati biljku...???
 

zlavjestica

Superstrpljiva neurotichna konsultantica
Poznanik Foruma
12.05.2012
1.026
1.565
188
nakon sto sam na par mjesta naletila na slicne teme..odlucila sam ovu englesku verziju ( bila je definitivno najkompletnija ) copypejstati na vutru..i to bash i razloga da se pokrene rasprava na ovu temu + mozhda se netko odluchi i napraviti usporedni test..iako ,velika vechina ljudi ovdje, radi na mali uzorcima od par biljaka...bilo bi ipak znakovito ukoliko se primjeti ikakva razlika izmedju flushane biljke i one koja nije flushana-ali umjereno hranjena a ne (pre)tovljena..

morate priznati da nagla promjena kolichine nutrijenata u korijenevom sustavu ,i oko njega..kao i dostupnost istih...po svoj logici...mozhe izazvati stres..
stres nikada ne donosi nishta dobro...a ponajmanje u vrijeme kasnog cvata..
e sad...ako se to negativno reflektira iskljuchivo na prinos...ok..jer, velika vechina vutroljubaca che staviti kvalitetu ispred kvantitete....ali..ako je problem neshto dublje i drugachije prirode.....mozhda bi ipak trebalo malo porazmisliti o tome..

u svakom sluchaju..hvala mavericku na prevodu txt-a.
(@maverick - kada bi nashla rep+ .opalila bi ti ga s'gushtom...)
 

olidoboli

Trapavi
Poznanik Foruma
16.10.2012
352
812
93
FLUSH….DON'T RUSH ( by olidoboli )





Flush našem dragom finalnom proizvodu može doprinjeti
na način da umjesto oštrog dima i kemijskog okusa na kraju dobijemo fini i
glatki dim, te prirodan okus, a osim toga i u nekim slučajevima čak i više
prinosa ( grama ).


Time smatram da je flush jedan od najvažnijih ili
bolje rečeno finalni čin našeg growa u koji smo uložili puno vremena, truda,
krvi i znoja.



Zašto Flush, objasni nam oli?




Kada uzgajamo biljku ili više njih pomoću mineralnih hranjivih tvari, NPK
razine unutar tzv. postrojenja mogu postati neuravnotežene i višak elemenata
koje onda ne apsorbira, već se pohranjene u tkivu biljke. To posebno vrijedi u
slučaju


uzgoja nama drage biljke kanabisa gdje dodajemo razne
aditive, a sve u svrhu kako bi potaknuli neki određeni proces ili reakciju. Na
primjer, nakon što je u prva dva tjedna od cvijetanja uobičajeno je dodavati
aditiv PK čija je svrha pokretanje budova i povećanje obujma, težine i njihove
gustoće.


Zatim su tu i razni stimulatori i pojačivaći
cvijetanja koje također dodajemo kako bi dobili što kvalitetnije budove, a da
ne pričam kako je svaki novi stimulator koji izađe na tržište puno snažněji i
koncentriraniji od prošlog, no ne možno im suditi jer i proizvođači gnojiva
moraju nekako zaraditi, a svi volimo nove stvarčice. Daleko od toga da visok
postotak mineralnih elemenata sadržanih u tim proizvodima nesumnjivo povećava
prinos, ali jako se oni ne isperu ostati će pohranjeni u „tvornici“ i utjecati
će na okus na način kao što sam gore rekao u smislu da neće biti onaj fini
prirodni okus, već će finalni produkt naše biljke imati kemijski okus.




Razmislite o iznosu od cvjetnice stimulatori, katalizatora, ignitors i pojačala
koji su dostupni na tržištu, svaki navješćujući biti snažniji i koncentrirani
od prošle. Visok postotak mineralnih elemenata sadržane u tim proizvodima,
nesumnjivo natjerati povećani prinos (neki nevjerojatno tako!), Ali ako se oni
ne ispiru, oni će biti pohranjeni u takozvanoj „tvornici“ i utjecati na okus.





Flush također utjeće i na konzumiranje finalnog
proizvoda, a najlakše ga je prepoznati pogledamo li pepel. Ako je ispravno
flushan pepel bi na kraju trebao biti svijetlo sive boje i praškaste strukture,
a ako nije biti će crne boje i prste strukture, dok nam u posebno lošim
uvijetima kada su budovi puni kemikalija možno očekivati i tzv. iskru ( fireworks ) koji nam ukazuje na nečistoću
zapaljene zelene biljne materije.





Pa kada da radimo Flush, reci nam oli?




Svaka biljka koja je uzgajana uz dodatke aditiva potrebno je flushati ( isprati
) bez obzira u kojoj nam je fazi biljka ( jedan flush u vegetaciji, 2-3 flusha
u cvijetanju + zadnjih sedan dana samoooo flush ). Moj prijedlog je feed, flush, flush.





Hidro


U čistoj hyidroponici - biljke imaju stalan pristup
mineralnim hranjivim tvarima. Nakon što smo postigli ravnotežu elemenata u
spremniku biljke će konstantno uzimati sve elemente putem korjena, te će višak
tih elemenata i ostati pohranjen u „zoni korjena“ sve do berbe.





Tlo ili Coco



Biljke uzgojene u tlu ili Cocou također će pohraniti višak elementata. Dakle,
za razliku od hidro gdje previše hranjivih tvari ima neposredan učinak na
biljke, uzgajanje u tlu ne pokazuju učinke tijekom hranjenja, te ih je isto
potrebno flushati.



Iznimka je na organskom načinu uzgoja. Uz dodatak aditiva biljke se hrane
izravno, koristeći elemente koji se mogu odmah razgraditi od mikroelemnata. Kao
rezultat toga, ne postoji višak minerala pohranjenih u „tvornici“ i možete ju
hraniti do zadnjeg dana growa.



Najjednostavniji način ispiranja je samo zalijevati biljku vodom u zadnjih
tjedan dana ili dva prije berbe. Nedostatak elemenata koji je pohranjen u „tvornici“
prisiljava biljku da iskoristi suvišne elemente pohranjene unutar tkiva.





Na tržištu postoje razni proizvodi, te svaki ima svoju
tehniku uklanjanja ili jednostavno tjera biljku na korištenje viška hranjivih
tvari unutar biljke.





Iz svega gore navedenog ja sam ipak za ….Flush, don't rush.





Ljubi Vas olidoboli.


P.S. Haze nije imao ruke u
ovome J.
 

maverick

Aktivan Član
03.01.2011
340
578
93
Evo krenula rasprava :)

Već je gore spomenuto da je balans nutrijenata najvažniji, ako su oni izbalansirani nema potrebe za flushom, nema simptoma nedostataka ili predoziranja na biljci, sve je u ravnoteži kako bi i trebalo biti.

Ove tvrdnje s ignitorima, katalizatorima, stimulatorima, aditivima, pojačalima i njihovom utjecaju na tvornice i postrojenja, kajgod neću komentirati jer si sam dobro zaključio da svi oni moraju nekako zaraditi i nikome zapravo netreba to. Takodjer ako trpate biljke s svime time ne sumnjam da je potrebno i više flusheva. Umjesto njih trebalo bi koristiti prirodne mikroorganizme i bakterije fiksatore dušika (npr. slavol, an tarantula...) koji smanjuju potrebu za dodatnim gnojenjima.

Kažeš, kad biljku uzgajamo pomoću minerala višak minerala se ne apsorbira nego se pohranjuje. Biljka uvijek raste pomoću minerala, a kako bi se to nešto pohranilo ako prethodno nije bilo apsorbirano? Ima još nekoliko grešaka, ali nebitno.

Boja pepela je dobar pokazatelj dali ima viška nutrijenata, ali svijetla boja nemora značiti da je obavezno flushano, balansirano gnojenje biljke i bez flushanja daju takav pepeo. Također ako se koriste svi oni pripravci vjerojatnije je da dolazi do viška nečega.

znimka je na organskom načinu uzgoja. Uz dodatak aditiva biljke se hrane izravno, koristeći elemente koji se mogu odmah razgraditi od mikroelemnata. Kao rezultat toga, ne postoji višak minerala pohranjenih u „tvornici“ i možete ju hraniti do zadnjeg dana growa.
Elementi se ne razgrađuju, a posebno se ne razgrađuju do drugih mikroelemenata (u eksploziji supernove možda:))
Do viška nutrijenata može doći bez obzira dali uzgajamo organski ili pomoću mineralnih gnojiva.

Olidoboli vjerojatno misli na gnojidbu s N gdje možemo koristiti organski N (dušik u obliku amonijevog iona NH4+, on se kasnije pomoću bakterija nitrifikacijom pretvara u NO3-) i mineralni N (nitratni NO3- ion). Ovaj NO3- se direktno apsorbira i zbog toga može izazvati toksično djelovanje na biljku.
Biljka je definitivno otpornija na veće koncentracije NH4+, on se ni ne ispire za razliku od NO3-, ali svejedno MOŽE doći do viška.

Pratiti biljke i omogućavati im ono što im trenutno treba, no rush :)
 

HazeSeeker

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
06.09.2008
2.240
1.666
188
Amsterdam-Barcelona-Prague
www.vutra.org
YOUR PLANTS ARE ABSORBING THINGS YOU DON'T WANT TO CONSUME


Malo ste se zbrkali .
Brkate klasično obilno zaljevanje i flush .


FLUSH (ispiranje) za vrijeme životnog ciklusa biljke nije potreban ukoliko nešto niste "zajebali" , ali povremeno obilno zaljevanje je imitacija jake kiše i toplo preporučam taj način "flusha" . Tako nećete isprati sve nutrijente iz zemlje već osvježiti korjen od nakupina soli .

FLUSH (ispiranje) nakon životnog ciklusa biljke je potreban kako nebi imali proljev . Koga briga za njen metabolizam , procese i katalizatore kada ću ju zaklati za koji dan .Takav flush radi se sa 3-5 x količine vode nego što je medija .(20L kalj / 60-100L vode .

Sve u svemu bit će zanimljiva rasprava . Samo se meni neda serendati .
pUsać !


EDIT : Pozdravljam sve vaše stručne termine , olijev rad u wordu , ali stvarno nema potrebe za serendanjem kada sve to može biti laički rečeno.
Stručni termini i serendanje će nam zbuniti novake , a cilj je da mi koji "znamo" naučimo one koji ne znaju na najlakši i lako razumljiv način .

Vjerovatno su ljudi iz Advanced N. odradili sve testove i analize prije nego su lansirali proizvod koji blokira apsorpciju nutrijenata.
Zašto plasirati proizvod za FLUSH , ako je flush fail ?

EDIT 2 : Ako ste 100% organik grower , nemojte nikada ništa flushati , nema potrebe za regulacijom PH , manje više 100% organski uzgoj radi sve solo i potrebno je minimalno uplitanje ljuske ruke .
Sve što je bitno u 100% orgasnkom uzgoju je dobra priprema tla i mali vjetrić u leđa tokom 4-5-6 tj. cvjetanja . A u 7. i 8. tj. samo voda .
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Vec sam htjeo o ovome pisati ali bi vjerovatno navukao gnjev foruma tvrdnjom da flush i nije neka fora osim u situaciji kada nesto zahebes.Znaci opcija(nuzno zlo)...flush na kraju bi trebao biti obavezan iz poznatrih razloga:) org.uzgoj-nepotrebno skroz
 

maverick

Aktivan Član
03.01.2011
340
578
93



Ma dok im prodaju svoj cijeli asortiman šanse da jedan prosječan uzgajivač ne pretjera s njime su zanemarive i evo potrebe za flush pripravkom :)

BTW preferiram stručni rječnik (neznam što je to tu toliko stručno i nerazumljivo) jer u suprotnom dolazimo do prije nabrojanih riječi tvornica, postrojenje, skladište, a ovako se točno zna na što se i kako misli, a što je najbitnije sve ima smisla...
 

zlavjestica

Superstrpljiva neurotichna konsultantica
Poznanik Foruma
12.05.2012
1.026
1.565
188
mislim kako se u prevedenom txt-u kritika odnosi na vishekratno intenzivno flushanje ( i samo flushanje ) u po posljednjih 10-14 dana zhivota biljke..

slozhila bi se sa hazeom kada je upitanju obilno zalijevanje-kao imitacija jache kishe..a kako bi se dalo korijenu malo da odahne -
laichki recheno.

+ shto kazhe haze za "serenade" u vidu terminologije...ee tu vishe ne znam shto i kako..slazhem se da txt treba biti svakome razumljiv..ali..sa druge strane..vishe puta sam chula kako forum ( pa i txt-ovi i tme koje ga sachinjavaju ) treba biti malo ozbiljniji...kako nebi odvratili visokoobrazovane, starije, ozbiljnije.. od korishtenja istog..
( obzirom da sam agro struke...struchi termini su mi prvo shto mi pada napamet dok pishem na temu struke..i.zato..se uvijek trudim prevesti to na laichki nachin..no..ponekad zbog toga imam osjechaj da sam previshe pojednostavila ili chak banalizirala..i tako umanjila vjerodostojnost napisanog ..ili.. uvrijedila forumashe prejudicirajuchi njihovo nepoznavanje struchne terminologije..)
nije lako odrediti pravu mjeru..ali..oni koje zanima uzgoj..mislim da ce se vremenom upoznati sa terminima koje inache ne susrechu svakodnevno..
 

metalmaniac

Sve već piše na forumu, koristite Search. :)
16.10.2009
3.148
6.157
298
54
zanimljiva je rasprava krenula...

iz nekoliko dnevnika mogli smo vidjeti kako su biljke odlično reagirale na flush, biljke su odma izbacile nove vrhove i još se dodatno udebljale (iako je to možda bila "malo jača kiša" kako vi kažete, znači zalijevanje sa količinom vode koja je jednaka ili duplo veća volumenu posude.)
 

usrname

Banned
Banovan
14.04.2012
501
676
0
11
Nemam nekog iskustva (tek 5 biljaka) ni znanja (truba botanička), ali jedan jedini put kad sam radio flush sam primjetio da su mi se cvjetovi nekako smanjili, a ne povećali. Kad zalijevam - zalijevam što rjeđe ali temeljito i polagano da se što bolje natopi cijela tegla (sa što manje run-off-a) jer ne gnojim, pa mi je svaki atom hrane bitan. :)
 

HazeSeeker

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
06.09.2008
2.240
1.666
188
Amsterdam-Barcelona-Prague
www.vutra.org
Caka je da korjen voli vodu , ali voli i zrak .
Idealno bi bilo da nakon svakog obilnog zaljelvanja pustimo zemlju da "udahne" .
Težak dio je pogoditi finu liniju vlažnosti i nivo nutrijenata za svaki tjedan Njenog života . To se postiže iskustvom ili mjernim uređajima :)

Mjerni instrumenti su super jer imamo potpunu kontrlu nad nutrijentima koje dajemo biljci .
Na taj način lako možemo pratiti njene "navike" i "apetit" . Jeftini uređaj 3u1 mjeri vlažnost zemlje , tako da nema više potrebe za provjeru vlažnosti "prstom" ili težinom posude .

EC i TDS mjeraći mogu ovu raspravu učiniti vrlo dugom i zanimljivom .


edit: Ako imate EC ili TDS metar bilo bi super na više primjera mjeriti EC i TDS prije i nakon oblinog zaljevanja te nakon finalnog flusha .

Ja ću testirati utjecaj Finalne faze na EC iTDS . Baš me zanima koliko je zapravo taj proizvod učinkovit i dali uopće spusti nivo pristupačne hrane ispod 500-600ppm .
(moja pipna voda EC 0.5 , TDS 457ppm , Ph 7,5 / TRENUTNO: 6Tj. cvjetanja PPM 1300 , Ph 6,7------ izlaz je uvjek za 200-300PPM više nego ppm vode kojom zaljevam
Zanima me dali ce nakon aplikacije Finalne faze ppm i ec "iscjedcka" pasti na nivo čiste pipne vode )
 

metalmaniac

Sve već piše na forumu, koristite Search. :)
16.10.2009
3.148
6.157
298
54
haze seeker, nekako sumnjam da ćeš dobiti taj rezultat jer, koliko sam ja shvatio, taj proizvod samo blokira uzimanje hrane iz zemlje...
 

GreenRyder

.....always green.....
Poznanik Foruma
17.12.2010
1.067
1.322
188
......negdje sam citao da on veze sve nutrijente na sebe..........al budemo vidjeli sto kaze haze........:)
 

maverick

Aktivan Član
03.01.2011
340
578
93
Hehe, al dobra je stvar ec metar, jednom kad se baš mora flushati možeš paziti da ne pretjeraš, ko što kaže Haze oko 500 ppm je ok.
 

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.812
583
138
52
da,kazem i ja nesto za dnevnik:)
vazno je,da vam substrat dise! da se konstantno suši

ne znam za druge, meni se ispiranje na ukusu poznaje dosta.
10-12 dana pre kraja,pustim da dobro protece,posusim i jos jednom ponovim ispiranje,onda samo voda.
uskus je sigurno bolji.
 

Blade

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
11.07.2011
2.504
2.929
188
39
Negdje na Balkanu
Ja nikad nisam flushao....sad mi tegla oko 70 kg pa i nije baš jednostavno....masa clanova se kune da je flush hebena stvar....ja neznam....znam samo da sam po stranim forumima procitao druge metode dobivanja boljeg okusa primjerice : "izvadi se biljka iz tegle zajedno sa zemljom..u nekoj banjici punoj vode otapa se ta zemlja da ostne neošteceno korijenje i kad se to otopi biljku se stavi u kantu punu onih kuglica za hydro i održava se vlažnost...par dana prije berbe....za flush se govori da se ne preporucuje ako nisi shebo zemlju....sretno ekipa ;-)